חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

עצירות בהיריון: איך מונעים אותה?

עצירות היא תופעה מטרידה ובמיוחד בשליש השלישי להיריון. מדוע עצירות נגרמת, האם ישנו קשר לתכשירי ברזל ומה כדאי לאכול כדי להתגבר על עצירות באמצעים טבעיים ופשוטים?
אולגה אליהו · דיאטנית קלינית MSc.Nurt
  • פרסום 15.12.2016
  • עדכון 17.03.2025
  • 4 דקות קריאה
עיצרות בהיריון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    רמות גבוהות של הורמוני ההיריון עלולות להגביר עצירות במיוחד בשליש השלישי להיריון

  2. 2

    תוספי ברזל רבים עלולים לגרום לעצירות. לעומת זאת, תוסף ברזל סוכרוזומלי פטנטי מאפשר ספיגה טובה יותר ונוח לעיכול

  3. 3

    תזונה המכילה חיידקים פרוביוטיים יכולה לשפר את הרכב חיידקי המעי, ולהסדיר את מערכת העיכול

נשים רבות סובלות מעצירות במהלך ההיריון ובמיוחד בשליש השלישי. ההגדרה הרפואית לעצירות היא ירידה בתדירות היציאות (פחות משלוש בשבוע), קושי וכאבים במתן צואה ותחושת נפיחות.

אחת הסיבות לעצירות בהיריון היא עלייה ברמות ההורמונים פרוגסטרון ואסטרוגן. רמות גבוהות של ההורמונים הללו גורמת להיחלשות של שרירי המעיים וכתוצאה מכך לירידה בתנועתיות של המעיים. סיבות נוספות לעצירות יכולות להיות צריכה לא מספקת של נוזלים ושל סיבים תזונתיים וכן נטילה של תכשירי ברזל מסוימים הניתנים לנשים בהיריון.

מה הקשר בין עצירות ובין נטילת תוסף ברזל?

חוסר בברזל מאפיין נשים רבות בתקופת פוריותן, ובמיוחד בתקופת ההיריון. מרבית הנשים מקבלות בשלב כלשהו של הריונן המלצה רפואית ליטול תוסף ברזל. ואולם רבות חוששות מפני תופעת הלוואי הידועה של מרבית התכשירים – עצירות.

מה כדאי לעשות? בדקי את סוג הברזל אותו את נוטלת. תוסף ברזל בטכנולוגיה פטנטית חדשנית מכילה ברזל סוכרוזומאלי, זהו מבנה ייחודי בעל 4 שכבות, אשר עוטפות את הברזל ומשפרות את ספיגתו במערכת העיכול. טכנולוגיה פטנטית זו עשויה להפחית את תופעות הלוואי במערכת העיכול.  תכשירי ברזל מסוג זה נמצאו כבעלי שיעור נמוך יותר של תופעות לוואי. פעמים רבות החלפת התכשיר מקלה באופן משמעותי על תופעות הקשורות במערכת העיכול.

ממה עדיף להימנע? מנטילה של תרופות משלשלות ותכשירים משלשלים, גם אם הם טבעיים. אמנם אלה עשויים להקל על עצירות, אך קיימת מחלוקת האם בטוח לצרוך אותם במהלך ההיריון. בנוסף, חשוב להזהיר כי  שימוש בתרופות ובתכשירים הללו עלול לגרום לכאבי בטן ולשלשול. חלקם של התכשירים אף עלול להפחית את ספיגתם של רכיבי תזונה החיוניים להתפתחות העובר.

מה הקשר בין סיבים תזונתיים ומניעת עצירות?  

צריכת סיבים תזונתיים בכמות המומלצת של 30-25 גרם ביום עשויה לשפר את תדירות היציאות ולרכך את הצואה.

מה כדאי לעשות? ודאי כי את אוכלת באופן קבוע מגוון של מזונות העשירים בסיבים תזונתיים, כגון: ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים. שילוב מזונות אלה בתפריט יתרום לצריכת הסיבים היומית שלך. אם את מתקשה להגביר את כמות הסיבים הנצרכת דרך המזון ישנה דרך נוספת להעשיר את התפריט בסיבים תזונתיים והיא שילוב של תוסף סיבים תזונתיים.

עם זאת, חשוב לזכור שצריכה גבוהה של סיבים תזונתיים עלולה להחמיר את העצירות. לכן, הקפידי גם על שתייה של 10 כוסות מים ביום לפחות ובימים חמים אף יותר.

 אילו מזונות כדאי לך לאכול:

עגבנייה בינוניתמכילה 2 גרם סיבים
תפוח עץ בינוני מכיל 4 גרם סיבים
כוס קטניות מבושלות (עדשים, חומוס)מכילה 15 גרם סיבים
פרוסת לחם מחיטה מלאה מכילה 2 גרם סיבים
כוס פסטה מחיטה מלאה (אחרי בישול) מכילה 4 גרם סיבים
קוואקר (4 כפות גדושות) מכיל 3 גרם סיבים

מה הקשר בין נטילת פרוביוטיקה לעצירות?

תכשירי פרוביוטיקה מכילים חיידקים “טובים”, מסוג החיידקים שנמצאים באופן טבעי במערכת העיכול. חשוב לוודא שהתוסף שאת מעוניינת ליטול מותאם לנשים הרות. חיידקים אלה משפיעים על תופעות שונות במערכת העיכול, בין השאר הם עשויים  לסייע בפתרון בעיית העצירות והסדרת פעילות מערכת העיכול בהיריון.

מה כדאי לעשות? נטילה של תוסף תזונה המכיל חיידקים פרוביוטיים יכולה לשפר את הרכב חיידקי המעיים, ולהגביר את תדירות היציאות על ידי עידוד תנועתיות המעיים. במחקרים שונים נמצא שפרוביוטיקה עשויה לסייע לתסמינים דוגמת עצירות, כאבי בטן, נפיחות ועוד. חשוב לזכור שלא כל תוספי הפרוביוטיקה נבדקו על נשים הרות לכן מומלץ להתייעץ עם הרופא.ה לפני השימוש.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    טראומיל טבליות טראומיל טבליות

    טראומיל טבליות

    להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    25% הנחה
    אומגה 3 - 9 חודשים

    אומגה 3 - 9 חודשים

    כמוסות המכילות אומגה 3 עשיר ב-DHA בתוספת חומצה פולית באריזת בליסטר לשמירה על איכות וטריות
     151.20 201.60
    25% הנחה
    מגה גלופלקס fast מגה גלופלקס fast

    מגה גלופלקס fast

    גלוקוזאמין בתוספת aflapin אריזה ל45 יום
     177.68 236.90
    25% הנחה
    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     120.23 160.30
    כתבה
    מגנזיום סוכרוזומלי

    למה מגנזיום חשוב לבריאות שלנו?

    מגנזיום הוא מינרל חיוני המשתתף בכ-300 תהליכים ביולוגיים בגוף האדם, כולל תפקוד השרירים והעצבים, ויסות לחץ הדם, ויסות רמות הסוכר (גלוקוז) ובריאות העצם. רוב המגנזיום נמצא בעצמות שלנו (כ-50%-60%), כ-1% בדם והשאר בתאי הגוף השונים [1]. חסר במגנזיום שכיח באוכלוסייה בישראל, אומנם לא מדובר בחסר קליני חריף אבל בהחלט כזה שעלול לגרום לתסמינים שונים הפוגעים באיכות החיים.
    נגה לוי ·סטודנטית למדעי התזונה B.Sc באוניברסיטה העברית ונועה ברקוביץ, דיאטנית M.Sc. RD, המחלקה המדעית אלטמן
    כתבה
    כל מה שחשוב לדעת על ברזל

    ברזל: כל מה שחשוב לדעת

    ברזל הוא מינרל חיוני וחשוב בגוף האדם הניתן לצריכה במזון ובתוספי תזונה. חסר בברזל עלול להוביל לשלל בעיות, אשר יתבטאו תחילה בחולשה ובעייפות באדם בוגר, ובתקופות חיים קריטיות כמו הריון וילדות מוקדמת אף יובילו לשלל נזקים בלתי הפיכים. מהו ברזל? למה גופנו צריך ברזל? איפה ניתן למצוא אותו במזון? מתי מומלץ ליטול תוסף? ומהם ההבדלים בין תוספי הברזל השונים שעל המדף?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    תוספי תזונה לילדים

    תוספי תזונה לילדים – מתי זה מומלץ?

    תזונה מאוזנת היא חיונית לגדילה והתפתחות תקינים. אילו ויטמינים חשובים לילדים? איפה ניתן להשיג אותם בתזונה? באילו מצבים נדרש לשלב תוספים בתזונת הילדים? על כל אלו במאמר שלפניכם.
    דינה לוי
    דינה לוי ·דיאטנית קלינית M.Sc, גסטרו - תינוקות וילדים
    כתבה
    כאבים בבטן התחתונה

    כאבים בבטן התחתונה אצל נשים: האבחון, הגורמים ודרכי הטיפול

    כנשים, כאבי בטן לא זרים לאף אחת מאיתנו. לפי סקר שנערך בארה"ב וכלל כ­־10,000 משתתפים ומשתתפות, נשים חוו יותר כאבי בטן כרוניים מגברים. חלק מן הסיבות לכך הן בעיות גניקולוגיות שונות שגורמות לכאבי בטן תחתונה והעובדה שנשים נוטות יותר לסבול ממעי רגיש ומדלקות בדרכי השתן, שגורמים גם כן לכאב באזור הבטן התחתונה. בדרך כלל הגורם לכאבי בטן אינו מצב המסכן חיים והכאבים חולפים מעצמם לאחר זמן קצר, אך הם בהחלט מהווים מטרד. מתי חשוב בכל זאת לראות רופא? מהן הסיבות האפשריות לכאבי בטן? כיצד ניתן לאבחן את המקור לכאבי הבטן? מהן דרכי הטיפול האפשריות? על כך ועוד בכתבה הבאה.
    ענבר שטיינברג ·דיאטנית RD MS.c
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות