מהו סלניום?
סלניום הוא מינרל חשוב לבני אדם ולבעלי חיים. הוא נמצא במזון מן הצומח דוגמת אגוזי ברזיל, אגוזי מלך, חיטה מלאה, קינואה וזרעים שונים ובמזונות מן החי דוגמת דגים ופירות ים, בשר בקר, עוף, ביצים ומוצרי חלב.
מדענים יודעים כיום שהסלניום נחוץ לגופינו בייצור של משפחת חלבונים המכילים סלניום ומכונים סלנופרוטאינים. עד כה בודדו 25 סלנופרוטאינים שונים בגוף ורק מחצית מתפקודיהם זוהו.
מדוע הסלניום חיוני לגופנו?
לסלניום חשיבות בבריאות האדם ובמטבוליזם תקין. יש לו תפקידים במערכת הרבייה, במטבוליזם של הורמוני בלוטת התריס, במנגנוני מערכת החיסון, ביצירת ה-DNA ובהגנה מפני נזקים חמצניים וזיהומים.
סלניום מושך תשומת לב רבה בזכות היותו נוגד חמצון. נוגדי חמצון אלו תרכובות המונעות נזק תאי, הנגרם מרדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים הם למעשה תוצרי לוואי של תהליכים המתרחשים בגופנו באופן יום יומי, וכאשר הם נוצרים בעודף מובילים ללחץ חמצוני הפוגע בבריאותנו. עליה בעקה החמצונית נקשרת לעלייה בסיכון למצבים כרוניים כמו תהליכי הזדקנות מוקדמים, סיכון לשבץ, מחלות לב, אלצהיימר וסרטן.
סלניום גם ממלא תפקיד חשוב במערכת האנדוקרינית, החיסונית והקרדיו-וסקולרית שלנו. בגוף, סלניום נמצא בריכוזים גבוהים בבלוטת התריס, האחראית לשמירה על חילוף החומרים שלנו.
מדוע סלניום חיוני לגברים?
במרוצת השנים האחרונות אנו רואים כי איכות הזרע הידרדרה ב-50-60% ובעיות פריון זכריות מהוות כ-50% מבעיות הפוריות באוכלוסייה. ידוע כי רמות תקינות של סלניום חשובות לפוריות הגבר, מכיוון שהוא חיוני ליצירת זרע וייצור טסטוסטרון, הורמון המין הזכרי. מחקרים אף מראים כי פעילותו נוגדת החמצון עשויה להפוך את הזרע לפורה יותר.
במספר מחקרים שנערכו בגברים בריאים נמצא כי רמות הסלניום היו נמוכות יותר בזרע של גברים עקרים בהשוואה לגברים שאינם עקרים. יתר על כך, הכמות הגדולה ביותר של סלניום בגברים מופיעה באשכים, בשל היותו רכיב חיוני ביצרת סלנופרטאינים מסוימים החיוניים ביצירת נוזל הזרע ובאיכות הזרע עצמו. מכאן אנו למדים כי חוסר בסלניום עלול לעצור תהליכים ביצירת הזרע, בגודל הזרע וביעילות הרבייה הכוללת ואולי אף להוביל לחוסר פוריות.
נכון להיום, ישנם קומץ ניסויים קליניים התומכים בנטילת תוספי סלניום לשיפור חוסר פוריות בגברים. איכותם, גודלם ותוצאותיהם הבלתי עקביות מונעים מאיתנו להגיע למסקנות מוצקות. לפיכך, דרושים מחקרים נוספים לבחינת השפעת סלניום ברבייה והגדרת תוכניות טיפול לשיפור פוריות הגבר.
כמה סלניום אנחנו צריכים לצרוך בתזונה?
על פי ה- RDA (Recommended Dietary Allowances), כמות של 55 מק"ג סלניום ליום מומלצת לאדם בוגר מעל גיל – 14 שנים. כלומר, זוהי הקצובה המומלצת בכדי למנוע חסרים תזונתיים ל-97-98% מהאוכלוסייה. זוהי כמות קטנה אך הכרחית בכדאי לשמור על מערכות מרכזיות בגופנו. מספר זה קופץ ל-60 מק"ג ליום לנשים בהיריון ול-70 מק"ג ליום לנשים מניקות.
מחסור בסלניום הוא בעיה ברמת האוכלוסייה, כמדינה, ולא ברמה הפרטנית לרוב. סלניום הוא מינרל המצוי באדמה וכאן קימת בעיתיות, כמותו תלויה במיקום הגאוגרפי. במזון צמחי, כמות הסלניום תלויה בכמותו בקרקע ובגורמים נוספים כמו: חומציות הקרקע (pH), כמות החומר האורגני באדמה והאם הסלניום מצוי בצורה הניתנת לספיגה צמחית. תכולת הסלניום בקרקע משפיעה על כמות הסלניום בצמחים שבעלי החיים אוכלים ומכאן גם כמויות הסלניום במזון מין החי משתנות.
איך מאבחנים מחסור בסלניום?
מחסור בסלניום יכול לגרום לתסמינים לא ספציפיים כמו עייפות ועירפול מוחי, אבל יכול גם לגרום לבעיות חמורות יותר כמו בעיות בפוריות, ירידה קוגניטיבית ואף עשוי להגביר את ההשפעה של וירוסים מסוימים אם חלית.
קשה מאוד לבחון האם קיים מחסור בסלניום, משום שריכוזי הסלניום בדם ובשתן משקפים את צריכת הסלניום האחרונה שנעשתה ולכן אלו אינם בדיקות מהימנות שעורכים בשגרה. ניתן לבחון את טיב הקרקפת, השיער והציפורניים לאורך זמן ולהשוות, כדי לראות מגמת חסר.
דיאטן.ית יכולים להעריך האם קיים חסר תזונתי לפי ניתוח יומן אכילה. כשעולה מתוך יומן האכילה שאדם מסוים לא צורך את הכמות המספקת יש חשיבות לקבל הדרכה לצריכת מזונות מועשרים בסלניום וניתן להיעזר בתוספי תזונה דוגמת מולטי ויטמין לצורך השלמה תזונתית רחבה למניעת חסר (תוסף מולטי ויטמין לא יטפל בחסר קליני).
כמו כן, גם צריכה עודפת של סלניום מסוכנת. רעילות מתבטאת ב"סלנוזיס", המאופיינת בריח בולט של שום, טעם מתכתי בפה, שינויים בצבע השיניים, שבריריות הציפורניים ואף במקרים קיצונים ישנה סכנה להתפתחות שחמת כבד, בצקת ריאות וכשל כלייתי. יחד עם זאת, מצבי רעילות הם נדירים ונגרמים לרוב מצריכת תוספים במינון גבוה לאורך זמן ממושך. לכן בכל שאלה של תיסוף בסלניום היוועצו עם הרופא.ה או דיאטן.ית שלך.