חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אבות המזון – מהם וכיצד נשיג אותם?

אבות המזון הם רכיבי תזונה חשובים והכרחיים לגדילה, התפתחות ובריאות תקינה של הגוף שלנו. קיימים 3 אבות מזון: פחמימות, חלבונים ושומנים אשר מספקים אנרגיה וחומרי בניין לבניית חומרים חיוניים לגופנו.
מיתר אייל · מיתר אייל - דיאטנית קלינית BSc
  • פרסום 28.07.2022
  • עדכון 02.11.2024
  • 4 דקות קריאה
מה הם אבות המזון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אבות המזון הינם רכיבי מזון חשובים והכרחיים לפעילות תקינה של גופינו.

  2. 2

    אבות המזון כוללים: פחמימות, חלבונים ושומנים.

  3. 3

    מומלץ לשלב בתפריט היומי את כל אבות המזון, וכמו כן פעילות גופנית ושתיית מים מספקת על מנת לאמץ אורח חיים בריא.

פחמימות

פחמימות הן מקור האנרגיה העיקרי בתזונה ולרוב מספקות 40%-60%  מצריכת האנרגיה היומית. את הפחמימות ניתן לחלק לקבוצות לפי אורך השרשרת של יחידות הסוכר שמחוברות זו לזו: 

  1. חד סוכרים 
  2. דו-סוכרים  
  3. אוליגו-סוכרים (מלטודקסטרין)
  4. רב-סוכרים (כגון עמילן)  

הפחמימות שאנו צורכים מתפרקות ונספגות ממערכת העיכול אל הדם כחד סוכרים כדוגמת גלוקוז. התפקידים העיקריים של הפחמימות כוללים ייצור ואחסון של אנרגיה ובכך מספקות אנרגיה לכל תאי הגוף, ובפרט למוח ולתאי הדם האדומים והלבנים, שתלויים בגלוקוז כמקור אנרגיה עיקרי. קבוצת הפחמימות היא הגדולה והמגוונת ביותר וניתן למצוא אותן בעיקר במזונות שמקורם בצומח, כמו: דגנים, ירקות, פירות וקטניות. יש להעדיף לצרוך דגנים מלאים המכילים פחמימות מורכבות (המכילות שרשראות של חד סוכרים), וסיבים תזונתיים ומהווים מקור לוויטמינים ומינרלים. 

חלבונים

חלבונים מתפרקים במערכת העיכול לאבני בניין שנקראים חומצות אמינו, כאשר ישנן כ- 20 חומצות אמינו שנחוצות לבניית חלבונים בגופינו. חומצות אמינו מחולקות ל-3 קבוצות: חיוניות, חצי חיוניות ולא חיוניות.  

  • חומצות אמינו חיוניות הן אלו שלא ניתן לייצר אותן בגוף האדם ולכן יש לצרוך אותן דרך התזונה  
  • חומצות האמינו הלא חיוניות מסונתזות בגוף  
  • חומצות אמינו חצי חיוניות נחשבות חיוניות בזמן מחלה או סטרס כאשר הגוף לא מצליח לייצר את כל הכמות הנדרשת מהן ואז חשוב לקבל אותן ממקור חיצוני.  

החלבונים הם מרכיבים חיוניים של הגוף, אשר מהווים את המרכיב המבני של הרקמות, השרירים והעצמות. בנוסף הם פועלים כאנזימים, הורמונים ואף כנוגדנים במערכת החיסון. חלבון ניתן למצוא במזונות מן החי כמו: בשר, עוף, חלב, דגים וביצים שהם מהווים חלבון מלא (המכיל את כל חומצות האמינו החיונית), כמו כן ניתן למצוא חלבון במזונות מן הצומח כגון: קטניות ומוצרי סויה. גם דגנים מכילים חלבונים אך בכמות קטנה. 

שומנים

שומנים במזון מורכבים מחומצות שומן שמתאגדות למבנים שונים במזון. אלה חומרים שלא מתמוססים במים. חומצות השומן במזון נחלקות ל-4 סוגים: שומן רווי, שומן חד-בלתי רווי, שומן רב-בלתי רווי ושומן טרנס. גם בקבוצת השומנים ישנן חומצות שומן חיוניות אשר חייבות להתקבל מהמזון: אומגה 3 ואומגה 6. שומנים הם מרכיב חשוב בתזונה, והם רכיב התזונה שמספק הכי הרבה אנרגיה לגרם (9 קילו-קלוריות לגרם), והם מהווים מרכיב חיוני במבנה התאים ורקמות פנימיות המגנות על האיברים החיוניים על ידי מתן ריפוד ובידוד האיברים. השומנים במזון מגיעים ממקורות צמחיים או מהחי, כך ששומנים מהחי הם מוצקים בטמפרטורת החדר (כמו חמאה) מכיוון שהם מכילים הרבה חומצות שומן רוויות, ולעומת זאת שומנים צמחיים הם לרוב נוזליים בטמפרטורת החדר (שמן זית לדוגמה) שעשירים בחומצות שומן בלתי-רוויות. מקורות לשומנים במזון: שמן זית, קנולה, חמאה, אגוזים, שקדים, אבוקדו, טחינה ועוד. 

המלצות לתזונה בריאה הכוללת את כל אבות המזון:

  • מומלץ לגוון בתפריט היומי ולאכול מידי יום דגנים מלאים, ירקות פירות טריים וקטניות.
  • לשלב לפחות פעם בשבוע דגים המהווים מקור טוב לשומן מסוג אומגה .3
  • ניתן לצרוך כ 2-3 מנות עוף או הודו בשבוע, ולהמעיט בצריכת בשר בקר ולא יותר מ- 300 גרם.
  • להמעיט ככל האפשר בחטיפים, ממתקים, עוגות, עוגיות משקאות ממותקים.
  • חשוב לאכול ארוחות מסודרות, תוך התחשבות בכמות ואיכות המזון
  • מומלץ להפחית את השימוש במלח וסוכר ובתחליפיהם, ולהחליפם בצמחי תבלין ובתבלינים טבעיים.
  • להקפיד על שתיית מים 1.5-2 ליטר ליום (השווים ל8-10 כוסות ליום).
  • מומלץ לשלב פעילות גופנית בעצימות בינונית של לפחות 150 דקות או בעצימות גבוהה של 75 דקות מצטברות בשבוע.

לסיכום, כדי לאמץ אורח חיים בריא הבסיס הוא תפריט מאוזן ואיכותי המכיל את כל "אבות המזון" כך שיספקו לנו את האנרגיה הוויטמינים והמינרלים שגופנו צריך לתפקודו התקין. ניתן להיוועץ עם דיאטן/ית קליני/ית להתאמת תפריט תזונה הנכונה עבורכם.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    ברזל פלוס ברזל פלוס

    ברזל פלוס

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
     84.68 112.90
    25% הנחה
    מולטי ויטמין TEENS

    גאמיס מולטי ויטמין TEENS

    ויטמינים ומינרלים לנוער
    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל-לימון
     64.20 85.60
    60 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה 60 פרוביוטיק פמינה 60

    פרוביוטיק פמינה

    כמוסות המכילות 5 זני פרוביוטיקה
     151.20 201.60
    25% הנחה
    גאמיס מולטי ויטמין ENERGY

    גאמיס מולטי ויטמין ENERGY

    ויטמינים ומינרלים עם ג׳ינסנג
    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פירות יער
     59.93 79.90
    כתבה
    קוגניציה

    שיפור הזיכרון בגיל השלישי

    ירידה קלה ביכולת הקוגניטיבית המתאפיינת גם בהיחלשות הזיכרון היא מצב נפוץ בקרב אנשים מבוגרים. לעיתים, ירידה בזיכרון תלווה בירידה בתשומת הלב וביכולות קוגניטיביות נוספות, מעבר לירידה לה היינו מצפים עם ההתקדמות בגיל. ככל שתוחלת החיים הולכת ועולה, כך מתרבות השיטות לשיפור הזיכרון במבוגרים. למרות שהירידה בתפקוד צפויה, היא לא לגמרי בלתי נמנעת ולכן ישנה חשיבות גדולה לזיהוי מוקדם, טיפול ובעיקר מניעה. איך לעשות את זה? בכתבה הבאה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מפרקים בריאים

    לטרוף את החיים; תזונה נכונה בגיל השלישי

    אם חלמתם לראות עולם בפנסיה או לרדוף אחרי הנכדים בגינה, שמירה על בריאות ותזונה מתאימה הן תנאי חיוני לביצוע המשימה. שמירה על תזונה ראויה חשובה בכל גיל, אך בפרט בגיל השלישי, לאור ירידה בתפקוד מערכות הגוף השונות
    יעל תמיר · דיאטנית קלינית, M.Sc. RD
    כתבה
    פרוביוטיקה מינונים ושימושים

    הכול אודות הפרוביוטיקה: מינון, שימושים ומתי כדאי לקחת

    החלטתם להתחיל לצרוך פרוביוטיקה, אבל אתם לא יודעים באיזה תוסף כדאי לבחור? רוצים לדעת מה משמעות שמות זני החיידקים שעל האריזה, כמה זנים חשוב שתכיל הפרוביוטיקה שבחרתם, כמה כדאי לקחת, והאם יש לפרוביוטיקה מינון יתר? קבלו סקירה קצרה של כל מה שחשוב לדעת על מינון לפרוביוטיקה
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חולשה בגוף

    חולשה בגוף

    חולשה ועייפות הן תסמינים נפוצים מאוד המלווים מחלות רבות, החל בשפעת וכלה בדלקת מפרקים. התחושה ש"אני עייף מדי" או ש"אין לי כוח" יכולה להיות תחושה סובייקטיבית או כזו המלווה בירידה בכוח השרירים בגוף. אז איך אפשר להתמודד עם חולשה וכיצד ניתן לטפל בה?
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות