חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

נפיחות בבטן – מהי?

נפיחות בבטן היא תחושה נפוצה ולא נעימה שכולנו מרגישים מידי פעם אך יש דרכים להקל ולהפחית את התדירות שלה. מהי נפיחות? מהם התסמינים שלה? ולמה היא מתרחשת?
נועה ברקוביץ
נועה ברקוביץ · דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 16.08.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 6 דקות קריאה
נפיחות בבטן מהי

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    נפיחות בבטן היא שם כולל למעבר גזים במערכת העיכול

  2. 2

    מקור הגזים במערכת העיכול הוא מבליעת אויר או מיצור פנימי כתוצר לוואי שמיוצר על ידי החיידקים במעי

  3. 3

    תוספי תזונה כדוגמת פרוביוטיקה ואנזימי עיכול יכולים לסייע במצבים של נפיחות בבטן

מהי נפיחות בבטן?

נפיחות בבטן, היא שם כולל למעבר של גזים במערכת העיכול. בטן נפוחה מתייחסת לשני מצבים: הראשון – פליטת גזים דרך הפה המכונים שיהוקים, גיהוקים, והשני- פליטת גזים דרך המעי הגס, שיכולים להיות מלווים באי נעימות בטנית ובכאבים.

באופן נורמלי וטבעי, מערכת העיכול מכילה גזים שעוברים מהמעי הדק למעי הגס. כמות הגז העוברת במעי ביום, תלויה  במהירות שבה הגזים נעים לאורך המעי כולו, וכן ביכולת היצור של פלורת המעי (“החיידקים הטובים”) ממזון לא מעוכל שהמגיע למעי הגס, הפלורה מתסיסה מזון זה ותוצרי התהליך הם בין היתר גזים.

מהם התסמינים לבטן נפוחה?

ההגדרה של נפיחות בטנית מאוד אישית ומשתנה מאדם לאדם. היא תלויה בכמות הגזים התקינה/נורמאלית שעוברת במערכת העיכול של אותו אדם בדר”כ.

פליטת גזים דרך הפה – בד”כ גורמת לתחושת מלאות בבטן העליונה. תחושה זו יכולה להיגרם מהצטברות של גזים או הצטברות מזון בקיבה.

פליטת גזים דרך המעי הגס – התסמינים תלויים באזור המעי שבו מצטברים הגזים: התסמינים כוללים כאבי בטן ולעיתים גם כאבים שיכולים “להקרין” לכיוון החזה ולעיתים מזכירים כאבים לבביים.

מהם הגורמים לנפיחות בבטן?

מזון:

גזים במעי הגס נוצרים, כאמור על ידי חיידקי המעי (פלורת המעי) כאשר הם מפרקים שאריות של פחמימות וסיבים תזונתיים שלא עברו עיכול על ידי אנזימי מערכת העיכול של האדם. הפחמימות הללו, מגיעות בשלמותן למעי הגס, שם עוברות פירוק (המוכר כמונח תסיסה) באמצעות חיידקי המעי לגז מימן ולפחמן דו חמצני.

דוגמאות למזונות שמכילים כמות גדולה של סיבים תזונתיים ולכן עלולים לגרום לייצור מוגבר של גזים ע"י חיידקי המעי שלנו: דגנים מלאים (אורז מלא, לחם מלא וכו’), ירקות מצליבים כמו כרוב, כרובית וברוקולי, בצל, קטניות (כגון שעועית, גרגרי חומוס, פול), סוכרים אלכוהוליים בכמויות גדולות מאוד המשמשים כממתיקים בתעשייה (כגון סורביטול, מנטיטול, קסיליטול) ומצויים בעיקר בסוכריות ללא סוכר, מסטיקים ללא סוכר ומוצרים דומים ופרוקטוז (המצוי לדוגמה פירות).

בליעת אוויר:

הסיבה השכיחה שגורמת לגיהוקים/שיהוקים נובעת על פי רוב מבליעת אויר. כולם בולעים אויר במהלך האכילה ולעיסת המזון. ישנם אנשים שבולעים אויר בכמות גדולה יותר מאחרים. הסיבות לכך הן רבות: לעיסת מסטיק, עישון, שתיה באמצעות קשית, שתיית משקאות מוגזים כגון סודה או בירה, בנוסף, בעת חרדה אנשים יכולים לבלוע אויר בכמות גדולה.

מצבים בריאותיים:

קיימים מצבים בריאותיים אשר יכולים לגרום לתסמינים של נפיחות בבטן. לדוגמה:

  • תסמונת המעי הרגיש (IBS) – תסמונת המאופיינת באי נוחות במערכת העיכול שיכולה להתבטא בגזים, בטן נפוחה, עצירות ושלשולים לסרוגין. הטיפול בתסמונת הוא ממוקד סימפטומים ואין טיפול מונע.
  • עצירות – גורמת לתחושת מלאות ונפיחות. התחושה נובעת בין היתר מתוכן הנמצא במערכת העיכול שלא התפנה.
  • מחלת הצליאק –  מחלה הנובעת מרגישות אימונולגית לחלבון הגלוטן המצוי בדגנים מסויימים. הטיפול היחיד במחלה זו היא הימנעות לחלוטין ממזונות המכילים גלוטן. חשיפה לגלוטן בקרב חולים אלו יכולה להתבטא במספר תסמינים ביניהם שלשול, גזים, נפיחות בבטן, קומה נמוכה, אנמיה ועוד.
  • אי סבילות ללקטוז –  רגישות לסוכר החלב (לקטוז), נובעת מחסר של האנזים לקטאז המפרק את הלקטוז. בקרב אנשים הרגישים ללקטוז, הלקטוז הלא מפורק מגיע למעי הגס ושם עובר פירוק (תסיסה) על ידי חיידקי המעי הגס. התוצאה היא יצירת גזים, נפיחות בטנית ולעיתים אף שלשול.

הרגלי אכילה:

אנשים שנוהגים לאכול ארוחות גדולות במהלך היום נוטים לסבול מנפיחות בבטן וגזים. ארוחות גדולות מכבידות על מערכת העיכול ועל תהליך העיכול.

פגיעה בפלורת המעי ומחסור באנזימי עיכול:

האנזימים הם רכיבים חלבוניים המצויים בכל תא בצמח ובחי. הם מאפשרים תהליכי חיים כגון נשימה, עיכול וגדילה. לאנזימי העיכול תפקיד מרכזי בעיכול התקין, הם למעשה מפרקים את המזון שצרכנו ליחידות קטנות יותר שנוכל לספוג במערכת העיכול פנימה אל זרם הדם וכך לספק לגוף את רכיבי התזונה להם הוא זקוק.
המקורות לאנזימי עיכול הם:

  • ייצור עצמי על ידי מערכת העיכול של האדם: תאים ובלוטות לאורך מערכת העיכול מייצרים אנזימי עיכול. הרבה פעמים במחלות שונות או אחרי שלשולים מצטמצמת הפרשת האנזימים באופן קבוע או חולף. כמו כן עם הגיל חלה ירידה ביצור ובהפרשת אנזימים בגוף.
  • פלורת המעי: פלורת המעי מפרישה אנזימים המסייעים בעיכול המזון, בכמות הגדולה בהרבה מהאנזימי העיכול האנושיים. פגיעה בפלורת המעי בגלל מחלות שונות, תזונה לקויה או שימוש בתרופות כגון אנטיביוטיקה פוגעת בפלורה ולפיכך גם בתהליך עיכול תקין.
  • המזון שאנחנו אוכלים: במזונות רבים קיימים אנזימים רבים. במזון מבושל או מעובד חלק מהאנזימים בו נהרסים.

תרופות:

  • מספר תרופות עלולות לגרום לגזים ולנפיחות בבטן כחלק מתופעות הלוואי שלהן. בין התרופות:
  • תרופות נוגדות דלקת לא סטרואידליות מסוג NASID’s – למשל בשימוש כרוני ובמינון גבוה בתרופות אלו עלול  להיגרם כיב קיבה, שגם הוא עלול לגרום לכאבים בבטן ולנפיחות בבטן.
  • סטטינים- תרופות להורדת רמות הכולסטרול בדם לדוגמה סימבסטטין.
  • משלשלים- עלולים להוביל לאי נוחות בבטן ולבטן נפוחה עקב הגברת התנועתיות של המעי.
  • אנטיביוטיקה- אנטיביוטיקה משמידה את החיידק המזהם, אולם פוגעת בפלורה הטבעית (בעיקר אנטיביוטיקות רחבות טווח). עקב כך, עלול להיווצר חוסר איזון בפלורה הטבעית, מה שעלול  להוביל לבטן נפוחה ולאי נוחות בטנית.

מה עושים?

נטילה קבועה של תוסף פרוביוטיקה יכול לסייע בהפחתת התסמינים, על ידי איזון הפלורה הטבעית של המעי. מומלץ לבחור בתוסף עם זנים שנחקרו כתורמים לבריאות מערכת העיכול.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    120 טבליות למציצה
    25% הנחה
    ויטמין B12 פלוס 120 ויטמין B12 פלוס 120

    ויטמין B12 פלוס

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12 1200 מק"ג וחומצה פולית
     83.10 110.80
    100 כמוסות
    35% הנחה
    לקטזין 100 לקטזין 100

    לקטזין

    כמוסות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     73.39 112.90
    25% הנחה
    אלספה MAX נוזל אלספה MAX נוזל

    אלספה MAX נוזל

    נוזל בטעם לימון המכיל 1750 מ"ג אומגה 3 בכפית
     139.13 185.50
    35% הנחה
    לקטזין MAX לקטזין MAX

    לקטזין MAX

    קפליות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     85.15 131.00
    כתבה
    סופר פוד

    סופר פוד – מזון על

    אם הייתם צריכים לבחור בין השניים, האם הייתם בוחרים לאכול "מזון רגיל" או את אחיו המוצלח, המבטיח, הסוחף והכריזמטי – "מזון על"? נראה שהתשובה ברורה, הרי כולנו רוצים להיות יפים ובריאים יותר. אבל שאלה מאתגרת יותר היא מה בכלל גורם לנו להכתיר מזונות מסוימים כ"מזונות על"? מי הם, מה הם מבטיחים והאם הם מקיימים? בכתבה שלפניכם
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    SB מונע שלשול

    יוצאים לטיול? קחו אתכם נוסע סמוי בשם SB

    איך מונעים שלשול מטיילים, מיהו השמר SB ומהו התכשיר הפרוביוטי החדש שמכיל אותו ושכדאי להכניס למזוודה?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    שמנים אתריים

    שמנים אתריים

    שמנים אתריים עוטפים את חיינו במגוון של ריחות נעימים, כשאנו מריחים פרחים, בבשמים, בתערובות המפיצות ריחות נעימים בחדר, לשיפור ריח של מזונות שונים ובחליטות שאנו שותים. בעבר שמנים אתריים היו מנחות למלכים ואצילים, היו חלק מפולחנים דתיים ונעשה בהם שימוש על ידי מטפלים ומרפאים. כיום, שמנים אתריים נגישים וכדאי שיימצאו בכל בית. על שמנים אתריים, סגולותיהם ודרכי השימוש בכתבה שלפנינו.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    טיפול טבעי בפטריה בנרתיק

    זה אפשרי: פטריה בנרתיק – הטיפול הטבעי

    אין כמעט אישה שלא תסבול מפטריה ואגינלית, הגורמת לגרד ואי נוחות רבה. מהם הטיפולים הטבעיים האפשריים והאם ניתן להסתמך רק עליהם?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות