חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מה החשיבות של ברזל בסוף ההיריון ולאחר הלידה?

הלידה מתקרבת ובאה, ויכול להיות שהתעייפת כבר מכל הבדיקות והתוספים. אבל דווקא עכשיו, חשוב שתקפידי על שגרת התוספים. בכתבה זו נסביר על חשיבות נטילת ברזל בסוף ההיריון ובשבועות הראשונים לאחר הלידה.
טלי נחום
טלי נחום · דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
  • פרסום 24.10.2022
  • עדכון 16.03.2025
  • 4 דקות קריאה
ברזל בסוף ההיריון ולאחר הלידה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף ברזל החל מתום החודש השלישי להיריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה

  2. 2

    מצב הברזל אצל האם משפיע על גודל מאגרי הברזל של היילוד, אשר ישמשו אותו לגדילה ולהתפתחות המוח. 80% מהברזל של העובר נאגר אצלו בשליש האחרון להיריון

  3. 3

    אנמיה אימהית לאחר הלידה נגרמת בשל אנמיה בהיריון ואבדן דם בלידה, ויש לה השלכות פיזיות ונפשיות

הנה את תכף נכנסת לחודש התשיעי להיריון, ואולי כבר מתחילות ציפיות והכנות לקראת יום הלידה הקרב ובא. העובר שבבטנך, שהתחיל מתא אחד שהתחלק והתפתח, עשה דרך ועכשיו הוא כבר כמעט תינוק קטן. וגם את עברת דרך. מהבדיקה החיובית הראשונה, דרך תסמינים שונים, שלל בדיקות ונטילת תוספים. אז זה כבר כמעט כאן, אבל יש עוד קצת. בכתבה הזו בחרנו לספר לך למה חשוב שתמשיכי ליטול תוסף ברזל גם בשלב הזה של סוף ההיריון, ועוד כמה שבועות לאחר הלידה.

למה מומלץ ברזל בהיריון?

אז כמו שאת אולי כבר יודעת, אחד התוספים המומלצים במהלך ההיריון הוא תוסף ברזל. משרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף זה החל מתום החודש השלישי להיריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה. הסיבה לכך טמונה בדרישה מוגברת של הגוף במהלך ההיריון – הן לצורך גדילת העובר, והן בשל העלייה בנפח הדם. בנוסף, בזמן ההיריון נוצרים מאגרי הברזל של העובר, אשר ישמשו אותו בחודשים הראשונים לחייו.

בעצם, ההיריון עצמו דורש בסך הכל כ- 1000 מ"ג נוספים של ברזל, מתוכם כ- 270 מ"ג מועברים באמצעות השיליה לעובר. כ- 80% מהברזל של העובר נאגר אצלו בשליש האחרון להיריון, והוא ישמש אותו בחודשים הראשונים לחייו. ולמה התינוק זקוק לברזל בזמן זה? בתוך חצי שנה מהלידה, התינוק מכפיל את נפח הדם – דבר אשר דורש ברזל. בנוסף, המוח שלו ממשיך להתפתח ולצורך כך הוא זקוק לכמויות גדולות של ברזל. אגב, מעניין לספר שמוח של תינוק דורש כ- 60% מהחמצן בגוף, בניגוד ל- 20% הנדרשים על ידי מוחו של אדם בוגר.

בניית מאגרי ברזל – לאם ולעובר

גורמים שונים משפיעים על מאגרי הברזל של התינוק. בין היתר, שבוע הלידה (זוכרת שאמרנו שרוב הברזל נאגר בסוף ההיריון?), משקל הלידה, מועד חיתוך חבל הטבור (השהיית חיתוך חבל הטבור יכולה להביא לעליה בתכולת הברזל בגוף ב- 33%), וכמובן – מצב הברזל אצל האם, שכן העובר תלוי בה באופן בלעדי.

גם עבורך, חשוב שתגיעי ללידה עם מאגרי ברזל טובים. במהלך ההיריון, מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה אצל האם, ולתופעות כמו עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה בדופק הלב. מקרים חמורים של חסר בברזל עלולים להביא ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך של הילוד, פגיעה קוגניטיבית אצלו, ודיכאון לאחר לידה אצל האם.

נטילת ברזל בהיריון קשורה בהורדת הסיכון לאנמיה לאחר הלידה

אלא שהסיכון לאנמיה הוא לא רק במהלך ההיריון עצמו, אלא גם לאחר הלידה – בין היתר בשל אבדן דם בלידה. במצב רגיל, נפח הדם שאובד בלידה הוא סביב 200-300 מ"ל. עם זאת, דימום מסיבי של מעל לחצי ליטר דם מתרחש בכ- 5-6% מהנשים. כשזה מגיע בשילוב עם מחסור בברזל שהתחיל בהיריון, הסיכון לאנמיה לאחר הלידה גדל עוד יותר. במחקר שנערך בקרב נשים אירופאיות נמצא כי 48 שעות לאחר הלידה, שכיחות האנמיה היא כ- 50%.

אנמיה לאחר הלידה מקושרת עם פגיעה באיכות החיים, עייפות, קוצר נשימה, וזיהומים, בעיקר בדרכי השתן. בנוסף, האנמיה פוגעת ביכולת הקוגניטיביות, מביאה לאי יציבות רגשית ומגבירה את הסיכון לדיכאון לאחר לידה. יש עדויות לכך שחסר ברזל אצל האם פוגע באינטראקציה שלה עם התינוק. כל אלו יחד, עלולים להביא לקשיים בטיפול בתינוק וביצירת הקשר בינו לבין האם.

לתיסוף בברזל במהלך ההיריון יש השפעה משמעותית: בקרב נשים בריאות, שכיחות אנמיה שבוע לאחר הלידה היא 14% בקרב נשים שנוטלות תוסף ברזל לעומת 24% בכאלו שאינן נוטלות.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    לקטזין MAX לקטזין MAX

    לקטזין MAX

    קפליות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     131.00
    ברזל רך ברזל רך

    ברזל רך

    כמוסות המכילות 30 מ"ג ברזל קל לעיכול
     95.70
    פרוטק סירופ יבש פרוטק סירופ יבש

    פרוטק סירופ יבש

    סירופ תמציות צמחים
     40.20
    חומצה פולית פלוס חומצה פולית פלוס

    חומצה פולית פלוס

    חומצה פולית 400 מק"ג פלוס אבץ, ברזל קל לעיכול, יוד ורכיבים נוספים
     94.90
    כתבה
    פרוביוטיקה לבעיות עיכול

    סובלים מבעיות במערכת העיכול? אולי תנסו פרוביוטיקה?

    עצירות, שלשול, צרבת, אפטות בפה או תסמונת המעי הרגיז, עלולים להיגרם בגלל שיבוש במאזן החיידקים ה"טובים". כיצד ניתן להחזיר את האיזון בעזרת שינוי תזונתי ופרוביוטיקה
    כתבה
    אקנה בהיריון

    האם את סובלת מאקנה במהלך ההיריון?

    "פצעוני בגרות" עלולים להופיע על הפנים, הגב ואברים נוספים בגלל השפעת הורמוני ההיריון. אז איך מטפלים באקנה במהלך ההיריון?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מערכת החיסון

    כיצד ניתן לספק תמיכה למערכת החיסון?

    צינון, התקררות ושפעת, כולן מחלות שהיינו מעדיפים להימנע מהן, וגם אם חלילה "חטפנו שפעת" היינו מעוניינים לקצר את משך המחלה ככל הניתן. מערכת החיסון שלנו נלחמת בגורמי המחלות לא רק בחורף אלא באופן יום יומי ולכן מומלץ להעניק לה תמיכה טבעית לתפקוד מיטבי. בכתבה הבאה נרחיב על כל מה שצריך לדעת, כדי שהחורף הבא יעבור כמה שיותר בשלום.
    נויה כחלון ·בעריכת חני בן חמו, דיאטנית קלינית, המחלקה המדעית
    כתבה
    מהיריון ועד ללידה

    היריון: כל מה שצריך לדעת משלב התכנון ועד ללידה

    היריון של אישה אורך כ-40 שבועות וכיום מלווה במעטפת של מידע ותמיכה לאישה ההרה ולעובר שברחם. על מה חשוב להקפיד עוד לפני תחילת ההיריון, איך יודעים לחשב את שבוע ההיריון, מהן הבדיקות שאסור להחמיץ ואיך כדאי להתכונן ללידה. המומחים של אלטמן עם כל התשובות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות