חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ברזל זה הכי, אחותי: חוסר ברזל אצל נערות לפני גיוס

את ממש קרובה לגיוס, בתקופת שיא בחייך ורוצה להגיע פורחת לצבא? מעולה! אבל, חוסר בברזל, הנפוץ בגילך ובעיקר בקרב נשים, עלול להשפיע על התפקוד שלך. מה לעשות? ללכת לבדוק ברזל
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 27.12.2018
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
נוער

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מחקר שבדק צעירים לפני גיוס מצא ששיעור משמעותי מהם (בנות יותר מבנים) סובל מחוסר בברזל

  2. 2

    הסיבות לאנמיה מחוסר ברזל בקרב המועמדות לגיוס הן איבוד דם רב בתקופת המחזור חודשי, תזונה לא סדירה ולא מאוזנת וצמיחה מואצת בתקופה הקודמת לגיוס

  3. 3

    תוסף ברזל ללא תופעות לוואי, עם ספיגה אופטימלית, שאפשר לקחת אותו בכל שעה ביום וללא הגבלה, הוא פתרון טוב ומתאים לבנות צעירות

קיבלת כבר תאריך גיוס? יודעת לאיזה תפקיד את משובצת? מתרגשת? ברור… את עומדת לפני שינוי משמעותי בחיים, ועוד רגע תלבשי מדים ותצאי לשרת את המדינה – רק אל תשכחי לשרת גם את עצמך ואת הגוף שלך, ולוודא שתגיעי לצה"ל בשיאך ועם מאגרי ברזל תקינים.

מתברר שבמסגרת ההכנות לגיוס, הכוללות, בין השאר, רכישת כושר גופני ובדיקות רפואיות שונות, עולים לא פעם נתונים מדאיגים המצביעים על כך שצעירים וצעירות בגילך סובלים מחוסר בברזל, ואפילו אנמיה, וכן – הבנות סובלות יותר, לרוב בשל איבוד דם בעת המחזור החודשי. מחקר שערך חיל הרפואה ובדק במשך שנתיים 366 מועמדים לגיוס מצא שיעור גבוה של אנמיה בקרבם. המחקר העלה כי כ-15% מהבנות וכ-11% מהבנים המועמדים לגיוס סובלים מאנמיה. נתון מדהים נוסף היה שיעור הסובלים מחוסר ברזל – שעמד על כ-37% מהבנות לפני גיוס וכ-14% מהבנים.

ברזל, למה הוא חשוב?

הגוף שלנו אינו מייצר את הברזל בעצמו, הוא מקבל אותו אך ורק ממקורות חיצוניים, לכן התזונה היא המקור המרכזי והחשוב ביותר לברזל. הברזל מגיע בשתי צורות – ברזל מהחי, וברזל מהצומח. ההמלצה היומית לצעירות בגילי 14-18 היא 15 מ"ג ברזל, ואת זקוקה לו לתפקודים חשובים של הגוף, ובהם העברת חמצן לתאים ולשרירים, הפקת אנרגיה ושמירה על חוסנה של המערכת החיסונית. ומה קורה כאשר הגוף אינו מקבל ברזל לאורך זמן? הוא מתחיל לאותת על כך – בחולשה, סחרחורות, חיוורון, חוסר תיאבון, חוסר ריכוז ואי שקט. אם חשת אי פעם בתסמינים הללו, את ודאי יודעת שמדובר במצבים שמפריעים לשגרה ולכן מומלץ לטפל בהם לפני הגיוס. חשוב לדעת שגם אם הגוף מקבל מספיק ברזל הוא לא בהכרח סופג את כולו, וזה כבר תלוי בסוג הברזל שצורכים, בשילובי המזון (ישנם מזונות שמעכבים ספיגת ברזל וישנם כאלה שמעודדים אותה) ובמחלות הפוגעות בספיגה, דוגמת צליאק ודלקות מעי.

מדוע סובלות נשים בתקופה הזו משיעור גבוה של חוסר בברזל?

  1. מחזור חודשי – זוהי תקופה שבה נשים נוטות לאבד הרבה דם, וזוהי גם אחת הסיבות המובילות לחוסר בברזל אצל נשים.
  2. תזונה לא נכונה – אם הארוחות שלך לא מסודרות, אם את צמחונית והתזונה שלך לא מאוזנת, אם התזונה שלך דלה ברכיבים עשירים בברזל, דוגמת בשר אדום, קטניות וירקות ירוקים או שאת נוטה לדיאטות חריפות ולא מאוזנות – קיבלת מספיק סיבות להתפתחות של מחסור בברזל.
  3. צמיחה מואצת – את עדיין בתקופה של צמיחה, שבשילוב עם תזונה דלה בברזל מביאה לחוסר משמעותי בברזל.
  4. עוסקת בספורט? מתברר שעיסוק אינטנסיבי בספורט עלול לגרום לשבירת כלי דם קטנים בגפיים ובמערכת העיכול, הגורמת לדימומים ולאובדן ברזל.

איך תתמודדי עם המחסור בברזל?

  1. תפריט מאוזן – הקפידי על ארוחות מסודרות, הכוללות רכיבים עתירי ברזל: זהו כלל ברזל בשמירה על מאזן ברזל טוב בגוף. ברזל שמגיע ממזון מן החי הוא ברזל שנספג טוב יותר, ולכן, אם את יכולה, הקפידי לאכול בשר בקר, כבד ועוף, באגף הברזל מהצומח מובילים הקטניות, שהן עשירות בברזל (עדיף להנביט אותן לפני האכילה), קוואקר, סלק, קינואה, ירקות ירוקים ואגוזים. שומשום וטחינה הם גם בין המזונות שיוסיפו ברזל לגוף שלך.
  2. ויטמין C – העוזר הטוב ביותר של הברזל. שילוב של מיץ עשיר בוויטמין C או פרי בארוחה שיש בה רכיבי ברזל, משפרים את ספיגתו.
  3. מומלץ להרחיק מארוחה עתירת ברזל – מוצרים המכילים סידן, קפאין וחומצה פיטית, המעכבים את ספיגת הברזל.
  4. בדיקות תקופתיות – אל תחכי לרגע האחרון, בדקי את רמות הברזל שלך במסגרת הבדיקות התקופתיות.
  5. תוסף ברזל – קיבלת המלצה לתוסף ברזל? חפשי תוסף ידידותי המיוצר בטכנולוגיה פטנטית וחדשנית לספיגת ברזל, שמגיע באבקה טעימה ואפשר ליטול אותו בכל זמן שרוצים. כאשר הברזל נספג טוב יותר, הוא מפחית את הגירוי במערכת העיכול וזה מה שהופך אותו לנוח לעיכול. ברזל כזה אפשר ליטול בכל זמן ללא קשר למזון שנאכל איתו. ידידותי, כבר אמרנו?

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    150 טבליות למציצה
    ויטמין B12 פלוס 150 ויטמין B12 פלוס 150

    ויטמין B12 פלוס

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12 1200 מק״ג וחומצה פולית
     110.80
    ברזל רך ברזל רך

    ברזל רך

    כמוסות המכילות 30 מ"ג ברזל קל לעיכול
     95.70
    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     160.30
    ברזל פלוס ברזל פלוס

    ברזל פלוס

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
     112.90
    כתבה
    איך אפשר לקבל ויטמין D במזון

    איך אפשר לקבל ויטמין D במזון?

    קוראים לו "ויטמין השמש" משום שהוא נוצר בעור שלנו בהשפעת הקרינה האולטרה-סגולה, אבל מה יעשו מי שחייבים להיזהר מפני קרני השמש? כל מה שנחוץ לדעת על ויטמין D במזון
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חוסר ברזל אצל ילדים

    חוסר ברזל אצל ילדים – כל מה שצריך לדעת

    הוא ידוע בתפקידו בנשיאת החמצן בגוף, אבל הוא חשוב לעוד הרבה תהליכים, כולל גדילה והתפתחות. מחסור בו בילדים עלול להביא להשלכות בלתי הפיכות, ולכן כדאי לשמור על רמות תקינות שלו. הכירו את הברזל – אחד המינרלים החשובים בתזונה של ילדיכם.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    צלוליט

    מבוסס מחקרית: יש פתרון לצלוליט שפועל מבפנים

    אם צלוליט מטריד גם אותך, את לא לבד. נשים רבות מוטרדות מתופעה זו, ומחפשות פתרונות שיוכלו לשפר את המצב. מחקר שפורסם במגזין המדעי JOURNAL OF MEDICINAL FOOD מצא כי: אבקת קולגן עם פטנט ה- ®VERISOL , שאולי כבר שמעת עליה בהקשר למראה עור פנים זוהר, פועלת מבפנים ויכולה להביא לשיפור בצלוליט.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    טכנולוגיה-סוכרוזומלית

    על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית שמעתם? הדור הבא של תוספי התזונה

    הטכנולוגיה הסוכרוזומלית היא גישה מהפכנית לאספקת רכיבים מזינים והיא צוברת במהירות אחיזה בקהילה הרפואית. כל המידע על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית בהמשך הכתבה.
    נגה לוי ·סטודנטית למדעי התזונה B.Sc באוניברסיטה העברית ונועה ברקוביץ, דיאטנית M.Sc. RD, המחלקה המדעית אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות