בשעה טובה את בהיריון! את חושבת מה נכון לך. עם אפידורל? בלי אפידורל? יכול להיות שאת מעדיפה לא להתכונן יותר מידי ולהגיע כמו שאת, לסמוך על הצוות שיעזור לך ויכול להיות שאת קוראת ספרים על לידה, מתאמנת בפעילות גופנית מותאמת להריוניות ומתכוננת ללידה.
הרבה חששות מציפים אותך לקראת הלא נודע ואת שומעת סביבך המון סיפורים. את שומעת שלידה זה דבר טבעי, מסוכן, מפחיד, כואב, שכדאי ללדת במים, או לקחת מיד אפידורל ואת באמת רוצה ללדת בלידה חלקה, בריאה ובחוויה טובה.
בואי נכיר את כל מה שיכול לסייע לך לעבור את הלידה הזו בצורה הטובה ביותר, הנעימה ביותר, החלקה ביותר ובעיקר הבריאה ביותר שאפשר.
הכנה גופנית, מנטלית ורגשית ללידה
הכנה ללידה מתחלקת לשניים:
- פעילות גופנית מותאמת – גם אם לא עשית שום פעילות גופנית לפני ההיריון מומלץ להתחיל. הכנה שבועית תתרום ללידה טובה יותר. נמצא שפעילות גופנית במהלך ההיריון עשויה למנוע מצבים של היריון בסיכון, שומרת על משקל עובר תקין וכושר גופני טוב המסייע לך לצלוח את שלבי הלידה.
בהיריון ישנם שינויים פיזיולוגיים ומכאניים הגורמים לעליה במשקל הגוף ועומס על כל המערכות: קושי בהחזר דם ורידי, בצקות, עצירויות, כאבי גב וכאבי אגן. פעילות גופנית מגוונת תשמור לך על היריון בגוף בריא ותכין אותך מצוין ללידה.
לדוגמה: פעילות אירובית כמו הליכה ושחיה, שיעורי סטודיו למיניהם כמו יוגה, פילאטיס ושיעורים המכינים את הגוף ללידה המשלבים את עקרונות הלידה.אם התאמנת בעבר את יכולה להמשיך להתאמן אך כן מומלץ לעשות התאמות בהקשבה לשינויים שהגוף עובר ולהוריד עצימות באימוני התנגדות. בהיריון, הגוף מתרכך כחלק מההכנה ליציאת העובר ולכן אין טעם להתנגד לשינוי הזה. שימי לב להתאמן אצל מאמנ.ת מוסמכ.ת לנשים הרות. - קורס הכנה ללידה – הקורס מיועד לך ולמי שילווה אותך בלידה. הוא נותן את המידע התיאורטי לגבי שלבי הלידה, מתי לצאת מהבית, מושגים שכיחים בלידה וגם תרגול זוגי מעשי לזמן הצירים. את ההכנה הזו מומלץ לעשות לקראת לידה ראשונה ובכל היריון מחדש מכיוון שבכל היריון הגוף שלך מאותגר שוב וכל לידה היא לידה מחדש. תמיד אפשר לעשות את זה יותר טוב ולהימנע מנזקים מיותרים. את קורס ההכנה ללידה מומלץ לעשות בין השבועות 30-35.
הלידה היא דואט
לידה היא הליך טבעי של הגוף המתחיל בצירים או בירידת מים. אין לנו מושג באמת איך היא תתחיל, זהו תהליך הורמונלי שמתפתח במוח הקדום שלך ולא במוח החושב ומה שיכול לסייע לך להתמודד עם המצב, זה פשוט להתמסר אליו, אבל זה לא כזה פשוט.
ככל שתרפי לתוך תהליך הלידה, הורמון האוקסיטוצין האחראי על ייצור הצירים יהיה יעיל יותר בעבודתו ותתפתח לידה זורמת יותר. חשוב שתזכרי כל הדרך שהגוף שלך עובד כדי לסייע לעובר שלך להגיע לעולם. קבלי כמה טכניקות ושיטות שיסייעו לך להתמודד ולא לסבול מכאבים.
משככי כאבים טבעיים בלידה
משככי הכאבים הטבעיים מתייחסים לכל החושים ומטרתם לאפשר לך להתמסר לתהליך:
- נשימה: הנשימה היא המאסטרית של הלידה
- אמרי לעצמך: מתחיל ציר – קחי אוויר. "שאיפה, נשיפה, הרפיה"
שימי לב שהנשיפה ארוכה יותר מהשאיפה. בזמן ציר יש כיווץ של שריר הרחם והנשימה מרגיעה את הגוף בתוך הכיווץ, מפחיתה את הכאב ומסייעת לך לעבור את הציר, מזרימה חמצן ודם לעובר שלך ומסייעת לתהליך ההורמונלי של הלידה להתקדם טוב יותר. תרגול מקדים של הנשימה המודעת במהלך ההיריון יעשה הבדל עצום בלידה - אורות עמומים: מאפשרים לך להתכנס בתוכך, עצמי עיניים ותתמקדי בגופך
- השמיעי קול: הרשי לעצמך לבטא קולות נמוכים בצירים, ממש כמו נהמות, זה טבעי, הקול מסייע לגוף בזמן הציר ומסייע לך להרפות את שרירי רצפת האגן. את יכולה גם לשיר בקול, כל מה שעושה לך טוב
- ארומתרפיה: שמנים אתריים למריחה על העור ולהרחה יכולים להרגיע את מערכת העצבים וגם לעורר אותה ובכך מאפשרים ללידה להתקדם. השמנים מסייעים גם בעיסוי שמרגיע את הגוף בזמן הציר
- עיסוי ומגע תומך: בעיקר בעצם העצה (העצם המשולשת באגן), מפחית את עוצמת הכאב של הצירים ומאפשר לך להתמסר לציר. זה ממש כמו "אפידורל טבעי"
- מוסיקה: הכיני פלייליסט שאת אוהבת שיש בו כל מיני סוגים של מוסיקה ובזמן שהלידה מתפתחת והצירים מוחשיים השמיעי לך אותו. יהיה גם נהדר להשתתף ולשיר תוך כדי. זה גם מרגיע וגם מקדם את הלידה
- דמיון מודרך: ישנם קטעי שמע רבים של דמיון מודרך ללידה. תוכלי ליצור לך אחד משלך או לקבל השראה, משפטים מחזקים וחיוביים כמו:
"אני יולדת"
"בכל ציר העובר שלי מתקדם אליי"
"זה הכאב היחיד בחיים מסיבות טובות ואני נושמת אליו"
"אני עוזרת לילד שלי לבוא לעולם"
"הגוף שלי יודע ללדת"
יש יולדות שממש מביאות לעצמן שלטים או פתקים לחדר הלידה. כוחה של מילה הוא עצום בזמן משבר. דמייני את העובר שלך מגיע אלייך שלחי לו מסר שאת כאן ומחכה לו - הרפיה: נוחי לגמרי בין ציר לציר ואפשרי לגוף שלך ממש לישון 2-5 דקות כמה זמן שניתן. כך תאגרי כוחות לקראת הציר הבא והוא גם יהיה יעיל יותר
- מים: שהיה במים נמצאה כמשכך כאבים יעיל מאוד…
במקלחת עם זרם מים על הבטן או על הגב התחתון, או באמבטיה - תנועתיות: תנועתיות של האגן בזמן הצירים תקל באופן משמעותי על הקושי. את יכולה לנוע בתנוחות שונות: בעמידה, בישיבה, בעמידת שש, בשכיבה על הצד. התנועתיות תסייע גם לך וגם תסייע לעובר להתברג טוב יותר באגן
- רפואה משלימה: דיקור סיני וגם רפלקסולוגיה, יכולים לסייע מאוד במהלך הלידה וגם במקרים שיש צורך לעודד את הגוף להוריד מתח ולאפשר לו תנאים ליצירת צירים
אפשר להמשיך עם רוב הטכניקות גם בלידה עם אפידורל. אל תוותרי על היכולת שלך והזכות לעזור לעצמך ולעובר שלך להגיע לעולם בצורה הטובה ביותר שאפשר.
סוגי לידה
כדי שחוויית הלידה שלך תהיה טובה כדאי לך להכיר את סוגי הלידה הקיימים והאפשרויות שיש לך כיום. ככל שתהיה לך בחירה בתוך התהליך, תהיי יותר בשליטה ופחות בחוסר אונים וזה יעזור לך לעבור את הלידה בצורה הטובה ביותר!
- לידה טבעית – היא לידה המסתיימת כדרך הטבע עם משככי כאבים או בלי
- לידה פעילה – היא לידה טבעית ללא משככי כאבים. כיום מתייחסים גם ללידה עם משככי כאבים כלידה בה ניתן להיות פעילה ורצוי להמשיך לעזור עם הגוף גם כך
- לידת מים – לידה טבעית שמתקיימת בחדר לידה טבעי בבית החולים או בבית ומאפשרת ליולדת ללדת במים
- לידה בניתוח קיסרי – לידה בניתוח מתוכנן מסיבות שונות
כמו כן, ישנן לידות שמתחילות בלידה טבעית ומסתיימות בלידה מכשירנית ובניתוח קיסרי חירום. קיימת אפשרות גם ללידת בית הנעשית על פי התנאים של משרד הבריאות ללידות בית. היולדת קובעת מראש עם מיילדת בית מוסמכת שמגיעה עם כל הציוד הנדרש ליילד אותה בבית.
הקשבה לגוף – הגוף שלך יודע ללדת
ככל שתהיי קשובה לגוף שלך, כך הוא ינחה אותך מה לעשות כדי להקל עלייך. כשאת מקלה על עצמך בשינוי תנוחות את מקלה גם על העובר שלך שזקוק לעבודת הגוף שלך.
תנוחות ללידה ולצירים
גיוון של תנוחות בזמן הצירים וגם בזמן הלידה יסייעו לך מאוד! התרגלנו לחשוב שללדת על הגב היא הדרך הנכונה ללדת אך למעשה זה מה שמשדרים לנו במדיה, לרוב זה לא מה שהגוף שלנו זקוק לו. הגוף ממש ינחה אותך מה לעשות. יהיו מצבים שתרגישי שנוח לך:
- לעמוד ולנוע
- לשכב על הצד ולנוח
- לעמוד בעמידת שש ולנוע עם האגן
- להרים רגל על כיסא
- להישען על הקיר או על מי שאיתך
5 עקרונות הלידה
הכירי את 5 עקרונות הלידה שהם: נשימות, אנכיות, תנועתיות, א-סימטריה והישענות/היתלות. עקרונות אלה מעולם הפיזיותרפיה מסייעים מאוד להתמודד בזמן הציר וניתן ליישם אותם בתנוחות שונות.
המטרה היא לנוע ולנוח בחוכמה
זכרי שלידה זה מאמץ של הגוף לשחרר, ולכן הוא זקוק גם לתנועה ושינויי תנוחות וגם להרפיה ומנוחה בהקשבה לגוף.
תקשורת בחדר הלידה – דברי את עצמך. תאמרי מה טוב לך.
חוויה חיובית קשורה ביכולת שלך לומר מה טוב לך ומה לא טוב לך. תווכי את עצמך, אל תהססי לומר: "זה נעים לי וזה לא" חשוב שידעו מה מותאם לך, בתוך חווית הקיצון הזו את הכי חשובה, את במרכז וכמוך יש רק אחת. צרי תקשורת עם הצוות בחדר הלידה, ודאי שהמיילדת שלך מבינה את הצרכים שלך. חשוב שכל אישה תדע שניתן גם להגיע לפגישה מקדימה עם מיילדת מצוות חדר הלידה ולדבר על החששות והפחדים מהלידה אם יש כאלה. המעורבות שלך בבחירה של מה שקורה בלידה היא מפתח ללידה בריאה.
פגישה מקדימה עם מיילדת
אם עברת טראומה או תקיפה מינית חשוב שהצוות ידע על כך מראש כדי לתת לך יחס מותאם, ניתן לתאם מראש פגישה עם מיילדת והיא תעביר את הידע הנדרש כדי שתקבלי יחס מדויק לך בזמן אמת. הלידה עלולה להיות טריגר ולעורר את הטראומה. זה לא בשליטה שלך ולכן מומלץ לתאם פגישה מראש. ישנן מיילדות שהוכשרו בדיוק בשביל לתת לך את המענה.
סיור מקדים ותוכנית לידה. ביטוי לרצונותייך וזכויותייך
קבעי סיור מקדים בחדר הלידה בו את מתכננת ללדת. אפשר גם לבדוק כמה בתי חולים להרגיש את האנרגיה של המקום ומה מותאם לך. לכל מחלקת חדר לידה יש אתר ולרוב תוכלי למצוא בו דוגמה לתוכנית לידה.
היתרון במילוי תכנית לידה הוא תיאום ציפיות שאת עושה עם עצמך, עם מי שמגיע איתך ללידה כמו בן.בת זוג, דולה ועם הצוות שמיילד אותך. גם אם תחליטי בסוף לקחת דף ולכתוב את 5 הדברים הכי חשובים לך ללידה זה נהדר. הכנת תכנית לידה וכתיבה שלה זה להכיר ברצונות שלך, בזכויות שלך כיולדת ולתת להן מקום.\
התאוששות מהלידה
מגיע לך לקבל עזרה. הרגע ילדת! הסכימי להיתמך ולהיעזר בכל מי שרוצה לפנק אותך ולהכין לך אוכל, לנקות את הבית ולעשות את כל מטלות היום יום. תהליך ההתאוששות מהלידה מתחיל מיד לאחר הלידה כבר בחדר ההתאוששות. חשוב שתשימי לב להזנה שלך, לשתייה, למנוחה. הגוף שלך עבר חווית קיצון והוא זקוק למנוחה כדי שהרקמות יחלימו והמצב הפיזיולוגי לאט לאט יחזור למצב הרגיל. המון נשים מרגישות שהן רוצות מיד לקום ולהתנהל רגיל כאילו לא היה כלום ויש כאלה שאין להן ברירה במיוחד אם זו לא לידה ראשונה. עשי הכול בהקשבה לגוף שלך.
המלצה חמה: צרי לך סביבה תומכת גם ללידה וגם לאחר הלידה
אל תתביישי לבקש עזרה, אני מבטיחה לך שיש המון אנשים שישמחו לעזור לך. בדקי אם יש בעירך את פרוייקט "אם לאם" או "אם לצידך" המסייעים לנשים לאחר לידה בהתנדבות. בפייסבוק ישנן קבוצות שנקראות "סירי לידה" והן שמחות לארגן לנשים לאחר לידה אוכל מבושל בימים הראשונים.
חשוב לדעת שגם בן.בת הזוג הם במצב חדש של "לאחר לידה", שימי לב לא לצפות שכל העול יהיה כעת עליהם. כדאי לקבל תמיכה ככל האפשר. פעם היינו חיות בשבט וזה היה יותר קל היום כדאי להיעזר בקהילה וליצור לך הון חברתי תומך.
פעילות גופנית לאחר הלידה
מתייחסים לתקופה שלאחר הלידה כמשכב לידה, 6-8 שבועות בהם האישה מחלימה וזקוקה למנוחה. עם זאת, לא מדובר על כך שרק תשכבי. זה בסדר לעשות הליכות קלות לאט לאט, את יכולה להתחיל לתרגל נשימות שעוזרות לשיקום הגוף לאחר הלידה, לשבת על כדור פיזיו, להניע את הגוף, להימתח, לעשות הליכות קלות וחיזוק עדין בהקשבה לגוף. המפתח להתאוששות הוא ההקשבה לגוף. אם התאמנת בהיריון השיקום שלך יהיה קל יותר, יהיה לך יותר כוח להחזיק את התינוק, ולחזור לתפקוד יומיומי מלא.
קבוצות ופעילויות לאימהות לאחר לידה
לאחר לידה יש צורך גם בתמיכה רגשית, נולד תינוק ונולדה אמא. נולדו הורים, המשפחה התרחבה. המעבר הזה הוא שינוי משמעותי ומהותי בחייך ודורש ממך משאבים חדשים. אל תישארי עם זה לבד. בדקי באיזור שלך אילו פעילויות יש לאימהות לאחר לידה שאפשר להגיע עם תינוקות כמו סדנת עיסוי תינוקות, מעגל אימהות לאחר לידה, ליווי התפתחותי, מעגל הנקה וכו'.
נכון שזו התארגנות לא פשוטה שדורשת כוחות גוף ונפש אך היציאה מהבית נפלאה ותורמת למצב הרוח, לשיקום האישי שלך, לנרמל תופעות שאת חושבת שקורות רק אצלך בתוך 4 קירות וזו הקלה גדולה מאוד לשתף, לנוע, להיות יחד עם קבוצת אימהות כמוך בדיוק.
הנקה
הנקה היא ההזנה המומלצת לכל תינוק שנולד עם זאת, כמו שלידה כבר לא דבר טבעי שעובר מדור לדור ותרבות הלידה השתנתה, גם ההנקה היא דבר שיש ללמוד אותו. כדאי ומומלץ ממש לעשות מפגש הכנה להנקה עם יועצת הנקה או מדריכת הנקה מוסמכת כבר בהיריון. המפגש ייתן לך כלים לשעות הראשונות שלאחר הלידה, ירגיע אותך ותוכלי לסמוך על עצמך שאת יודעת מה את עושה ואיך למלא את הצרכים של התינוק שלך. גם כאן, ידע הוא כוח. גם אם תחליטי לא להיניק כדאי ללמוד את החומר מראש כדי למנוע ממך קשיים מיותרים שידע מקדים פותר אותם בקלות.
שיהיו בשורות טובות! שתהיה לך לידה טובה, קלה, בבריאות, בשמחה, עם צוות טוב, תמיכה טובה, שתבשרי אותנו בבשורות טובות, בידיים מלאות!