חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

תזונה בזמן טחורים: מה כדאי ולא כדאי לאכול?

אחד הגורמים העיקריים להיווצרות טחורים טמון בתזונה וקיימים מספר אמצעים מקדימים אותם חשוב לקחת בחשבון כדי להפחית את הסיכויים לסבול מטחורים, או לפחות לסייע בטיפול בהם. כאן בכתבה ריכזנו בשבילכם מידע על מה כדאי לאכול וממה כדאי להימנע בזמן טחורים
עמית בלכר · דיאטנית קלינית
  • פרסום 03.03.2022
  • עדכון 28.10.2024
  • 5 דקות קריאה
תזונה לטחורים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    טחורים היא אחת המחלות הנפוצות ביותר, המשפיעה באופן משמעותי על איכות החיים

  2. 2

    עצירות כרונית היא אחת הסיבות השכיחות ביותר לטחורים

  3. 3

    הדרך הטובה ביותר לטפל בטחורים היא באמצעות צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים בכלל וסיבים מסיסים בפרט

מה זה טחורים?

טחורים (Hemorrhoids) הם מבנים אנטומיים המכילים רקמת חיבור, שריר וכלי דם הממוקמים באזור פי הטבעת. הם נוכחים אצל אנשים בריאים ומהווים חלק תקין של פי הטבעת, מסייעים באיטום פי הטבעת ושמירה על גמישותו. הבעיה מתחילה כאשר כלי הדם הללו נמתחים ונקרעים ואז מופיע דימום, כאב, גירוד, גירוי, ריר ודליפת צואה.

גורמים המשפיעים על התפתחות טחורים הם: מסת גוף גבוהה (BMI), היריון, אורח חיים לא פעיל, דיאטה דלת סיבים, מאמץ בזמן פעולת מעיים, ישיבה ממושכת באסלה ואף קיום יחסי מין אנאליים.

בארצות הברית, טחורים הם האבחנה השלישית בשכיחותה במערכת העיכול עם 3.3 מיליון ביקורים בקופות חולים ובתי חולים מדי שנה, כאשר השיא בגילאים 65-45 לגברים ונשים. ניתוח תוצאות של שבעה מחקרים שהשוו צריכת תוספת סיבים תזונתיים ביום לצריכה המומלצת אצל אנשים שסבלו מטחורים, נמצא כי אלו שצרכו תוספת סיבים (20-7 גרם ליום) הפחיתו את הסיכון לדימומים ב-50%.

לפי משרד הבריאות, ההמלצה לצריכת סיבים תזונתיים עבור אנשים בוגרים בגילאי 18-51 עומדת על 38 גרם ליום לגברים ו-25 גרם ליום לנשים.

מה הקשר בין סיבים תזונתיים לבין טחורים?

הדרך הטובה ביותר לטפל בטחורים היא באמצעות צריכה גבוהה יותר של סיבים תזונתיים.

הסיבים נחלקים לשני סוגים:

  • סיבים מסיסים
  • סיבים בלתי מסיסים

הסיבים המסיסים נמסים במים ויוצרים מעין עיסה ע"י ספיחת מים כפי שקורה כאשר מערבבים שיבולת שועל ומים, סיבים אלה מגדילים את נפח הצואה, מרככים אותה וכך מאפשרים יציאה קלה יותר. הסיבים המסיסים נמצאו יעילים בהקלה על תסמיני עצירות. הסיבים הבלתי מסיסים אינם מתעכלים ועוזרים לתנועתיות טובה של מערכת העיכול.

מה מומלץ לאכול כשיש טחורים?

בין הסיבים המסיסים שנמצאים בפירות נמצא סיב הפקטין (Pectin), זהו הוא סיב פרה-ביוטי המהווה שמסייע במצבי עצירות ונמצא באבוקדו, תות עץ, גויאבה, פטל, תאנה ואגס. לכן במצבי עצירות מומלץ לשלב את הפירות האלה בתזונה בהתאם להמלצות לצריכת פירות.

  • כמות הסיבים המסיסים ב-100 גרם פרי – אבוקדו (2.4 גרם), גויאבה (1.8 גרם), רימון (1.6 גרם), פטל (1.2 גרם), תפוז ומשמש (1 גרם), קיווי ואגס (0.9 גרם), בננות (0.8 גרם) מנגו, אפרסק, תאנה ודובדבן (0.6 גרם) ושזיף, תפוח וענבים (0.5 גרם).
  • מחקרים הראו כי 300 גרם ליום של מנגו טרי הפחיתו ב-60% את העצירות (כולל תדירות יציאות, קושי להתפנות, כאבים בפינוי, ניסיונות התפנות יומיים ומשך העצירות) אצל אנשים הסובלים מעצירות כרונית. כמו כן, צריכת פרי קיווי פעמיים ביום שיפרה את הרפיון, ריככה את הצואה והקלה על עצירות כרונית.
  • עבור פירות יבשים, כמות הסיבים המסיסים ב-40 גרם פרי יבש – במקום הראשון תאנים מיובשות עם 37 גרם סיבים מסיסים, לאחר מכן משמשים, חמוציות ושזיפים עם 2.5 גרם, תמרים מגולענים עם 1.5 גרם ולבסוף צימוקים עם 1.2 גרם סיבים מסיסים.
  • נמצא כי 2 מנות יומיות של שזיפים מיובשים היו יעילות כמו 2 מנות יומיות של פסיליום להגברת תדירות הצואה ושיפור עקביות מתן הצואה אצל נבדקים עם עצירות כרונית.
  • מזונות נוספים שעשירים בסיבים מסיסים הם קטניות- שעועית, חומוס, סויה ואפונה; דגנים- שיבולת שועל, סובין שיבולת שועל, פסיליום, נבט חיטה ודוח; וירקות ממשפחת הצלבנים- ברוקולי, כרוב ניצנים ולפת.

הוספת סיבים תזונתיים מסיסים לארוחות או לנשנושים היומיים יכולה לקדם סדירות ביציאות ולעזור מפני עצירות, בנוסף לחשיבותם לבריאות מערכת העיכול, איזון סוכר וכולסטרול בדם ושמירה על משקל גוף תקין.

ומה לא מומלץ לאכול?

  • מזונות דלים בסיבים תזונתיים כמו קמחים לא מלאים למשל לחם לבן, מוצרי חלב העשירים בסוכר החלב לקטוז, בשר אדום ואוכל מעובד ותעשייתי עלולים לגרום להחמרת העצירות וכן להחמרת מצב הטחורים.
  • הימנעו ממאכלים מטוגנים או ממאכלים עשירים בשומן רווי, אשר מאטים את פעילות מערכת העיכול.
  • קפאין ואלכוהול גורמים להתייבשות המקשה על מתן צואה ומחריפה את מצב הטחורים.
  • כמו כן, צריכה גבוהה של מלח עלולה לגרום לעליה בלחץ הדם בוורידים ולהחמיר את מצבם של הטחורים.
  • אם אתם לוקחים תוספי ברזל, כדאי לוודא שאתם צורכים תוספי ברזל עם טכנולוגיה פטנטית מופחתת תופעות לוואי משום שפעמים רבות תוספי ברזל עלולים לגרום לעצירות, וזו עלולה לגרום לטחורים או להחמיר את מצבם.

סיכום

אורח חיים בריא ותזונה נכונה יכולים להקל בתסמינים ואף למנוע את היווצרות הטחורים. שינוי באורח החיים צריך לכלול הגדלת צריכת סיבים תזונתיים ונוזלים כאחד, הפחתת צריכת מזון מעובד ותעשייתי, הימנעות ממאמץ בפעולת מעיים ופעילות גופנית סדירה שגם לה תרומה לפעילות מעיים תקינה. אורח חיים ושינוי תזונתי הם עמוד התווך לטיפול במחלת טחורים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    Energy Complex

    אנרג'י קומפלקס

    4סוגי תמציות ג'ינסנג בשילוב תמצית מאקה
     156.20
    220 טבליות
    סופרלס 220 סופרלס 220

    סופרלס

    טבליות המכילות שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
    המוצר אזל מהמלאי
    115 כמוסות
    אלספה MAX 115

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ"ג אומגה 3 בכל כמוסה
    המוצר אזל מהמלאי
    פרוביוטיק Enzyme פרוביוטיק Enzyme

    פרוביוטיק Enzyme

    זני פרוביוטיקה ואנזימי עיכול
     159.20
    כתבה
    לחץ דם נמוך

    לחץ דם נמוך: מה מרגישים ואיך מטפלים?

    אמרו לכם שיש לכם לחץ דם נמוך, אבל אתם לא ממש יודעים מה לעשות עם זה? אז קבלו: למה אתם מרגישים סחרחורת ועייפות, איך אפשר להקל על הסימפטומים, והאם זה מסוכן?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    מוצרי חלב

    איך מתמודדים עם רגישות למוצרי חלב?

    ישנם רבים המפתחים רגישות לחלב ולמוצריו, תופעה שקיבלה את השם הרפואי אי סבילות ללקטוז ושנגרמת בגלל חסר באנזים לקטאז. כיצד מתמודדים? נסו את העצות הבאות
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    תזונה וזיכרון

    תזונה וזיכרון

    אוכלוסיית העולם הולכת ומזדקנת, וההערכה הרווחת היא שעד שנת 2050 יהיו בעולם לפחות שני מיליארד בני אדם מעל גיל 60, ומתוכם כ- 131 מיליון יסבלו מרידה בזיכרון. הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות מתקדמת עם הגיל, כאשר מחצית מהסובלים מירידה קוגניטיבית קלה ידרדרו לדמנציה תוך 5 שנים[1]. בשנים האחרונות נאספות ראיות מדעיות התומכות בקשר שבין צריכת רכיבי תזונה מסוימים לבין האטת הירידה בזיכרון וביכולות הקוגניטיביות, והמובילים שבהם מפורטים בכתבה.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    מתי לוקחים פרוביוטיקה

    כדאי לדעת: מתי לוקחים פרוביוטיקה?

    אומרים לכם שחשוב לקחת אותה עם אנטיביוטיקה, שהיא טובה לכאבי בטן, לדלקות בנרתיק, לבעיות מעיים, וזו רק רשימה חלקית... למה כדאי לקחת פרוביוטיקה, איך היא פועלת בגוף, למה היא חיונית במצבים בריאותיים שונים ומתי לוקחים פרוביוטיקה?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות