חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

שבוע 19 להיריון

כאבי גב תחתון ובטן תחתונה עלולים להופיע בשלב הזה, כדאי להתחיל לתחזק טוב את הגוף. מוחו של העובר שלך מתפתח מהותית ויש כבר חלוקה לאזורי התמחות האחראיים על החושים השונים. כשאת בוחרת את תוסף הברזל שלך שימי לב להבדל בין סוגי הברזל. ברזל סוכרוזומלי נספג ביעילות, קל יותר לעיכול וגורם לפחות תופעות לוואי
פרופ' אייל שיינר · רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
  • פרסום 15.12.2016
  • עדכון 16.03.2025
  • 6 דקות קריאה
שבוע 19 להיריון

מה עובר עלייך?

ייתכן ותחושי בכאבי גב תחתון ובטן תחתונה – על מנת להקל על הכאבים כדאי להקפיד על תנועות נכונות, להימנע מסחיבת משאות כבדים ולהתאים את הפעילות הגופנית לשלב ההיריון.

עצירויות – נשים הרות רבות סובלות מעצירות, ניתן להקל על התופעה על ידי תזונה מותאמת, כגון שימת דגש על מזון עתיר סיבים תזונתיים, הקפדה על שתיית מים, שזיפים (מיץ או הפרי) גם עשויים להקל על התופעה. ופעילות גופנית חשובה גם היא לשיפור היציאות.

מה עובר על העובר שלך?

הגדילה ממשיכה וכעת העיניים והאוזניים נראות פרופורציונליות וממוקמות במקומן בבדיקת אולטרסאונד. אורכו של העובר בשבוע זה מגיע ל- 17 ס"מ ומשקלו כ- 240 גרם. מוחו של העובר מתפתח באופן מהותי. בהתאם משתפרת יכולת התנועה שלו ברחם. בנוסף נוצרת חלוקה במוח לאזורי התמחות האחראיים על החושים השונים (אזור לראייה, אזור לשמיעה, אזור טעם, אזור ריח, ואזור האחראי למישוש). אצל עוברות ממין נקבה השחלות מייצרות ביציות מרובות. בבדיקת אולטרסאונד מין העובר כבר נראה בבירור.

תזונה בהיריון

אוכלים: אדומים (בשרים), ירוקים (ירקות) ומתחזקים בברזל

על ברזל דיברנו בשבוע שעבר והשבוע נתמקד בעצירות. ראשית, אל תתאפקי, אנחנו יודעים – זה עושה עצירות. נכון, גם תוסף הברזל שלך יכול לעשות עצירות (לא לכולן – לאחרות יכול לגרום אפילו דווקא לשלשול), אבל לא רק הוא. ההורמונים המופרשים במהלך ההיריון, גורמים למערכת העיכול לנוע לאט יותר, דבר הגורם לצואה להיות קשה ויבשה יותר. זה אולי גורם לך עצירות, אבל מאפשר לגוף לספוג טוב יותר מזון ונוזלים. גם לחץ הרחם על המעי הגס תורם לפעילות איטית יותר. אז איך לא נלחצים?

  • הרבי בשתייה – שתי במשך היום לפחות 10 כוסות (זוכרת היו טיפים לרוויה בשבוע 16).
  • בחרי מלא – אכלי דגנים מלאים כמו לחם מלא, דגני בוקר מלאים, שיבולת שועל, אורז פסטה קוסקוס מלאים ועוד. הם מזונות עשירים בסיבים תזונתיים התורמים להגדלת נפח הצואה וכתוצאה מכך מחייבים את מערכת העיכול לפעילות נמרצת יותר.
  • אל תקלפי – שלבי בכל ארוחה ירקות או פירות בקליפתם. אלה מהווים מקור להרבה דברים טובים, אך גם לסיבים תזונתיים, שיתרמו לתחושת שובע ולתנועתיות טובה יותר של מערכת העיכול שלך.
  • זרזי – אם בכל זאת קשה, תוכלי להיעזר במזונות שונים המעודדים את פעילות מערכת העיכול. שתי מיצי ירקות ופירות כמו אשכולית, שזיפים, סלק ועגבניות. פירות יבשים כמו שזיפים ותאנים מכילים חומרים התורמים להגברת פעילות מערכת העיכול. שילוב של יוגורט פרוביוטי יכול גם הוא לעזור לעשות סדר בחיידקים הטובים במערכת העיכול.
  • אכלי מסודר ארוחות קבועות המכילות סיבים תזונתיים (ירקות/פירות/ דגנים/ קטניות) ונוזלים יכולות לתרום כמובן לתזונה בריאה, אבל גם לסדר בהרגלי פעילות מערכת העיכול שלך.
  • זוזי – פעילות גופנית ספורטיבית או יומיומית גורמת להפעלת לחץ של השרירים על מערכת העיכול ובכך מזרזת את פעילותה.
  • אל תתאפקי – התאפקות מובילה לעצירות, גם אם הזמן נראה לא מתאים, זה גם לא זמן לעצירות.

נוטלים: לא עוצרים בברזל

כבר קיבלת מהרופא.ה המלצה ומרשם לתוסף ברזל, ייתכן שאת חשה שהוא עושה לך גזים, עצירות ואולי אפילו שלשולים. הצואה שחורה, ובקיצור לא נעים, אולי אפשר לוותר. אז לא, כדאי עכשיו במיוחד להקפיד על נטילת ברזל. על פי המלצות משרד הבריאות צריך להתחיל ליטול תוסף ברזל לכל המאוחר בשבוע 16. בנקודת זמן זו יכולת ספיגת הברזל במעי מגיעה לשיאה. לכן נתמקד שוב גם השבוע ב-למה, כמה ואיך.

מה זה: מינרל חיוני לבניית הכדוריות האדומות בגוף, הובלת החמצן ותפקוד השריר.

למה זה עוזר: למניעת אנמיה כתוצאה מעלייה משמעותית בנפח הדם בשלב זה הגורמת לירידה/דילול בכמות ההמוגלובין.

מה ההמלצה בהיריון: על פי ההמלצות מטעם האיגוד הישראלי למיילדות ולגינקולוגיה בנייר עמדה בנושא: מינון של לפחות 30 מ"ג ברזל בשילוב עם תזונה עשירה בברזל ובוויטמין C החל בשליש הראשון.

איזה סוג לקחת: בהתאם להמלצת הרופא. אם את סובלת, נסי להחליף את התכשיר הנוכחי בתכשיר מסוג אחר. קיימים סוגי תכשירים שונים, אפשר להתייעץ עם הרופא לגבי סוג התכשיר המומלץ.

סוגי ברזל

ההבדל המשמעותי מצוי במולקולה שאליה קשור הברזל. מכיוון שהברזל לבדו אינו יציב, חייבים לשלבו במולקולה מייצבת. ולכן, קיימים תכשירי ברזל שבהם הברזל קשור למולקולת סולפאט, פומארט או למולקולת ביסגליצינאט. במחקרים נמצא כי ברזל ביסגליצינאט גורם לפחות תופעות לוואי במערכת העיכול. תשמחי לדעת, שדרושים מינונים נמוכים כמו 30 מ"ג בלבד היעילים כמו מינון גבוה יותר של מלחי ברזל אחרים. סוג נוסף של ברזל הוא ברזל סוכרוזומלי – זו הטכנולוגיה החדשה ביותר. בצורה זו, הברזל עטוף ב-4 שכבות השומרות עליו, ומאפשרות לו להיספג בצורה יעילה במיוחד. בסוג זה כמעט ואין תופעות לוואי.

איך וכמה לקחת?

על פי הנחיית הרופא.ה. כמוסה/שקיק אבקה אחד בכל פעם.

כדי לשפר את הספיגה של תוספי ברזל נפוצים (ברזל אנאורגני), מומלץ ליטול אותם בנפרד מארוחה עשירה בסידן (למשל ארוחה חלבית), ולהימנע משתיית קפה בסמוך לנטילת התוסף. נטילת התוסף ביחד עם ירקות או פירות עשירים בוויטמין C, יביאו להגברת הספיגה.

תוסף ברזל סוכרוזומלי ניתן ליטול ביחד עם הארוחה או על בטן ריקה, סמוך לצריכת מוצרי חלב, תה וקפה – לבחירתך.

לחצי לקבלת מידע על כל שבועות ההיריון לפי שלישים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    40 כמוסות
    פרוטק כמוסות 40

    פרוטק כמוסות

    "כמוסות המכילות אכינצאה ופרופוליס בשילוב תמציות צמחים"
     65.40
    אומגה 3 - 9 חודשים

    אומגה 3 - 9 חודשים

    כמוסות המכילות אומגה 3 עשיר ב-DHA בתוספת חומצה פולית באריזת בליסטר לשמירה על איכות וטריות
     201.60
    ויטמין C1000 ויטמין C1000

    ויטמין C1000

    קפליות המכילות 1000 מ"ג ויטמין C בתוספת פקעות ורדים
     97.70
    מולטי ויטמין 9 חודשים בד"צ מולטי ויטמין 9 חודשים בד"צ

    מולטי ויטמין 9 חודשים בד"צ

    ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     115.90
    כתבה
    יתרונות הגינסנג

    ג'ינסנג – יתרונות הצמח לבעיות בריאותיות ודרכי שימוש

    צמח הג'ינסנג נמצא בשימוש מזה אלפי שנים ברפואה הסינית, היפנית, הקוראנית והאיורוודית ההודית המסורתית והוא ידוע כצמח חשוב בעל סגולות בריאותיות רבות. במאמר זה נסקור את דרכי השימוש בצמח הג'ינסנג וכיצד הוא מסייע במגוון רחב של מצבים בריאותיים.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    הליכים רפואיים במהלך לידה

    הבנת הליכים רפואיים נפוצים במהלך לידה

    לידה היא חוויה אדירה מלאה בהתרגשות וחרדה כאחד. הבנת ההליכים הרפואיים הנפוצים שעשויים להתרחש במהלך הלידה יכולה לעזור להורים לעתיד להרגיש מוכנים יותר ובשליטה. מאמר זה נועד לספק מידע מקיף על הליכים שונים כגון אפידורל, טשטוש, זירוז לידה, חוקן, קטטר ותפרים. על ידי בחינת המטרה, היתרונות והחסרונות של כל הליך, כמו גם מתי הם מומלצים או לא, נשים בהיריון ובני זוגן יהיו מצוידים טוב יותר לקבל החלטות מושכלות לגבי הטיפול הרפואי שלהם בתקופה מכרעת זו
    כתבה
    סופר פוד גוג'י ברי

    גוג'י ברי – פוד או סופר פוד?

    ליסיום ברברום או בשמו המוכר יותר גוג'י ברי, הוא אחד מהסופר-פודס היותר מוכרים ויציבים שישנם בעשור האחרון (בעיקר) בארץ ובעולם, עם עשרות מחקרים שנערכו עליו. מה הופך אותו לכזה? הרי בסופו של מדובר בפרי. כל התשובות בכתבה.
    גילי פז · דיאטנית קלינית, מטפלת בנשים עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
    כתבה
    בדיקת מי שפיר

    מי שפיר

    בדיקת מי שפיר היא כלי אבחנתי חשוב ברפואת נשים הרות, זוהי בדיקה טרום לידתית שבה נלקחת דגימה קטנה של הנוזל המקיף את העובר. הבדיקה מאפשרת לאבחן מומים גנטיים כגון תסמונת דאון והפרעות אחרות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15-20 להיריון ולמרות שהיא כרוכה בסיכונים, היא מספקת מידע חשוב להורים לעתיד לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאות העובר. מה מטרת הבדיקה? איך היא מבוצעת? מה הסיכונים? תשובות לשאלות ועוד בכתבה שלפניכן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות