חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

איך מטפלים בעצירות?

חושבים שאתם סובלים מעצירות? אתם לא לבד. כמעט כל אחד עלול לסבול ממנה לפחות פעם אחת בחיים. קבלו סקירה קצרה שתעזור לכם להבין מדוע אתם סובלים מעצירות ואיך לטפל בה
דוד גבאי · רוקח, B.Ph, אלטמן, וד"ר שרון גבריאל, דיאטנית קלינית, M.Sc,RD, יועצת אלטמן
  • פרסום 15.12.2016
  • עדכון 28.10.2024
  • 5 דקות קריאה
טיפול בעצירות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    עצירות היא בעיה שכיחה מאוד, בדרגות שונות ובכל הגילאים, אבל אנשים מבוגרים נוטים לסבול ממנה יותר מצעירים, ונשים נוטות לסבול ממנה יותר מאשר גברים

  2. 2

    תזונה דלה בסיבים תזונתיים היא הסיבה השכיחה ביותר לעצירות, לכן תזונה עשירה בסיבים תזונתיים (35-20 גרם ליום) יכולה לעזור

  3. 3

    עצירות היא סימפטום ולא מחלה. הבנה של הגורמים לה יחד עם שינוי הרגלי תזונה ותוספי תזונה מתאימים עשויים להוות פתרון לעצירות במרבית המקרים

גברים, נשים, ילדים ואפילו תינוקות: כמעט כל אחד עלול לסבול מעצירות לפחות פעם אחת בחייו. עם זאת, מבוגרים בדרך כלל יסבלו ממנה יותר מאשר צעירים, ונשים יותר מגברים. עצירות נפוצה יותר בהיריון, למשל, וגם אחרי לידה או ניתוח כלשהו.

אנשים רבים טועים לחשוב שהם סובלים מעצירות כי הם אינם מפרישים צואה מדי יום, אבל פינוי צואה נורמלי הוא כל מה שבין שלוש פעמים ביום לשלוש פעמים בשבוע. מבחינה רפואית עצירות מוגדרת כמצב שבו מספר היציאות קטן משלוש פעמים בשבוע, הצואה קשה, יבשה וקטנה או שיש קושי בפינויה. היא מלווה לעתים קרובות בכאבים ותחושה שאתם נפוחים ומלאים. עם זאת, אולי ירגיע אתכם לדעת שעצירות היא בדרך-כלל לא מצב בעייתי במיוחד. זהו בעצם תסמין ולא מחלה, לכן הבנה של הסיבות להתרחשותה (בדרך כלל תזונה דלה בסיבים תזונתיים), ושינוי הרגלי תזונה (לעתים בתוספת תוספי תזונה מתאימים) יכולים לעזור בטיפול בעצירות.

מה גורם לעצירות?

רגע לפני שנמנה את הסיבות לעצירות, חשוב להבין כיצד המעי פועל: כאשר מזון מגיע למעי הגס, תכולת המים שבו נספגת ומה שנשאר הם חומרי פסולת, כלומר צואה מוצקה. שרירי המעי הגס מתכווצים ודוחפים את הצואה לעבר החלחולת (הידועה גם כרקטום). כאשר המעי הגס סופג יותר מדי מים, או אם שרירי המעי נעים בצורה איטית יחסית, מתרחשת עצירות. כתוצאה מכך, הצואה הופכת להיות קשה ויבשה.

למה זה קורה?

הסיבה השכיחה ביותר לעצירות היא תזונה דלה בסיבים תזונתיים. אנשים שצורכים תזונה עשירה בסיבים תזונתיים נוטים לסבול פחות מעצירות כי הם משמעותיים לייצור צואה רכה וגדולה בנפחה. מבוגרים אמורים לצרוך 20-35 גרם סיבים תזונתיים ביום והם נמצאים בפירות, ירקות, קטניות ודגנים מלאים, כך שהם זמינים וקל לשלב אותם ביומיום.

גם חוסר בפעילות גופנית יכול לגרום לעצירות, אבל הסיבה והקשר עדיין אינם ברורים. מה שאנחנו יודעים בכל זאת הוא כי עצירות יכולה להתרחש כתוצאה של היעדר פעילות גופנית מסודרת בזמן החלמה ממחלה, פציעה או ניתוח.

בנוסף, קיימים מספר סוגי תרופות העלולים לגרום לעצירות, בהם:

  • תרופות לשיכוך כאבים
  • תרופות נוגדות חומצה
  • תרופות להורדת לחץ דם (מסוג חוסמי תעלות סידן)
  • תרופות לטיפול בפרקינסון
  • תרופות נוגדות דיכאון
  • תרופות משתנות
  • נטילת אנטיביוטיקה שפוגעת באוכלוסיית החיידקים במעי
  • נטילת תוסף ברזל (מומלץ לבחור בתוסף בעל ספיגה טובה ונוח לעיכול)

שינוי באורח החיים, כמו טיול או נסיעה ארוכה, יכול לגרום לעצירות בגלל השינוי בשגרה בכלל ובתזונה בפרט.

עצירות אופיינית גם בקרב נשים בהיריון בגלל שינויים הורמונליים, לחץ על האיברים הפנימיים, צריכת נוזלים לא מספקת ונטילת תוספי ברזל מסוימים.

שימוש במשלשלים לאורך זמן גם הוא עלול להחמיר עצירות. השימוש במשלשלים אמנם יוצר תחושת הקלה, אולם הגוף מתרגל אליהם כך שעלול להיווצר צורך להגדיל את הכמות עד כדי התמכרות.

באופן כללי, הפרעות בתפקוד המעי הגס והחלחולת וכן תסמונת המעי הרגיש מתבטאים לעתים בעצירות.

לבסוף, חוסר בנוזלים והתייבשות מעודדים עצירות. אנשים רבים שסובלים מעצירות מדווחים על הקלה מסוימת אחרי שהחלו לשתות יותר. שתייה מוסיפה נוזלים למעי הגס ומגדילה את נפח הצואה כך שהיא מאפשרת תנועתיות רכה יותר. עם זאת, חשוב לדעת כי משקאות המכילים קפאין (כן, גם קולה) עלולים להחמיר את המצב, מפני שהם גורמים להתייבשות. משקה נוסף שגורם להתייבשות הוא אלכוהול.

טיפול בעצירות

ברוב המקרים הפתרון לעצירות טמון בשינוי בתזונה כאשר תוספי תזונה מתאימים יקלו מאוד על התסמינים ויסייעו במניעה של חזרתם.

תזונה

חשוב להוסיף מזונות עתירי סיבים תזונתיים לתזונה היומיומית. הנה למשל רשימה של מאכלים שתוכלו להוסיף לתפריט שלכם בקלות:

מזוןכמות סיבים
פרוסת לחם מחיטה מלאה2 גרם
ירק טרי עם קליפה2 גרם
פרי גדול עם קליפה (למשל תפוח עץ)4 גרם
כוס קטניות מבושלות (גרגרי חומוס, אפונה)15 גרם
כוס אורז מלא מבושל5 גרם

פרוביוטיקה

המושג פרוביוטיקה מתייחס למזון כמו יוגורט ומשקאות פרוביוטיים או לתוספי תזונה המכילים חיידקים "טובים", שהם זהים לחיידקים הנמצאים במערכת העיכול. מחקרים מצאו שצריכה של פרוביוטיקה מסייעת לטיפול בעצירות, כי הם מגבירים את התנועתיות של המעי.

תוכלו לאכול יוגורט או לצרוך משקאות פרוביוטיים שישיבו את האיזון למערכת העיכול שלכם באמצעות תוספת של חיידקים פרוביוטיים (חיידקים "טובים") לסיסטם (מערכת) שלכם.

שינויים באורח החיים

פעילות גופנית ושתיית כמות מספקת של נוזלים, יסייעו גם הם למניעת עצירות.

שימוש בתוספי תזונה המכילים צמחי מרפא

חלק מתוספי התזונה מכילים צמחים שמסייעים לפעילות תקינה של מערכת העיכול ומעודדים את תנועתיות המעי. כשבוחרים תוסף כזה, חשוב לשים לב שהוא אינו מכיל צמחים שמייצרים תלות.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    כורכום 360 Active

    כורכום 360 Active

    קפליות המכילות מיצוי כורכוםפטנטי בתוספת ביופרין
     121.73 162.30
    25% הנחה
    פרוביוטיק Enzyme פרוביוטיק Enzyme

    פרוביוטיק Enzyme

    זני פרוביוטיקה ואנזימי עיכול
     119.40 159.20
    25% הנחה
    חילבה + כרום חילבה + כרום

    חילבה + כרום

    מיצוי ייחודי מזרעי חילבה, כרום, תמצית ג'ימנמה וביוטין
     151.20 201.60
    30 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס 30

    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס

    פרוביוטיקה בטכנולוגיה מתקדמת
     137.55 183.40
    כתבה
    סוכרת היריון

    סוכרת היריון – האבחנה ודרכי טיפול

    תקופת המעבר להורות היא תקופה מלאה ברגשות שונים ועצימים יחד. לעיתים, במהלך התקופה הזאת ישנן נשים העלולות לפתח סוכרת היריון. ישנם גורמי סיכון שונים לסוכרת היריון שכדאי להכיר, היכרות עם אותם גורמי סיכון יכולה לעזור לאישה לקדם אורח חיים בריא שמפחית את הסיכון להתפתחותה של סוכרת היריון. מהם גורמי הסיכון? איך תדעי אם יש לך סוכרת? מה עושים כשמאובחנים עם סוכרת היריון? מהי התזונה המומלצת במצבים של סוכרת היריון ואיך אפשר להתמודד עם המצב החדש? בואו נעשה קצת סדר
    נעמה שונפלד ·דיאטנית קלינית RD B.Sc
    כתבה
    תזונה לטחורים

    תזונה בזמן טחורים: מה כדאי ולא כדאי לאכול?

    אחד הגורמים העיקריים להיווצרות טחורים טמון בתזונה וקיימים מספר אמצעים מקדימים אותם חשוב לקחת בחשבון כדי להפחית את הסיכויים לסבול מטחורים, או לפחות לסייע בטיפול בהם. כאן בכתבה ריכזנו בשבילכם מידע על מה כדאי לאכול וממה כדאי להימנע בזמן טחורים
    עמית בלכר ·דיאטנית קלינית
    כתבה
    דגים לשיפור הזיכרון

    כיצד דגים יעזרו לכם בשיפור הזיכרון

    דייג אוהב דגים? גם המוח שלכם. מחקר מגלה, כי אכילה של דגי ים צפוניים, כמו סלמון ומקרל המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3, עשויה להפחית סיכון לאלצהיימר ובעיות בזיכרון
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    אינזימים

    אנזימים – חלבונים קטנים עם תפקיד גדול

    אנזימים, בטח שמעתם עליהם, אבל האם ידעתם שהם חלבונים? האם ידעתם שהם בעלי תפקיד מפתח במגוון תהליכים ביולוגים? האם ידעתם שהם הכרחיים לתהליך העיכול? האם ידעתם שהם מיוצרים בגופינו אך ניתן לקבל אותם גם בצורה חיצונית באמצעות המזון או בתוסף? אם עניתם "לא" על יותר משאלה אחת, הכתבה הזו בשבילכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות