עצירות מוגדרת כאחד מהמצבים הבאים: פחות משלוש יציאות בשבוע, יציאות קשות או יציאות שדורשות מאמץ או שלאחר יציאה עדיין יש תחושה של חוסר התרוקנות. אך גם שינוי בתדירות היציאות, למשל מצב שבו יש ירידה פתאומית ממצב בו יש יציאה מספר פעמים ביום למצב של יום ללא יציאה כלל יכול להיחשב לעיתים כעצירות.
עצירות נחשבת להפרעת העיכול הנפוצה ביותר – כחמישית מהאוכלוסייה סובלת ממנה, נשים יותר מגברים, ואנשים מבוגרים יותר מצעירים.
איך לשחרר עצירות? – 12 עצות שיכולות לסייע בהקלה על העצירות
ריכזנו עבורכם מספר תרופות סבתא ודרכי טיפול טבעיים בעצירות, אך לפני הכול, שותים מים, והרבה.
רובם הגדול של מקרי העצירות מקושרים לצריכה נמוכה של מים, הגורם לצואה להתייבש ולהתקשות. אז לפני שאתם ממשיכים לקריאת העצות הבאות, התחילו לשתות מים, והרבה…
- זרעי פשתן טחונים: הם מכילים סיבים תזונתיים שמעודדים תנועתיות במעי, ואומגה 3, שניחנה בתכונות אנטי דלקתיות המרגיעות את מערכת העיכול.
אפשר לשלב כף זרעי פשתן טחונים בכוס מיץ תפוזים ביתי סחוט פעמיים ביום. אפשר גם להוסיף את זרעי הפשתן הטחונים ליוגורט. - הקפדה על צריכת שומנים צמחיים בתפריט: שמן זית, טחינה, אבוקדו… אלה מקורות מצוינים לשומן צמחי. השמנים האלה יכולים לשמש כמעין תרופת סבתא עם הסבר "פחות מדעי" אבל בהחלט שימושי אצל אנשים רבים שסובלים מעצירות. מה ההסבר? "שימון המערכת" – לשומן יש יכולת לגרות את מערכת העיכול ובצריכה מתונה כשהשמנים משתלבים בתזונה יומיומית שלנו הם יכולים לתרום לפעילות תקינה של מערכת העיכול.
- מגנזיום: מגנזיום הוא מינרל חשוב מאוד בגוף, והוא אחראי ליותר מ-300 תהליכים שונים בגוף. המגנזיום יכול להיות יעיל מאוד בשחרור עצירות –בריכוך הצואה והרפיית השרירים הטבעתיים. מגנזיום מסייע לספיגת מים אל תוך המעי, מה שעוזר בריכוך הצואה. בנוסף, במקרה של עצירות שהסיבה לה היא קושי בהרפיית השרירים הטבעתיים, מסייע המגנזיום להרפייתם. איך צורכים מגנזיום? אפשר להוסיף כפית מלח אנגלי (מלח אפסום), שהוא למעשה מגנזיום גופרתי, לכוס מים, לערבב היטב ולשתות; אופציה אחרת היא לצרוך תוסף מגנזיום ציטראט. אם החלטתם להיעזר במגנזיום ואתם צורכים תרופות כלשהן, התייעצו עם הרופא.
- מולסה, המגנזיום כבר בפנים: המולסה היא דרך נוספת לצרוך מגנזיום. במצב של עצירות, טיפול מיידי יכול להיות כפית אחת של מולסה נטולת גופרית (Blackstrap molasses) עם מים חמים על בטן ריקה. המולסה היא סוכר טהור שבישלו אותו והרתיחו אותו. תוצאת הרתיחה של הסוכר היא מיץ סוכר טהור שמתגבש ומכיל כמויות משמעותיות של ויטמינים ומינרלים, בייחוד מגנזיום, שכאמור, עוזר לעצירות.
- סודה לשתייה: תשאלו, איך אפשר לשחרר עצירות עם סודה לשתייה? כאן העצה מתייחסת דווקא לגזים שחשים במצב של עצירות. כשהצואה לא מתפנה ממערכת העיכול יש תסיסה של חיידקים וכתוצאה מכך נוצרת כמות גדולה של גזים שיכולה להוביל לתחושת אי נוחות רבה. מתברר שהאבקה הלבנה הזו יכולה "לחולל פלאים" לבטן בזכות הביקרבונט שמצוי בה שמסייע לשחרור גזים ומספק הקלה מיידית בכאב הבטן ובעצירות. כל שעליכם לעשות הוא לשים כפית אחת של סודה לשתייה בתוך רבע כוס מים חמים ולשתות.
- אלוורה: ג'ל אלוורה או מיץ אלוורה מצוינים לעצירות. טיפול מסורתי מיידי טוב ניתן לעצירות. איך צורכים? עלי האלוורה מכילים שרף יבש שבו חומר פעיל הגורם לזירוז הפרשת מיצי המרה, הפועלים כמעין חומר משלשל. האלוורה נחשבת למשלשל חזק שאין לצרוך אותו בכמויות גדולות ולאורך זמן.
מה צריך? שתי כפות של ג'ל אלוורה טהור בתוך כוס מיץ פירות – מערבבים ושותים בבוקר. לחלופין, אפשר לשתות כוס אחת של מיץ אלוורה. - מיץ שזיפים מיובשים: אחת מתרופות הסבתא הקלאסיות לעצירות, העובדת כמשלשל טבעי. איך? בזכות הכמות הגבוהה של הסיבים והסורביטול – פחמימה טבעית המרככת את הצואה על ידי החזרת מים אל המעי הגס. מה עושים? מבשלים את השזיפים במים, ובבוקר, על קיבה ריקה, שותים את המים ואפשר גם לאכול את השזיפים. חשוב לצרוך אותם באופן מבוקר.
- שורש חומעה ושן הארי: אלה "משלשלים מן הטבע", שורש חומעה צהובה פועל כמשלשל עדין. הוא משחרר מיצי מרה, מנקה רעלים ומסייע לקידום פעילות המעיים. שורש שן הארי מגביר את ההפרשה הרירית במערכת העיכול ומקדם את פעילותה. אפשר לצרוך אותם כתוספי תזונה.
- משלשלים אוסמוטיים, משלשלי נפח ומשלשלים מגרים: ישנם סוגים שונים של משלשלים שעובדים בדרכים שונות על המעי. משלשלים אוסמוטיים גורמים למעי הגס לספוח מים ולהתנפח. חומרי סיכה, כמו פראפין, הם שמנים שמסככים את המעי ומסייעים לצואה להחליק החוצה. וישנם גם המשלשלים המגרים, הגורמים לגירוי בדופנות המעי ולהתכווצותו, דוגמת צמח הסנה ושמן קיק.
- שינוי תנוחת התפנות: מאחר שתנוחת הישיבה הרגילה על האסלה היא לא התנוחה הטבעית להתפנות, במצבים של עצירות מומלץ להגביה את הרגליים כדי לדמות מצב כריעה. איך עושים את זה? הניחו את הרגליים על שרפרף בזמן הישיבה על האסלה, וקרבו אותן אל החזה ככל האפשר. זה בהחלט יכול לעזור להקל על מעבר הצואה החוצה.
- קפה: מתברר שקפה הבוקר האהוב עלינו יכול לעזור לנו להתפנות ולא רק לשמש כשעון מעורר. הקפאין הוא חומר ממריץ טבעי למערכת העיכול. 2-1 כוסות ביום יכולות לעזור להמריץ את פעולת מערכת העיכול. אבל אל תגזימו! הקפה גם משתן ושתייה מרובה יכולה לגרום להשתנה מרובה והקשיית הצואה.
- החזירו את החיידקים הטובים – פרוביוטיקה: החיידקים הטובים חשובים מאוד לפעילות תקינה של המעי, הם יכולים לסייע להפחתת תחושת הנפיחות בעקבות עצירות והיווצרות גזים, ויכולים לסייע לפעילות מעיים תקינה. אפשר לצרוך אותם באכילת יוגורט או בנטילת תוסף פרוביוטיקה ייעודי עם זנים נחקרים.
מתי תדעו שמדובר בעצירות?
חווים הפחתה בכמות היציאות ובתדירות שלהן? כשכבר יש יציאה היא דורשת מאמץ גדול, מכאיבה ולא תמיד מרגישים מרוקנים בסיומה? כנראה שאתם סובלים מעצירות. תסמיני העצירות כוללים – נפיחות בבטן, כאבי בטן, כאב או דימום בזמן יציאה, גזים ועייפות – גורמים לאי נוחות ואי נעימות, ולכן רבים מהסובלים מעצירות מחפשים טיפול מיידי.
הרפואה מבחינה בשני סוגי עצירות:
- האחת שהסיבה לה היא תפקודית או בעיה כלשהי במעי הגס
- עצירות שהסיבות לה הן אורח חיים, תרופות מסוימות או מחלה כלשהי
עצירות חמורה או כרונית מול עצירות חדשה
הבחנה נוספת בין סוגי עצירות היא ההבחנה בין עצירות כרונית, הנמשכת שנים, לבין עצירות פתאומית חדשה, שהופיעה לאחרונה. עצירות שאינה מטופלת עלולה לגרום לדלקות במעי, טחורים, פיסורה, גזים, ריח רע מהפה ואי נוחות במערכת העיכול.
איך מונעים עצירות?
הפתרון הראשוני לעצירות הוא לאמץ אורח חיים בריא, הכולל תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, פעילות גופנית ושתייה מרובה. הסיבים התזונתיים מרככים את הצואה, מגדילים את נפחה ומשפרים את תנועתיות המעי, המים שומרים על הצואה לחה וכך יכולים למנוע מצב של התקשות והתייבשות הצואה (מה שמסכן בפציעה בעת ההתפנות), והקפדה על אורח חיים פעיל בשילוב פעילות גופנית יזומה התורמת לתנועתיות מערכת העיכול ובהקשר אחר גם מאיצה את חילוף החומרים.