חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

על יוד בהיריון: סקר לאומי מצא שנשים הרות אינן צורכות מספיק יוד

ממחקר שנערך במרץ 2017 עולה כי 85% מהנשים ההרות אינן צורכות את הכמות הנדרשת של יוד. למה זה חשוב ואיך ניתן לפצות על זה?
אולגה אליהו · דיאטנית קלינית MSc.Nurt
  • פרסום 09.04.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
יוד בהיריון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    במחקר שפורסם ב-2017 נמצא כי 85% מהנשים ההרות בישראל סובלות מחסר ביוד

  2. 2

    יוד אחראי על ייצור הורמונים שאחראיים על קצב חילוף החומרים ובהיריון, על התפתחות תקינה של העובר

  3. 3

    אפשר להשלים את החסר באמצעות צריכה של אצות, דגי ים, מלח מועשר ביוד או תוספי תזונה

מתי בפעם האחרונה דאגתן לתפקוד מאוזן של בלוטת התריס שלכן? מתי בפעם האחרונה בכלל חשבתן על בלוטת התריס (בלוטה השייכת למערכת האנדוקרינית בגוף האדם, המפרישה הורמונים שמשפיעים על קצב המטבוליזם בגוף) שלכן? מסתבר שהגיע הזמן.

85% מהנשים ההרות בישראל אינן  צורכות כמות מספקת של יוד, שלא לומר סובלות מחסר במינרל זה , כך מצא מחקר שפורסם ב-Thyroid, כתב העת הרשמי של ה-American Thyroid Association. רוב היוד שנמצא בגופנו מגיע לבלוטת התריס, והוא קריטי לפעילותה מכיוון שהוא תורם לתפקידה המשמעותי ביותר: ייצור הורמונים שאחראיים על קצב חילוף החומרים.

על המחסור ביוד ומה ניתן לעשות, הדיאטנית הקלינית מיכל שיין מסבירה:

בלוטת התריס בהיריון

מעבר לזיקה בין פעילות סדירה של הבלוטה לחילוף חומרים יעיל, אצל נשים בהריון הבלוטה עובדת שעות נוספות (פעילותה גדלה בכ-50%) והיא משפיעה רבות גם על התפתחות העובר. הורמון המיוצר בבלוטת התריס הוא שאחראי על התפתחות המוח ומערכת העצבים העוברית – ובמהלך 12 השבועות הראשונים להיריון, גופה של האם מספק אותו.

המחקר הלאומי שנערך לראשונה בישראל על-ידי האוניברסיטה העברית בירושלים, ובשיתוף קופת החולים מכבי, אוניברסיטת בן גוריון ובית החולים ברזילי, בדק 2,097 משתתפים – נשים בהיריון וילדים בגילאי בית-ספר, מכל חלקי הארץ (229 יישובים, ליתר דיוק) ומכלל המגזרים בישראל. בשורה התחתונה, מתארים החוקרים את הממצאים כמעלים ״דאגה רצינית לבריאות הציבור״ והמליצו לנקוט מספר צעדים לאומיים כדי לשפר את המצב העגום.

בין היתר, הם ממליצים למקבלי ההחלטות במערכת הבריאות לנקוט בדחיפות במדיניות של חינוך והעברת המידע לאזרחים – היריוניות והורים, ולבצע מעקב אחר סטטוס היוד בישראל. בנוסף, הם ממליצים לעוסקים ברפואה להמליץ על צריכת יוד מספקת במהלך ההיריון ובזמן ההנקה.

שנייה לפני שאתן רצות לגגל ״מה הסכנות הצפויות מכמות יוד נמוכה בזמן היריון״, נניח אותן לפניכן (ושימו לב שלטקסטים כאלה יש נטייה להעמיס ולהפחיד בלי פרופורציות): מחסור ביוד בהיריון עלול להוביל, בין היתר, לאיי.קיו נמוך של היילוד, לידה מוקדמת ועיכוב התפתחותי (קוגניטיבי ומוטורי). הבשורה המשמחת היא שאתן לגמרי יכולות לשלוט בזה, גם מבלי לחכות לאיזו ועדה לאומית שלא בטוח שתקום בקרוב.

הנה כמה דרכים (חלקן פשוטות יותר וחלקן פחות) להעלות את צריכת היוד שלכן בזמן ההיריון

  • למרות שמומלץ להימנע מתענוג הסושי בזמן ההיריון, ניתן לאזן את כמות היוד בגוף בעזרת צריכה של אצות-ים (בין היתר, אצות וואקאמה ואצות נורי). הרי הימנעות מסושי נעוצה בדגים הנאים שבו ולא באצות. סלט אצות או תוספת אצות למרק ירקות יכולים להיות גיוון יעיל, טעים ובריא לתפריט.
  • החליפו את מלח השולחן הביתי במלח מועשר ביוד (אך אל תגדילו את צריכת המלח, עדיין מומלץ להמעיט את השימוש בו).
  • הוסיפו לתפריט 2-3 מנות שבועיות של דגי ים (נסו לבחור את הדגים שאתן מצליחות לאכול – יש נשים שריח דגים לא עובר אצלן חלק במהלך ההיריון). אגב, דגי ים שמנים גם עשירים באומגה 3, חומצת שומן חיונית לתפקוד הלב, והתפתחות המוח ומומלצת לנשים בהריון והנה תפסתן שתי ציפורים במכה אחת.

משרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף יוד – בנוסף להגברת צריכת היוד בתזונה, משרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף יוד במינון 150-250 מק"ג עוד משלב תכנון ההיריון, במהלך ההיריון כולו ובהנקה. חלק מהמולטי-ויטמינים שמיועדים לנשים בהיריון מכילים יוד. מומלץ לקרוא את התוויות ולוודא שהתוסף שאת בוחרת מכיל את המינון המומלץ.

למאמר בנושא המחסור ביוד

 


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פרוביוטיק פמינה EXPERT פרוביוטיק פמינה EXPERT

    פרוביוטיק פמינה EXPERT

    כמוסות המכילות 2 זני פרוביוטיקה מתמחים
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    ברזל רך ברזל רך

    ברזל רך

    כמוסות המכילות 30 מ"ג ברזל קל לעיכול
     71.78 95.70
    25% הנחה
    מגנזיום 520 מגנזיום 520

    מגנזיום 520

    כמוסות המכילות מגנזיום במינון גבוה 520 מ"ג
     83.10 110.80
    25% הנחה
    ברזל פלוס ברזל פלוס

    ברזל פלוס

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
     84.68 112.90
    כתבה
    גלי חום בגיל המעבר

    גלי חום בגיל המעבר: כל השיטות שיעזרו להתמודד עם התופעה

    גלי חום הם אחד הסימנים הראשונים והעיקריים לגיל המעבר. מדוע וכיצד הם מתרחשים, האם כל אישה עלולה לסבול מהם ואיך מתמודדים עם התופעה המציקה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 14 להיריון

    שבוע 14 להיריון

    אצל בנות המזל כבר פסקו ההקאות והבחילות. השליש הראשון כבר מאחור, העובר כבר התהווה ברחם ומעתה ילך ויגדל. זה הזמן לחזור לתזונה נורמלית ונכונה, ולוודא שהמולטי ויטמין שאת לוקחת מכיל יוד במינון המתאים
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    אכילה בררנית בילדים

    אכילה בררנית אצל ילדים – כל מה שאתם צריכים לדעת

    אכילה בררנית בילדים היא תופעה שמטרידה הורים רבים, מה הסיבות לבררנות אכילה? האם זה מסוכן? כיצד ניתן למנוע וכיצד הכי נכון לטפל בבררנות אכילה בילדים? על כך מפורט בכתבה הבאה.
    דינה לוי
    דינה לוי ·דיאטנית קלינית M.Sc, גסטרו - תינוקות וילדים
    כתבה
    צירים מדומים

    צירים מדומים: מדריך הבנת צירים של ברקסטון היקס

    היריון הוא מסע מלא בשינויים ותחושות רבות, שחלקם יכולים להיות די מפתיעים. בין אלה נמצאים צירי ברקסטון היקס, המכונים לעתים קרובות “צירים מדומים”, צירים אלה הם חלק נורמלי מההיריון, אך הם יכולים לגרום לבלבול ולדאגה לאלה שחווים אותם בפעם הראשונה
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות