חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

הכול אודות הפרוביוטיקה: מינון, שימושים ומתי כדאי לקחת

החלטתם להתחיל לצרוך פרוביוטיקה, אבל אתם לא יודעים באיזה תוסף כדאי לבחור? רוצים לדעת מה משמעות שמות זני החיידקים שעל האריזה, כמה זנים חשוב שתכיל הפרוביוטיקה שבחרתם, כמה כדאי לקחת, והאם יש לפרוביוטיקה מינון יתר? קבלו סקירה קצרה של כל מה שחשוב לדעת על מינון לפרוביוטיקה
נועה ברקוביץ
נועה ברקוביץ · דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 10.04.2018
  • עדכון 14.01.2025
  • 6 דקות קריאה
פרוביוטיקה מינונים ושימושים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    פרוביוטיקה - חיידקים טובים שיכולים להטיב במצבי בריאות שונים

  2. 2

    למינון, סוג החיידקים והטכנולוגיה של תוסף הפרוביוטיקה משמעות רבה למידת השפעתה

  3. 3

    תוספי פרוביוטיקה יכולים להקל במצבי שלשול, נפיחות בטנית, זיהומיים וגינליים ועוד

בשנים האחרונות, ועם התקדמות המחקר על פרוביוטיקה, נראה ש"חיידקי הקסם" הללו הופכים ליותר ויותר פופולאריים ומתחילים לתפוס מקום של כבוד על מדפי התרופות הביתיים. שלשול? קחו פרוביוטיקה. עצירות? גם פרוביוטיקה. דלקת בנרתיק, קנדידה, אנטיביוטיקה…? פרוביוטיקה. אנחנו, אגב, ממש בעד, רק שחשוב
שנעשה קצת סדר – כי לא כל פרוביוטיקה מתאימה לכל מצב בריאותי, ולא כל סוג של חיידקי פרוביוטיקה, מינון או כמות יתאימו בדיוק למה שאתם מחפשים. 

למען החיים

פרוביוטיקה, כשמה כן היא: "למען החיים". מדובר בחיידקים טובים, שכאשר הם ניטלים בכמות המתאימה הם יכולים לתרום לבריאותו של מי שנוטל אותה, בייחוד לתפקוד התקין של מערכת העיכול. אותם חיידקים טובים, פרוביוטיקה, בסוג המתאים ובמינון הנכון מסייעים באיזון המיקרואורגניזמים במעיים. חיידקי הפרוביוטיקה פועלים בדרכים שונות, למשל, הם יודעים להיצמד לדופן המעי ולמנוע מחיידקים מזהמים להיצמד לדופן ולגרום לזיהום פתוגני. הם מפרקים את תוצרי האוכל שמגיעים למעיים ובחלק מתוצרי הפירוק (ויטמיני B ו-K, למשל) הגוף משתמש.

מומחים בתחום הפרוביוטיקה מסכימים על החשיבות הרבה שבשמירה על האיזון של הפלורה החיידקית. הפרת האיזון מעלה סיכון לתסמינים דומת נפיחות, אי נוחות, שלשולים, גזים ועוד. אם היחס הזה מופר – בשל מחלה כלשהי או נטילת אנטיביוטיקה (שהורגת את החיידקים הטובים יחד עם הרעים) – נרגיש זאת במערכת העיכול שלנו. ישנן עדויות טובות לכך שסוגים מסוימים של פרוביוטיקה עשויים לסייע במגוון מצבים בריאותיים , למשל, בטיפול בתסמונת המעי הרגיש, בסוגים מסוימים של שלשולים, קוליטיס, אקנה ואקזמה אצל ילדים. פרוביוטיקה גם מסייעת לחיזוק מערכת החיסון ואף נמצאה מתאימה לטיפול בקנדידה במעיים וקנדידה בלשון. ואיך משיבים את החיידקים הטובים לגוף? דרך תזונה – מאכלים פרוביוטיים, דוגמת יוגורט ביו, קפיר, קטניות שמכילות סיבים תזונתיים שמהווים מצע מזון מצוין לשגשוג חיידקים טובים או תוספי פרוביוטיקה במינון ובהרכב המתאימים.

מיליארד חיידקים – האם זה מספיק לי?

אז החלטתם לצרוך תוסף פרוביוטיקה… אבל איך בעצם יודעים מה אומרים המספרים ושמות החיידקים שעל האריזה? מינון פרוביוטי נמדד ביחידות CFU, אשר משמעותן הוא כמות החיידקים החיים במנה. "הסברה אומרת שככל שיש יותר חיידקים זה טוב יותר, אבל בפועל זה לא מדויק", מסבירה שרון גבריאל, דיאטנית ואפידמיולוגית, יועצת מדעית לאלטמן. "למעשה חיידקים מתחלקים בפרק זמן קצר, ולכן, אם לוקחים כמות מספקת בתנאים אופטימליים, אז החיידקים יתחלקו. נכון להיום עדיין אין מספיק מידע על כך, וגם ארגוני הבריאות לא פרסמו המלצות על מינון של חיידקים". אך אם תבדקו על מדפי הפרוביוטיקה תראו שמינוני החיידקים בתכשירים השונים הקיימים בשוק נעים בטווח של 25-1 מיליארד חיידקים.

פרוביוטיקה: לא על המינון לבדו

איכות הפרוביוטיקה וההתאמה שלה למצב הבריאותי חשובות לא פחות. מה צריך לבדוק כשבוחרים פרוביוטיקה?

  1. זנים נחקרים וידועים: "חשוב שהחיידקים יהיו חיידקים מזנים נחקרים וידועים, כלומר, שאפשר לזהות אותם", מסבירה שרון גבריאל, "איך יודעים את זה? לפי ההצמדה של האותיות והמספרים לשמות שלהם. ככה יכולים להיות בטוחים שמקבלים זנים מזוהים, נחקרים ומוכרים, המותאמים למצבים הבריאותיים השונים.
  2. טכנולוגיה: "גם לטכנולוגיה שבה מיוצר התוסף יש חשיבות רבה," אומרת שרון. "חשוב שתהיה זו טכנולוגיה ששומרת על החיידקים עד להגעה לאזור המטרה, למשל למעי. אנו רוצים שהחיידקים ישרדו את חומציות הקיבה ולא ימותו בדרך, ובנוסף, ישרדו את חיי המדף".
  3. מספר הזנים: "חשוב לבדוק שסוגי הזנים שנלקחים מתאימים למצב הבריאותי שלשמו הפרוביוטיקה נלקחת", מוסיפה שרון. ישנם סוגים רבים של פרוביוטיקה, רובם שייכים לשתי משפחות עיקריות, הלקטובצילוס והביפידובקטריום. לכן, אם אתם צריכים פרוביוטיקה כמענה למצב בריאותי מסוים, חשוב לבחור את הזנים המתאימים למצב הזה, או, לחלופין, לצרוך פרוביוטיקה המכילה מגוון רחב של זנים. גם לילדים ולנשים בהיריון יש להתאים פרוביוטיקה במינון ובהרכב הנכונים. מטה אנליזה שנערכה באוניברסיטת דלהויז בקנדה מצאה שפרוביוטיקה יעילה בדרך כלל לטיפול במחלות במערכת העיכול ולמניעה שלהן, אך היא מדגישה במסקנותיה כי "כאשר בוחרים להשתמש בפרוביוטיקה בטיפול או במניעת מחלה במערכת העיכול, סוג המחלה והמינים הפרוביוטיים (הזנים) הם הגורמים החשובים ביותר שיש לקחת בחשבון".

פרוביוטיקה – מינון יתר. יש דבר כזה?

ככל הנראה לא קיים מצב של רעילות כתוצאה מנטילת פרוביוטיקה במינון יתר, אולם ייתכנו מצבים של תופעות לוואי דוגמת גזים, שלשולים או עצירויות, שלא פעם הן תוצאה של נטילה מהירה מדי של פרוביוטיקה ובכמות גדולה מדי. לכן כדאי להתחיל במינון נמוך יותר של פרוביוטיקה ליום, ולהגדיל את המינון בהדרגה, וכמובן להתאים את סוג התוסף לבעיה הבריאותית.

עם אוכל, בלי אוכל, לפני או אחרי אנטיביוטיקה – מתי כדאי לקחת פרוביוטיקה?

אם אתם מקבלים פרוביוטיקה בהמלצת מטפל, בררו איתו מתי כדאי לקחת אותה. באופן כללי, פרוביוטיקה שנלקחת במקביל לאנטיביוטיקה יש לקחת לפחות שעתיים אחרי נטילת האנטיביוטיקה, ויש להמשיך בנטילתה כחודש נוסף אחרי שהסתיים הטיפול האנטיביוטי, זאת כדי לשקם את פלורת המעי שלכם, ולהחזיר את האיזון החיידקי לאזור. אפשר לקחת פרוביוטיקה לפני וגם אחרי אוכל. המסע שעוברת הפרוביוטיקה דרך מערכת העיכול הוא ארוך ואף יכול להיות בוגדני, והסכנה הגדולה ביותר הנשקפת לחיידקים הטובים הללו בדרך היא חומצות חזקות במערכת העיכול שמטרתן לפרק את החומרים שעוברים דרכה. אולם, אם תוסף התזונה שבחרתם ליטול מיוצר בטכנולוגיה ששומרת על החיידקים מפני חומציות הקיבה, אין חשש שהחומצות יחסלו את הזנים שבה ויותירו אותה חסרת תועלת.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    אלספה MAX נוזל אלספה MAX נוזל

    אלספה MAX נוזל

    נוזל בטעם לימון המכיל 1750 מ"ג אומגה 3 בכפית
     185.50
    60 כמוסות
    30% הנחה
    פרוביוטיק intense 60 פרוביוטיק intense 60

    פרוביוטיק intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     162.33 231.90
    מארז יומי ויטמין C + מולטי ויטמין

    מארז יומי ויטמין C + מולטי ויטמין

    סוכריות ג'לי ללעיסה עם ויטמין C עם סוכריות ג'לי המכילות 8 וטמינים ומינרלים, כשר פרווה למהדרין
     109.80
    60 כמוסות
    פרוביוטיק Basic 60 פרוביוטיק Basic 60

    פרוביוטיק Basic

    זני פרוביוטיקה לשימוש יומיומי
     141.10
    כתבה
    מיינדפולנס

    מיינדפולנס: מה זה וכיצד זה מסייע עם רגשות שליליים?

    כל אדם באשר הוא חווה תקופות שבהן הוא טרוד במחשבות המעלות לפעמים תחושות של חרדה ולחץ, הגורמות לקשיי ריכוז ותפקוד לקוי בעבודה או בחברה. המחשבות הטורדניות הללו על העתיד והעבר מונעות מאתנו להיות נוכחים ברגע, ולהיות מאושרים עם העכשיו. כאן בדיוק נכנסת שיטת המיינדפולנס, המסייעת לנו להיות נוכחים כאן ועכשיו, להסתכל על הדברים בחמלה, אדיבות ולחוש שלווה מחודשת.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    חוסר שינה והשמנה

    חוסר שינה והשמנה – האם הרגלי תזונה לקויים עשויים להשפיע על השינה שלנו ולהפך?

    שינה טובה חשובה לא פחות מתזונה טובה - את זה אנחנו כבר יודעים. בשנים האחרונות תחום השינה נחקר רבות בהיבט התזונתי ונראה כי קיים קשר בין השניים. מחסור בשעות שינה באופן תדיר, עלול לשבש מערכות פיזיולוגיות שונות בגופנו ולהוביל להשמנה והפרעות בריאותיות נוספות. אז מה אפשר לעשות על מנת לדאוג לבריאות האישית שלנו ולמקם אותה בראש סדר העדיפויות? מה הקשר בין שינה ותזונה? כל זאת בכתבה שלפניכם.
    פז עטיה ·דיאטנית קלינית BSc
    כתבה
    יתרונות תה ירוק

    תה ירוק

    מלבד היותו אחד המשקאות הנפוצים והנצרכים ביותר, ככל הנראה השני אחרי מים, בשנים האחרונות מצטברות עדויות מדעיות רבות באשר לסגולותיו הבריאותיות של התה הירוק. אז בואו נעשה קצת סדר; מהיכן הוא מגיע? מה ההבדל בין סוגי התה השונים? ואלו תועלות בריאותיות נרוויח משילוב תה בתזונה היומית? לפני הקריאה תרתיחו מים, כי בסוף הכתבה יתחשק לכם תה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    ניהול משקל

    ירידה במשקל

    כמחצית מהישראלים רוצים לרדת במשקל, כך מגלה סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2017. אבל איך עושים את זה נכון? מהם הטיפים לירידה מאוזנת במשקל, ומה חשוב לכלול בתפריט לירידה במשקל? כל התשובות בכתבה שלפניכם.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות