חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

שבוע 12 להיריון

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה-סאונד שבוחנת את עובי הנוזל (במילימטרים) בעורף העובר. הבדיקה קלה לביצוע, קצרה ולא חודרנית, והיא בהחלט יכולה לעזור בהחלטה האם לבצע או לא לבצע דיקור מי שפיר. בדיקת השקיפות העורפית יכולה גם לגלות לך את מין העובר שלך. וגם: מהם מזונות "בטוחים" ו"לא בטוחים" ואיך הם יכולים להשפיע על ההריון ועל העובר
פרופ' אייל שיינר · רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
  • פרסום 15.12.2016
  • עדכון 09.12.2024
  • 6 דקות קריאה
שבוע 12 להיריון

מה עובר עלייך?

את נמצאת בסוף הטרימסטר הראשון. בשלב זה הרחם יוצא מהאגן הקטן וההיריון יוצא לאור (זה תלוי כמובן גם בשרירי הבטן שלך וברקמת השומן שבאזור הבטן). זכרי לקבוע תור לבדיקת השקיפות העורפית אשר מבוצעת מתחילת השבוע ה-11 ועד סוף השבוע ה-13 (13 שבועות ו-6 ימים).

דימומים במהלך השליש הראשון להיריון הם תופעה בעלת שכיחות די גבוהה. כ-30% מהנשים מדממות במהלך היריונן. רוב ההריונות ממשיכים למרות הדמם באופן תקין, אך כ-15% מההריונות נופלים במהלך השליש הראשון, לרוב עד השבוע ה-12. זאת הסיבה שהרבה זוגות לא חושפים את ההיריון עד לשבוע זה (לפעמים מתוך אמונה נגד "עין הרע").

מהי שקיפות עורפית?

שקיפות עורפית הינה בדיקת אולטרסאונד (מחוץ לסל) שבוחנת את עובי הנוזל (במילימטרים) בעורף העובר.

הבדיקה מבוצעת מתחילת השבוע ה-11 ועד סוף השבוע ה-13 (13 שבועות  ו-6 ימים). לרוב הבדיקה מבוצעת בגישה בטנית, לעתים הבדיקה מבוצעת בגישה וגינלית.

בכל אופן מדובר בבדיקה פשוטה ולא חודרנית, וכמובן איננה מסכנת את ההיריון. במקרים בהם ישנה בצקת בעורף העובר, דהיינו הצטברות הנוזל חריגה (מעל 3 מילימטרים למשל) קיים סיכון מוגבר למומים כרומוזומליים (כגון תסמונת דאון), וגם למומים אחרים (כמו מומים מבניים ובעיקר מומי לב).

יכולת איתור עוברים בעייתיים בבדיקה היא סביב 70% מהעוברים עם תסמונת דאון. ניתן לשלב עם בדיקות דם להגברת המהימנות. כשמשלבים בחישוב אחד את תוצאת בדיקת השקיפות העורפית עם בדיקת סקר ביוכימי בטרימסטר הראשון, ניתן להגיע לאיתור של למעלה מ-80% מהעוברים החולים בתסמונת דאון.

הבדיקה קלה לביצוע, קצרה ולא חודרנית, והיא בהחלט יכולה לעזור בהחלטה האם כן או לא לבצע דיקור מי שפיר (שהיא בדיקה חודרנית אך מהימנה לחלוטין בזיהוי תסמונת דאון והפרעות כרומוזומליות שכיחות אחרות). אם קיים סיכון גבוה לפגמים גנטיים, זה הזמן לבצע בדיקת סיסי שליה לאיתור פגמים אצל העובר בהתייעצות עם הרופא המטפל.

מה עובר על העובר שלך?

העובר ממשיך להתפתח ונראה ממש אנושי. בדיקת השקיפות אינה נועדה לאתר את מין הילוד אך לעתים ניתן להבחין בו (בעיקר כאשר הבדיקה מבוצעת לקראת השבוע ה-13 להיריון). העובר נראה אנושי, אורכו כ-6 ס"מ ומשקלו כ-15 גרם. בשלב זה המערכות העיקריות בגופו פועלות, וההתפתחות העיקרית היא בגדילה מהירה וחלוקת תאים. מערכת העצבים מתפתחת ויש לעובר רפלקסים של בליעה ומציצה.

תזונה בשבוע ה-12 להיריון

אוכלים "מזון בטוח" – הרחם הוא סביבה בטוחה לעוברך המתפתח, אך מה בנוגע לבטיחות המזון שאת אוכלת וההשפעה האפשרית על העובר. השילוב בין שינויים הורמונליים המחלישים מעט את מערכת החיסון שלך בהתמודדות כנגד זיהומים ומחלות, יחד עם מערכת החיסון העוברית שעדיין אינה בשלה גם היא להתמודד עם זיהומים, הופך את ההיריון לתקופה שבה עלייך להגן על גופך עוד יותר מפני הרעלות מזון.

כלומר, מפני אכילת מזונות שיש בהם סיכון למזהמים שונים כמו חיידקים וטפילים שונים. הסיכון שתידבקי בהם בהיריון גדול יותר מהסיכון שזה יקרה במצב רגיל, אולם חשוב להדגיש שהסיכון לנזק אפשרי לעובר ולהיריון קטן ביותר. יחד עם זאת לא לוקחים סיכון.

אז מה לא אוכלים

  • בשר לא מבושל או לא מבושל די הצורך: סטייק טרטר, קרפצ'יו
  • דג לא מבושל: סושי, סשימי, סביצ'ה
  • בשרים או דגים מעושנים: פסטרמה, נקניק, סלמון מעושן
  • ממרחי בשר או כבד מצוננים
  • ביצים לא מבושלות: מוס, עוגות מוס, קינוחים על בסיס קצף ביצים
  • מוצרי חלב לא מפוסטרים (כל הגבינות הנמכרות באופן מוסדי הן מפוסטרות)
  • נבטים ופטריות לא מבושלים (מחשש לשאריות אדמה)

איך נזהרים

  • אוכלים במקום בטוח – מקום שאת מכירה ומודעות לרמת הניקיון שבו (הכי טוב המזון שבבית).
  • מאחסנים מיד בקירור – את הקניות מהסופר, מזון שבישלתם, ולא לשכוח גם את שאריות המזון.
  • שוטפים ידיים בזמן הכנת מזון.
  • שוטפים היטב את המזון ואת משטחי העבודה.
  • לא לוקחים סיכון – מה שנראה חשוד פשוט מוותרים עליו.

ואם במקרה אכלת – אל דאגה, הסיכוי מאוד קטן (חמישה מקרים למיליון איש – במקרה של ליסטריה). אם המזון נקנה או נאכל במקום בטוח ונקי, הביטחון אף רב יותר. אך אם תחושי בימים הקרובים סימפטומים שונים גשי בדחיפות לרופא.

נוטלים מולטי ויטמין לנשים בהיריון 

ואם בבטיחות המזון התרכזנו בשבוע זה, זו הזדמנות לדבר על תוספים שמבטיחים השלמה של הדרישות התזונתיות בהיריון.

  • מה זה: תוסף תזונה המכיל מגוון של ויטמינים ומינרלים החיוניים בהיריון, במינונים מומלצים ובטוחים לשימוש במהלך ההיריון.
  • למה זה עוזר: אם התזונה שלך עדיין לא שלמה בגלל בחילות, הקאות או פשוט כי את לא יכולה לאכול את כל מגוון המזונות הנדרש, מולטי ויטמין יכול לתת השלמה תזונתית לחוסרים שונים של ויטמינים ומינרלים בתזונה שלך. מחקרים מצאו כי נשים שנטלו תוסף מולטי ויטמין המתאים לנשים הרות בתקופה שלפני ההיריון ובשבועות הראשונים היו בסיכון קטן יותר להתפתחות רעלת היריון, מומים מולדים ולידה מוקדמת.
  • מה ההמלצה בהיריון: מינון מתאים ובטוח של ויטמינים ומינרלים בכמות הקרובה לקצובה היומית, עם דגש על חומצה פולית במינון של לפחות 400 מק”ג, יוד במינון 150-250 מק"ג, ברזל במינון 30 מ"ג, ויטמין D במינון 200-400 יחב"ל.
  • איך לקחת: מומלץ ליטול מולטי ויטמין עם הארוחה. ומה עם תוסף חומצה פולית? מולטי ויטמין לאישה הרה מכסה כבר את הכמות המומלצת של חומצה פולית.

לחצי לקבלת מידע על כל שבועות ההיריון לפי שלישים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    אלספה MAX נוזל אלספה MAX נוזל

    אלספה MAX נוזל

    נוזל בטעם לימון המכיל 1750 מ"ג אומגה 3 בכפית
     185.50
    אומגה 3 - 9 חודשים

    אומגה 3 - 9 חודשים

    כמוסות המכילות אומגה 3 עשיר ב-DHA בתוספת חומצה פולית באריזת בליסטר לשמירה על איכות וטריות
     201.60
    יומי פוקוס שמן יומי פוקוס שמן

    יומי פוקוס שמן

    אומגה 3 בנוזל בטעם לימון
    המוצר אזל מהמלאי
    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     160.30
    כתבה
    יתרונות שורש ג'ינג'ר

    ג'ינג'ר: הסגולות והיתרונות הבריאותיים של שורש הג'ינג'ר

    ג'ינג'ר (Ginger), בעברית זנגביל, מוכר כתבלין בכל רחבי העולם. השימוש בו נפוץ בעולם הקולינריה, הקוסמטיקה וכצמח מרפא כמעט בכל רפואה טבעית מסורתית, מרפואות המזרח ועד לנטורופתיה ולרפואה המערבית המודרנית. רכיביו הייחודיים נחקרים בשל סגולותיהם הרפואיות. על כל אלה ועוד במאמר.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    עור יבש בהיריון

    מתייבש לך העור בהיריון?

    יובש של העור בהיריון הוא תופעה מוכרת שנשים רבות מתלוננות עליה. למה זה קורה, איך מומלץ לטפל בעור ומה ממש לא כדאי לעשות? קבלי טיפים עם לחות
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    פרוביוטיקה לבעיות במערכת העיכול

    בעיות במערכת העיכול: תנסי פרוביוטיקה!

    נפיחות, גזים, תסמונת המעי הרגיש: לא משנה איך תקראי לכל אלה - הם משבשים לך את החיים. בואי נספר לך מה קורה במערכת העיכול שלך, מדוע זה קורה וכיצד פרוביוטיקה יכולה לעזור לך?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 40 להיריון

    שבוע 40 להיריון

    מזל טוב! התינוק הגיע לעולם, ואת כבר מאוהבת. עכשיו עומדת לפנייך ההחלטה: להניק או לא להניק. אם החלטת להניק, חשוב מאוד שתקפידי על תזונה נכונה, בתוספת של 400 קלוריות ליום, על מנוחה, ככל שמתאפשר, ועל רוגע נפשי. והעיקר - תיהני מכל רגע איתו, זכית בדבר הכי טוב בעולם!
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות