חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מה החשיבות של ברזל בסוף ההיריון ולאחר הלידה?

הלידה מתקרבת ובאה, ויכול להיות שהתעייפת כבר מכל הבדיקות והתוספים. אבל דווקא עכשיו, חשוב שתקפידי על שגרת התוספים. בכתבה זו נסביר על חשיבות נטילת ברזל בסוף ההיריון ובשבועות הראשונים לאחר הלידה.
טלי נחום
טלי נחום · דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
  • פרסום 24.10.2022
  • עדכון 16.03.2025
  • 4 דקות קריאה
ברזל בסוף ההיריון ולאחר הלידה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    משרד הבריאות ממליץ על נטילת תוסף ברזל החל מתום החודש השלישי להיריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה

  2. 2

    מצב הברזל אצל האם משפיע על גודל מאגרי הברזל של היילוד, אשר ישמשו אותו לגדילה ולהתפתחות המוח. 80% מהברזל של העובר נאגר אצלו בשליש האחרון להיריון

  3. 3

    אנמיה אימהית לאחר הלידה נגרמת בשל אנמיה בהיריון ואבדן דם בלידה, ויש לה השלכות פיזיות ונפשיות

הנה את תכף נכנסת לחודש התשיעי להיריון, ואולי כבר מתחילות ציפיות והכנות לקראת יום הלידה הקרב ובא. העובר שבבטנך, שהתחיל מתא אחד שהתחלק והתפתח, עשה דרך ועכשיו הוא כבר כמעט תינוק קטן. וגם את עברת דרך. מהבדיקה החיובית הראשונה, דרך תסמינים שונים, שלל בדיקות ונטילת תוספים. אז זה כבר כמעט כאן, אבל יש עוד קצת. בכתבה הזו בחרנו לספר לך למה חשוב שתמשיכי ליטול תוסף ברזל גם בשלב הזה של סוף ההיריון, ועוד כמה שבועות לאחר הלידה.

למה מומלץ ברזל בהיריון?

אז כמו שאת אולי כבר יודעת, אחד התוספים המומלצים במהלך ההיריון הוא תוסף ברזל. משרד הבריאות ממליץ ליטול תוסף זה החל מתום החודש השלישי להיריון ועד 6 שבועות לאחר הלידה. הסיבה לכך טמונה בדרישה מוגברת של הגוף במהלך ההיריון – הן לצורך גדילת העובר, והן בשל העלייה בנפח הדם. בנוסף, בזמן ההיריון נוצרים מאגרי הברזל של העובר, אשר ישמשו אותו בחודשים הראשונים לחייו.

בעצם, ההיריון עצמו דורש בסך הכל כ- 1000 מ"ג נוספים של ברזל, מתוכם כ- 270 מ"ג מועברים באמצעות השיליה לעובר. כ- 80% מהברזל של העובר נאגר אצלו בשליש האחרון להיריון, והוא ישמש אותו בחודשים הראשונים לחייו. ולמה התינוק זקוק לברזל בזמן זה? בתוך חצי שנה מהלידה, התינוק מכפיל את נפח הדם – דבר אשר דורש ברזל. בנוסף, המוח שלו ממשיך להתפתח ולצורך כך הוא זקוק לכמויות גדולות של ברזל. אגב, מעניין לספר שמוח של תינוק דורש כ- 60% מהחמצן בגוף, בניגוד ל- 20% הנדרשים על ידי מוחו של אדם בוגר.

בניית מאגרי ברזל – לאם ולעובר

גורמים שונים משפיעים על מאגרי הברזל של התינוק. בין היתר, שבוע הלידה (זוכרת שאמרנו שרוב הברזל נאגר בסוף ההיריון?), משקל הלידה, מועד חיתוך חבל הטבור (השהיית חיתוך חבל הטבור יכולה להביא לעליה בתכולת הברזל בגוף ב- 33%), וכמובן – מצב הברזל אצל האם, שכן העובר תלוי בה באופן בלעדי.

גם עבורך, חשוב שתגיעי ללידה עם מאגרי ברזל טובים. במהלך ההיריון, מחסור בברזל עלול לגרום לאנמיה אצל האם, ולתופעות כמו עייפות, חולשה, כאבי ראש, קושי בנשימה והאצה בדופק הלב. מקרים חמורים של חסר בברזל עלולים להביא ללידה מוקדמת, משקל לידה נמוך של הילוד, פגיעה קוגניטיבית אצלו, ודיכאון לאחר לידה אצל האם.

נטילת ברזל בהיריון קשורה בהורדת הסיכון לאנמיה לאחר הלידה

אלא שהסיכון לאנמיה הוא לא רק במהלך ההיריון עצמו, אלא גם לאחר הלידה – בין היתר בשל אבדן דם בלידה. במצב רגיל, נפח הדם שאובד בלידה הוא סביב 200-300 מ"ל. עם זאת, דימום מסיבי של מעל לחצי ליטר דם מתרחש בכ- 5-6% מהנשים. כשזה מגיע בשילוב עם מחסור בברזל שהתחיל בהיריון, הסיכון לאנמיה לאחר הלידה גדל עוד יותר. במחקר שנערך בקרב נשים אירופאיות נמצא כי 48 שעות לאחר הלידה, שכיחות האנמיה היא כ- 50%.

אנמיה לאחר הלידה מקושרת עם פגיעה באיכות החיים, עייפות, קוצר נשימה, וזיהומים, בעיקר בדרכי השתן. בנוסף, האנמיה פוגעת ביכולת הקוגניטיביות, מביאה לאי יציבות רגשית ומגבירה את הסיכון לדיכאון לאחר לידה. יש עדויות לכך שחסר ברזל אצל האם פוגע באינטראקציה שלה עם התינוק. כל אלו יחד, עלולים להביא לקשיים בטיפול בתינוק וביצירת הקשר בינו לבין האם.

לתיסוף בברזל במהלך ההיריון יש השפעה משמעותית: בקרב נשים בריאות, שכיחות אנמיה שבוע לאחר הלידה היא 14% בקרב נשים שנוטלות תוסף ברזל לעומת 24% בכאלו שאינן נוטלות.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    קלינטוקס קלינטוקס

    קלינטוקס

    תמציות צמחים מגדילן מצוי, שן הארי, סרפד ומצמחים נוספים
     267.20
    אומגה 3 - 9 חודשים

    אומגה 3 - 9 חודשים

    כמוסות המכילות אומגה 3 עשיר ב-DHA בתוספת חומצה פולית באריזת בליסטר לשמירה על איכות וטריות
     201.60
    פרוטק סירופ לח פרוטק סירופ לח

    פרוטק סירופ לח

    סירופ תמציות צמחים
     40.20
    פרינאום פרוטקט פרינאום פרוטקט

    פרינאום פרוטקט

    תרסיס לסיוע בטיפול והקלת הכאב בעקבות תפרי לידה
     151.20
    כתבה
    חילוף חומרים איטי למה זה קורה לכם

    חילוף חומרים איטי: למה זה קורה לכם?

    אוכלים כמו תמיד, אבל פתאום מתחילים לעלות במשקל? מרגישים עייפים יותר, אנרגטיים פחות וגם העור שלכם כבר לא מה שהיה? בהחלט ייתכן שחילוף החומרים שלכם האט. מה גורם לחילוף חומרים איטי, מה החסרונות שלו ואיך מטפלים בזה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 19 להיריון

    תזונה נכונה בהיריון

    מה כדאי לך לאכול וממה מומלץ להימנע, כמה קלוריות ביום גופך צריך, מהו המשקל שאת צפויה לעלות ואיך מתמודדים עם הבחילות בשליש הראשון?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    טיפול בשלשול מטיילים

    שלשול מטיילים: מהו ואיך מטפלים?

    מהו שלשול מטיילים, מדוע הוא כל כך שכיח ולא רק בקרב הנוסעים למדינות העולם השלישי, וכיצד תוכלו למנוע את הפרעת העיכול שעלולה להרוס לכם את הטיול?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    יוד בהיריון

    על יוד בהיריון: סקר לאומי מצא שנשים הרות אינן צורכות מספיק יוד

    ממחקר שנערך במרץ 2017 עולה כי 85% מהנשים ההרות אינן צורכות את הכמות הנדרשת של יוד. למה זה חשוב ואיך ניתן לפצות על זה?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות