חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

שבוע 24 להיריון

אין כמו חברות להתייעץ איתן, כשאת רוצה המלצות, עליהן תוכלי לסמוך בכל הנוגע להיריון אבל לפעמים הכי נכון לסמוך על תחושת הבטן שלנו ו/או לבחור את הגורם הרלוונטי והנכון לך להתייעצות. אצל העובר שלך הריאות כבר מתפתחות משמעותית השבוע, וגם – בדיקת העמסת סוכר, כל מה שחשוב לדעת, ואיך להתמודד עם היפוגליקמיה
פרופ' אייל שיינר · רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
  • פרסום 15.12.2016
  • עדכון 09.12.2024
  • 6 דקות קריאה
שבוע 24 להיריון

מה עובר עלייך?

את מוקפת בים של מידע לגבי ההיריון שלך: ספרים, עיתונים, מגזינים או אינטרנט. אבל אין כמו חברות להתייעץ איתן כשאת רוצה המלצות עליהן תוכלי לסמוך, ואוזן קשבת כשאת רוצה לקטר.

רופא.ת הנשים זו אפשרות מצוינת לפנות לשאלות אבל הפגישות לא תכופות מידי. בעת ההיריון יש נטייה טבעית לחפש אחר מידע. מקור תומך ונעים לצורך כך תהינה הרבה פעמים החברות. אישה שכבר עברה היריון היא מקור מצוין למידע. דרכה ניתן ללמוד על כל הבדיקות, על כל הרופאים ועל כל התהליך עצמו. בתור חברתך, סביר מאוד להניח שהיא תסייע לך מכל הלב בכל נושא עליו תבקשי לברר. בנוסף, היא תעניק לך תמיכה נפשית שרופא.ה הנשים לעיתים לא יוכלו לספק לך. עייפות? בחילות? טחורים? צרבות? גם היא הייתה לא מזמן במסע המפרך הזה, והיא תעניק לך כתף חמה להישען עליה.

אך לעיתים קורה שהקרבה עשויה להביא גם לקרבת יתר בלתי רצויה. מה שהתאים לחברתך בשעתה לא מתאים בהכרח גם לך. הצרבות מהן סבלה והצירים המוקדמים שהופיעו אצלה בשבוע 30 לא הופיעו אצלך, למזלך. מצד שני סבלת גם סבלת מעצירות, והיא לא הבינה על מה את מדברת. כך שכדאי לקחת את העצות בעירבון מוגבל, גם אם הן מגיעות ממקור קרוב ואמין. את עדיין "ילדה גדולה" ויכולה להחליט בעצמך אם תעשי את דיקור מי השפיר או לא. לעיתים עצות בין חברות עלולות לגרום למתח כלשהו. חברתך מבקשת את טובתך, אין ספק. חברתך בעלת ניסיון. אולם גם לך יש אינטואיציות, הרגשות והעדפות. למרות שזהו הריונך הראשון ודאי יש לך דעות מוצקות בנושאים מסוימים. ולכן, דעי מאיפה לשאוב את הידע הרלוונטי ואת העצה הנכונה לך.

בין השבועות 24-28 מתבצעת בדיקת העמסת סוכר.

מהי בדיקת העמסת סוכר?

מטרת הבדיקה לבדוק התפתחות של סוכרת הריונית או אי-סבילות לסוכר. הבדיקה מתבצעת אצל כלל הנשים ההרות בישראל.

הבדיקה הראשונית, המשותפת לכלל אוכלוסיית הנשים ההרות, היא בדיקת העמסת סוכר של 50 גרם. אין צורך בצום. לפני הבדיקה תתבקשי לשתות 50 גרם גלוקוז במעט מים, ולהמתין כשעה. לאחר שעה תבדוק האחות את רמת הגלוקוז שלך, אם היא תעלה על 140 mg/dl, תתבקשי לבצע גם בדיקת העמסת 100 גרם סוכר.

בדיקת העמסת 100 גרם סוכר מתבצעת כאשר תוצאות בדיקת העמסת 50 גרם היו גבוהות מעל 140mg/dl וגם במצבים של גורמי סיכון דוגמת ריבוי מי שפיר, סוכרת במשפחה אצל קרוב מדרגה ראשונה, סוכרת היריון בהריונות קודמים. בדיקת העמסה של 100 גרם נעשית בצום של 8 שעות, מתבצעת בשלושה שלבים: בדיקת רמת הסוכר בצום, בדיקת רמת הסוכר לאחר שתיית הגלוקוז עם המים, ובדיקות סוכר לאחר שעה, לאחר שעתיים ולאחר 3 שעות.

הבדיקה כלולה בסל הבריאות.

מה עובר על העובר שלך?

מבחינת העובר הערכת המשקל המשוערת לפי עקומות גדילה של עוברים בישראל היא סביב ה- 700 גרם. כמובן שזה רק משקל מוערך, והמשקל משתנה בין עוברים זכרים לעוברים ממין נקבה, וכן בהתאם לנתונים הגנטיים ועוד. אורך העובר כ- 30 ס"מ. העובר הגיע בשלב זה לגבול החיות: התפתחות המשמעותית ביותר בשבוע זה היא של הריאות, ואכן במצבי קיצון שקיים סיכון ללידה מוקדמת ייתנו הרופאים קורס סטרואידים להמרצת הבשלת הריאות העובריות. העובר עדיין אינו נושם אלא מקבל חמצן דרך השליה, אך הריאות שלו מבשילות ונוצרות בהן הסתעפויות רבות, שיהפכו בסופו של דבר לבועות אוויר מסועפות ומורכבות, בעלות שטח פנים עצום, שירכיבו את רקמת הריאה.

תזונה בהיריון

אוכלים: מעט, אבל הרבה… פעמים

השבוע יכול מאוד להיות שעברת בדיקת העמסת סוכר (ואם טרם עשית אז בשבועות הקרובים). אם בסופה חשת חולשה, סחרחורת ועילפון או רעב עם רעד חזק – ייתכן שאת סובלת מהיפוגליקמיה. אם תוצאת הבדיקה שלך נמוכה מ- 70 היא מאשרת זאת. את אולי גם נזכרת במצבים דומים אך חמורים פחות שקרו לך במהלך ההיריון, בעיקר כשפספסת ארוחה.

היפוגליקמיה הוא מצב שבו רמת הסוכר שלך יורדת מתחת לרמה שבה מוח האדם מתפקד באופן מיטבי. במצב זה המוח שלך מנסה לתת לך התראה באמצעות התנהגות קיצונית כמו רעב מוגבר, בלבול, חרדה, סחרחורת ועוד.

היפוגליקמיה בהיריון מתרחשת גם ברמות הגבוהות יותר מאלו שבהם מתרחשת היפוגליקמיה במצב רגיל, כלומר גם מרמה הגבוהה מ- 60 מ"ג/דציליטר. זאת כדי להגן על העובר כבר בשלב מוקדם יותר, לפני שתרד רמת הסוכר ברחם לרמה קריטית.

מה עושים? האינסטינקט אומר לאכול סוכר והרבה, וכך גם אומר החשק, אולם ההמלצות הפוכות. צריכה מוגברת של סוכרים מעלה את הסוכר, אך גם מורידה אותו במהירות – זו היפוגליקמיה יחסית, הנובעת מהפער בין רמת הסוכר הגבוהה מיד לאחר הארוחה לרמת הסוכר הנמוכה המתפתחת במהירות לאחר מכן. בקיצור, אין תירוץ למתוק.

מה עושים?

  • לטיפול בהיפוגליקמיה לרוב נותנים מנה מתוקה ולאחר כ- 15 דקות פחמימה מורכבת למניעת צניחת הסוכר. למשל מיץ ולאחריו פרוסת לחם עם ממרח חמאת בוטנים (לשם הדוגמה).
  • אוכלים 5 עד 6 ארוחות קטנות במשך היום, כל 3-4 עד שעות. כלומר, לפני שהסוכר ייפול נותנים לו פוש.
  • משלבים בכל ארוחה פחמימה מורכבת, רצוי מלאה כמו לחם/קרקרים מלאים, דגני בוקר מלאים, דייסת שיבולת שועל, אורז/פסטה/קוסקוס יחד עם מרכיב שומני כמו טחינה, שמן אבוקדו או אגוזים. הפחמימות המלאות מעלות באופן איטי והדרגתי את רמת הסוכר שתישמר עד הארוחה הבאה.
  • מפחיתים בצריכת סוכרים משתייה מתוקה, ממתקים, חטיפים מתוקים. רמות הסוכר כאמור תעלנה, אך גם תרדנה מהר לאחר אכילה של סוכרים אלו.
  • מקפידים על תפריט מסודר ומאוזן, באופן כזה יש הרגשת ביטחון ושליטה באיזון הסוכר בגוף.

לחצי לקבלת מידע על כל שבועות ההיריון לפי שלישים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    אנגיסטול אנגיסטול

    אנגיסטול

    לשיפור ההרגשה במצב של החלשות מערכת החיסון בפרט מקרים ויראלים
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    פרינאום פרוטקט פרינאום פרוטקט

    פרינאום פרוטקט

    תרסיס לסיוע בטיפול והקלת הכאב בעקבות תפרי לידה
     151.20
    פלקסיטול תחליב גוף לעור יבש ורגיש

    פלקסיטול תחליב גוף לעור יבש ורגיש

    תחליב לחות המגביר את הלחות בעור ב-50%, עם אפקט נעילת לחות ל-24 שעות
     68.50
    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    מולטי ויטמין COMFORT לנשים בהריון

    אבקה המכילה ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
     160.30
    כתבה
    ויטמין B12 לגילאי 50+

    חציתם את גיל 50? בדקו את רמת ויטמין B12 בגופכם

    ירידה טבעית בספיגת ויטמין B12 עלולה לפגוע בתפקודים שונים בגוף. בארה"ב כבר המליצו לבני 50 ומעלה לצרוך אותו בקביעות
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    אפליקציות להיריון

    כיצד מתמודדים עם דלקות נרתיק במהלך ההיריון?

    שינויים באופי ובכמות ההפרשות האינטימיות ועלייה בשיעור הזיהומים הנם תופעה נפוצה מאוד בחיי האישה וגם בהיריון. האם דלקות נרתיק מסוכנות יותר בזמן היריון ומה ניתן לעשות?
    ד"ר עמוס בר ·גינקולוג, "המדריך הישראלי להיריון ולידה"
    כתבה
    מה אוכלים כשיש צרבת

    מה לאכול כשיש צרבת וממה להימנע?

    צרבת היא אחת מהפרעות העיכול הנפוצות ביותר בעולם המערבי. אין כמעט מי שלא נתקף לפחות פעם אחת בחייו בצרבת, תחושת צריבה עזה ושורפת בבית החזה, בבטן, בצוואר ואפילו בכתפיים. הסיבות להופעת הצרבת הן רבות וכיום אנו יודעים כי אורח החיים שלנו משפיע באופן מובהק על התסמינים. שינויים קטנים בהרגלי התזונה יכולים לעשות הבדל גדול בהתמודדות עם הצרבת. אז איך אפשר לחמוק מתחושת הצריבה?
    תמר לוי ·דיאטנית קלינית B.Sc.RD
    כתבה
    ברזל COMFORT

    איך תתמודדי עם חוסר ברזל?

    אילו מזונות עשירים בברזל, איך תוודאי שהגוף שלך סופג את הברזל בצורה מלאה ואיך תתמודדי עם תופעות הלוואי לתוספי ברזל? המהפכה בתחום תוספי הברזל - כל מה שצריך לדעת
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות