חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

נפטרים מהנפיחות: מה אוכלים כשיש עצירות?

היא מנפחת, גורמת לכאבי בטן ועוד לא התחלנו לדבר על הכאבים בזמן היציאות. עצירות, נחלתה של כחמישית מהאוכלוסייה, יכולה להיפתר עם שינויים באורח החיים, ובעיקר בתזונה. רוצים לדעת מה לאכול כשיש לכם עצירות? קבלו
עינת ששון · MSc, מנהלת מדעית והסברה
  • פרסום 10.04.2018
  • עדכון 25.11.2024
  • 7 דקות קריאה
מה אוכלים כשיש עצירות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    עצירות עלולה להיגרם בגלל מצבים בריאותיים שונים, אבל לרוב היא תוצאה של תזונה דלה בסיבים תזונתיים ומים וחוסר בפעילות גופנית

  2. 2

    חשוב לדעת מה לאכול כשיש עצירות, ולאמץ תפריט עשיר בסיבים תזונתיים, הכולל פירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות

  3. 3

    חשוב לא פחות לדעת מה לא אוכלים כשיש עצירות, ולהימנע ממזונות מייבשים ומזונות המאטים את מעבר הצואה במעי

נכון, לא נעים לדבר על עצירות, אפילו מביך. זה לא הנושא הראשון שיעלה בשולחן השבת או במפגש חברתי, זה גם לא משהו שתספרו על עצמכם בדייט ראשון, אבל לסבול בשקט מנפיחות, כאבים בזמן היציאות, כאבי בטן ושאר מרעין בישין שהעצירות מביאה עימה, זה – לא נעים. לשמחתכם, עצירות היא מצב שלרוב הוא הפיך, ובדרך כלל נפתר בדרך תזונתית, רק צריך לדעת מה אוכלים כשיש עצירות. אגב, עצירות היא גם בעיה שכיחה מאוד, כחמישית מהאוכלוסייה סובלת ממנה, כך שבהחלט ייתכן שאם כן תבחרו להעלות את הנושא בשולחן השבת, תגלו שאתם לא לבד.

אז מה עושים? משנים את הרגלי התזונה ולומדים מה לאכול כשיש עצירות. אבל רגע לפני – בואו תוודאו שאכן אתם סובלים מעצירות, ועונים על אחד או יותר מהתנאים הבאים: תדירות היציאות שלכם ירדה, והיא עומדת עכשיו על פחות משלוש פעמים בשבוע, היציאות שלכם קשות, כמותן קטנה והן אינן מְסַפְּקוֹת. ועכשיו, קבלו:

סיבים, רבותיי, סיבים

כלל האצבע לאורח חיים נכון למניעת עצירות הוא השילוש סיבים תזונתיים-מים-פעילות גופנית. אמצו את שלושתם, ותגדילו משמעותית את הסיכוי שלכם להיפטר מהעצירות.

למה כדי לאכול סיבים תזונתיים כשיש עצירות?

אם אתם סובלים מעצירות ווידאתם שהסיבה היא לא בריאותית (מחלה כלשהי או תרופות), יש סיכוי גדול שהסיבה היא מיעוט סיבים תזונתיים בתפריט שלכם. הסיבים התזונתיים –  המסיסים וגם הלא מסיסים – שהם נטולי ערך קלורי, הם המפתח למעבר קל יותר של הצואה במערכת העיכול. הסיבים הלא מסיסים מוסיפים נפח לצואה ומסייעים ליציאה טובה יותר, ואילו הסיבים המסיסים הופכים לנוזל דמוי ג'לי, ומסייעים למעבר מהיר יותר של הצואה במעיים. מטה אנליזה שנעשתה בסין הראתה שצריכת סיבים תזונתיים העלתה את תדירות היציאות בחולים עם עצירות.

שימו לב! למי שרק מתחילים את צריכת הסיבים שלהם, יש לעשות זאת בהדרגתיות, לבדוק את השפעתם, ולתת לגוף להתרגל, אחרת, "תזכו" בבונוס של גזים ונפיחות. השאיפה היא להגיע בסופו של דבר לצריכה היומית המומלצת שהיא 35-25 גרם סיבים תזונתיים.

ומים גם

מעבר לעובדה ששתיית מים בכמות מספקת חשובה וחיונית לגוף לפעולות רבות מאוד, חוסר במים יכול להיות בין הגורמים לעצירות. המים מסייעים לריכוך הצואה, להגדלת נפח הצואה ולמעבר תקין שלה בתוך מערכת העיכול, וגם לפעילות הסיבים.

אז מה אוכלים כשיש עצירות?

בעיקר מזונות המכילים סיבים תזונתיים. קבלו רעיונות:

  1. ירקות ופירות: הם מקור מעולה לסיבים תזונתיים, והם מספקים גם נוזלים. הירקות והפירות, בייחוד אם אוכלים אותם בקליפתם (אלה שאפשר כמובן, ועדיף את הלא מרוססים), מכילים הרבה סיבים. למשל: גזר בינוני – 1.2 גר' סיבים; פלפל אדום – 1.6 גר'; תפוח עץ בינוני בקליפתו – כ-3 גר'; וכוס של תותי שדה תספק לכם כ-4 גר' סיבים תזונתיים.
  2. קטניות: הן קבוצת מזונות עתירי יתרונות בריאותיים – חוץ מסיבים תזונתיים, הן עתירות גם בחלבון, ויטמינים ומינרלים. הכניסו בכל יום לתפריט שלכם כחצי כוס קטניות מבושלות (בזהירות, קטניות עלולות לגרום לבטן נפוחה). אילו קטניות? עדשים, אפונה, חומוס, פול, שעועית לסוגיה. חלק מהקטניות, למשל, שעועית ואפונה, מכילות עמילן עמיד, המסייע לשפר את מעבר הצואה במעי הגס, תורם לשגשוג חיידקים טובים במעי ומשפר את פעילותו ואת בריאותו. כוס שעועית, המכילה תערובת של סיבים מסיסים ולא מסיסים, מכילה כ-7 גר' סיבים.
  3. שזיפים מיובשים: נכון, הם נחשבים תרופת סבתא לעצירות, אבל בעוד שסבתא פשוט שמעה על זה מסבתא שלה, אנחנו יודעים היום שהם עשירים מאוד בסיבים תזונתיים (בשלושה שזיפים מיובשים יש כ-1.5 גר' סיבים), ובנוסף הם מכילים סוכרים מתסיסים עם תכונות של משלשלים.
  4. זרעי פשתן וצ'יה: הזרעונים הקטנים הללו, שקל כל כך להוסיף אותם למאכלים שונים, יכולים להיות התשובה שלכם לתוספת פשוטה וקלה של סיבים תזונתיים. כף אחת של זרעי פשתן או צ'יה מכילה כ-2.5 גר' סיבים תזונתיים. זה מצוין עם יוגורט, הולך טוב עם סלט ועם שיבולת שועל ואפילו מתקבל נהדר בשייקים. חשוב לדעת שאת זרעי הפשתן עדיף לאכול טחונים, כיוון שלעומת השלמים, הטחונים מתעכלים טוב יותר ומספקים את כל הרכיבים המזינים שאנו צריכים מהם.
  5. שיבולת שועל: מציעה את כל הטוב שבשני עולמות הסיבים: יש בה גם סיבים מסיסים וגם לא מסיסים – בחצי כוס שיבולת שועל תמצאו 2 גר' מכל סוג סיבים, שביחד מוסיפים נפח לצואה, מרככים אותה ומקלים על המעבר שלה בתוך מערכת העיכול.
  6. קיווי: הוא פרי שמכילים הרבה סיבים, אבל פחות סוכר, מה שמגדיל את היתרון שלו. כוס אחת של קיווי חתוך מכילה כ-5 גר' סיבים תזונתיים, ויחד איתם אתם מקבלים גם מנה יפה של ויטמנים (המון ויטמין C…) ומינרלים חיוניים.
  7. פופקורן: חובבי הסרטים שביניכם ודאי ישמחו לשמוע שמעכשיו יש להם "כן" גדול לאכילת פופקורן מול המסך (רק עדיף להימנע מפופקורן בתי קולנוע שעשיר בשומנים). אז… הכינו את הפופקורן שלכם בבית, ותיהנו ממנה יפה של סיבים תזונתיים – שלוש כוסות מהמאכל האוורירי הזה ייתנו לכם 1.5-1 גר' סיבים תזונתיים.
  8. אגוזים: מלך, פקאן, לוז, שקדים, פיסטוקים ובוטנים. כמה סיבים יש בהם? 50 גר' אגוזי מלך מכילים 3.2 גר' סיבים, 50 גר' אגוזי פקאן מכילים 3.8 גר' סיבים ו-50 גר' שקדים מכילים 4.7 גר' סיבים תזונתיים. אפשר פשוט לזרוק אותם ליוגורט או לסלט או לנשנש כחטיף במהלך היום. ואל תשכחו – הנשנושים הקטנים הללו עתירי שומן וקלוריות, וכמובן שההמלצה היא לצרוך אותם טבעיים ולא קלויים.
  9. אורז מלא: יש האומרים שקערה אחת של אורז מלא תגרום אושר לבטן שלכם. האורז המלא עשיר בסיבים תזונתיים (2.5 גר' סיבים לכוס), חוץ מזה שהוא עשיר גם בסלניום, מגנזיום ונוגדי חמצון.
  10. לחם מחיטה מלאה: אולי לא על הלחם לבדו – אבל תוספת שלו לתפריט היומית בהחלט יכולה לסייע ליציאות תקינות. מעבר לכך שהחיטה המלאה עשירה בסיבים תזונתיים (100 גר' קמח מלא מכיל 12.6! גר' סיבים תזונתיים), יש בה גם נוגדי חמצון, חומצות אמינו, מינרלים וויטמינים, שכולם טובים ואף חיוניים לבריאותנו. במחקר שנערך באוניברסיטת הלסינקי, פינלנד, מצאו החוקרים שאכילת לחם שיפון הקלה על עצירות ושיפרה את חילוף החומרים, לעומת אכילת לחם מקמח לבן.
  11. מזונות פרוביוטיים: ובראשם היוגורט. בין שאתם אוהבים את היוגורט שלכם טבעי, מתוק, עם פירות, בלי פירות, יווני או ישראלי – בידקו על האריזה שלו שהוא מכיל חיידקים פרוביוטיים והוסיפו אותו לתפריט היומי. למה? כי החיידקים הפרוביוטיים משפרים את פלורת המעי, מעודדים את תנועתיות המעיים ומגבירים את תדירות היציאות. לא אוהבים יוגורט? לכו על תוסף תזונה המכיל חיידקים פרוביוטיים.
  12. מיץ אלוורה: האלוורה נחשבת לצמח בעל תכונות משלשלות, היא מגרה את דופנות המעי וגורמת לשלשול, ולכן היא גם מתאימה לסובלים מעצירות קשה. אם החלטתם לצרוך מיץ אלוורה, התחילו בכמויות קטנות.

וחשוב לא פחות – מה לא אוכלים כשיש עצירות

רצוי להימנע ממזונות שאינם מכילים סיבים תזונתיים, למשל קמח לבן, סוכר לבן ואורז לבן, הגורמים לעצירות. כמו כן עדיף לא לאכול בננות, אפרסמונים, סברס ורימון, שגורמים לצואה להתקשות. בנוסף, מזונות מטוגנים או עתירים בשומן רווי גם אינם ידידותיים לגוף (בכלל, ובמצב של עצירות בפרט) כיוון שהם מאטים את התקדמות הצואה במעיים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    מארז 9 חודשים

    מארז 9 חודשים

    מולטי ויטמין לנשים בהריון
    ויטמינים ומינרלים לנשים לפני-בהריון-אחרי
    מכיל ברזל קל לעיכול

    אומגה 3
    אומגה 3 עשיר ב- DHA בתוספת חומצה פולית
    באריזת בליסטר לשמירה על איכות וטריות
     226.88 302.50
    25% הנחה
    פרוביוטיק Enzyme פרוביוטיק Enzyme

    פרוביוטיק Enzyme

    זני פרוביוטיקה ואנזימי עיכול
     119.40 159.20
    25% הנחה
    פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער

    פלקסיטול משחה לשפתיים פירות יער

    לטיפול אינטנסיבי בשפתיים יבשות וסדוקות
    בטעם פירות יער
     28.65 38.20
    30 כמוסות
    30% הנחה
    פרוביוטיק Intense 30 פרוביוטיק Intense 30

    פרוביוטיק Intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     95.20 136.00
    כתבה
    סרמידים לטיפוח העור

    סרמידים: מהם ומה תפקידם בטיפוח העור?

    אם את מתעניינת בטיפוח העור, ומחפשת דרכים שיסייעו בקבלת מראה עור צעיר וקורן, בטח כבר שמעת על תוספי קולגן וחומצה היאלורונית. קולגן וחומצה היאלורונית הם רכיבים שנמצאים בעור באופן טבעי, וחשובים לשמירה על המבנה שלנו. עם הגיל, חלה ירידה בתכולה שלהם בעור. מחקרים מראים, ששימוש בתוספי קולגן וחומצה היאלורונית עשוי להגביר את הלחות בעור, את האלסטיות שלו ואף לשפר מראה קמטים. מרכיב חשוב נוסף בעור שכדאי להכיר הם הסרמידים. מי הם, איך הם משפיעים על העור ומה קורה כשהם חסרים? כל התשובות בכתבה.
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    כתבה
    טיפול טבעי בפטריה בנרתיק

    זה אפשרי: פטריה בנרתיק – הטיפול הטבעי

    אין כמעט אישה שלא תסבול מפטריה ואגינלית, הגורמת לגרד ואי נוחות רבה. מהם הטיפולים הטבעיים האפשריים והאם ניתן להסתמך רק עליהם?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    שבוע 18 להיריון

    שבוע 18 להיריון

    השאלה הגדולה הניצבת לפתחך היא האם לבצע בדיקת מי שפיר או לא. הנה כמה פרטים שיעזרו לך לקבל את ההחלטה. וגם – העובר שלך כבר מוצץ אצבע, ואת צריכה להתחיל לחזק את הגוף שלך בברזל, גם דרך המזון וגם באמצעות תוספי תזונה
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    כמה מים לשתות ביום

    כמה מים צריך לשתות ביום?

    הם המרכיב העיקרי בגוף שלנו, וחשובים לכל כך הרבה תהליכים. מחקרים מראים על החשיבות המשמעותית שלהם לבריאות. אבל בעצם, כמה מים צריך לשתות ביום?
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות