חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

הפרשות נרתיקיות בהיריון – איך נבדיל בין תקין לדלקת?

הפרשות נרתיקיות מלוות אותנו מגיל ההתבגרות ועד לאחר גיל המעבר. הן טבעיות ויש להן תפקיד חשוב בבריאות המינית שלנו. אבל עם תחילת ההריון הן משתנות. איך נדע שמדובר בשינוי טבעי ותקין?
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 22.09.2021
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
הפרשות נרתיקיות בהיריון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    הפרשות מוגברות הן לעיתים אחד מהסימנים הראשונים הטבעיים והתקינים להיריון

  2. 2

    אם חל שינוי בריח ובצבע של ההפרשות בהיריון ואם הן מלוות בתחושת גרד, עקצוץ, או צריבה כדאי לפנות לרופא/ת הנשים

  3. 3

    הפרשות בעלות צבע אדמדם או חום מעידות על נוכחות של דם, עשויות להיות תקינות, אבל מומלץ להיבדק ע"י רופא/ת נשים

הפרשות נרתיקיות

הפרשות נרתיקיות מופיעות כבר בגיל ההתבגרות, ולמעשה הן אחת העדויות הראשונות שאנחנו הופכות מילדות לנשים ומתחילות להפריש את הורמון האסטרוגן  בעקבות התחלת ביוצים לקראת גיל הפוריות. הן יכולות להתחיל להופיע כשנה לפני התחלת המחזור החודשי. למעשה זוהי דרכו הטבעית של הגוף לנקות את הנרתיק ולשמור על הלחות הטבעית שלו. בשנים הראשונות, כלומר במהלך גיל ההתבגרות, צבען שקוף, לעתים לבנבן או צהבהב – זה צבען הטבעי.

במהלך המחזור החודשי כמות ההפרשות, צבען וסוגן משתנה, בהתאם לשינוי ההורמונלי המחזורי. לכן, בימי הביוץ, למשל, הן יהיו צמיגות, שקופות ואפילו מעט דביקות כך גם במהלך ההריון או לאחר הפסקת המחזור החודשי אצל נשים בגיל המעבר.

עם בוא גיל המעבר, כשהשחלות מפסיקות בהדרגה לייצר את ההורמון אסטרוגן, הנרתיק שלנו עובר שינוי ולמעשה מאבד את שכבות המגן שלו – קפלי הנרתיק ועובי הרירית שלו – בשפה הרפואית זהו מצב שנקרא אטרופיה. זה בא לידי ביטוי ביובש בנרתיק. כלומר, ההפרשות מתמעטות בהדרגה והנרתיק מאבד, בין השאר, את הלחות שההפרשות מעניקות לו.

הפרשות בהיריון – איך נראות הפרשות בתחילת היריון?

התגברות ההפרשות בתחילת ההיריון היא לעתים אחד הסימנים הראשונים להיריון וגם זה תקין וטבעי. נוסף על המשימה לנקות את הנרתיק, הפרשות בהיריון נועדו למנוע מזיהומים חיידקיים ואחרים לחדור לרחם ולסכן את העובר.

כיצד מזהים שהפרשות בהיריון הן תקינות?

עם תחילת ההיריון, נוצר בנרתיק “פקק רירי”, שכשמו כן הוא: מחסום בפני חדירה של מזהמים לרחם. היווצרות הפקק הרירי יכולה לגרום לריבוי הפרשות בהיריון, ובפרט בשבועות הראשונים. ככלל, הפרשות בהיריון הן כמעט נטולות ריח, אבל המרקם שלהן עשוי להיות שונה. וכן, הן יכולות להיות קצת לא נעימות – בגלל הרטיבות שהן גורמות, אך כאמור, מדובר במצב טבעי.  לקראת סוף ההיריון, סמוך למועד הלידה, הפקק הזה אמור “להשתחרר”: זהו סימן לכך שצוואר הרחם מתחיל להיפתח. הפקק הרירי הוא הפרשה רירית צמיגה, בהירה, אבל לעתים צבעה יכול להיות אדמדם, כלומר – מעורבת בדם.

כיצד מזהים שהפרשות בהיריון אינן תקינות?

שינוי בריח ההפרשות הוא הדבר הראשון שניתן להבחין בו, ולא רק בהיריון. אם מדובר בריח חריף, ובפרט שהוא מלווה בתחושת גרד, עקצוץ, או צריבה וכשחל שינוי בצבע ההפרשות – כדאי לפנות לרופא.ת הנשים כדי לבדוק  אם מדובר בזיהום ובדלקת. ישנם גורמים רבים שיכולים לגרום לזיהום ולדלקת:

  • פטריה בנרתיק – (פטרת)
  • טריכומונס – טפיל המועבר ביחסי מין
  • וגינוזיס חיידקי – בקטריאל וגינוזיס (BV, Bacterial vaginosis)
  • GBS – חיידק ממשפחת הסטרפטוקוקוס, (Group B Streptococcus) סטרפטוקוקוס מקבוצה B
  • מחלת מין כגון זיבה (גנוריאה), הרפס או כלמידיה, שנגרמות על ידי חיידקים
  • גירוי של הנרתיק, למשל מקונדום או מחומרים רחצה ובישום ועוד

החשש העיקרי הוא מפני זיהום שיתפשט לצוואר הרחם ויסכן את העובר. BV למשל נחשב כגורם הנפוץ ביותר להפרשות בהריון שאינן תקינות, והוא מתרחש בקרב כ-20% מהנשים בהריון. נוכחות של החיידק מעלה את הסיכון להידבק במחלות מין אחרות והוא עלול לגרום למחלה דלקתית ברחם, בחצוצרה או בשחלות. יש גם מנתונים על קשר ללידה מוקדמת ולכן חשיבות באיבחון וטיפול.

מה קורה כשיש דימום מהנרתיק במהלך היהריון?

הפרשות בהיריון בעלות גוון אדמדם או חום, בפרט בשליש הראשון להריון, הן שכיחות. בשליש הראשון להיריון זו יכולה להיות הפרשה שמעידה על השתרשות העובר ברירית הרחם, ומדובר בתהליך טבעי ותקין. למרות שלא בהכרח מצב זה חריג או מסוכן, לא כדאי להתעלם מהפרשות דמיות: במקרים מסוימים ייתכן כי מדובר בתחילתה של הפלה טבעית או שההיריון אינו מתפתח כראוי או שמדובר בהיריון מחוץ לרחם. הפרשה דמית בשליש השני או השלישי להיריון יכולה להעיד על יציאת הפקק הרירי ועל התחלה של לידה. לכן, בכל שלב של ההיריון ההמלצה היא לגשת להיבדק על ידי רופא.ת נשים או במיון נשים באופן מידי.

איך נשמור על היגיינה של הנרתיק בהיריון?

כפי שציינו, הנרתיק הוא איבר ש”מנקה” את עצמו, וזהו תפקידן של הפרשות בהיריון ובכלל. הטמפרטורה החמימה של הנרתיק והלחות ששוררת בו מהווה מצע גידול לאוכלוסיית חיידקים – פלורת הנרתיק. מרבית החיידקים החיים בנרתיק שלנו הם מה שנקרא חיידקים “טובים”, שבין השאר, עוזרים לשמור על הבריאות האינטימית שלנו ומונעים התרבות של חיידקים ופטריות לא רצויים.

אולם לעתים האיזון בפלורת הנרתיק משתבש, בגלל גורמים שונים: שימוש באנטיביוטיקה, לעתים תרופות אחרות כגון גלולות נגד היריון או סטרואידים. נשים הסובלות מסוכרת רגישות במיוחד לשינויים בפלורה וכן נשים הרגישות לטמפונים מבושמים, תכשירי רחצה, שימוש תכוף במגיני תחתונים, לבישת תחתונים מבדים סינטטיים ועוד.

באופן כללי, מומלץ לשמור על הבריאות האינטימית, ועל אחת כמה וכמה במהלך ההריון: להעדיף בגדים תחתונים מבדים טבעיים, להמעיט ככל האפשר בניקוי האזור האינטימי בתכשירי סבון ובתכשירים מבושמים ולהעדיף שטיפה במים בלבד. ניתן להיעזר  בתכשירים פרוביוטיים ייעודיים המסייעים בשמירה על האיזון בפלורת הנרתיק ומותרים בהיריון וכמובן – לגשת לרופא נשים לקבלת ייעוץ וטיפול רפואי במידת הצורך.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    100 כמוסות
    מולטי ויטמין + Q10 לגילאי 50+ 100 מולטי ויטמין + Q10 לגילאי 50+ 100

    מולטי ויטמין בתוספת Q10 לגילאי 50+

    כמוסות רכות המכילות ויטמינים ומינרלים במינון מוגבר של Q10
     302.50
    מולטי ויטמין לנשים בהריון 60 מולטי ויטמין לנשים בהריון 60

    מולטי ויטמין לנשים בהריון

    ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     115.90
    ויטמין B12 פלוס בד"צ 120 ויטמין B12 פלוס בד"צ 120

    ויטמין B12 פלוס בד"צ

    טבליות למציצה המכילות ויטמין 1200 B12 מק״ג וחומצה פולית
     110.80
    ברזל פלוס בד"ץ ברזל פלוס בד"צ

    ברזל פלוס בד"צ

    טבליות המכילות ברזל קל לעיכול, חומצה פולית, ויטמין B12 וויטמין C
    כשר למהדרין
     112.90
    כתבה
    חסרים תזונתיים

    נוטלים תרופות באופן כרוני? אולי אתם סובלים מחסרים תזונתיים

    עם העלייה בשכיחות ההשמנה ותחלואות כרוניות דוגמת סוכרת, יתר לחץ דם, ושומנים גבוהים בדם עולה השימוש בתרופות כרוניות. אין ספק שהצורך לשימוש בתרופות לטיפול במצבים אלה הוא לרוב בלתי נמנע אך יש לכך גם מחיר – הוא מעלה סיכון להתפתחותם של חסרים תזונתיים, ואלה עלולים לפגוע בתפקוד התקין של מערכות שונות דוגמת מערכת החיסון ובריאות העצם.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ברזל בהריון

    בהיריון? ברזל כבר לקחת היום?

    למה את צריכה לקחת תוסף תזונה המכיל ברזל בהיריון, למה הוא חשוב להיריון תקין ולהתפתחות תקינה של העובר ואיך אפשר לחמוק מתופעות הלוואי של תוספי הברזל? לקרוא ולקחת ברזל
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    כתבה
    מליסה

    מליסה

    היא נמצאת כמעט בכל גינה, צנועה ולא בולטת ובעלת ריח נעים, אך ספק אם ידעתם כמה תכונות נפלאות יש בה. מליסה - יותר מצמח נחמד בגינת התבלינים.
    אורטל ברובין-חן
    כתבה
    בדיקת מי שפיר

    מי שפיר

    בדיקת מי שפיר היא כלי אבחנתי חשוב ברפואת נשים הרות, זוהי בדיקה טרום לידתית שבה נלקחת דגימה קטנה של הנוזל המקיף את העובר. הבדיקה מאפשרת לאבחן מומים גנטיים כגון תסמונת דאון והפרעות אחרות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15-20 להיריון ולמרות שהיא כרוכה בסיכונים, היא מספקת מידע חשוב להורים לעתיד לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאות העובר. מה מטרת הבדיקה? איך היא מבוצעת? מה הסיכונים? תשובות לשאלות ועוד בכתבה שלפניכן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות