חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סיבים תזונתיים – מה הם עושים והאם הם חיוניים לבריאותנו?

כשמדברים על תזונה נכונה ההמלצה לצריכת סיבים תזונתיים עולה פעמים רבות. מוצרים רבים שנמצאים על המדף בסופר אף מתהדרים בתוויות מודגשות דוגמת "עשיר/בתוספת סיבים תזונתיים", האם יש בסיס להמלצה?
נועה ברקוביץ
נועה ברקוביץ · דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 25.07.2019
  • עדכון 16.03.2025
  • 3 דקות קריאה
סיבים תזונתיים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    צריכת תזונה עשירה בסיבים תזונתיים תורמת רבות לבריאותנו בין היתר על ידי הסדרת היציאות, הגברת תחושת השובע, הפחתת הסיכון לסוכרת ולממאירות, איזון השומנים בדם, תרומה לשגשוגם של חיידקי מעי טובים ועוד

  2. 2

    ההמלצה לצריכת סיבים תזונתיים עומדת על 14 גרם סיבים לכל 1,000 קק"ל. בניגוד להמלצה, הצריכה בתזונה המערבית נמוכה באופן משמעותי ועומדת על ממוצע צריכה של 6.4 גרם סיבים לכל 1,000 קק"ל, בהחלט מצב עגום!

  3. 3

    תוספת חיצונית של סיבים תזונתיים תתרום לבריאות המעי, להגברת תחושת השובע, לאיזון רמות הסוכר והשומנים בדם ועוד אך גם תהווה השלמה נהדרת שתעזור להגיע להמלצה לצריכה היומית

אכן לסיבים תזונתיים תרומה רבה לבריאותנו: הם מסדירים יציאות, תורמים לתחושת שובע, מפחיתים את הסיכון לסוכרת, למחלות לב, כלי דם, לממאירויות במערכת העיכול ועוד. ניתן לחלק את הסיבים בחלוקה גסה לשתי קבוצות, סיבים מסיסים במים וסיבים שאינם מסיסים. לכל קבוצה פעילות שונה, הסיבים המסיסים עוזרים למשל לאזן את רמות הכולסטרול והסוכר בדם ותורמים לתחושת שובע על ידי כך שהופכים למעין ג'ל בקיבה ומעכבים את ריקונה. הסיבים הבלתי מסיסים בין היתר משפרים את קצב התקדמות המזון במערכת העיכול ועשויים לסייע במקרים של עצירות.

היתרונות שבתזונה עשירה בסיבים תזונתיים:

  • הסדרת היציאות – הגדלת נפח ומשקל הצואה ושיפור התקדמותה לאורך המעי.
  • שמירה על בריאות המעי – הפחתת הסיכון לממאירויות במעי, למחלות דוגמת דברטיקולוזיס ועוד.
  • הורדת רמות הכולסטרול – הפחתת רמות ה- LDL בדם וכך גם הפחתת הסיכון להתפתחותן של תחלואות לב וכלי דם.
  • איזון רמות סוכר בדם – האטת קצב ספיגת הסוכר אל זרם הדם ובכך מסייעים באיזון הרמות בדם ואף ואף הפחתת הסיכון לפתח סוכרת סוג 2.
  • שיפור המיקרוביום במעי – הסיבים תורמים להתפתחות ושגשוג חיידקי מעי פרוביוטים ובכך תורמים לבריאות האדם.

מה המינון המומלץ?

לפי ה- (Institute of Medicine (IOM ההמלצה לצריכת סיבים תזונתיים עבור אנשים בוגרים בגילאי 51-18 עומדת על 38 גר'/יום ו-25 גר'/יום לגברים ונשים בהתאמה.

איך ניתן להגיע להמלצה?

העשרת התזונה בסיבים תעשה על ידי הגברת צריכת ירקות, שילוב פירות, העדפה של דגנים מלאים על פני דגנים מעובדים, שילוב קטניות בתזונה על בסיס יומי וצריכת אגוזים וזרעים שונים. עם זאת, לעיתים גם כאשר התזונה מגוונת וכוללת שלל מזונות מן הצומח, לא מצליחים להגיע להמלצה היומית לצריכת סיבים ולכן, צריכת מזונות מועשרים בסיבים ותוספת של תוסף תזונה הכולל סיבים תזונתיים עשויים לעזור.

מתי מומלץ לקחת תוסף סיבים תזונתיים? 

ישנן שלוש התוויות לנטילת תוסף סיבים:

  1. השלמה תזונתית – כאשר על אף צריכת תזונה מגוונת ומאוזנת לא מצליחים להגיע להמלצה היומית לצריכה.
  2. לטיפול בעצירות.
  3.  כאשר נרצה ליהנות מההטבות הבריאותיות המיוחסות לסיבים – במצבים בריאותיים בהם לתוספת סיבים עשויה להיות תרומה לשיפור המצב, לדוגמה לאיזון רמות סוכר בדם, להגברת תחושת שובע, להסדרת היציאות ועוד.

איך נבחר את התוסף המתאים לנו?

קיימים סוגים שונים של תוספים אך בבואכם לרכוש תוסף העדיפו תוסף המכיל פרוביוטיקה לפעילות משולבת אשר תספק מענה רחב יותר להסדרת פעילות העיכול. בנוסף, העדיפו סיב מסוג דקסטרין תירס, סיבים אלה הם סיבים מסיסים עם מספר יתרונות:

  1. לא יכילו גלוטן ולכן יתאימו גם למי שסובל מצליאק או מרגישות לגלוטן.
  2. מופחתים תופעות לוואי במערכת העיכול ולכן צריכתם לא תעורר תופעות לוואי דוגמת נפיחות וגזים בבטן.
  3. יעברו תסיסה מלאה על ידי חיידקי המעי וכך יהוו מצע מזון נהדר שיתרום לשגשוג חיידקים פרוביוטיים.
  4. יתרמו לייצור חומצות שומן קצרות שרשרת שלהן תרומה משמעותית לבריאות המעי, להפחתת דלקתיות, לעיכוב שגשוגם של חיידקים מזיקים ועוד.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    45 קפליות
    מולטי ויטמין לנשים

    מולטי ויטמין לנשים

    קפליות המכילות ויטמינים ומינרלים בתוספת ג'ינסנג ו-Q-10
     110.80
    30 כמוסות
    30% הנחה
    פרוביוטיק Intense 30 פרוביוטיק Intense 30

    פרוביוטיק Intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     95.20 136.00
    פרוטק סירופ לח פרוטק סירופ לח

    פרוטק סירופ לח

    סירופ תמציות צמחים
     40.20
    100 טבליות
    סופרלס 100 סופרלס 100

    סופרלס

    טבליות המכילות שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
     75.50
    כתבה
    ספירולינה

    ספירולינה: כל מה שכדאי לדעת

    מה זה ספירולינה (אצה, אבל אחרת), מדוע היא נחשבת למזון על (בגלל החלבון, אבל לא רק), מדוע היא חשובה לספורטאים ואיך היא קשורה לשיקום שרירים (בשתי מילים: אומגה 3)
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    נרוקסן טיפול טבעי בדיכאון

    איך לצאת מדיכאון בדרכים טבעיות

    מרגישים שלאחרונה אין לכם חשק לכלום ודברים רבים הופכים פתאום קשים לביצוע? זה בדיוק הזמן לטפל בעצמכם. איך לצאת מדיכאון באופן טבעי?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    בדיקת מי שפיר

    מי שפיר

    בדיקת מי שפיר היא כלי אבחנתי חשוב ברפואת נשים הרות, זוהי בדיקה טרום לידתית שבה נלקחת דגימה קטנה של הנוזל המקיף את העובר. הבדיקה מאפשרת לאבחן מומים גנטיים כגון תסמונת דאון והפרעות אחרות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15-20 להיריון ולמרות שהיא כרוכה בסיכונים, היא מספקת מידע חשוב להורים לעתיד לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאות העובר. מה מטרת הבדיקה? איך היא מבוצעת? מה הסיכונים? תשובות לשאלות ועוד בכתבה שלפניכן
    כתבה
    תזונה וזיכרון

    תזונה וזיכרון

    אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, וההערכה הרווחת היא שעד שנת 2050 יהיו בעולם לפחות שני מיליארד בני אדם מעל גיל 60, ומתוכם כ- 131 מיליון יסבלו מרידה בזיכרון. הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות מתקדמת עם הגיל, כאשר מחצית מהסובלים מירידה קוגניטיבית קלה ידרדרו לדמנציה תוך 5 שנים[1]. בשנים האחרונות נאספות ראיות מדעיות התומכות בקשר שבין צריכת רכיבי תזונה מסוימים לבין האטת הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות, והמובילים שבהם מפורטים בכתבה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות