חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אנזימים – חלבונים קטנים עם תפקיד גדול

אנזימים, בטח שמעתם עליהם, אבל האם ידעתם שהם חלבונים? האם ידעתם שהם בעלי תפקיד מפתח במגוון תהליכים ביולוגים? האם ידעתם שהם הכרחיים לתהליך העיכול? האם ידעתם שהם מיוצרים בגופינו אך ניתן לקבל אותם גם בצורה חיצונית באמצעות המזון או בתוסף? אם עניתם "לא" על יותר משאלה אחת, הכתבה הזו בשבילכם.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 16.05.2023
  • עדכון 04.12.2024
  • 3 דקות קריאה
אינזימים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אנזימים הם רכיבים חלבוניים קטנים המשתתפים באינספור תהליכים בגוף

  2. 2

    חסר באנזימים יוביל לפגיעה בפעילות התקינה של הגוף ועלול לבוא לידי ביטוי במגוון תסמינים

  3. 3

    אומנם ניתן לקבל אנזימים מסוימים במזון, אך בחלק מן המקרים ניתן להיעזר גם בתוספת אנזימים ממקור חיצוני

מהם אנזימים ומה תפקידם? 

כאמור, אחד מתפקידיהם החיוניים ביותר של האנזימים הוא תהליך העיכול, במהלכו המזון מתפרק לחתיכות קטנות יותר, עד לכדי אבני הבניין המרכיבות אותו, על מנת לאפשר את ספיגתם אל תאי המעי ומשם אל זרם הדם לצורך הובלתם לרקמות הגוף השונות. ללא קיומם של אנזימים היינו מתקשים לקבל מהמזון את כל רכיבי התזונה הדרושים לנו לשמירה על בריאות תקינה. אנזימי העיכול נקראים על שם רכיב המזון שבפירוקו הם מסייעים, כך שהאנזים עמילאז יהיה אחראי על פירוק עמילנים (פחמימות), האנזים ליפאז על פירוק ליפידים (שומנים) ופרוטאז על… ניחשתם נכון, פרוטאינים (חלבון). אנזימים אלו מיוצרים בלבלב ומשתחררים במעי הדק על מנת לאפשר את פעילותו המיטבית של תהליך העיכול. כאשר יש חסר באחד מהם, מכל סיבה שהיא, יפגע תהליך העיכול ואנו עלולים לסבול מתסמינים כמו נפיחות, עצירות, שלשול או צרבת. הדוגמה המוכרת ביותר היא חסר באנזים לקטז (המפרק את סוכר החלב – לקטוז), הגורם לאי נוחות לאחר צריכת מוצרי חלב המכילים כמות גבוהה של לקטוז. 

מהיכן מקבלים אנזימים?

במצב תקין, הגוף יודע ליצר את האנזימים הדרושים לפעילותינו התקינה בכמות הנכונה. על מנת לאפשר יצירת אנזימים יעילה עלינו להימנע ממחסורים תזונתיים חריפים, ובעיקרם ויטמינים ומינרלים כמו אבץ ומגנזיום. אנזימים נוספים ניתן לקבל בתזונה ממזונות כמו פירות וירקות חיים. כך למשל הפירות אננס, פאפאיה וקיווי עשירים באנזימים (ברומאלין, פאפאין ואקטינידין בהתאמה) המסייעים בפירוק חלבון, ומכאן העקצוץ על הלשון שלעתים מורגש בעת אכילת מזונות אלה. מזונות נוספים המכילים אנזימים הם מזונות שעברו תסיסה, אשר במהלכה נוצרו אנזימים באמצעות חיידקים או שמרים. דוגמאות לכך הן כרוב כבוש, קפיר (משקה חלב מותסס) וקימצ'י (ירקות מותססים). הדרך המקובלת יותר להשלמת אנזימים במקרים של חוסר היא על ידי שימוש בתוסף אנזימים יעודי. היתרון בדרך זו היא שההשלמה היא ספציפית לצורך הקיים וכך עולה הסיכוי שההשלמה תסייע לפתרון הבעיה או הקלת התסמין שלשמם נלקח התוסף. כך למשל נטילת תוסף "זים-גז", המומלץ על ידי עמותת הדיאטנים לטיפול במעי רגיש, ככזה העשוי לעזור אלו המתקשים לאכול ארוחות המכילות כמות גדולה של ירקות וקטניות. 

לסיכום

אנזימים הם חלבונים החיוניים לפעילות תקינה של שלל מערכות הגוף, וביניהן כמובן גם מערכת העיכול. במקרה של חוסר באנזימי עיכול אנו עלולים לחוש תסמינים הכוללים נפיחות, כאב בטן, שלשול או עצירות. יחד עם זאת חשוב לזכור שלא כל נפיחות, כאב בטן, שלשול או עצירות נובעים מחסר באנזימי עיכול ועל כן קיימת חשיבות גדולה לפניה לאיש מקצוע לצורך קבלת אבחון והתאמת טיפול, העשוי לכלול גם תוספי אנזימים ממקור חיצוני על מנת להקל על תהליך העיכול.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    120 קפליות
    סידן ציטראט 120 סידן ציטראט 120

    סידן ציטראט

    קפליות המכילות סידן ציטראט בתוספת ויטמין D
     146.10
    200 כמוסות
    לקטזין 200 לקטזין 200

    לקטזין

    כמוסות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     181.40
    100 גרם
    טראומיל משחה 100 טראומיל משחה 100

    טראומיל משחה

    לעיסוי ומריחה, להרגשה טובה במצב של כאבי שרירים, כאבי מפרקים, חבלות ועקיצות
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת.
    זים Gaz זים Gaz

    זים Gaz

    טבליות המכילות אנזים המסייע לעיכול קטניות וירקות
     84.60
    כתבה
    התמודדות עם הגירוד של עקיצות יתושים

    עקיצות יתושים: כך תתמודדו עם הגירוד

    אתם מרגישים עקצוץ בעור, שולחים את היד לגרד, ופתאום מגלים בליטה קטנה אדמדמה שמחכה לכם שם. עקיצות יתושים, או יותר נכון יתושות. כמה קטנות, ככה מציקות. למה הן מגרדות כל כך, למה חשוב לא לגרד, ואיך אפשר להתמודד איתן? כל התשובות בכתבה.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    חילוף חומרים איטי למה זה קורה לכם

    חילוף חומרים איטי: למה זה קורה לכם?

    אוכלים כמו תמיד, אבל פתאום מתחילים לעלות במשקל? מרגישים עייפים יותר, אנרגטיים פחות וגם העור שלכם כבר לא מה שהיה? בהחלט ייתכן שחילוף החומרים שלכם האט. מה גורם לחילוף חומרים איטי, מה החסרונות שלו ואיך מטפלים בזה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    אי סבילות ללקטוז

    איך בוחרים תוסף סידן?

    מהי כמות הסידן שמומלץ לצרוך, האם אתם מקבלים מספיק סידן מהמזון שאתם אוכלים, או שעליכם לקחת גם סידן בתוסף ואיך בוחרים את התוסף המתאים?
    דוד גבאי ·רוקח, B.Ph, אלטמן, וד"ר שרון גבריאל, דיאטנית קלינית, M.Sc,RD, יועצת אלטמן
    כתבה
    ירידה במשקל

    האתגר: לשמור על ההישגים לאחר ירידה במשקל

    כ-20% מאלו שירדו במשקל מצליחים לשמור על ההישג ולא לעלות את הקילוגרמים המיותרים. אם גם אתם ירדתם במשקל, מרגישים נהדר ורוצים להיחלץ מהסטטיסטיקה המייאשת, כדאי שתקראו את הכתבה הבאה
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות