מהי אימפוטנציה?
אימפוטנציה (או בשמה הרפואי: אין אונות) היא מצב של תפקוד מיני לקוי או היעדר תפקוד מיני לחלוטין. היא מאופיינת בחוסר יכולת להשיג או לשמור על זקפת איבר המין הגברי. מצב זה עלול להפריע לקיום יחסי מין מספקים ואף לפגוע בפוריות הגברית. חשוב לציין שהתופעה היא לא אחידה וייתכנו מצבים בהם כן תהיה אפשרות להגיע לזקפה חלקית או מלאה, ואף לא תהיה פגיעה בפוריות.
כמה זה נפוץ באוכלוסייה?
אימפוטנציה היא תופעה שכיחה מאוד בקרב גברים ונראה שכ-90 אחוז מהמקרים מופיעים בעיקר בגיל העמידה. אף על פי שהיא תופעה טבעית ונפוצה, נוטים להסתיר אותה ולא לדבר על הקשיים. מאחר ויחסי מין מהווים מרכיב חשוב בחיינו (וכך גם פוריות), קשיים בתפקוד מיני יכולים להוות גורם לבושה, סטטוס חברתי נמוך והערכה עצמית ירודה, אשר גורמים גם לבעיות ביחסים בין בני זוג ולפגיעה באיכות החיים.
סיבה נוספת להסתרה עשויה להיות גם חוסר מודעות. היות שבעבר חשבו שהסיבות לאימפוטנציה הן נפשיות בלבד ואין פתרון – לא הייתה סיבה לדבר עליה. היום אנחנו יודעים שאפשר לשפר את התפקוד המיני(1,2).
גיל המעבר – האם יש דבר כזה אצל גברים?
בניגוד לדעה הרווחת, לא רק נשים חוות שינויים הורמונליים ופיזיים בגיל המעבר – אלא גם הגברים. טסטוסטרון, הידוע כהורמון המין הגברי, מתחיל לרדת באופן הדרגתי בדרך כלל בסביבות גיל 40. ירידה זו מביאה איתה שינויים הורמונליים המשפיעים על גוף האדם. שינויים אלו גורמים לירידה בחשק ובתפקוד המיני והגופני, השפעות פסיכולוגיות שונות, ירידה בצפיפות העצם, גלי חום או הזעות, ירידה ברמות האנרגיה וביכולות הריכוז, פגיעה בזיכרון ובשינה, דיכאון, עלייה באחוזי השומן ועוד.
איזה סיבות נוספות עלולות להביא לאימפוטנציה בקרב גברים?
גורמים נפשיים נפוצים – כמו חרדה, לחץ, דיכאון וגם בעיות בזוגיות.
גורמים גופניים – מחלות שפוגעות בזרימת הדם כמו מחלות לב וכלי דם או סוכרת, מחסור במינרל האבץ, שימוש בתרופות פסיכיאטריות, ואורח חיים שכולל עישון וצריכת אלכוהול מוגברת.
שילובם של גורמים נפשיים וגופניים יכול להביא להחמרה. למשל אימפוטנציה הנובעת משימוש בתרופות תביא לסטרס וחרדה שבסופו של דבר יחמירו את הפגיעה בתפקוד(1,2,3).
אז מה עושים? יש פתרון לאימפוטנציה?
כמו בכל מצב, אם נצליח לזהות את הגורם העיקרי לתופעה, נוכל להתאים טיפול הולם. מומלץ כמובן לפנות לייעוץ רפואי על מנת לזהות ולטפל נכונה.
- במידה ומדובר באימפוטנציה שמקורה במחלת רקע, חשוב לטפל קודם כל במחלה הראשונית. לדוגמה: מחסור באבץ הגורם לאימפוטנציה יכול להיפתר בקלות בעזרת תוסף תזונה.
- ניתן לבצע בדיקות דם פשוטות לרמת הטסטוסטרון בדם. אם הסיבה היא אכן מחסור בהורמון, הרופא יכול להציע טיפול תרופתי של טסטוסטרון.
- במצבים בהם הירידה ברמות הטסטוסטרון אינה משמעותית, ייתכן שהרופא יפנה לטיפולים שיעסקו בהגברת זרימת הדם (לדוגמה: ויאגרה).
- מעבר לטיפול התרופתי, קיימים גם מכשירי ואקום אשר מגבירים זרימת דם לאזור.
- קיימים גם ניתוחים ייעודיים וטיפולים בתאי גזע.
- טיפולים רגשיים ופסיכולוגיים שונים.
וקיימות גם אופציות טבעיות לטיפול באימפוטנציה
לפי ארגון הבריאות העולמי 25% מהרפואה המודרנית נגזרת ישירות או בהשראת רכיבים הקיימים בצמחים והיו בשימוש לראשונה ברפואה המסורתית. עד היום צמחים רבים מהווים נקודת מוצא חיונית בפיתוח התרופות המודרניות. אף על פי כן, קיימות עדויות רבות ברפואה האלטרנטיבית לשימוש בצמחי מרפא כמעוררי חשק מיני. מחקרים מראים ששימוש בצמחי המרפא תורם לעלייה ברמות הטסטוסטרון, משפר אין אונות ומגביר את הפוריות הגברית; צמחים כמו הג׳ינסנג המוכר, אפימדיום (באנגלית: Horny Goat Weed), פקעת המאקה, קטב מצוי ועוד עשויים לסייע במקרים כאלה(6,7).
צמחי מרפא ואימפוטנציה
בהתייעצות עם מומחה, ניתן להתאים באופן אישי צמחי מרפא. מבין הצמחים השונים, הנחקרים ביותר לטיפול יעיל באימפוטנציה הם:
- הג׳ינסנג – שורש פופולרי שהגיע למערב בשנים האחרונות אך משמש את מדינות מזרח אסיה כבר יותר מ- 2,000 שנים. קיימים זנים שונים אשר נמכרים ב- 35 מדינות ברחבי העולם. הג׳ינסנג מכיל תרכובות כימיות שונות הנקראות ג'ינסנוזידים. לתרכובות אלה עשויות להיות השפעות טיפוליות מגוונות כמו שיפור במחלות לב וכלי דם, איזון הפרעות נוירולוגיות, טיפול בהצטננות, השפעות אנטי-סוכרתיות, השמנת יתר ועוד. תמציות ואבקות ג'ינסנג שימשו באופן היסטורי בתור מעוררי חשק מיני וכתרופה לשיפור התפקוד המיני והאון. לאחר מחקרים מודרניים, הג'ינסנג משמש גם היום בתור משפר ביצועים מיניים והוא המרכיב הנפוץ ביותר בתוספים המיועדים לגברים ואין אונות(4,6,7).
- צמח המאקה – פקעת המשמשת את ארצות דרום אמריקה מזה כ- 200 שנה כמזון וכתרופה מסורתית. מחקרים מראים שפקעת המאקה נחשבת כמשפרת פוריות ואיכות זרע, ומעוררת מינית ויעילה לטיפול בתסמיני גיל המעבר(4,5,7).
- צמח האפימדיום (או HGW) – נמצא בתוספי תזונה רבים המיועדים לגברים ומשמש בתור תחליף טבעי לתרופות כמו ויאגרה ולטיפול באימפוטנציה(4,5,7).
ומה עם טיפ לסיום?
אפשר ואף מומלץ לשלב בחיי היומיום פעילות גופנית ואורח חיים בריא, בנוסף לכל טיפול שיותאם. כידוע, פעילות גופנית היא דרך יעילה להזרמת הדם בגוף ושומרת על תפקוד כלי הדם – אשר משפיעים על האונות והתפקוד. בנוסף היא עשויה להגביר את רמות הטסטוסטרון ולשפר את ירידתו בגיל העמידה, לתרום לדימוי העצמי ולסייע במצבי מתח וחרדה – אשר כולם, בסופו של דבר, מלבים את האימפוטנציה(8).