חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אילו מזונות עשירים בברזל?

אובחנת או ילדך אובחן עם אנמיה? את מרגישה חלשה, השיער שלך נושר או שיש לך קוצר נשימה בזמן פעילות גופנית? כדאי מאד לאכול מזון עשיר בברזל.
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 08.09.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
מזונות עשירים בברזל

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אנמיה מחוסר ברזל שכיחה מאד בקרב נשים ובקרב ילדים

  2. 2

    ברזל הוא מינרל חיוני להובלת חמצן, ורובו נמצא בהמוגלובין שבכדוריות הדם

  3. 3

    לסובלים מאנמיה יומלץ בדרך כלל על נטילת תוסף ברזל בנוסף להעשרת התזונה

הסיפור מוכר וידוע – את מרגישה חלשה, עייפה כל היום, הרגליים קצת רועדות כשאת עולה במדרגות, השיער נושר כאילו היית עץ בשלכת, או הציפורניים שלך נשברות בקלות. אימא שלך, חברה טובה, אחותך או בן זוגך אומרים "למה שלא תלכי לעשות בדיקות?". אז הלכת לעשות בדיקות, ובבדיקות התגלה שיש לך המוגלובין נמוך, הרופא.ה שלך שאל.ה אותך על הרגלי האכילה, או הפנו לתזונאי.ת ועכשיו הכול ברור: חסר לך ברזל ואולי אפילו אובחנת עם אנמיה.

למה בכלל צריך ברזל?

אנמיה או "חוסר דם" כפי שקוראים למצב הזה בשפה עממית נגרמת בגלל ירידה בכמות כדוריות הדם האדומות או בגלל ירידת ריכוז ההמוגלובין בדם. האנמיה השכיחה ביותר נובעת מחוסר ברזל, מינרל שתפקידו העיקרי הוא הובלת חמצן לכל תאי הגוף. כ-2/3 מהברזל בגוף נמצא בהמוגלובין, החלבון שמצוי בכדוריות הדם האדומות הנושאות חמצן לרקמות. מחסור בברזל עלול לגרום לירידה בייצור האנרגיה ולתסמינים הנפוצים כמו עייפות, חולשה, קוצר נשימה בפעילות גופנית, דפיקות לב, כאבי ראש, סחרחורת, עצבנות, קשיי ריכוז ועוד.

מה יכולות להיות הסיבות שחסר לך ברזל?

חוסר בברזל הוא החסר התזונתי הנפוץ ביותר באוכלוסיית העולם. אבל ישנן כמה קבוצות באוכלוסייה שיכולות לסבול ממחסור בברזל באופן מיוחד ובשכיחות גבוהה, וייתכן שאת נמנית על אחת מהן:

  • נשים בגיל הפוריות:  מאנמיה מחוסר בברזל יכולה להתרחש בגלל דימום הווסת החודשי, בעיקר אם יש לך דימומים כבדים. אנמיה וחוסר של ברזל שכיחים גם במהלך ההיריון
  • צמחונים וטבעונים: מזונות מן הצומח פחות עשירים בברזל והספיגה של ברזל מהמזונות האלה נמוכה יחסית לספיגת ולכמות הברזל שיש במוצרים מן החי ובמיוחד במוצרי בשר
  • חולים במחלה כרונית או סובלים מריבוי של מחלות: יש מחלות כרונית שפוגעות בספיגת הברזל וכך משבשות את הייצור התקין של כדוריות הדם האדומות, בהן מחלות אוטואימוניות, אי ספיקת לב, סוכרת, דלקות מפרקים ועוד

מה גורם לחוסר ברזל אצל ילדים?

לא רק נשים, גם ילדים הם אוכלוסייה שעלולה לסבור מחוסר של ברזל. מדובר במצב שיכול להיות מסוכן ולפגוע בהתפתחות הפיזית והקוגניטיבית. בין הסיבות השכיחות לחוסר ברזל אצל תינוקות, פעוטות, ילדים ומתבגרים:

  • מחסור בברזל שכיח מאד בתינוקות שנולדו במשקל נמוך ובקרב פגים, בגלל שכמות הברזל שנאגרה בגופם נמוכה יותר
  • כשלא מקפידים על מתן תוסף של ברזל לפי ההנחיות לתינוקות
  • כשהתינוק, הילד או המתבגר אינם אוכלים מזון עשיר בברזל, בגלל תזונה לקויה, או בגלל תזונה צמחונית או טבעונית, או בגלל אכילה בררנית
  • הפרעות ספיגה במערכת העיכול, אצל ילדים שאובחנו עם צליאק או אי סבילות ללקטוז (סוכר החלב)
  • שתייה מרובה של תה, שוקו או כל משקה אחר המכיל קפאין, המפריע לספיגת הברזל

אילו מזונות עשירים בברזל?

ברזל במזון נחלק לשני סוגים:

  1. ברזל מהחי (Heme) –  בשר, עוף, דגים, ביצים וכדומה הם מזונות שעשירים בברזל מסוג זה, ובמיוחד חלקי פנים כמו כבד, וכדומה
  2. ברזל  מהצומח (Non-heme) – קטניות, טחינה, סלק, קוואקר, אגוזים, ירקות עלים ירוקים, ברוקולי, אבוקדו, פירות יבשים ועוד הם מזונות שעשירים בברזל מסוג זה

מאכלים עם ברזל – כמה ברזל יש במזון?

הנה דוגמאות למזון עשיר בברזל שמומלץ לשלב בתזונה. כמובן, אם אובחנה אנמיה כדאי לברר עם רופא/ה או עם דיאטנית על תוספי מזון שמכילים ברזל ומהו המינון הדרוש:

  • כבד בקר או כבד עוף: כ-9 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • בשר בקר מבושל: כ-5.5 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • בשר הודו מבושל: כ-5 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • נקניקיות: כ-1.7 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • חזה עוף: כ-1.7 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • טונה מקופסה: כ-1.5 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • ביצים: כ-2.5 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • גרעינים לבנים: כ-8 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • גרעינים שחורים: כ-7 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • חלבה: כ-6 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • שקדים: כ-6 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • גבעולי סלרי: כ-4.5 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • טחינה: כ-2.5 מ"ג ב-100 גרם מזון
  • קטניות מבושלות: 1.4 – 3.3 מ"ג ל-100 גרם מזון

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    Energy Complex

    אנרג'י קומפלקס

    4סוגי תמציות ג'ינסנג בשילוב תמצית מאקה
     117.15 156.20
    25% הנחה
    ברזל רך ברזל רך

    ברזל רך

    כמוסות המכילות 30 מ"ג ברזל קל לעיכול
     71.78 95.70
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה כמוסות וגינליות פרוביוטיק פמינה כמוסות וגינליות

    פרוביוטיק פמינה כמוסות וגינליות

    פרוביוטיקה לאיזון ושיקום הרכב החיידקים בנרתיק, תוך הפחתת יישוב פתוגנים. לטיפול בגרד, באי נוחות ובריחות לא נעימים
     109.58 146.10
    25% הנחה
    ברזל פלוס בד"ץ ברזל פלוס בד"צ

    ברזל פלוס בד"צ

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
    כשר למהדרין
     84.68 112.90
    כתבה
    זוטה לבנה

    זוטה לבנה Micromeria fruticosa

    פריחתה הצחורה והגבוהה של הזוטה הלבנה בולטת ויפה. נפגוש אותה ברחבי הארץ מהאביב ועד החורף בניחוח בולט ונעים שמזכיר שילוב בין נענע וזעתר. חליטת הצמח טעימה, וברפואה העממית יוחסו לה סגולות רבות.
    אורטל ברובין-חן
    כתבה
    כל מה שחשוב לדעת על ברזל

    ברזל: כל מה שחשוב לדעת

    ברזל הוא מינרל חיוני וחשוב בגוף האדם הניתן לצריכה במזון ובתוספי תזונה. חסר בברזל עלול להוביל לשלל בעיות, אשר יתבטאו תחילה בחולשה ובעייפות באדם בוגר, ובתקופות חיים קריטיות כמו הריון וילדות מוקדמת אף יובילו לשלל נזקים בלתי הפיכים. מהו ברזל? למה גופנו צריך ברזל? איפה ניתן למצוא אותו במזון? מתי מומלץ ליטול תוסף? ומהם ההבדלים בין תוספי הברזל השונים שעל המדף?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    טבעונות

    טבעונות – החשיבות האישית והסביבתית של תזונה טבעונית

    טבעונות היא אורח חיים המתבטא בצריכת מזון ומוצרים שאינם כוללים בעלי חיים או תוצרים שלהם, הכוללים בשר, עוף, הודו, דגים, חלב ומוצריו, ביצים ודבש. העקרונות המנחים את הבחירה התזונתית בדיאטה טבעונית כוללים הקפדה על בריאות הגוף והנפש, לצד הגנה על זכויות בעלי חיים ושמירה על הסביבה. רמת האדיקות בשמירה על אורח חיים טבעוני משתנה מאדם לאדם ולעתים פורץ את גבולות המזון ועשו להגיע כמעט לכל תחום בחיים החל מביגוד, הנעלה, קוסמטיקה ועוד.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    טכנולוגיה-סוכרוזומלית

    על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית שמעתם? הדור הבא של תוספי התזונה

    הטכנולוגיה הסוכרוזומלית היא גישה מהפכנית לאספקת רכיבים מזינים והיא צוברת במהירות אחיזה בקהילה הרפואית. כל המידע על הטכנולוגיה הסוכרוזומלית בהמשך הכתבה.
    נגה לוי ·סטודנטית למדעי התזונה B.Sc באוניברסיטה העברית ונועה ברקוביץ, דיאטנית M.Sc. RD, המחלקה המדעית אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות