קבוצות ריצה, יוגה ופילאטיס, רכיבה על אופניים והליכה בפארק – לפעמים נדמה שכולן עושות איזושהי פעילות גופנית ורק אתן נותרתן בטטת הכורסה היחידה בסביבה. אבל האמת היא שאתן לא לבד. אנחנו, בדיוק כמוך, מכירות את כל הסיבות לא לעשות ספורט: למי יש זמן לזה? ואחרי יום שלם של עבודה (או לפניו), למי יש בכלל כוח?
אבל בדיוק בגלל שאנחנו מבינות, הנה 8 סיבות שיעזרו לך לגייס את כוחות הנפש והגוף ולצאת לאימון:
1. רוצה לישון טוב יותר?
את מתהפכת בלילה שעות לפני שאת נרדמת? או שאת מאלה שמתעוררות לפנות בוקר וכבר לא מצליחות להירדם? פעילות גופנית משפרת את איכות השינה ותורמת להירדמות מהירה יותר. מחקרים מצאו שמתאמנים ישנים טוב יותר, לכן גם מומחי שינה ממליצים על פעילות גופנית.
2. מנסה לרדת במשקל?
בטח שמת לב שעם החלפת הקידומת, ירידה במשקל הופכת קשה יותר. אבל אם אתן צריכות ורוצות, פעילות גופנית היא מרכיב משמעותי בתהליך הרזייה. “ירידה במשקל אורכת מספר חודשים, לכן כדאי למתן ציפיות ומומלץ להוסיף לפעילות גם ליווי תזונתי והפסקת עישון”, מסבירה הפיזיותרפיסטית לילך ארז.
3. רוצה לנסות למנוע כאבי גב?
אם את עובדת מול מחשב, סביר להניח שאת מקיימת אורח חיים יושבני. זה אומר שאת יושבת רוב הזמן, ונמצא שאורח חיים כזה מזיק לבריאות. מלבדו, ישנן סיבות רבות לכאבי גב: נעלי עקב, הרמת משקלים כבדים (כמו תינוק, למשל), עודף משקל ואפילו לחץ ומתח נפשי. הבשורות הטובות הן שלא משנה מה הסיבה לכאבים, וגם אם אינך סובלת מהם, פעילות גופנית מתונה, כמו הליכה, שחייה או רכיבה על אופניים עשויה להקל עליהם ואפילו למנוע אותם.
4. יש לך כאבי מפרקים?
כאבים ונוקשות במפרקים, קושי בביצוע פעולות יומיומיות כגון כניסה ויציאה מהמכונית, נשיאת תיק או סל קניות, עלייה במדרגות, הם מהסימנים המובהקים לדלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארתריטיס). זו בעיה רפואית שכיחה שאופיינית במיוחד בקרב נשים מעל גיל 50. מחקרים והמלצות רפואיות מלמדים כי פעילות גופנית מתונה עשויה להפחית את הכאב ולשפר את תפקוד המפרקים. יש שממליצים על פעילות גופנית מתונה גם למניעת המחלה בעתיד.
5. בא לך לשפר את מצב הרוח?
לחץ, מתח, עומס, דיכאון וחרדה נוכחים למדי בעולם התזזיתי שאנחנו חיות בו. מחקרים הוכיחו: פעילות גופנית עוזרת להתמודד עם כל אלה. ליתר דיוק, אנשים פעילים הם בעלי סיכוי קטן יותר להיות בדיכאון בהשוואה לאלה שאינם פעילים. פעילות גופנית היא אחת ההמלצות לסובלים מחרדה ומדיכאון, והיא אפילו משפרת את יעילותן של התרופות נגד דיכאון. יש מי שיטענו אפילו שפעילות גופנית יעילה כמו טיפול תרופתי. וגם אם מצבכן הנפשי אינו דורש טיפול תרופתי, פעילות גופנית יכולה לסייע: היא מעלה את רמת המסוגלות והאמונה העצמית ואת תחושת ההצלחה, מעודדת יצור של מוליכים עצביים (נוירוטרנסמיטרים) במוח כמו סרוטונין ודופמין, ואת ההפרשה של חומרים משככי כאב (אנדורפינים). חוץ מזה, פעילות גופנית קבוצתית היא גם פעילות חברתית – וזה תמיד משמח.
היבט נוסף הוא פורקן של אגרסיות ומתחים. ריצה, הליכה, אמנויות לחימה, יוגה, או פילאטיס הם בעלי אפקט מדיטטיבי ורבים מעידים כי בזמן אימון הם מצליחים להתרכז בנושאים שמטרידים אותם, ואפילו לפתור בעיות מציקות.
6. רוצה לנסות למנוע מחלות?
מחלות אינן גזירת גורל שבאה עם הגיל – יש מחלות שאת יכולה למנוע. את כבר יודעת שפעילות גופנית היא מרכיב משמעותי בשמירה על הבריאות, אבל את בטח לא יודעת בכמה מחלות מדובר: סרטן השד, סרטן המעי הגס, סרטן רירית הרחם, סרטן השחלות, סרטן הערמונית, סרטן הריאות, סרטן הלבלב, סרטן השחלות וייתכן שגם סוגי סרטן נוספים. מלבד מחלות סרטניות, פעילות גופנית מונעת מחלות לב וכלי דם, יתר לחץ דם, השמנה, סוכרת, אוסטיאופורוזיס, דיכאון וחרדה. בנוסף, מחקרים מדגימים שחוסר בפעילות גופנית גורם לירידה בפעילות של מערכת החיסון ולהגברת הנטייה להידבק במחלות שונות, כמו הצטננות.
7. מחפשת דרכים להקל על תסמיני גיל המעבר?
נשים שעוסקות בפעילות גופנית סובלות פחות מהתופעות הידועות של גיל המעבר, כמו גלי חום, הפרעות בשינה ותנודות במצב הרוח. הסיבה, כנראה, היא ההשפעה שיש לפעילות על הפרשת הסרוטונין והדופמין, שהפרשתם במוח פוחתת בגיל המעבר, בגלל הירידה וההפסקה בייצור ההורמון הנשי אסטרוגן.
8. רוצה להשפיע על דימוי גוף בריא?
פעילות גופנית לא רק מסייעת בהרזיה, אלא שסוגים שונים של פעילויות עובדים על שרירים שונים. כשאת מחזקת את השרירים ומשקיעה בגוף שלך, את מרגישה נוח יותר בעור של עצמך. מחקרים שונים מצאו כי נשים ונערות שמבצעות פעילות גופנית מרגישות טוב יותר לגבי המראה שלהן.
מה כדאי לעשות: למצוא זמן קבוע ביום לביצוע פעילות גופנית, ורצוי לא בשעת הערב הסמוכה לשעת השינה.
ולסיום
אם אתם לא מתאמנים בגלל כאבים אחרי אימון, יש מה לעשות: