חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

האם הגוף שלכם זקוק לפרוביוטיקה?

מהי פרוביוטיקה, מהו תפקידה בגוף ומהן ההשלכות של פרוביוטיקה על הבריאות. כל מה שהתגלה במחקרים וכל מה שצריך לדעת על החיידקים ה"טובים"
דתיה יער · דיאטנית קלינית
  • פרסום 15.12.2016
  • עדכון 16.01.2025
  • 4 דקות קריאה
ויטמינים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    מערכת העיכול האנושית ניחנה באינספור זנים של חיידקים. חלקם עלולים לגרום למחלות (חיידקים פתוגניים) אך כידוע ישנם גם זנים של חיידקים "טובים" (פרוביוטיים)

  2. 2

    המחקרים בעשורים האחרונים מדגישים ומוכיחים כי חיידקים "טובים" תורמים לבריאות טובה

  3. 3

    על פי המחקרים, קיים קשר בין אוכלוסיית תקינה של חיידקים פרוביוטיים במעי ובין מניעת השמנה, עצירות, שלשול והפרעות אחרות במערכת העיכול

הגוף שלנו הוא בית גידול לחיידקים. למעשה, כמות החיידקים שמתאכסנים בו גדולה יותר מתאי הגוף. יש חיידקים שחיים על העור, יש שמתמקמים בנרתיק או בסביבת פי הטבעת ויש שמאכלסים את מערכת העיכול. מה בעצם הם עושים שם?

מערכת העיכול האנושית ניחנה באינספור זנים של חיידקים. חלקם עלולים לגרום למחלות (חיידקים פתוגניים) אך כידוע ישנם גם זנים של חיידקים המכונים חיידקים "טובים", שכן הם רצויים ותורמים לפעילות תקינה של מערכת העיכול, פירוק המזון וייצור רכיבי תזונה,  ומעבר לזה, הם מהווים מרכיב חיוני במנגנון ההגנה של הגוף כולו.

המחקרים בעשורים האחרונים מדגישים ומוכיחים כי חיידקים "טובים" תורמים לבריאות טובה. ואולם משום שבמעיים חיה אוכלוסייה מגוונת מאד של חיידקים (פלורה) שחלקם הם חיידקים מחוללי מחלות (פתוגניים), מתקיים בה מאבק מהישרדותי תמידי בין "טובים" ל"רעים".

אז מה זו בעצם פרוביוטיקה?

פרוביוטיקה בהגדרתה המדעית היא תרבית חיידקים חיים, בעלת תועלות בריאותיות לגוף. פירוש השם פרוביוטיקה: פרו=בעד; ביוטיקה=חיים. בתחילת המאה הקודמת זכה המדען הרוסי פרופ' אליה מצ'ניקוב בפרס נובל לרפואה על מחקרו פורץ הדרך בתחום זה. במהלך השנים מדענים נוספים המשיכו לחקור ולהפיק תגליות המוכיחות את יעילותה של הפרוביוטיקה. בעקבות זאת, קבע ארגון הבריאות העולמי (WHO) חד-משמעית כי "אם משלבים בתזונה חיידקים פרוביוטיים בכמות מספקת יש להם השפעה מועילה על מצב הבריאות הכללי".

כאמור, חיידקים "טובים" מסייעים בהגנה על הגוף מפני חיידקים פתוגניים, מחוללי מחלות. הם עושים זאת באמצעות שינוי בחומציות אברי מערכת העיכול ובאמצעות ייצור רכיבים הקוטלים את החיידקים הפתוגניים, וכן באמצעות תחרות על מקום המחיה של אותם חיידקים. אוכלוסיית החיידקים ה"טובים" חשובה גם כמסייעת לתהליכי העיכול.

כיצד משפיעה פרוביוטיקה על השמנה ועל עצירות

הידע הקיים כיום בנוגע לפרוביוטיקה הינו רב ומבוסס על מחקרים מהימנים ובעלי תוקף מכל רחבי העולם. מחקרים ראשוניים מצביעים על קשר בין אוכלוסיית תקינה של חיידקים פרוביוטיים במעי ובין מניעת השמנה. כמו כן, קיימים ממצאים מחקריים הקושרים בין אוכלוסייה תקינה של חיידקים פרוביוטיים ובין מניעת מחלות זיהומיות והפרעות עיכול, כגון עצירות ושלשול. משום שהסיכון לזיהומים עולה בהדרגה עם הגיל ועם השינויים שמתרחשים בהרכב החיידקים במעי, תוספת של פרוביוטיקה עשויה לסייע בהפחתת התחלואה והסיבוכים הנובעים ממנה, בגיל מבוגר.

החיידקים ה"טובים" תורמים גם לבריאות האינטימית בקרב נשים. דלקות בנרתיק נגרמות לרוב על ידי מחוללי פטרת (קנדידה) או על ידי זיהומים חיידקיים (וגינוזיס חיידקי). ידוע כי אחד מגורמי הסיכון להתפתחות זיהום בנרתיק הוא זיהום במערכת העיכול.

כאבי בטן, גזים, נפיחות, שלשול ועצירות הן תלונות נפוצות שסיבותיהן לא תמיד ידועות. לעתים ניתן לשייך את התסמינים הללו לתסמונת המעי הרגיז (IBS). תכשירים פרוביוטיים נמצאו יעילים להקלה על תסמונת המעי הרגיש. במחקרים נוספים נמצא קשר בין פרוביוטיקה לבין מניעת מצבים דלקתיים במעי, גם כשמדובר במצבים כרוניים.

עד כה הוצגו במחקרים הוכחות להשפעת הפרוביוטיקה בהקשרים רבים, וככל שחולפות השנים מתארכת רשימת ההוכחות ליעילותה. בין השאר הוכח, כי במקרים של שלשול הנגרם מהחיידק הפתוגני הליקובקטר פילורי, השימוש בפרוביוטיקה יעיל. הוכחות נוספות נוגעות ליעילות בהקשר של תסמונת המעי הרגיש ולדלקות בנרתיק, כאמור, וכן לעצירות בקרב תינוקות, שלשול הנגרם כתופעת לוואי לטיפול אנטיביוטי במרשם רופא, מחלות מעי דלקתיות ואפילו עששת. כמו כן, הוכח כי זנים מסוימים של חיידקים פרוביוטיים יכולים להפריש לקטאז – האנזים המפרק את סוכר החלב, על כן הם עשויים להועיל במצבים שונים.

כמו כן, הוכח כי  תוספת פרוביוטיקה עשויה לסייע לעיכול תקין, לאיזון ברמת החומציות במעי ולתחושת שובע, כל זאת על ידי שיפור בהרכב אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול.

לכל זן פרוביוטי יש תכונות ייחודיות משלו. כך לדוגמה, ישנם זנים שתועדו מחקרית כמסייעים בהפחתת תסמונת המעי הרגיש, ואילו אחרים עשויים לשפר את פלורת הנרתיק. לכן, ההמלצה היא ליטול תכשיר פרוביוטי המכיל זני חיידקים ייעודיים למצב.

אז לסיום, הנה כמה טיפים איך איך לבחור פרוביוטיקה:


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    כורכום C3 כורכום C3

    כורכום C3 ׁ

    קפליות המכילות מיצוי כורכום פטנטי 1000 מ״ג בתוספת ביופרין
     181.43 241.90
    60 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס 60

    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס

    פרוביוטיקה בטכנולוגיה מתקדמת
     219.30 292.40
    25% הנחה
    ביו-קאלם ביו-קאלם

    BioCalm

    כמוסות ולריאן, פסיפלורה ותמציות צמחים נוספות בתוספת חומצות אמינו וויטמיני B
     58.95 78.60
    25% הנחה
    פרוביוטיק Enzyme פרוביוטיק Enzyme

    פרוביוטיק Enzyme

    זני פרוביוטיקה ואנזימי עיכול
     119.40 159.20
    כתבה
    מולטי ויטמין גברים

    מולטי ויטמין לגבר

    כולנו רוצים להיות גירסה טובה יותר של עצמנו – בריאים יותר, מרוכזים יותר בעבודה, יעילים יותר במטלות הבית, מלאי אנרגיה בבילויים משפחתיים ואפילו להשתפר באימוני הריצה או הכוח שאנחנו כל כך מתמידים בהם. הדברים האלה גוזלים מאיתנו זמן יקר, עד כדי כך שלפעמים אנחנו שוכחים להשקיע בבסיס להכול – האוכל שאנחנו אוכלים ואיכות רכיבי התזונה שהגוף שלנו דורש כדי לתת לנו להוציא ממנו את המירב. איך מולטי ויטמין קשור לזה? בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    דלקות שתן חוזרות

    סובלת מדלקות שתן חוזרות?

    ממש לא מזמן סיימת את הטיפול, החיים חזרו למסלולם, חשבת שנפטרת מזה, אבל שוב התעוררת בבוקר עם אותו הצורך הדחוף למתן שתן והצריבה המוכרת. הדלקת בשתן חזרה. למה זה קורה, מה הסיכוי לסבול מדלקות שתן חוזרות ואיך אפשר למנוע אותן?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 18 להיריון

    שבוע 18 להיריון

    השאלה הגדולה הניצבת לפתחך היא האם לבצע בדיקת מי שפיר או לא. הנה כמה פרטים שיעזרו לך לקבל את ההחלטה. וגם – העובר שלך כבר מוצץ אצבע, ואת צריכה להתחיל לחזק את הגוף שלך בברזל, גם דרך המזון וגם באמצעות תוספי תזונה
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    שומן בטני

    שומן בטני – איך אפשר להפטר ממנו?

    סביר להניח שהגעת לכאן כי מעסיקה אותך השאלה מה זה שומן בטני. ייתכן וזה עניין וויזואלי ותקופת החגים שהסתיימה מאותתת לך להשיל איזה קילו או שניים מאזור המותניים, או אולי חלילה שיחת נזיפה מרופא המשפחה עקב הבדיקות האחרונות ואולי את.ה פשוט מאלו שאוהבות.ים להכיר מושגים חדשים ולהרחיב את הידע – כך או כך, בכתבה שלפניך אסביר מהו שומן בטני, איך אפשר להיפטר ממנו ואיזו פעילות גופנית תעזור.
    יוסי זאבי ·מאמן כושר
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות