חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

צירים מדומים: מדריך הבנת צירים של ברקסטון היקס

הריון הוא מסע מלא בשינויים ותחושות רבות, שחלקם יכולים להיות די מפתיעים. בין אלה נמצאים צירי ברקסטון היקס, המכונים לעתים קרובות “צירים מדומים”, צירים אלה הם חלק נורמלי מההריון, אך הם יכולים לגרום לבלבול ולדאגה לאלה שחווים אותם בפעם הראשונה
  • פרסום 30.10.2024
  • עדכון 13.11.2024
  • 9 דקות קריאה
צירים מדומים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש...

  1. 1

    לצירים מדומים אופי לא סדיר, לרוב הם לא כואבים, ולא מצביעים על כך שהלידה קרובה

  2. 2

    צירים מדומים שונים מצירים אמיתיים, הבנת ההבדלים בין צירים מדומים לצירים אמיתיים עוזרת בזיהוי והבנה מתי יש לפנות לייעוץ רפואי

  3. 3

    אסטרטגיות התמודדות: שיטות פשוטות כמו שינוי תנוחות, שתייה מרובה ותרגול טכניקות הרפיה יכולות לנהל ביעילות את אי הנוחות הקשורה לצירים מדומים

הצירים של ברקסטון היקס, שנקראו על שם הרופא האנגלי שתיאר אותם לראשונה במאה ה-19, הם בעצם הדרך של הגוף להתכונן לאירוע האמיתי: לידה. שלא כמו צירים אמיתיים של לידה, אלה הם לא סדירים, בדרך כלל ללא כאבים, ואינם מעידים על כך שהלידה קרובה. הבנת צירים של ברקסטון היקס היא קריטית ליולדות כדי להבחין בינם לבין צירים אמיתיים של לידה ולנווט את ההריון שלהן בביטחון רב יותר ובפחות חרדה. מדריך זה נועד להסיר את המסתורין מצירים אלה, ולהציע תובנות לגבי טבעם, העיתוי שלהם וכיצד להתמודד איתם ביעילות.

מהם צירים של ברקסטון היקס?

צירים של ברקסטון היקס, המכונים לעתים קרובות בשפה מדוברת בישראל “צירים מדומים”, הם סוג של צירים שחווים במהלך ההיריון שהם שונים מהצירים המאותתים על תחילת הלידה. צירים אלה הם בעצם התכווצות הרחם לפרק זמן קצר, בדרך כלל למשך דקה עד שתי דקות. נשים בהיריון מתארות את התחושה כהתכווצות או התקשות של הבטן, שהיא בדרך כלל ללא כאבים אך לפעמים יכולה לגרום לאי נוחות.

בניגוד לצירים אמיתיים של לידה, צירים של ברקסטון היקס הם לא סדירים בהתרחשותם, לא מתגברים בעוצמה או בתדירות, ולעתים קרובות שוככים עם תנועה או שינויים במנח. הם יכולים להתחיל כבר בשליש השני להיריון, אם כי הם מורגשים יותר בשליש השלישי כאשר הגוף מתחיל להתכונן לתהליך הלידה.

המטרה העיקרית של צירים מדומים של ברקסטון היקס היא ככל הנראה הדרך של הרחם לחזק את עצמו ולקדם זרימת דם לשליה, ולהכין את האם והעובר לדרישות הפיזיות של הלידה. זיהוי צירים מדומים של ברקסטון היקס חשוב ליולדות כדי להבדיל בינם לבין צירים אמיתיים, ובכך למנוע נסיעות מיותרות לבית החולים או לחץ מיותר במהלך ההיריון.

מה העובר מרגיש במהלך צירים מדומים?

במהלך צירים מדומים של ברקסטון היקס, ההערכה היא שהעובר אינו מושפע במיוחד. צירים אלה הם חלק נורמלי מההיריון ואינם מעידים על מצוקה או אי נוחות עבור התינוק. ההידוק הקל של הרחם עשוי למעשה לתרום לרווחת העובר על ידי קידום זרימת דם טובה יותר, וכתוצאה מכך אספקת חמצן וחומרים מזינים דרך השליה. אנשי מקצוע רפואיים מציעים שצירים מדומים של ברקסטון היקס הם חלק מההכנה של הגוף ללידה ואינם כוללים את הצירים העזים הקשורים ללידה, שהעובר סביר יותר להבחין בהם בשל שינויים משמעותיים בלחץ ובמיקום.

למעשה, בעוד שיולדות עשויות להיות מודעות לתחושות של צירים מדומים של ברקסטון היקס, אין שום הוכחה לכך שהעובר חווה אי נוחות כלשהי במהלך תקופות אלה.

תזמון וגורמים מעוררים

צירים מדומים של ברקסטון היקס יכולים להתחיל כבר בשליש השני של ההיריון, אך בדרך כלל הם מופיעים בשליש השלישי, במיוחד החל משבוע 28 ואילך. שונות זו בתזמון פירושה שחלק מהנשים עשויות להתחיל להבחין בצירים אלה מוקדם יותר מאחרות, ועוצמתם ותדירותם יכולים גם להשתנות מהיריון להיריון. בדרך כלל, ככל שההיריון מתקדם, צירים אלה עשויים להפוך לתכופים ובולטים יותר, אם כי הם נותרים לא סדירים ואינם מעידים על תחילת הלידה.

מספר טריגרים יכולים לגרום להתכווצויות של ברקסטון היקס:

  • פעילות גופנית בהיריון או יום פעיל במיוחד יכולים להוביל לעלייה בהתכווצויות אלו, וכך גם התייבשות. הבטחת צריכת מים נאותה חיונית במהלך ההריון כדי למזער את אי הנוחות מהתכווצויות אלה.
  • מתח נפשי הוא טריגר פוטנציאלי נוסף, המדגיש את החשיבות של טכניקות הרפיה והפחתת מתח במהלך ההיריון.
  • בנוסף, שלפוחית שתן מלאה מדי יכולה לעורר התכווצויות של ברקסטון היקס, כך שהפסקות סדירות בשירותים יכולות לעזור לנהל את התרחשותן.
  • פעילות מינית היא טריגר ידוע נוסף בשל התגובות הגופניות הטבעיות המעורבות.

הבנת טריגרים אלה מאפשרת לאמהות לעתיד לנהל את פעילותן וסביבתן כדי למזער את התדירות והעוצמה של התכווצויות ברקסטון היקס, ובכך לתרום לחוויית היריון נוחה יותר.

התכווצויות מדומות לעומת אמיתיות: הבנת ההבדלים

הבחנה בין צירי ברקסטון היקס (צירים מדומים) לבין צירי לידה אמיתיים חיונית לאימהות לעתיד ככל שהן מתקרבות לתאריך הלידה המשוער שלהן. הבנת ההבדלים יכולה להקל על החרדה ולסייע בקבלת החלטות מושכלות לגבי מועד הפנייה לטיפול רפואי.

תדירות וסדירות

התכווצויות ברקסטון היקס אינן סדירות ובלתי צפויות. הם אינם עוקבים אחר דפוס עקבי ויכולים לעצור ולהתחיל באופן ספורדי מבלי להתקדם להתכווצויות אינטנסיביות יותר. לעומת זאת, צירי לידה אמיתיים מתרחשים במרווחי זמן קבועים, ותדירותם ועוצמתם עולות עם הזמן. ככל שהלידה מתקדמת, התכווצויות אלה מתקרבות זו לזו, ונמשכות כ-30 עד 70 שניות כל אחת.

מהן עוצמות הצירים המדומים והכאב שלהם?

עוצמת הצירים של ברקסטון היקס היא בדרך כלל קלה, ונשים רבות מתארות אותם כלא נוחים ולא כואבים הם נוטים להיות יותר הידוק או התקשות של הבטן. צירי לידה אמיתיים, לעומת זאת, הם אינטנסיביים יותר באופן משמעותי ומתוארים לעיתים קרובות כגל כאב שמתחיל מאחור ועובר לקדמת הבטן. הכאב מתגבר ככל שהלידה מתקדמת, הופך תובעני יותר ודורש נשימה ממוקדת או אסטרטגיות התמודדות.

מיקום אי הנוחות

התכווצויות ברקסטון היקס מורגשות לעיתים קרובות רק בחלק הקדמי של הבטן או באזור המפשעה. צירי לידה אמיתיים מתחילים בדרך כלל מאחור ועוברים לחזית, עוטפים את כל הבטן ולעיתים מקרינים לגב התחתון ולרגליים. תחושה מקיפה זו היא גורם מבדיל מרכזי בין שני סוגי הצירים.

השפעה על צוואר הרחם

אחד ההבדלים המשמעותיים ביותר בין ברקסטון היקס לבין צירי לידה אמיתיים הוא השפעתם על צוואר הרחם. התכווצויות ברקסטון היקס אינן גורמות להתרחבות צוואר הרחם או להתפשטות (דילול). הם דרכו של הגוף להתכונן ללידה, אך אינם מקדמים את העבודה באופן פעיל.

לעומת זאת, צירי לידה אמיתיים מובילים לשינויים בצוואר הרחם, שמתרחב ומתנפח כדי להתכונן למעבר התינוק בתעלת הלידה. שינויים אלה הם אינדיקטור ברור לכך שהעבודה החלה.

תגובה לתנועה או שינויים בפעילות

התכווצויות ברקסטון היקס שוככות לעיתים קרובות עם שינוי בפעילות או בתנוחה. לדוגמה, הליכה, שינוי תנוחות יכול לגרום להם לרדת בעוצמה או להפסיק לחלוטין. עם זאת, צירי לידה אמיתיים נמשכים ללא קשר לתנועה או לשינויים בתנוחה. הם ממשיכים להתחזק ותכופים יותר, מאותתים על הכנת הגוף ללידה.

על ידי הבנת ההבדלים העיקריים הללו, נשים בהיריון יכולות לנווט טוב יותר בשלבים הסופיים של ההיריון, לזהות מתי צירים הם חלק נורמלי מההכנה של הגוף ללידה ומתי הם מסמנים שהלידה מתחילה. ידע זה מעצים נשים להגיב כראוי לאותות גופן ולבקש ייעוץ רפואי במידת הצורך.

איך מתמודדים עם צירים מדומים?

ניהול צירים מדומים כרוך באסטרטגיות פשוטות שמטרתן להפחית אי נוחות ולהבחין בין צירים אלה לבין תחילת צירים אמיתיים. בעוד שצירים מדומים בדרך כלל אינם כואבים, הם עלולים לגרום לאי נוחות משמעותית או חרדה אצל חלק מהנשים, במיוחד ככל שמועד הלידה מתקרב.

שיטה יעילה אחת להקלת אי הנוחות של צירים מדומים היא שינוי תנוחות או עיסוק בפעילות גופנית קלה. אם את יושבת כשהצירים מתחילים, נסי לעמוד או ללכת או לחלופין, אם היית פעילה, קחי רגע לשבת או לשכב. שינוי בפעילות יכול לעתים קרובות לגרום לצירים לחלוף.

הידרציה היא גורם מפתח נוסף בניהול צירים מדומים. התייבשות עלולה לעורר צירים אלה, ולכן הקפדה על שתייה מרובה של מים לאורך כל היום יכולה לסייע בהרחקתם. שאפי לשתות לפחות שמונה כוסות מים ביום, יותר אם מזג האוויר חם או שהיית פעילה במיוחד.

תרגול טכניקות הרפיה כגון נשימה עמוקה, מדיטציה או מתיחות עדינות יכול להיות מועיל גם כן. שיטות אלה לא רק מסייעות בהתמודדות עם אי הנוחות של צירים מדומים אלא גם מיומנויות שימושיות לניהול לחץ וכאב במהלך לידה בפועל.

אם הצירים תכופים או גורמים לדאגה, התייעצות עם איש מקצוע בתחום הבריאות היא תמיד צעד נבון. הם יכולים להציע הרגעה, לבדוק סימנים ללידה ולספק אסטרטגיות נוספות להתמודדות עם צירים מדומים של ברקסטון היקס. זכרו, הבנה והתמודדות עם צירים אלה היא חלק מההכנה למסע המדהים של הלידה.

סיכום

צירים מדומים של ברקסטון היקס, המכונים לעתים קרובות “צירים מדומים”, ממלאים תפקיד מכריע בהריון על ידי הכנת הגוף לתהליך הלידה הסופי. הם מאופיינים בצירים לא סדירים, בדרך כלל ללא כאבים, שאינם מסמנים את תחילת הלידה. הבנת ההבדלים בין צירים מדומים של ברקסטון היקס לבין צירים אמיתיים של לידה – כגון תדירותם, עוצמתם והשפעתם על צוואר הרחם – חיונית ליולדות כדי לנווט בשלבים המאוחרים של ההריון בביטחון. אסטרטגיות התמודדות כמו שינוי תנוחות, שמירה על לחות ואימון בטכניקות הרפיה יכולות להקל משמעותית על אי הנוחות הקשורה לצירים מדומים של ברקסטון היקס. זיהוי צירים אלה וידיעה מתי לפנות לייעוץ רפואי הם צעדים חיוניים להבטחת הריון בריא והכנה למסע הלידה. על ידי התעדכנות בצירים מדומים של ברקסטון היקס, יולדות יכולות לנהל טוב יותר את החוויות שלהן ולצפות להגעת התינוק החדש שלהן עם פחות חרדה ויותר ביטחון.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    מגה גלופלקס מגה גלופלקס

    מגה גלופלקס

    גלוקוזאמין וכונדרואיטין בתוספת ויטמין C ומנגן
    אריזה ל- 70 יום
     297.15 396.20
    25% הנחה
    ברזל סידרל F30 ברזל סידרל F30

    ברזל סידרל F30

    כמוסות המכילות ברזל בתוספת ויטמין C
     113.40 151.20
    25% הנחה
    ויטמין B12 - מתיל קובלמין ויטמין B12 - מתיל קובלמין

    ויטמין B12 - מתיל קובלמין

    טבליות למציצה המכילות ויטמין 1000 B12 מק״ג
     59.70 79.60
    25% הנחה
    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
    המוצר אזל מהמלאי
    כתבה
    גלי חום בגיל המעבר

    גלי חום בגיל המעבר: כל השיטות שיעזרו להתמודד עם התופעה

    גלי חום הם אחד הסימנים הראשונים והעיקריים לגיל המעבר. מדוע וכיצד הם מתרחשים, האם כל אישה עלולה לסבול מהם ואיך מתמודדים עם התופעה המציקה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    נשירה אחרי לידה

    נשירה אחרי לידה – זה לגמרי נורמלי

    במשך תשעה חודשים אכלת כמו שצריך, נחת, לקחת יפה את תוספי התזונה שלך, ולראיה – השיער נראה מצוין! אבל עם בוא התינוק, לצד הרעב והעייפות, גם השיער החל לנשור! למה סובלות נשים רבות מנשירת שיער אחרי לידה, למה לא צריך להילחץ מזה ומה אפשר לעשות?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ויטמין D והגנה מקורונה

    האם ויטמין D הוא שחקן חשוב בהגנה מוירוס הקורונה?

    ויטמין D מוכר בשל תפקידו בספיגת סידן ובבריאות העצם, אך יש לו עוד מגוון תפקידים בגוף. הוא חשוב לתפקוד מערכת החיסון, ומחקרים מצביעים על תפקידו בהגנה מוירוסים נשימתיים. כתבה שמרכזת את כל ההסברים וההמלצות.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    מה היא דיולה

    מהי דולה? והאם כדאי להיעזר בה בלידה?

    מהרגע שהתבשרת שאת בהיריון, גופך מתכונן לאירוע הכי משמעותי, הכי מרגש ומשנה חיים - הלידה. בין אם זו לידה ראשונה או לא, כדאי להגיע ממש מוכנה. לידה היא אירוע שכל אישה תרצה לעבור אותו באופן הכי בריא, הכי מותאם אישית והכי קל עד כמה שניתן. בדיוק בשביל המטרה הזו כדאי לדעת מהי דולה או תומכת לידה, מה התפקיד שלה בלידה וכיצד לבחור בכזאת שתתאים לך כיולדת ולכם כזוג.
    רות עוז שלם ·מקדמת בריאות האישה ומכינה ללידה
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות