חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

מי הם הירקות המצליבים? ממה נובע הריח המאוד אופייני להם? ואיך הם קשורים לבטן נפוחה?
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 03.08.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
ירקות מצליבים ונפיחות בבטן

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ירקות מצליבים הם משפחת מזון על בעלת השפעות בריאותיות רבות

  2. 2

    המשפחה כוללת ירקות כגון כרוב, כרובית, ברוקולי, צנון וצנונית

  3. 3

    נפיחות בבטן נגרמת בין היתר מפירוק של מזון, שלא עבר עיכול על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם, על ידי חיידקי המעי הגס

ירקות מצליבים נעים להכיר

משפחת הירקות המצליבים היא אחת ממשפחות הירקות העתיקות ביותר, והשילוב שלהן בתזונתו של האדם ידועה מזה שנים רבות. משפחת המצליבים קיבלה את שמה בשל צורת עלי הכותרת של פרחיה המזכירה צלב.

המשפחה כוללת כ-3700 זנים, אולם רק כ-20 ראויים למאכל אדם. בין חברי המשפחה נמנים: כרוב על כל סוגיו (כרוב סיני, כרוב מסולסל, כרוב ניצנים, קייל), כרובית, ברוקולי, לפת, צנון, צנונית, גרגיר הנחלים, רוקט. משפחת הירקות המצליבים עשירה מאוד ברכיבי תזונה כגון נוגדי חימצון, קרטנואידים, פוליפנולים, ויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים. לרכיבי תזונה אלו השפעות מיטיבות על בריאות האדם ולאחרונה נקשרו במניעה של סרטן. ניתן לשלב בתזונה ירקות מצליבים בצורתם הטריה למשל בסלט, או מבושלים כמו במרק ואפילו בצורת שייק או מיץ סחוט.

נפיחות בבטן

נפיחות בבטן הוא שם כללי למצב בו גזים עוברים במערכת העיכול. התסמינים העיקריים של בטן נפוחה הם שיהוקים, גיהוקים ופליטת גזים דרך המעי הגס. נפיחות בבטן יכולה לגרום לאי נעימות ולכאבי בטן.

ישנם גורמים רבים לנפיחות בטנית, שני הגורמים העיקריים לגזים בבטן, הם גזים שמגיעים מבחוץ וגזים שנוצרים מבפנים. אויר יכול להגיע מבחוץ דרך בליעה, למשל כאשר לועסים מסטיק, גזים יכולים להיות גם מיוצרים במעי הגס על ידי הפלורה (החיידקים הטובים) שהם חיידקים הנמצאים במעי הגס. כאשר אנזימים במערכת העיכול לא מפרקים מזון, הוא מגיע בשלמותו למעי הגס. במצב כזה, חיידקי המעי מפרקים אותו (מתסיסים אותו) מה שיוצר חומצות שומן קצרות שרשרת, שחיוניות לבריאות ושלמות המעי, וגזים כמו פחמן דו חמצני, מימן ומתאן.

מה הקשר בין ירקות מצליבים לנפיחות ולגזים בבטן?

ירקות מצליבים מכילים רפינוז (סוכר מורכב קטן המכונה אוליגוסכריד) המתפרק על ידי אנזים (שנקרא אלפא גלוקוזידאז) שאינו מצוי בגוף האדם. כך שלמעשה, כאשר אוכלים ירקות מצליבים הרפינוז מגיע בשלמותו למעי הגס וחיידקי המעי מתסיסים אותו.

הרפינוז, משפחת האוליגוסכרידים וכמו כן רכיבים פחממתיים נוספים שאינם עוברים פירוק על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם, אלא מותססים על ידי חיידקי המעי של אדם, מכונים בשם פרה-ביוטיקה. משמעות המילה פרה-ביוטיקה היא "למען הפרוביוטיקה", כלומר למען הפלורה הטבעית. הפרה-ביוטיקה, מהווה קרקע להתפתחות ולשמירה של "החיידקים הטובים". היא למעשה מצע הגידול והמזון שלהם ולכן חשובה כל כך.

אנשים מתלוננים שמעבר לעובדה שהם אוכלים ירקות מצליבים נוצרים גזים, לאותם גזים יש ריח אופייני מאוד חזק וחריף. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהירקות המצליבים מכילים בכמות גבוהה גם רכיבים תזונתיים המכילים גופרית. מטרת הרכיבים הללו היא למעשה להרתיע בעלי חיים מאכילת העלים שלהם. הם גורמים לטעם מריר שאופייני לירקות אלו (למשל המרירות האופיינת לכרוב ניצנים), אשר מונעים מבלעי החיים לאכול אותם. גם את הרכיבים הגופרתיים הללו הפלורה מתסיסה ומייצרת מהם גז מימן גופרתי בעל ריח חזק.

טיפול בבטן נפוחה

הדרך לטפל בנפיחות בטנית וגזים הנגרמים מאכילת משפחת המצליבים היא להימנע מאכילתם. אך יחד עם זאת נפסיד את היתרונות הבריאותיים שלהם כמזון על. ולכן אפשר לשלבם בתזונה ואיתם, מומלץ לשלב גם תוספת פרוביוטיקה שתשמור ותאזן את הפלורה במעי וכן אנזימי עיכול שיסיעו בפירוק של אותם רכיבים פחממתיים ותמנע הגעתם בשלמות אל המעי הגס.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    390 כמוסות רכות
    אלספה אומגה 3 390

    אלספה

    כמוסות המכילות 300 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
     372.00
    25 כמוסות
    פרוביוטיק Basic 25 פרוביוטיק Basic 25

    פרוביוטיק Basic

    זני פרוביוטיקה לשימוש יומיומי
     70.50
    פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער

    פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
    בטעם פירות יער
     38.20
    30 כמוסות
    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס 30

    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס

    פרוביוטיקה בטכנולוגיה מתקדמת
     183.40
    כתבה
    בדיקת מי שפיר

    מי שפיר

    בדיקת מי שפיר היא כלי אבחנתי חשוב ברפואת נשים הרות, זוהי בדיקה טרום לידתית שבה נלקחת דגימה קטנה של הנוזל המקיף את העובר. הבדיקה מאפשרת לאבחן מומים גנטיים כגון תסמונת דאון והפרעות אחרות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15-20 להיריון ולמרות שהיא כרוכה בסיכונים, היא מספקת מידע חשוב להורים לעתיד לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאות העובר. מה מטרת הבדיקה? איך היא מבוצעת? מה הסיכונים? תשובות לשאלות ועוד בכתבה שלפניכן
    כתבה
    דיאטת יו יו

    לעלות ולרדת: הכל על דיאטת יו יו

    מה קורה לגוף שלנו בדיאטת יו יו ומדוע קשה לנו לשמור על המשקל?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    רדיקלים חופשיים

    רדיקלים חופשיים

    בטח יצא לכם לשמוע עליהם ועל הנזק שהם עושים, כמו שבטח גם שמעתם איך כדאי להילחם בהם ומה כדאי לאכול כדי להפחית את השפעתם. אז הגיע הזמן לקשר בין המושגים ולהבין אחת לתמיד – מה הם רדיקלים חופשיים? מהו נזק חמצוני? ואיך סלט ירקות קשור לזה?
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    ניהול משקל

    ירידה במשקל

    כמחצית מהישראלים רוצים לרדת במשקל, כך מגלה סקר של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה משנת 2017. אבל איך עושים את זה נכון? מהם הטיפים לירידה מאוזנת במשקל, ומה חשוב לכלול בתפריט לירידה במשקל? כל התשובות בכתבה שלפניכם.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות