חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ערמונית מוגדלת – כל מה שצריך לדעת

בלוטת הערמונית (פרוסטטה) היא בלוטת מין הקיימת אצל גברים בלבד. תפקידה לייצר את נוזל הערמונית שמגן על תאי הזרע והיא חשובה לפוריות הגבר. בלוטת הערמונית ממוקמת בבסיס שלפוחית השתן ומקיפה את צינור השופכה. צורתה וגודלה מזכירים את פרי הערמון, ומכאן שמה. ערמונית מוגדלת הוא מצב שכיח אצל גברים בני 50 שנים ומעלה, מצב זה עלול לגרום לתסמינים לא נעימים ולכן גברים רבים מחפשים טיפול. למה זה קורה ואיך אפשר להקל על המצב? כל זה בכתבה שלפניכם.
חני בן חמו
חני בן חמו · חני בן חמו, דיאטנית קלינית RD Bs.c המחלקה המדעית אלטמן
  • פרסום 17.02.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
ערמונית מוגדלת

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    עם הגיל, חלים שינויים הורמונליים הגורמים להגדלת הבלוטה, דבר השכיח בעיקר בגיל המעבר אצל גברים (אנדרופאוז)

  2. 2

    ערמונית מוגדלת עלולה להביא לתסמינים לא נעימים ועל כן זוהי תופעה המטרידה גברים רבים

  3. 3

    ישנם צמחי מרפא ורכיבים צמחיים היכולים לסייע במניעת הגדלת הבלוטה ובהקלה על התסמינים

אז מה בעצם קורה?

לרוב, הגדלה שפירה של הערמונית (Benign Prostatic Hyperplasia) היא תהליך טבעי, המתחולל במערכת ההורמונלית כחלק משינויים החלים על גברים בגיל המעבר (גיל 50 ואילך).

טסטוסטרון (הורמון המין הגברי), עובר המרה להורמון שנקרא דהידרוטסטוסטרון. שינוי זה מתבצע בגוף ע"י חלבון בשם " 5 אלפא רדוקטאז " שפעולתו מוגברת בעיקר בגיל המעבר. דהידרוטסטוסטרון משפיע על בלוטת הערמונית ויכול לגרום להגדלתה. בנוסף, הוא משפיע גם על זקיקי השיער ועלול להביא להתקרחות הגברית. למעשה, כמעט כל הגברים יסבלו מערמונית מוגדלת בשלב כזה או אחר בחייהם.

כיצד נאבחן?

כיוון שהערמונית המוגדלת יוצרת לחץ על השופכה, היא יכולה לגרום לתסמינים שונים כמו האטה של זרימת השתן, שתן חלש או מקוטע, תחושה של אי התרוקנות ותכיפות במתן שתן. במקרים מסוימים, בלוטת ערמונית מוגדלת אשר אינה מטופלת כראוי, עלולה לגרום לדלקות בדרכי השתן, זיהומים, הופעת דם בשתן ואף לכשל כלייתי.

עם זיהוי התסמינים, יש צורך בבדיקה גופנית רקטלית המבוצעת דרך פי הטבעת לשם הערכת גודל הבלוטה. נוסף על כך, המטופל יישלח לביצוע בדיקת שתן ובדיקת PSA (חלבון המופרש מבלוטת הערמונית, המשמש לזיהוי הגדלה שפירה או ממארת של הערמונית) וכן למילוי שאלון למדד חומרת התסמינים.

מה ניתן לעשות?

ישנן דרכי טיפול שונות היכולות לסייע במניעת הגדלה של בלוטת הערמונית והקלה על התסמינים:

  • תרופות: תרופות נפוצות ביותר לטיפול בערמונית מוגדלת אלו תרופות המעכבות את החלבון " 5 אלפא רדוקטאז " שהוזכר קודם לכן,  אשר פועלות דרך המערכת ההורמונלית להקטנת הערמונית (בין הרכיבים שמכילות התרופות נמצא הדקל ננסי עליו נרחיב בהמשך). בנוסף ישנו שימוש נרחב גם בתרופות ממשפחת חוסמי אלפא אשר מקלות על מתן שתן ע"י הרפיית השרירים באזור הערמונית. לעיתים, במקרה של זיהומים ניתן גם טיפול באנטיביוטיקה. 
  • תזונה: כבר מזמן נאמר "יהיו מזונותיך תרופותיך". תזונה עשירה בוויטמינים ומינרלים בהחלט יכולה לסייע לבריאותנו. נוגדי חמצון הקיימים בפירות, ירקות ודגנים מלאים נמצאו כבעלי השפעה מגנה על הערמונית. במחקר שנערך בסין ונמשך כ-4 שנים נצפה כי גברים בגיל המעבר השומרים על תזונה עשירה בפירות וירקות סבלו פחות מתסמינים עקב ערמונית מוגדלת. חוקרים מאמינים, כי לא מדובר רק ברכיב ספציפי, אלא שילוב של דיאטה מזינה ואורח חיים בריא הוא שמביא לתועלת הרבה. 
  • סלניום ואבץ הם מינרלים חשובים מאד לפעילות ההורמונלית אצל גברים ונמצא אף כי חוסר באבץ הביא לירידה בתפקוד המיני בקרב גברים. ליקופן, זהו פיגמנט אדום המצוי בעגבניות, אבטיח, אשכולית ומזונות שונים, ונמצא במחקרים כנוגד חמצון בעל השפעה מגנה על בלוטת הערמונית. 
  • מאכלים כמו סויה, אבוקדו ושמן זרעי דלעת מכילים רכיב בשם בטאסיטוסטרול, בעל השפעה על המערכת ההורמונלית הגברית ומסייע במניעת הגדלה של בלוטת הערמונית והפחתת דלקת. 
  • צמחי מרפא – ידועים בסגולותיהם הרפואיות כבר שנים רבות. מחקרים מוכיחים כי דקל ננסי הוא אחד מצמחי המרפא הנפוצים ביותר לטיפול בתסמינים בדרכי השתן התחתונות עקב ערמונית מוגדלת. זאת משום שיש ביכולתו לעכב את האנזים שהופך את הורמון הטסטוסטרון לדהידרו-טסטוסטרון ובכך לסייע במניעת הגדלת הבלוטה.
  • ניתוח – לעיתים, גם הקפדה על תזונה נבונה, שימוש בצמחי מרפא ואפילו נטילת תרופות לא יביאו לפתרון. במקרים אלו על פי שיקול דעתו של הרופא המטפל, יבוצע ניתוח להפחתת נפח הערמונית, כך שהיא לא תפעיל לחץ על השופכה ועל שלפוחית השתן.

מניעה וגילוי מוקדם עשויים לחסוך הרבה זמן וסבל מיותר. מגוון הטיפולים הקיימים כיום מאפשרים איכות חיים טובה ותפקוד רגיל בחיי היוםיום. על כן, מומלץ להיות ערניים וקשובים לגוף, להקפיד על אורח חיים בריא ואם יש צורך, להיוועץ עם רופא מומחה.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    200 טבליות למציצה
    25% הנחה
    B12 פלוס מארז זוג

    B12 פלוס מארז זוג

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12
    1200 מק"ג וחומצה פולית
     126.98 169.30
    25% הנחה
    Energy Complex

    אנרג'י קומפלקס

    4סוגי תמציות ג'ינסנג בשילוב תמצית מאקה
     117.15 156.20
    25% הנחה
    GSE זרעי אשכוליות תמצית GSE זרעי אשכוליות תמצית

    GSE זרעי אשכוליות תמצית

    תמצית נוזלית המכילה מיצוי זרעי אשכוליות
     117.15 156.20
    60 כמוסות
    25% הנחה
    מגנזיום UP 60 מגנזיום UP 60

    מגנזיום UP

    כמוסות המכילות מגנזיום 450 מ"ג בתוספת אשלגן
     83.10 110.80
    כתבה
    מה לאכול כשכואבת הבטן

    מה לאכול כשכואבת הבטן?

    כאב בטן הוא שם כולל לתסמינים שונים ומעיקים הגורמים לתחושה לא נעימה באזור חלל הבטן. לכל סוג של כאב בטן יש המלצה תזונתית שונה ולעתים גם מנוגדת. מתי כדאי לנו לצרוך יותר סיבים? אילו מאכלים מומלצים ומתי עדיף להימנע מהם? מה מומלץ לשתות ולמה? למה החיידקים הטובים טובים? ומתי מומלץ לפנות לרופא? כל זאת בהמשך הכתבה.
    שיר אלפי ·דיאטנית קלינית והיריון, Bsc. MPH
    כתבה
    ג׳ימנמה סילבסטר

    ג׳ימנמה סילבסטר | Gymnema Sylvestre | Gurmar

    עלי ג׳ימנמה נחשבים ברפואה הודית מסורתית (איור וודה) לטיפול יעיל בסוכרת ולירידה במשקל. האם גם מחקרים קליניים מודרניים תומכים בהתוויות האלו? איך כדאי להשתמש בג׳ימנמה כדי להשיג את ההשפעות הרפואיות שלו? אילו חומרים פעילים בג׳ימנמה יכולים להפחית תשוקה למתוקים, ואיך הם עושים את זה? אספנו עבורכם כאן את התשובות.
    ברי גולדברג ·רוקח, אלטמן
    כתבה
    שבוע 38 להיריון

    שבוע 38 להיריון

    תהליך הלידה עשוי להיות ארוך, מתיש ותובעני. בן.ת הזוג יכולים בהחלט להקל על התהליך ולעזור לך לעבור את הלידה בצורה קלה יותר. הפעם את צריכה לתת לו.ה לקרוא... העובר שלך שוקל עתה כ-3,100 ק"ג, ואם עניין המשקל מטריד אותך ואת תוהה כמה ק"ג תשילי מעלייך עם הלידה - לפנייך ההסבר
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    קוגניציה

    שיפור הזיכרון בגיל השלישי

    ירידה קלה ביכולת הקוגניטיבית המתאפיינת גם בהיחלשות הזיכרון היא מצב נפוץ בקרב אנשים מבוגרים. לעיתים, ירידה בזיכרון תלווה בירידה בתשומת הלב וביכולות קוגניטיביות נוספות, מעבר לירידה לה היינו מצפים עם ההתקדמות בגיל. ככל שתוחלת החיים הולכת ועולה, כך מתרבות השיטות לשיפור הזיכרון במבוגרים. למרות שהירידה בתפקוד צפויה, היא לא לגמרי בלתי נמנעת ולכן ישנה חשיבות גדולה לזיהוי מוקדם, טיפול ובעיקר מניעה. איך לעשות את זה? בכתבה הבאה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות