חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

דיאטה נטולת גלוטן והמיקרוביום

ידוע כי הרכב המיקרוביום מושפע מהתזונה. הגנום של חיידקי המעי, מקודד לייצור אנזימים היכולים לפרק את  הרכיבים הפחמימתיים, ובכך, מקנה יתרון תחרותי לקבוצת חיידקים אלו, על פני חיידקים פתוגניים באכלוס המעי.
ד"ר שרון גבריאל · דיאטנית קלינית RD
  • פרסום 15.03.2018
  • עדכון 01.05.2025
  • 4 דקות קריאה
דיאטה נטולת גלוטן והמיקרוביום

אנשים המאמצים תזונה נטולת גלוטן, בין אם מסיבות רפואיות (צליאק ורגישות לגלוטן), או עקב אורח חיים ואמונה, משנים את הרכב המיקרוביום המעי שלהם לרעת אוכלוסיות הביפידובקטריות. נמצא במחקרים שבאימוץ דיאטה ללא גלוטן אוכלוסיות הביפידובקרטיריות והלקטובצילוסים שמאכלסת באופן טבעי את המעי פחתו משמעותית, ואילו חיידקים ממשפחת האנטרובקטריאצה בכלל, ו- Ecoli בפרט, שהינם חיידקי מעיים אשר יכולים לגרום במצבים מסוימים לזיהומים שונים, עלו בצורה משמעותית. ובאופן כזה מופר האיזון הטבעי של המיקרוביום של האדם הבריא, ובכך, מגדיל את הסיכון של  הגוף לפתח זיהומים.

גלוטן הינו מרכיב חלבוני המצוי בדגנים כגון חיטה, שעורה, שיפון. הגלוטן מקנה לבצק את גמישותו ונמצא במאכלים כמו לחם, פסטה, עוגות ועוגיות (1). מחלת הצליאק, היא מחלה אוטואימונית המשופעלת על ידי חשיפה לחלבון הגלוטן (2). הטיפול הבלעדי בצליאק הוא כידוע דיאטה נטולת גלוטן (1,3). דיאטה זו יעילה ונסבלת על ידי מרבית החולים. גם רגישות לגלוטן, שבאה לידי ביטוי בתסמינים גסטרואינטסטינלים ביניהם, שלשול וכאבים אבדומינליים, משתפרת בדיאטה נטולת גלוטן (1). לאחרונה, דיאטה נטולת גלוטן אף מהווה חלק מפרוטוקול הטיפול באנשים הסובלים מתסמונת המעי הרגיש (IBS) (4).

אולם, מעבר למצבים בריאותיים אלו, בשנים האחרונות יותר ויותר אנשים מאמצים אורח חיים נטול גלוטן על מנת לשפר את מצב בריאותם או לצורך ירידה במשקל. למעשה פופולריות הדיאטה זינקה בשנים האחרונות והיא הפכה לדיאטה הפופולריות ביותר ברחבי העולם, יחד עם דיאטה דלת פחמימות ודיאטה דלת שומן. מספר האנשים שמאמצים את הדיאטה ללא התווית רפואיות מהמוזכרות לעיל, גבוה משמעותית ממספר האנשים שמאמצים את הדיאטה עקב מצבים בריאותיים הקשורים ברגישות לגלוטן (5).

דיאטה נטולת גלוטן והמיקרוביום

תזונה היא מרכיב חשוב המשפיע על הרכב, מגוון ותפקוד המיקרוביום (3). חולי צליאק המאמצים דיאטה נטולת גלוטן מפחיתים משמעותית את הסימפטומים הנלווים למחלה, בנוסף לשיקום מוקוזות המעי אך יחד עם זאת, עלולים לסבול מחסרים תזונתיים. לאחרונה נמצא במחקרים, כי חולי צליאק שאימצו דיאטה נטולת גלוטן וגם כאלו שלא, סובלים מחוסר איזון של המיקרוביום, ולהם מיקרוביום שונה מאנשים בריאים (3,6). יתרה מזו, גם אצל אנשים בריאים שאימצו דיאטה נטולת גלוטן למשך חודש בלבד, חל שינוי בהרכב החיידקים שמרכיבים את המיקרוביום שלהם: אוכלוסיות הביפידובקרטיריות והלקטובצילוסים שמאכלסת באופן טבעי את המעי פחתו משמעותית, ואילו חיידקים ממשפחת האנטרובקטריאצה בכלל, ו- Ecoli בפרט, שהינם חיידקי מעיים אשר יכולים לגרום במצבים מסוימים לזיהומים שונים, עלו בצורה משמעותית (3,6). ובאופן כזה מופר האיזון הטבעי של המיקרוביום של האדם הבריא, ובכך, מגדיל את הסיכון של  הגוף לפתח זיהומים (3,6).

דיאטה נטולת גלוטן והשפעה על מערכת החיסון

כ- 50% מהצואה מורכבת מפלורת המעי, ולה השפעה משפעלת על מערכת החיסון (אימונוסטימולטור). עקב ההשפעה של דיאטה נטולת גלוטן על המיקרוביום, גם השפעה זו פחתה בצורה משמעותית, וחלה הפחתה ביצור ציטוקינים, פרודלקתיים כגון TNFα IL -8 ואנטי דלקתיים כגון 10- IL. השערת? החוקרים לכך, כי עקב ההשפעה לרעה של דיאטה נטולת גלוטן על מושבות הביפידובקטריות, חלה גם ירידה ביצור ציטונים אנטי דלקתיים (3).

דיאטה נטולת גלוטן ופרה ביוטיקה

הרכב המיקרוביום, מושפע מהתזונה בכלל ומכמות הפחמימות, איכותן והסיבים שאינם נעכלים על ידי אנזימי מערכת העיכול בפרט. הצריכה הנמוכה של פוליסכרידים הקשורה לאימוץ דיאטה נטולת גלוטן, יכולה להסביר את השינוי המתחולל בהרכב המיקרוביום, כיון שמרכיבים תזונתיים אלו, מהווים מקור אנרגיה עיקרי עבורם. הגנום של חיידקי המעי, מקודד לייצור אנזימים היכולים לפרק את  הרכיבים הפחממתיים, ובכך, מקנה יתרון תחרותי לקבוצת חיידקים אלו, על פני חיידקים פתוגניים באכלוס המעי. יתרה מזו, כאשר אין תמיכה אנרגתית להתרבות חיידקים אלו, מתפתח תהליך של דיסביוזיס במעי עקב התרבות חיידקים אופורטוניסטים ופתוגניים (3).

סיכום
לדברי החוקרים, אנשים המאמצים תזונה נטולת גלוטן, בין אם מסיבות רפואיות (צליאק ורגישות לגלוטן), או עקב אורח חיים ואמונה, משנים את הרכב המיקרוביום המעי שלהם לרעת אוכלוסיות הביפידובקטריות, לאנשים אלו מומלץ  להוסיף לתזונתם פרוביוטיקה ופרה ביוטיקה כחלק מהתפריט היומי (3).

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    אלספה כשר

    אלספה כשר

    כמוסות המכילות 560 מ״ג אומגה 3
     249.00
    פרוביוטיק VEGAN פרוביוטיק VEGAN

    פרוביוטיק VEGAN ׁ

    כמוסות המכילות 10 זני פרוביוטיקה
     184.50
    ויטמין B-50 ויטמין B-50

    ויטמין B-50

    כמוסות המכילות קומפלקס ויטמיני B בשחרור מושהה
     161.30
    30 כמוסות
    פרוביוטיק פמינה 30 פרוביוטיק פמינה 30

    פרוביוטיק פמינה

    כמוסות המכילות 5 זני פרוביוטיקה
     117.90
    כתבה
    יוד בהיריון

    על יוד בהיריון: סקר לאומי מצא שנשים הרות אינן צורכות מספיק יוד

    ממחקר שנערך במרץ 2017 עולה כי 85% מהנשים ההרות אינן צורכות את הכמות הנדרשת של יוד. למה זה חשוב ואיך ניתן לפצות על זה?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    כתבה
    זיהום בנרתיק

    כיצד מתמודדים עם זיהומים בנרתיק?

    מה גורם לגרד, להפרשות מרובות ולריח לא נעים באזור האינטימי, מהו חוסר איזון וכיצד מונעים אותו? כל מה שרצית לדעת על זיהומים בנרתיק
    עינת לאלו ·Bsc.biol
    כתבה
    ויטמינים – מדוע הם חשובים, ומה אוכלים כדי להשיגם

    ויטמינים – מדוע הם חשובים, ומה אוכלים כדי להשיגם?

    הידעתם? למרות שהגוף שלנו צריך ויטמינים, את רובם הוא אינו יכול לייצר בעצמו, לכן אספקתם לגוף היא חשובה. מהם מקורות המזון השונים להשגת כל ויטמין? על איזה תהליכים שונים בגופנו אחראים הוויטמינים ואילו בעיות נגרמות ממחסור בוויטמינים?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    תרופות סבתא לדלקת בשתן

    טיפולים טבעיים ותרופות סבתא שיעזרו בהתמודדות עם דלקות בדרכי השתן

    שוב את סובלת מדלקת בדרכי השתן? אחת מכל 3 נשים סובלות מכך ובמיוחד במהלך ההיריון וכן בגיל המעבר. איך מטפלים ומדוע מומלץ להשתמש בתוסף המכיל חמוציות?
    ד"ר עמוס בר ·גינקולוג, "המדריך הישראלי להיריון ולידה"
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות