חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

הטיפול הטבעי בהליקובקטר פילורי

הליקובקטר פילורי הוא חיידק עם שם קצת משונה העשוי להפתיע ברמת שכיחותו באוכלוסייה. למעשה, מסתבר שיותר ממחצית מאיתנו נושאים אותו, אך לא אצל כולם הוא מעורר מהומות.
יעל דונגי
יעל דונגי · הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
  • פרסום 10.03.2022
  • עדכון 04.12.2024
  • 7 דקות קריאה
הליקובקטר פילורי

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ההידבקות בחיידק נעשית ברוב המקרים עוד בילדות

  2. 2

    הדרך של החיידק לשרוד את חומציות הקיבה היא הפרשת חומרים היוצרים עבורו סביבה בסיסית

  3. 3

    הטיפול הטבעי כולל הקפדה על תזונה מתאימה ונטילת תוספים וצמחים שעשויים להקל על התסמינים

מי זה החיידק הזה?

בשנת 1983 הליקובקטר פילורי הוגדר לראשונה על ידי צמד חוקרים שזכו בהמשך בפרס נובל לרפואה בעקבות כך.החיידק מועבר בקלות מפה לפה או מהצואה לפה, מה שאומר שבהיעדר שמירה על תנאי היגיינה, ההדבקה מתבצעת בקלות. מגורים בצפיפות, תנאים סוציו-אקונומיים נמוכים ומגורים במדינות מתפתחות – בהחלט מעלים את הסיכון להידבק בהליקובקטר פילורי. לעיתים רבות ההדבקה נעשית עוד בגיל הילדות, אך מכיוון שהימצאותו של החיידק לא בהכרח גורמת לתסמינים, אין כל דרך לדעת זאת.

אז איך בכל זאת מגלים אותו?

רבים מנשאי החיידק לא מודעים לקיומו. הבעיה מתחילה כאשר הוא משגשג בקיבה ומתחיל לעורר תסמינים. התופעות הגורמות לחשוד שמדובר בהליקובקטר פילורי יכולות להיות אחת מאלה: כאבי בטן, גזים, נפיחות בטנית ואי-נוחות, בחילות והקאות, צרבות. כמו כן, ייתכן שיופיעו כבר כיב פפטי (אולקוס) או דלקת בקיבה (גסטריטיס). בנוסף, נמצא כי חסר של ויטמין B12, ברזל ואבץ עשויים להוות גם הם סימנים להימצאותו של החיידק בגוף.

מהו מנגנון הפעולה החכם של החיידק?

הליקובקטר פילורי עובד באופן מעניין – הוא מתיישב ברירית הקיבה ומפריש אנזים הנקרא אוראז (Urease). הייחודיות של החיידק היא היכולת שלו לשרוד את חומציות הקיבה, זאת הודות להפרשת האנזים המביא לייצור אמוניה. האמוניה היא בסיסית ויוצרת מעין "עננה" המגנה על החיידק מפני הסביבה החומצית שנמצאת בקיבה.כתוצאה מהפרשת החומרים המתמדת של החיידק אל רירית הקיבה, נוצרת פגיעה בתאים ובעקבותיה דלקת. אצל חולים רבים מצב זה יביא להיווצרות של כיב בקיבה או בתריסריון.

איך מתבצע האבחון והטיפול ברפואה הקונבנציונלית?

ישנן היום מספר בדיקות לאבחון החיידק, כשהראשונה בהן היא תבחין נשיפה. זוהי בדיקה לא פולשנית ואמינה מאוד. ישנן בדיקות נוספות בעזרתן ניתן לאבחן: בדיקת דם, בדיקת צואה וגסטרוסקופיה.בישראל כיום לא בודקים אנשים בריאים אך במידה ונמצא החיידק – גם אם ללא תסמינים אצל המטופל, יינתן טיפול תרופתי על מנת לסלק אותו מהגוף. הסיבה לכך היא שבמקרים מסוימים הוא עלול לגרום להתפתחות סרטן בקיבה או ללימפומה של הקיבה (Malt). הליקובקטר פילורי הוא חיידק עקשן מאוד ולכן הטיפול בו כולל שילוב של מספר תרופות יחד ולעיתים אף נדרשים מספר סבבים כדי להכחיד אותו באופן סופי.

האם יש "טיפול טבעי"?

לאחר אבחון החיידק, יש להתבונן היטב בתסמינים הקיימים. ההמלצות למי שסובל מכיב פפטי לא בהכרח יתאימו למי שסובל מנפיחות בטנית וגזים.ישנם מטופלים הבוחרים לטפל בחיידק בעזרת רפואה טבעית בלבד ויש מי שרוצים לתמוך בטיפול הקונבנציונלי בעזרת כלים טבעיים.הטיפול הקונבנציונלי מתמקד בהשמדת החיידק, בעוד הטיפול הטבעי לרוב מתמקד קודם כל בריפוי התסמינים להם גרם החיידק, זאת מתוך הבנה שההדבקה של הליקובקטר פילורי היא כה שכיחה.

פרוביוטיקה

בין אם בוחרים בטיפול תרופתי ובין אם לא, נטילת פרוביוטיקה היא חיונית במקרה זה. השגשוג של החיידק בקיבה פוגע בפלורה הטבעית במערכת העיכול. כמו כן, ידוע כי נטילת אנטיביוטיקה מחסלת את אוכלוסיית חיידקי המעי.חידוש אוכלוסיית החיידקים מסייע בין השאר לחיזוק המערכת החיסונית. שימוש בפרוביוטיקה עשוי לשפר את יעילותו של הטיפול האנטיביוטי. בנוסף, נטילת פרוביוטיקה עשויה למנוע בעיות ספיגה ושלשולים הנגרמים לעיתים בעקבות נטילת אנטיביוטיקה. מומלץ להשתמש בפרוביוטיקה עשירה בזנים שונים של חיידקים נחקרים ובכמות רבה מהם.

תזונה

לתזונה יש משמעות רבה בטיפול בהליקובקטר פילורי, היא יכולה לתמוך בטיפול ואף להקל על תסמינים מסויימים.בהמשך להמלצה הקודמת, מומלץ לצרוך מזונות פרה-ביוטיים. מה זה אומר? מזון המהווה מזון לחיידקים "הטובים" בגוף. בימינו ישנה תודעה גבוהה לחשיבות מזונות מותססים. צריכה של מזונות כגון כרוב כבוש ומלפפונים כבושים ועוד, עשויות להיות מקור טוב לפרה-ביוטיקה וכמובן גם לפרו-ביוטיקה. בכלליות, צריכה מרובה של פירות, ירקות, דגנים וקטניות מעודדים את צמיחתם של החיידקים "הטובים" בגוף האדם.

בנוסף, מומלץ להקפיד על צריכה של מזונות בסיסיים, על מנת להוריד את רמת החומציות בקיבה. לדוגמה: עלים ירוקים, בננות, אגוזים ושקדים, ירקות כתומים.מומלץ להימנע ממזונות חריפים, מטוגנים ומארוחות כבדות. כמו כן, תזונה ומשקאות חומציים גם הם אינם מומלצים (קפה, פירות הדר, בשר, אלכוהול, מוצרי חלב, ירקות סולניים, מזון עתיר סוכר ועוד). חשוב לציין כי גם עישון מעלה את רמת החומציות בקיבה.

תוספי תזונה וצמחי מרפא

נסקור כאן מספר דרכים בעזרתן ניתן לסייע במצבים שונים:

  • שום – הצמח הנמצא בשימוש יומיומי במטבחים רבים הוא בעצם אוצר נהדר. בהקשר שלנו, השום נחקר כנוגד דלקת, נוגד זיהום, נוגד פעילות חיידקית ויש לו פוטנציאל משמעותי כמרכיב בטיפול בהליקובקטר.חשוב לציין כי לא מומלץ לצרוך שום במקרים של כיב פעיל או צרבת. כאמור, מזונות חריפים מעלים את רמת החומציות בקיבה, מצב שיכול לגרום לכאבים ולאי נעימות למי שסובל מאלה.
  • אומגה 3 – חומצת שומן זו נחקרה רבות בהקשר של מנגנון הפחתת הדלקת. בנוסף, רמות גבוהות שלה תומכות בתפקוד מערכת החיסון. ניתן לצרוך אותה גם בתזונה (דגים, זרעי פשתן), אם כי כדי להגיע לרמות נכבדות שלה בגוף, כדאי ליטול אותה בקפסולות.
  • ויטמין C – ממחקרים עולה כי לוויטמין זה ישנה השפעה ספציפית על עיכוב התפתחות חיידקי הליקובקטר פילורי. כמו כן, נטילתו לצד טיפול תרופתי סותר חומצה, עשויה להפחית היווצרות של דלקת קיבה, הנגרמת לעיתים רבות בעקבות הטיפול התרופתי.
  • שמן אורגנו – הצמח נחקר רבות בשנים האחרונות ונמצא כי הוא בעל השפעה נוגדת חיידקים, בין השאר ספציפית להליקובקטר פילורי.
  • חליטות צמחים – דרך ביתית ונגישה לצרוך צמחים העשויים להקל על נפיחות בטנית, גזים ואי-נוחות במערכת העיכול. צמחים המתאימים למצבים אלה הם: קמומיל, מנטה, הל, מליסה, לבנדר.הצמח בת קורנית הינו בעל השפעה אנטי-בקטריאלית, ספציפית להליקובקטר פילורי. מומלץ להכין ממנו חליטות וניתן לשלב אותו עם צמחים נוספים. חוץ מזה הוא גם מפיג גזים ומשפעל את מערכת החיסון כך ששילובו עשוי להתאים מאוד.
  • שוש קירח (Glycyrrhiza glabra) – צמח הנמצא בשימוש רחב מאוד ברפואת הצמחים והשימוש בו מוזכר במסורות השונות. ממחקרים עולה כי יש לו יכולת להביא לחידוש רקמות ובפרט לריפוי ושיקום רקמות ריריות. בנוסף הוא גם נוגד דלקת ומחזק באופן כללי. חשוב לציין כי הצמח אינו מתאים לבעלי לחץ דם גבוה, לנוטלים תרופות להורדת לחץ דם ולנשים הרות.
  • פיליפנדולה (Filipendula ulmaria) – צמח שנחקר רבות בעקבות פעילותו סותרת החומצה בקיבה. הצמח מכיל טאנינים בכמות גבוהה, מה שהופך אותו לצמח בעל יכולת ריפוי לרקמות ריריות. יתר על זאת, ממחקרים נראה כי גם לו ישנה השפעה נוגדת דלקת.

חשוב לציין שהטיפול בהליקובקטר פילורי בעזרת צמחי מרפא יכול לתת מענה רחב יותר מכפי שצויין כאן, אך הוא מחייב ליווי פרטני מקצועי וכי לעיתים לא ניתן להימנע מטיפול תרופתי. בנוסף יש להדגיש כי חשוב להתייעץ עם רופא.ה על מנת לקבל אבחנה מדוייקת ולשמוע על הטיפול המומלץ.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    60 כמוסות
    30% הנחה
    מולטי ויטמין + Q10 לגילאי 50+ 60 מולטי ויטמין + Q10 לגילאי 50+ 60

    מולטי ויטמין בתוספת Q10 לגילאי 50+

    כמוסות רכות המכילות ויטמינים ומינרלים במינון מוגבר של Q10
     134.05 191.50
    25% הנחה
    זים קל זים קל

    זים קל

    כמוסות המכילות אנזימי עיכול. לעיכול פחמימות, חלבונים ושומנים
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    פלקסיטול קרם פנים ועפעפיים פלקסיטול קרם פנים ועפעפיים

    פלקסיטול קרם פנים ועפעפיים

    להרגעת עור אדמומי, מגורה, יבש ונוטה להתקלפויות
    מתאים במיוחד לשימוש על עור העפעפיים
     55.88 74.50
    60 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק Basic 60 פרוביוטיק Basic 60

    פרוביוטיק Basic

    זני פרוביוטיקה לשימוש יומיומי
     105.83 141.10
    כתבה
    סופר פוד גוג'י ברי

    גוג'י ברי – פוד או סופר פוד?

    ליסיום ברברום או בשמו המוכר יותר גוג'י ברי, הוא אחד מהסופר-פודס היותר מוכרים ויציבים שישנם בעשור האחרון (בעיקר) בארץ ובעולם, עם עשרות מחקרים שנערכו עליו. מה הופך אותו לכזה? הרי בסופו של מדובר בפרי. כל התשובות בכתבה.
    גילי פז · דיאטנית קלינית, מטפלת בנשים עם אנדומטריוזיס ואדנומיוזיס
    כתבה
    כאבים בבטן התחתונה

    כאבים בבטן התחתונה אצל נשים: האבחון, הגורמים ודרכי הטיפול

    כנשים, כאבי בטן לא זרים לאף אחת מאיתנו. לפי סקר שנערך בארה"ב וכלל כ­־10,000 משתתפים ומשתתפות, נשים חוו יותר כאבי בטן כרוניים מגברים. חלק מן הסיבות לכך הן בעיות גניקולוגיות שונות שגורמות לכאבי בטן תחתונה והעובדה שנשים נוטות יותר לסבול ממעי רגיש ומדלקות בדרכי השתן, שגורמים גם כן לכאב באזור הבטן התחתונה. בדרך כלל הגורם לכאבי בטן אינו מצב המסכן חיים והכאבים חולפים מעצמם לאחר זמן קצר, אך הם בהחלט מהווים מטרד. מתי חשוב בכל זאת לראות רופא? מהן הסיבות האפשריות לכאבי בטן? כיצד ניתן לאבחן את המקור לכאבי הבטן? מהן דרכי הטיפול האפשריות? על כך ועוד בכתבה הבאה.
    ענבר שטיינברג ·דיאטנית RD MS.c
    כתבה
    אימפוטנציה בגיל המעבר

    על אימפוטנציה בגיל המעבר: תסמינים, גורמים ומה לעשות

    מעל 51% מהאוכלוסייה סובלים או יסבלו מתפקוד מיני לקוי בשלב כלשהו בחייהם. אימפוטנציה יכולה להופיע בגילים שונים, לנבוע מסיבות שונות ולהיות בעלת השלכות שונות על כל אחד. בעבר חשבו שהסיבות לכך הן רגשיות בלבד - אבל היום אנחנו יודעים שגיל העמידה אצל גברים, גם הוא גורם של התופעה. מה הן הסיבות לאימפוטנציה ואיך מתמודדים עם התופעה?
    שלי שכמן ·דיאטנית קלינית BSc, RD
    כתבה
    טיפים לעצירות ונפיחות בבטן

    הורדת נפיחות בבטן ועצירות – טיפים להקלה שיכולים לעזור

    הבטן נפוחה? היציאות לא סדירות? יש ימים שהבטן מלאה בגזים? נתחיל בכך שזה קורה לכולם – הבטן שלנו משתנה במהלך היום ונוטה להתנפח במידה אחרי ארוחות. אבל לפעמים יש נפיחות בטנית מעבר לרגיל. כשהיציאות לא סדירות והצואה לא מתפנה כמו שרצוי זה עלול ליצור גזים. למה זה קורה, ואיך אפשר לטפל בזה?
    טלי נחום
    טלי נחום ·דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות