חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

מי הם הירקות המצליבים? ממה נובע הריח המאוד אופייני להם? ואיך הם קשורים לבטן נפוחה?
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 03.08.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ירקות מצליבים הם משפחת מזון על בעלת השפעות בריאותיות רבות

  2. 2

    המשפחה כוללת ירקות כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון וצנונית

  3. 3

    נפיחות בבטן נגרמת בין היתר מפירוק של מזון, שלא עבר עיכול על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם, על ידי חיידקי המעי הגס

ירקות מצליבים נעים להכיר

משפחת הירקות המצליבים היא אחת ממשפחות הירקות העתיקות ביותר, והשילוב שלהן בתזונתו של האדם ידועה מזה שנים רבות. משפחת המצליבים קיבלה את שמה בשל צורת עלי הכותרת של פרחיה המזכירה צלב.

המשפחה כוללת כ-3700 זנים, אולם רק כ-20 ראויים למאכל אדם. בין חברי המשפחה נמנים: כרוב על כל סוגיו (כרוב סיני, כרוב מסולסל, כרוב ניצנים, קייל), כרובית, ברוקולי, לפת, צנון, צנונית, גרגיר הנחלים, רוקט. משפחת הירקות המצליבים עשירה מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לרכיבי תזונה אלו השפעות מיטיבות על בריאות האדם ולאחרונה נקשרו במניעה של סרטן. ניתן לשלב בתזונה ירקות מצליבים בצורתם הטריה למשל בסלט, או מבושלים כמו במרק ואפילו בצורת שייק או מיץ סחוט.

נפיחות בבטן

נפיחות בבטן הוא שם כללי למצב בו גזים עוברים במערכת העיכול. התסמינים העיקריים של בטן נפוחה הם שיהוקים, גיהוקים ופליטת גזים דרך המעי הגס. נפיחות בבטן יכולה לגרום לאי נעימות ולכאבי בטן.

ישנם גורמים רבים לנפיחות בטנית, שני הגורמים העיקריים לגזים בבטן, הם גזים שמגיעים מבחוץ וגזים שנוצרים מבפנים. אויר יכול להגיע מבחוץ דרך בליעה, למשל כאשר לועסים מסטיק, גזים יכולים להיות גם מיוצרים במעי הגס על ידי הפלורה (החיידקים הטובים) שהם חיידקים הנמצאים במעי הגס. כאשר אנזימים במערכת העיכול לא מפרקים מזון, הוא מגיע בשלמותו למעי הגס. במצב כזה, חיידקי המעי מפרקים אותו (מתסיסים אותו) מה שיוצר חומצות שומן קצרות שרשרת, שחיוניות לבריאות ושלמות המעי, וגזים כמו פחמן דו חמצני, מימן ומתאן.

מה הקשר בין ירקות מצליבים לנפיחות ולגזים בבטן?

ירקות מצליבים מכילים רפינוז (סוכר מורכב קטן המכונה אוליגוסכריד) המתפרק על ידי אנזים (שנקרא אלפא גלוקוזידאז) שאינו מצוי בגוף האדם. כך שלמעשה, כאשר אוכלים ירקות מצליבים הרפינוז מגיע בשלמותו למעי הגס וחיידקי המעי מתסיסים אותו.

הרפינוז, משפחת האוליגוסכרידים וכמו כן רכיבים פחממתיים נוספים שאינם עוברים פירוק על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם, אלא מותססים על ידי חיידקי המעי של אדם, מכונים בשם פרה-ביוטיקה. משמעות המילה פרה-ביוטיקה היא "למען הפרוביוטיקה", כלומר למען הפלורה הטבעית. הפרה-ביוטיקה, מהווה קרקע להתפתחות ולשמירה של "החיידקים הטובים". היא למעשה מצע הגידול והמזון שלהם ולכן חשובה כל כך.

אנשים מתלוננים שמעבר לעובדה שהם אוכלים ירקות מצליבים נוצרים גזים, לאותם גזים יש ריח אופייני מאוד חזק וחריף. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהירקות המצליבים מכילים בכמות גבוהה גם רכיבים תזונתיים המכילים גופרית. מטרת הרכיבים הללו היא למעשה להרתיע בעלי חיים מאכילת העלים שלהם. הם גורמים לטעם מריר שאופייני לירקות אלו (למשל המרירות האופיינת לכרוב ניצנים), אשר מונעים מבלעי החיים לאכול אותם. גם את הרכיבים הגופרתיים הללו הפלורה מתסיסה ומייצרת מהם גז מימן גופרתי בעל ריח חזק.

טיפול בבטן נפוחה

הדרך לטפל בנפיחות בטנית וגזים הנגרמים מאכילת משפחת המצליבים היא להימנע מאכילתם. אך יחד עם זאת נפסיד את היתרונות הבריאותיים שלהם כמזון על. ולכן אפשר לשלבם בתזונה ואיתם, מומלץ לשלב גם תוספת פרוביוטיקה שתשמור ותאזן את הפלורה במעי וכן אנזימי עיכול שיסיעו בפירוק של אותם רכיבים פחממתיים ותמנע הגעתם בשלמות אל המעי הגס.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פרופוליס תמצית פרופוליס תמצית

    פרופוליס תמצית

    תמצית פרופוליס מרוכזת
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    פרוביוטיק VEGAN פרוביוטיק VEGAN

    פרוביוטיק VEGAN ׁ

    כמוסות המכילות 10 זני פרוביוטיקה
     138.38 184.50
    40% הנחה
    יומי תרסיס לגרון יומי תרסיס לגרון

    יומי תרסיס לגרון

    תמיסה בתרסיס לסיוע
    בהקלה על מיחושים
    וגירויים בגרון
    מתאים לילדים מגיל שנתיים
    ומעלה
    המוצר אזל מהמלאי
    60 כמוסות
    30% הנחה
    פרוביוטיק intense 60 פרוביוטיק intense 60

    פרוביוטיק intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     162.33 231.90
    כתבה
    ויטמין B12 לגילאי 50+

    חציתם את גיל 50? בדקו את רמת ויטמין B12 בגופכם

    ירידה טבעית בספיגת ויטמין B12 עלולה לפגוע בתפקודים שונים בגוף. בארה"ב כבר המליצו לבני 50 ומעלה לצרוך אותו בקביעות
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    פרוביוטיקה מינונים ושימושים

    הכול אודות הפרוביוטיקה: מינון, שימושים ומתי כדאי לקחת

    החלטתם להתחיל לצרוך פרוביוטיקה, אבל אתם לא יודעים באיזה תוסף כדאי לבחור? רוצים לדעת מה משמעות שמות זני החיידקים שעל האריזה, כמה זנים חשוב שתכיל הפרוביוטיקה שבחרתם, כמה כדאי לקחת, והאם יש לפרוביוטיקה מינון יתר? קבלו סקירה קצרה של כל מה שחשוב לדעת על מינון לפרוביוטיקה
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ויטמין-סי-בילדים

    ויטמין C לילדים: מדוע הוא חשוב להם וכיצד להשיגו?

    "קח פרי ותהיה לי בריא". מבין כל הוויטמינים לילדים, בחרנו הפעם להתמקד באחד והיחיד, ויטמין C. מה זה ויטמין C, מה החשיבות של ויטמין C לילדים ואיך אפשר לקבל אותו?
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    טיפול בשלשול מטיילים

    שלשול מטיילים: מהו ואיך מטפלים?

    מהו שלשול מטיילים, מדוע הוא כל כך שכיח ולא רק בקרב הנוסעים למדינות העולם השלישי, וכיצד תוכלו למנוע את הפרעת העיכול שעלולה להרוס לכם את הטיול?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות