חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מי גבינה (Whey): הכירו את מקור החלבון הפופולרי

חלבון מי גבינה, או בשמו הלועזי whey, הוא הכוכב העולה של השנים האחרונות בתחום החלבון ותוספי החלבון, ומבין כל מקורות החלבון הקיימים בטבע הוא כנראה זוכה ליחסי הציבור הטובים ביותר. הגיע הזמן להכיר אותו לעומק ולענות אחת ולתמיד – האם יש הצדקה למהומה סביבו?
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 22.12.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 5 דקות קריאה
מי גבינה מקור לחלבון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מי גבינה (whey) הוא חלבון איכותי המופק מחלקיו הנוזליים של החלב, בשונה מחלבון הקזאין המופק מחלקיו המוצקים

  2. 2

    מי גבינה נחשב לחלבון האיכותי ביותר הקיים בטבע בשל הרכב חומצות האמינו שבו ויכולתינו הגבוהה לפרק ולספוג אותו

  3. 3

    אנשים הנמצאים בתהליך של ירידה במשקל עשויים להפיק תועלת בצריכת תוסף חלבון, ובמיוחד כזה המכיל סיבים תזונתיים שיסייעו בשמירה על תחושת השובע לאורך זמן

חשיבות החלבון ומקורות תזונתיים לצריכתו

חלבון הוא אחד מאבות המזון, לצד שומנים ופחמימות, אשר יש לספק לגוף כמויות גדולות מהם לצורך תפקוד תקין של שלל מערכות הגוף כמו המערכת החיסונית, המערכת ההורמונלית, תפקוד מערכת השרירים ועוד. 

לצד יכולתם של אבות המזון לספק לנו אנרגיה, לכל אחד מהם יש תפקיד מרכזי מעט שונה. חלבונים הם אלו המספקים לנו את אבני הבניין מהם נרכיב את המבנים החלבוניים הדרושים לנו לתפקוד היומיומי, כמו עור, שרירים, נוגדנים של מערכת החיסון ועוד. את החלבון נקבל כמעט מכל מזון שנאכל, בין אם מהצומח – קטניות, דגנים ואגוזים ובין אם מהחי – בשר, עוף, דגים, ביצים וחלב ומוצריו.

אז למה דווקא חלבון חלב?

החלב מורכב מרכיבים רבים, ועל אף שאנו שותים אותו הוא למעשה מכיל כ- 88% מים בלבד. מה עוד חוץ ממים? שפע ויטמינים ומינרלים לצד שומן, פחמימה (לקטוז) ואיך לא – חלבון. חלבון החלב מורכב משני סוגים מרכזיים של חלבון, האחד מוצק ונקרא קזאין (casein), השני נוזלי ונקרא ווי (whey) או "מי גבינה". היתרונות הבולטים של חלבון מי הגבינה הם:

  1. הרכב האבנים (חומצות אמינו) המרכיבות אותו. חלבון מי הגבינה מכיל שפע של חומצות אמינו חיוניות שאנו חייבים לקבל בתזונה, ועל כן נחשב למקור חלבון מעולה. בנוסף, מתוך חומצות האמינו החיוניות הנמצאות בו, קיימות 3 חומצות הנקראות חומצות מסועפות שרשרת וביניהם חומצת אמינו הנקראת לאוצין, הידועה בשל היותה בעלת תפקיד מפתח בתהליך בניית השריר.
  2. יכולת העיכול והספיגה הגבוהות של חלבון מי הגבינה. עצם קיומן של חומצות האמינו במזון לא מבטיח שנוכל לנצלן בצורה מיטבית, אך במקרה של מי גבינה הגוף גם יודע לפרק ולספוג את חומצות האמינו האלה בצורה המאפשרת לנו ממש ליהנות מהשפע הזה.

לאור זאת, חלבון מי הגבינה זוכה לדירוג החלבון הגבוה ביותר במבחנים לדירוג איכות חלבון (DIAAS).

סוגי תוספים המכילים מי גבינה

את מי הגבינה ניתן לצרוך בתוסף אבקת חלבון יעודי המופק באמצעות סינון החלב בתהליכים מתקדמים. סוגי התוספים נבדלים זה מזה במשך וסוג הסינון שעברו ובתהליך שעבר החלבון. לרוב ניתקל בתוספי החלבון המופיעים באחד משלושת הצורות הבאות, או תערובת שלהן:

  1. חלבון מי גבינה מרוכז (whey protein concentrate) – זהו למעשה התוצר הראשון שמתקבל לאחר הפרדת מוצקי החלב ממי הגבינה וסינונם. משכך, תוסף מי גבינה מרוכז יכיל עד 89% חלבון ושאריות פחמימה (לקטוז) של כ- 8%.
  2. חלבון מי גבינה מבודד (whey protein isolate) – המשך סינון חלבון מי גבינה מרוכז יוביל אותנו לקבלת חלבון מי גבינה מבודד. בשל הסינון הנוסף תכולת החלבון תהיה מעט גבוהה יותר ותגיע לכדי 89-96% וכמעט ללא לקטוז בכלל. לרוב נזהה אותו על פי הכיתוב ISO המציין כי מדובר בחלבון מי גבינה מבודד.
  3. חלבון מי גבינה מבודד מפורק (hydrolyzed whey protein isolate) – אם ניקח את חלבון מי הגבינה המבודד ונפרק אותו ליחידות ממנו הוא בנוי נקבל את סוג החלבון הזה הנחשב לטוב ביותר.

נכון להיום ההמלצות הן לצרוך חלבון בשלמותו מהמזון, כך שאם בכל זאת עולה הצורך לתסף את התזונה היומית בחלבון נוסף, כל אחד מהתוספים הנ"ל יוכל לעמוד במשימה.

לסיכום, מתי ולמה כדאי להשתמש באבקת חלבון?

בראש ובראשונה אנשים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת המתקשים לעתים להגיע לכמויות החלבון המומלצות יכולים ליהנות מתוספת חלבון שלצד היותה פתרון זמין ונוח מהווה גם מענה איכותי לצרכי הגוף חלבון.

בנוסף להם, גם אנשים המנסים להיצמד לתזונה נכונה לצרכי חיטוב או ירידה באחוז השומן עלולים לעיתים לצמצם את הצריכה הקלורית עד כדי הקטנת צריכת כמות החלבון. על מנת להבטיח שזה לא יקרה ניתן להשתמש בתוסף אבקת חלבון, תוספת העשויה להיות חשובה במיוחד כאשר רוצים לשמר את מסת השריר במהלך תהליך הירידה במשקל תוך צמצום האכילה ליצירת גירעון קלורי. 

בעיה נוספת העלולה להתעורר במהלך תהליך הירידה במשקל הוא הרעב שבאופן טבעי אמור לשמור עלינו, אך לעתים הוא דווקא שומר על אותם מספר ק"ג עודפים שהיינו שמחים לאבד. 

תוספת חלבון באבקה יכולה לעזור לנו להתמודד עם הרעב בעלות קלורית נמוכה יחסית, ובמיוחד אם נשלב אבקת חלבון המכילה סיבים תזונתיים שיסייעו לשמירה על תחושת השובע לאורך זמן.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    120 כמוסות רכות
    25% הנחה
    סופר Q-10 60 מ"ג מארז זוגי

    סופר Q-10 60 מ"ג

    כמוסות המכילות קואנזים 60 Q-10מ״ג בתוספת ביופרין®
     192.60 256.80
    35% הנחה
    פרוביוטיק Shape (שייפ) פרוביוטיק Shape (שייפ)

    פרוביוטיק Shape (שייפ)

    כמוסות המכילות זן פרוביוטי ™B-420
     95.62 147.10
    25% הנחה
    פלקסיטול תרחיץ לעור רגיש ויבש

    פלקסיטול תרחיץ לעור רגיש ויבש

    תרחיץ נטול סבון המנקה באופן יסודי את העור מבלי להסיר את שכבת השומנים הטיבעית שלו. בעל תכונות מרגיעות ומעניק לחות ומותיר את העור רך, גמיש וחלק
     43.80 58.40
    25% הנחה
    חומץ תפוחים חומץ תפוחים

    חומץ תפוחים

    כמוסות המכילות 450 מ״ג חומץ תפוחים בתוספת כרום ותמצית ג׳ימנמה
     90.68 120.90
    כתבה
    יוד בהיריון

    על יוד בהיריון: סקר לאומי מצא שנשים הרות אינן צורכות מספיק יוד

    ממחקר שנערך במרץ 2017 עולה כי 85% מהנשים ההרות אינן צורכות את הכמות הנדרשת של יוד. למה זה חשוב ואיך ניתן לפצות על זה?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    כתבה
    התאמת בגדים למבנה גוף

    איך להתאים את הבגדים למבנה גופך?

    נשים נפלאות מגיעות בכל הצורות, הגדלים וצבעי הקשת. פרט להקפדה על תפריט מאוזן ופעילות גופנית מחטבת, כיצד תוכלי למנף את מבנה הגוף בו בורכת כדי להראות כמה שיותר טוב בבגדים שלך? להלן כמה סיווגים בסיסיים ודגשים חשובים שנגזרים מהם להתאמת הבגדים למבנה גופך.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    קוהוש שחור צמח לנשים

    קוהוש שחור: הצמח שעושה טוב לנשים

    קוהוש שחור הינו צמח מרפא עתיק, שתועלות השימוש בו היו ידועות כבר במאה ה-19. מהן הסגולות שלו וכיצד הוא מסייע להקלה על בעיות נשיות?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    סיבים

    על פרה ביוטיקה, פרוביוטיקה ומה שביניהם

    היום כבר ידוע שקיים קשר הדוק בין אוכלוסיית החיידקים המתקיימים אצלנו בגוף המכונים "מיקרוביום" לבין מצב הבריאות שלנו. חוסר איזון בחיידקי המעי, המכונה דיסביוזיס, בו ישנה רמה גבוהה של חיידקים מזיקים בהשוואה לחיידקים "טובים" מעלה את הסיכון למחלות כרוניות דלקתיות שונות דוגמת סוכרת סוג 2, כבד דלקתי, סרטן המעי הגס ואפילו סיכון להשמנה. מתוך הידיעה הזאת עולה השערה שהקפדה על תזונה איכותית וטובה, אורח חיים בריא המשלב פעילות גופנית והפגת מתחים וצריכת תוספי תזונה יעזרו יחד לשמור על אוכלוסיית חיידקים טובה במערכת העיכול שלנו וכך יסייעו לנו לשפר את בריאותנו ולהפחית את הסיכון לתחלואות שונות.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות