כיצד אומגה 3 תורמת לבריאות הלב

היא מסייעת במניעת מצבי דלקת, קרישיות יתר בדם והפרעות קצב, מפחיתה שומנים בדם ותורמת לגמישות העורקים. כל הסיבות מדוע רופאים ודיאטנים ממליצים על תוספת של אומגה 3 לתזונה
דתיה יער · דיאטנית קלינית
  • פרסום 23.01.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
אומגה 3 ובריאות הלב

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מחקרים רבים הראו קשר בין צריכת אומגה 3 ובין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, שנחשבות לגורם תמותה עיקרי בעולם המערבי

  2. 2

    התועלת הבריאותית של אומגה 3 היא אחת ההסכמות הרווחות כיום בקרב אנשי המקצוע

  3. 3

    האיגוד הקרדיולוגי הישראלי, ביחד עם עמותת הדיאטנים מציינים מהם היתרונות של חומצות השומן אומגה 3, ואת המקורות העיקריים שלהן – דגי ים ותוספי תזונה

תזונה מאוזנת, פעילות גופנית, הימנעות מעישון, שמירה על משקל תקין – כל אלה הן המלצות ידועות ומוכחות לשמירה על בריאות הלב. אמנם מזה שני עשורים לפחות אנחנו מודעים לחשיבותן של חומצות שומן חיוניות מסוג אומגה 3 להגנה על הלב, ואולם מה שפחות ידוע הוא כיצד הן משפיעות ומהי תרומתן.

התועלת הבריאותית של אומגה 3 היא אחת ההסכמות הרווחות כיום בקרב אנשי המקצוע. מחקרים רבים הראו קשר בין צריכת אומגה 3 ובין ירידה בסיכון למחלות לב וכלי דם, שנחשבות לגורם תמותה עיקרי בעולם המערבי. במחקרים רבים נמצא כי אפשר למנוע ולהפחית את הסיכון למחלות לב בעזרת שינוי בהרגלי החיים, ובפרט על ידי צריכה נאותה של אומגה 3. למעשה, במחקרים רבים נמצא, כי ככל שרמות אומגה 3 בדם הינן גבוהות יותר, הסיכון לתחלואה ולתמותה ממחלות לב הינו נמוך יותר.

כיצד תדעו כמה אומגה 3 אתם צריכים?

בנייר עמדה של עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל "עמותת עתיד" ואיגוד הקרדיולוגים בישראל שהתפרסם ב 2015 בחנו רופאי לב בכירים בישראל ביחד עם דיאטניות ודיאטנים, את מגוון העדויות המדעיות והמחקרים הנוגעים לבריאות הלב. במסמך עמדה זה מפרטים שני הגופים את המלצותיהם התזונתיות למניעת מחלות לב וכלי דם. בין השאר, מצויינים שם היתרונות של אומגה 3, והמקורות העיקריים לחומצות שומן מסוג EPA ו- DHA – דגי ים ותוספי תזונה.

בין השאר, ממליצים התזונאים והקרדיולוגים בישראל:

  • לסיכון מופחת לתחלואת לב וכלי דם ההמלצה היא על צריכת מגוון של דגים, רצוי דגים שמנים (כמו הרינג, מקרל, סלמון, סרדינים, פורל וכדומה) לפחות פעמיים בשבוע. המלצה זו מיועדת לאוכלוסייה הכללית למניעת ראשונית.
  • לאנשים עם מחלת לב כלילית ידועה ניתן לשקול תוספת של 1 גר' ליום אומגה 3 מסוג EPA ו- DHA
  • כדי לסייע בטיפול ברמות גבוהות של שומנים בדם (היפרטריגליצרידמיה) ניתן לשקול שימוש בתוספי תזונה המכילים אומגה 3 מסוג EPA+DHA במינון יומי של 3-4 גרם ליום, תחת מעקב רפואי.

כיצד משפיעה אומגה 3 על הלב?

הממצאים המחקריים מצביעה על כך שחומצות שומן אומגה 3 פועלות במספר אופנים להפחתת הסיכון:

  • יכולת נוגדת קרישה – אומגה 3 מפחיתה את היצמדותן של טסיות הדם ובכך  מקטינה את הסיכון להיווצרות קרישי דם בעורקי הלב, ומסייעת בשמירה על עורקים מורחבים.
  • הורדת רמות טריגליצרידים בדם – רמות גבוהות של טריגליצרידים בדם הן גורם סיכון למחלות לב.
  • מניעת הפרעות בקצב הלב – אומגה 3 מסייעת בהגנה מפני הפרעות קצב בלב כמו פרפור חדרים או פרפור עליות, שהם כמשוער הגורם הקטלני בהתקפי לב.
  • מניעת דלקות – הרובד הטרשתי המצטבר על דפנות העורקים עלול להתבקע ולשחרר לזרם הדם מוצקים שיגרמו להיווצרות קרישי דם שעלולים לגרום לחסימה של עורק ולהתקף לב (אוטם שריר הלב).  התכונות האנטי-דלקתיות של אומגה 3 מייצבות את הרובד הטרשתי בעורקי הלב ומקטינות את הסיכון להתבקעותו.
  • גמישות עורקים – עורקיהם של הנוטלים תוספי תזונה המכילים אומגה 3 גמישים יותר, דבר המפחית סיכון להתקף לב.
  • לחץ דם – נטילה סדירה של אומגה 3 מפחיתה במעט את לחץ הדם. לחץ דם מופחת מקטין את הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי.
  • צמיגות הדם – אומגה 3 מפחיתה את צמיגות הדם ובכך מקלה על פעולת הלב להזרמת  דם לכל חלקי הגוף. לב הפועל במאמץ מופחת מקטין את הסיכון להתקפי לב.

במחקרים רבים נמצאו עדויות כי צריכה של אומגה 3 עשויה להפחית את שיעורי התמותה ממחלות לב ודום לב. המחקרים מצאו כי בקרב אנשים ששרדו לאחר התקף לב וצרכו כ-1 גרם אומגה 3 ביום, היה שיעור התמותה נמוך יותר, וכי רמת אומגה 3 בדם נמצאת ביחס הפוך לתמותה ממחלות לב וכלי דם.

במחקר גדול נמצא כי צריכת דגים לפחות פעם בשבוע מפחיתה את הסיכון לדום לב פתאומי ב-48% וכי מחסור באומגה 3 הינו מבין גורמי הסיכון המשמעותיים ביותר האחראיים על מקרי מוות, במקביל לעישון, צריכה של שומני טראנס, השמנת יתר ועוד.

לכן, כאמור, ארגוני בריאות בישראל וכן בעולם ממליצים על הוספת 1 גרם אומגה 3 ביום, להפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם.

מה הדרך היעילה ביותר להגיע לצריכה המומלצת? צריכת כמות הדגים השבועית המומלצת עשויה להיות מאתגרת לחלק מהאוכלוסייה, נטילת תוסף אומגה 3 עשויה לסייע להגיע להמלצות הקצובה המומלצת לחומצות שומן אומגה 3. נטילת תוסף תזונה אומגה 3 היא דרך נוחה, יעילה ובטוחה ומאפשרת להגיע להמלצות.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה 60 פרוביוטיק פמינה 60

    פרוביוטיק פמינה

    כמוסות המכילות 5 זני פרוביוטיקה
     151.20 201.60
    115 כמוסות
    25% הנחה
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    56 גרם
    25% הנחה
    פלקסיטול קרם ידיים לעור יבש מאוד פלקסיטול קרם ידיים לעור יבש מאוד

    פלקסיטול קרם ידיים לעור יבש מאוד

    קרם טיפולי לעור יבש, סדוק ומגורה
     37.73 50.30
    25% הנחה
    אלספה MAX נוזל אלספה MAX נוזל

    אלספה MAX נוזל

    נוזל בטעם לימון המכיל 1750 מ"ג אומגה 3 בכפית
     139.13 185.50
    כתבה
    ירידה במשקל לאחר לידה

    איך תוכלי לרדת במשקל לאחר לידה?

    נשים רבות רוצות לחזור למשקל ולגזרה שהייתה להן לפני ההיריון ועדיף כמה שיותר מהר. ירידה במשקל אמנם רצויה לאחר ההיריון, אבל חשוב לעשות זאת בצורה נכונה ובטוחה. הדיאטנית עמית גנור ממליצה
    עמית גנור ·עמית גנור, דיאטנית קלינית R.D. MS.C
    כתבה
    אומגה 3 והיריון

    הקשר בין הפרעות קשב וריכוז לבין תזונת האם ואומגה 3 בהיריון

    הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD) היא הפרעה נוירו-התפתחותית אשר בסיסה הוא נוירו-ביולוגי המבוסס על שינויים קטנים במבנה המוח ותפקודו(1). חלק קטן מן האוכלוסייה הכללית חווה קשיים כמו קושי בריכוז, קושי בהקשבה ממוקדת, או התנהגויות אימפולסיביות, שהם תסמיני הליבה של ADHD, בתדירויות ועוצמות רבות יותר(1). הקשיים הללו מפריעים למהלך החיים בשגרה בתחומים רבים. האם יש קשר […]
    הילה סקודוביץ ·דיאטנית קלינית
    כתבה
    פסיפלורה

    פסיפלורה

    "שעונית נאכלת" המוכרת בשמה - פסיפלורה היא צמח מטפס בעל פירות סגולים מרהיבים ופרחים מרהיבים המקשט גינות רבות. פירותיו המתוקים - חמצמצים בעלי ערך תזונתי עשיר ומזין. מעבר לקינוח טעים הוא מרגיע ומחזק את הגוף והנפש.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    שמירה על משקל גוף תקין, הקפדה על אכילת מוצרים דלים בשומן מן החי, נטילת תוספי תזונה, אלה ההנחיות לשמירה על תזונה נכונה ולאיזון רמת הכולסטרול
    ד"ר סיגל טפר ·דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות