חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

איך תתמודדי עם חוסר ברזל?

אילו מזונות עשירים בברזל, איך תוודאי שהגוף שלך סופג את הברזל בצורה מלאה ואיך תתמודדי עם תופעות הלוואי לתוספי ברזל? המהפכה בתחום תוספי הברזל - כל מה שצריך לדעת
אולגה אליהו · דיאטנית קלינית MSc.Nurt
  • פרסום 15.05.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
ברזל COMFORT

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    חוסר בברזל הוא תופעה נפוצה בעולם ובפרט בקרב נשים בהיריון

  2. 2

    תוספי ברזל רגילים עלולים לגרום לעצירות, לשלשול ולצואה שחורה ויש ליטול אותם בהתחשב בארוחות ובתפריט

  3. 3

    תוסף ברזל בעל פטנט SIDERAL המיוצר בטכנולוגיית הסוכרוזום מונע את אי הנוחות ואת תופעות הלוואי במערכת העיכול וניתן ליטול אותו בשילוב של כל סוגי המזון

עייפות, חולשה, נשירת שיער, קוצר נשימה וחיוורון –  אם זהו ההיריון הראשון שלך אולי עדיין אינך מודעת לכך שאלו סימנים העלולים להעיד על אנמיה מחוסר ברזל. אם את הריונית מנוסה, סביר להניח שהבנת מה קורה עוד בטרם חזרו תוצאות בדיקות הדם שלך.

עוד לפני שרופא הנשים שלך אמר לך את כבר יודעת, שזה הזמן להתחיל ליטול תוסף ברזל, ועדיף ברזל בעל פטנט SIDERAL המיוצר בטכנולוגיית הסוכרוזום המונע את אי הנוחות ואת תופעות הלוואי במערכת העיכול ושניתן ליטול אותו בשילוב של כל סוגי המזון.

מחסור בברזל: מדוע זה קורה?

אנמיה מחוסר ברזל היא אחת התופעות הנפוצות ביותר בעולם, שיכולה להתרחש בקרב ילדים ומבוגרים כאחד, ואופיינית במיוחד בקרב נשים בכלל, ונשים בהיריון בפרט.

כרבע מהנשים בגיל הפוריות בישראל סובלות מאנמיה מחוסר בברזל בגלל אבדן של ברזל במהלך דימום הווסת החודשי. נשים גם סובלות מרמת ברזל נמוכה במהלך ההיריון. ברזל, כידוע, חיוני לייצור כדוריות הדם האדומות הנושאות חמצן לתאי הגוף, הן של האם והן של העובר. מאחר שבהיריון עולה נפח הדם שלך כדי לספק את צרכי העובר, את עלולה לסבול מחוסר בברזל.

תינוקות נולדים עם מאגר ברזל שסופק להם ברחם, אבל מחסני הברזל מתרוקנים במהלך ארבעת החודשים הראשונים לחייהם. אמנם חלב אם ותרכובות מזון לתינוקות (תמ”ל) מכילים ברזל, אבל בכמות שלא תמיד מספיקה, לכן המלצת משרד הבריאות היא נטילת תוסף ברזל לכל התינוקות למניעת אנמיה החל מגיל 4 חודשים ועד גיל 18 חודשים. הסיכון להתפתחות אנמיה על רקע של מחסור בברזל הוא גדול יותר בתינוקות שנולדים במשקל נמוך ובקרב פגים בגלל שכמות הברזל שנאגרה בגופם נמוכה יותר.

פעוטות, ילדים ובני נוער עלולים לפתח רמת ברזל נמוכה בגלל תזונה לקויה, וכך גם קשישים, בעיקר הסובלים ממחלות כרוניות או מריבוי של מחלות. קבוצה נוספת שחשופה לאנמיה מחוסר ברזל, היא של צמחונים ובמיוחד של טבעונים.

מהם התסמינים לרמת ברזל נמוכה בגוף?

מחסור בברזל עלול לגרום לירידה בייצור האנרגיה בתאים בגלל ירידה בכמות החמצן שמגיעה אליהם, וזו הסיבה לתסמינים הנפוצים כמו עייפות, חולשה, קוצר נשימה בפעילות גופנית, דפיקות לב, כאבי ראש, סחרחורת, עצבנות, קשיי ריכוז ועוד.

ברזל ברמה נמוכה יכול לגרום גם לחיוורון בפנים ובמיוחד בעפעפיים, ללשון לבנבנה או לחניכיים בהירות. סימנים ותסמינים נוספים למחסור בברזל הם התגברות של נשירת שיער, עור יבש וציפורניים שבירות.

אילו מזונות עשירים בברזל?

ישנם שני סוגים של הברזל בתזונה שלך:

  • ברזל heme שנמצא במזון מן החי בלבד, כגון בבשר בקר והודו ובמיוחד בחלקים פנימיים
  • ברזל non-heme שנמצא במזונות מהצומח, כגון קטניות, טחינה, ירקות עלים ירוקים ועוד

חשוב לציין, כי ברזל שמקורו במזון מן החי נספג בצורה יעילה יותר לעומת ברזל מן הצומח.

מתי כדאי לקחת תוסף ברזל ואיזה סוג מומלץ?

אם בדיקות הדם שלך מעידות על חוסר ברזל, ההמלצה בדרך כלל היא ליטול תוספי תזונה המכילים ברזל. זוהי הדרך המהירה והיעילה ביותר להעלות את רמת הברזל שלך ולמלא את המאגרים שהתרוקנו. כמו כן, בהיריון מומלץ ליטול תוסף ברזל עוד לפני שמתפתח חוסר, בשל הדרישה המוגברת של הגוף.

לנטילת תוספי ברזל עלולות להיות תופעות לוואי שונות, שמתבטאות בעיקר במערכת העיכול. בהן: עצירות או אי נוחות בבטן, שלשול וצואה שחורה. בעיקר משום שברזל יוצר גירוי בריריות במערכת העיכול. סיבה נוספת היא יעילות ספיגה נמוכה, שמחייב נטילה של מינונים גבוהים המגבירים את גירוי מערכת העיכול ואת תופעות הלוואי.

בשנים האחרונות התחדשנו בתוסף ברזל בעל פטנט SIDERAL המיוצר בטכנולוגיית הסוכרוזום. הטכנולוגיה הייחודית הזו מאפשר ציפוי של הברזל בשכבות של מולקולות שומניות שמסייעות בספיגת הברזל ומייעלות אותה, כך שאין צורך בנטילת מינונים גבוהים. יתרון בולט נוסף לפטנט SIDERAL הוא שהברזל עטוף במעטפת של 4 שכבות המסייעת למניעת גירוי של מערכת העיכול ומפחיתה את תופעות הלוואי.

בזכות יעילות הספיגה הגבוהה ומשום שברזל זה אינו עובר אינטראקציה עם רכיבי מזון ניתן ליטול את תוסף הברזל בכל הזדמנות, אפילו עם ארוחה המכילה מוצרי חלב – מצבים בהם יש להימנע מנטילה של תוספי תזונה אחרים המכילים ברזל.

איך להתמודד עם תופעות הלוואי של נטילת ברזל


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ויטמין B12 - מתיל קובלמין ויטמין B12 - מתיל קובלמין

    ויטמין B12 - מתיל קובלמין

    טבליות למציצה המכילות ויטמין 1000 B12 מק״ג
     79.60
    ברזל פלוס בד"ץ ברזל פלוס בד"צ

    ברזל פלוס בד"צ

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
    כשר למהדרין
     112.90
    אבץ למציצה אבץ למציצה

    אבץ למציצה

    קפליות למציצה המכילות אבץ וויטמין C בטעם לימון
     80.60
    ברזל רך ברזל רך

    ברזל רך

    כמוסות המכילות 30 מ"ג ברזל קל לעיכול
     95.70
    כתבה
    סימנים להתבגרות

    5 סימנים שמעידים שאת לא בת 20

    העור, השיער ואולי גם קצת הצלוליטיס. כל מה שגורם לנו להפסיק להרגיש צעירים. הסבר למה זה קורה וכמובן מה כדאי לעשות
    המחלקה המדעית, אלטמן
    וידאו כתבה
    כל מה שחשוב לדעת על ברזל play

    ברזל: כל מה שחשוב לדעת

    ברזל הוא מינרל חיוני וחשוב בגוף האדם הניתן לצריכה במזון ובתוספי תזונה. חסר בברזל עלול להוביל לשלל בעיות, אשר יתבטאו תחילה בחולשה ובעייפות באדם בוגר, ובתקופות חיים קריטיות כמו הריון וילדות מוקדמת אף יובילו לשלל נזקים בלתי הפיכים. מהו ברזל? למה גופנו צריך ברזל? איפה ניתן למצוא אותו במזון? מתי מומלץ ליטול תוסף? ומהם ההבדלים בין תוספי הברזל השונים שעל המדף?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    דגים לשיפור הזיכרון

    כיצד דגים יעזרו לכם בשיפור הזיכרון

    דייג אוהב דגים? גם המוח שלכם. מחקר מגלה, כי אכילה של דגי ים צפוניים, כמו סלמון ומקרל המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3, עשויה להפחית סיכון לאלצהיימר ובעיות בזיכרון
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 26 להיריון

    שבוע 26 להיריון

    את עוברת לשליש השלישי של היהריון! זה הזמן לברר לגבי קורס הכנה ללידה, בעיקר אם זהו הריונך הראשון. וגם: על תופעת ה"כמעט התעלפות", ואיך נמנעים ממנה. העובר שלך כבר רגיש לקולות, עיניו נפקחות והוא יכול להבחין בין טעם מתוק לטעם מלוח. ומה לגבי התזונה שלך? היריון הוא ממש לא הזמן לדיאטה, אכלי מאוזן – לא יותר מדי ולא פחות מדי.
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות