חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

מיקרוביום – החיידקים שעושים אותנו מי שאנחנו

האם יצא לכם כבר להיתקל במונח מיקרוביום? זהו אחד המושגים המדעיים המדוברים ביותר בעולם כיום. מהו מיקרוביום וכיצד הוא משפיע על השמנה, על מצבי רוח ועל הבריאות בכלל?
אולגה אליהו · דיאטנית קלינית MSc.Nurt
  • פרסום 30.10.2017
  • עדכון 04.12.2024
  • 7 דקות קריאה
מיקרוביום

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    בכל גוף אנושי חיה אוכלוסייה ייחודית של חיידקים, במשקל כולל של כ- 3 ק"ג

  2. 2

    אוכלוסיות החיידקים החיים על גופנו ובתוכו משפיעות על השונות בין בני אדם, על בריאות ומצבי חולי, על הרגש ועוד, והן מושפעות ממגוון של גורמים פנימיים וסביבתיים

  3. 3

    אחת ההשערות המחקריות הנבדקות כיום היא, כיצד החיידקים משפיעים על הסיכוי להשמנה ומתברר כי בתחום הזה ישנן בשורות רבות

בתחילת המאה הנוכחית השלים עולם המדע משימה לא פשוטה: ריצוף הגנום האנושי. המשימה הזו עלתה קרוב לשני מיליארד דולר ובמהלכה זוהו ורוצפו כ-25,000 גנים אנושיים. מטרת המשימה הנכבדה היתה להבין את המורכבות הביולוגית האנושית. חשבנו שמה שמשפיע עלינו ועל בריאותנו הוא שילוב בין תורשה, הגנטיקה שלנו, לבין השפעות הסביבה. שערנו, כי ניתן יהיה להסביר השמנה, למשל, כשילוב של נטייה גנטית יחד עם חשיפה סביבתית למזון עתיר קלוריות. שניתן יהיה להבין כי ישנם גנים מסוימים שיחד עם חשיפה למזהמים סביבתיים, כמו קרינה ועישון, יגרמו לאנשים מסוימים לחלות.

התברר לנו שלא די בהסבר הזה. שכפי הנראה, הגנום האנושי לבדו אינו מסביר את מלוא מורכבות האורגניזם האנושי.

אם כך, מי עוד משפיע עלינו?

כיום אנחנו מבינים שאוכלוסיות החיידקים החיים על גופנו ובתוכו משפיעות על השונות בין בני אדם, על בריאות ומצבי חולי ואפילו על הקוגניציה והרגש, לא פחות מהשונות הגנטית שיש ביננו.

אם נשווה את כמות הגנים שיש לנו לכמות הגנים המיקרוביאליים של החיידקים החיים על גופנו,  נגלה שהגוף מורכב למעשה מ-99% חיידקים, מבחינה כמותית על כל תא אנושי בגוף האדם קיימים כ-10 תאים של חיידקים. אם נשקול יחד את כל החיידקים שחיים בגופו של אדם בוגר נקבל כ- 3 ק"ג של חיידקים. במילים אחרות: החיידקים החיים בגופנו הינם מעין איבר גדול, שמשקלו כפול ממשקל המוח והוא בעל תפקידי מפתח בבריאות האדם.

כיום אנו יודעים בוודאות, כי אברי הגוף השונים מאופיינים בסוגים שונים של חיידקים. השונות בין סוגי החיידקים באברי הגוף זהה לשונות בין סוגי בעלי החיים המאכלסים את יערות הגשם באמזונס, לעומת אלו החיים במדבר סהרה. דבר נוסף שאנו יודעים הוא, שהמיקרוביום משתנה לאורך החיים והוא אופייני גם לכל אדם ואדם – ממש כמו טביעת אצבע מיקרוביאלית.

איך נוצר המיקרוביום?

כשהעובר נמצא ברחם אמו הוא נמצא בסביבה שניתן לכנותה סטרילית. חשיפתו לראשונה לאוכלוסיית החיידקים בעולמנו מתרחשת בעת הלידה. המיקרוביום הראשון אותו הוא פוגש הוא המיקרוביום של אימו: בין אם הוא עובר בתעלת הלידה או נולד בלידה קיסרית. אופן הלידה יקבע באילו סוגי חיידקים יפגוש לראשונה גופו הצעיר של התינוק: חיידקי העור או חיידקי הנרתיק.

במהלך חודשי ההיריון מתרחשת תופעה מרתקת: חל שינוי בהרכב חיידקי הנרתיק של האישה, כנראה בשביל להכין סביבה מיטבית והרכב חיידקים אופטימלי אותו התינוק יפגוש לראשונה.

כיום ידוע, שהמעבר בתעלת הלידה מקטין שכיחות של מחלות זיהומיות בילדות, אלרגיות ועוד. זאת בהשוואה ללידה קיסרית.

מה משפיע על המיקרוביום?

במהלך החיים הרכב החיידקים במיקרוביום מושפע מאינספור גורמים ביניהם:

  • הגנטיקה שלנו – אנחנו יודעים שתאומים חולקים מיקרביום דומה.
  • היגיינה – כיום, בהשוואה לעבר, כבר לא ממליצים לרחוץ תינוקות שזה עתה נולדו באופן אינטנסיבי תוך שימוש בסבונים מחטאים, זאת כדי לאפשר לאוכלוסיית החיידקים הראשונה של התינוק להתפתח ולהתבסס.
  • תזונה ונטילת תרופות – כשברור מאליו שהשימוש באנטיביוטיקה גורם לשינויים אדירים בהרכב החיידקים שלנו, הן הטובים והן מחוללי המחלות (פתוגנים) וכך גם התזונה שלנו.
  • אזור המגורים – מתברר שיש הבדלים במיקרוביום של מי שחיים באזור עירוני לעומת כפרי.
  • שותפנו לחיים – עוד מתברר כי אנחנו חולקים חיידקים דומים גם עם בני ביתנו, עם חיות המחמד שלנו וכי ניתן למצוא התאמה בין בני אדם ובין הכלבים שהם מגדלים, על סמך הדמיון במיקרוביום.
  • מצבי סטרס – גם אלה נמצאו כקשורים לשינויים בהרכב המיקרוביום לאורך החיים.

איך המיקרוביום משפיע על בריאותנו?

בעבר החיידקים נחשבו כגורם זר ומסוכן. הכרזנו מלחמה בחיידקים, ניסינו להשמיד אותם באמצעות שימוש באנטיביוטיקה והקפדה יתרה על היגיינה. כיום ברור לנו שלחיידקים הידידותיים ישנם תפקידי מפתח בחיינו. חיידקי המעי למשל, חיוניים למערכת העיכול האנושית, שאינה מצוידת בכל הכלים הדרושים לעיכול מלא של המזון והם מסייעים בפירוק רבים מרכיבי התזונה, כמו פחמימות, שומנים וחלבונים, כדי לסייע בספיגתם. בנוסף, חיידקי המעי מייצרים רכיבים החיוניים לאדם כמו ויטמינים. חיידקים השוכנים על פני העור מסייעים לשמירה על בריאותו, ומסייעים למערכת החיסון כנגד איומים חיצוניים ופנימיים, כמו חיידקים מזהמים.

מסתבר שהחיידקים משפיעים גם על תגובת הגוף למזונות שונים. כיום, יש באפשרותנו להתאים את התזונה שלנו, כך שתהיה הטובה ביותר עבורנו, לפי הרכב החיידקים הייחודי לנו. באמצעות מיפוי המיקרוביום האישי ניתן, למשל, לחזות באיזו מידה תשפיע אכילת תפוח על רמות הסוכר בדם של שני אנשים שונים, או עד כמה שתיית בירה תקשה על הפחתה במשקל.

מעבר לתזונה והשמנת יתר, נמצא קשר בין דפוסי מיקרוביום שונים לבין מחלות לב, כבד, מחלות מעי דלקתיות ועד השפעה על מצב הרוח והנפש. מתברר, כי החיידקים השוכנים במעי מקיימים דיאלוג עם מערכת העצבים והמח, בין היתר, דרך עצב מסוים שנקרא ואגוס. בדרך זו, החיידקים גורמים להפרשת מתווכים עצביים מתאי המעי ושולחים אל המח אותות המשפיעים על התנהגותנו ומצב הרוח שלנו, החל מחשקים למזונות מסוימים, דרך תחושות כמו לחץ וחרדה ועד הפרעות כמו דיכאון.

כיצד נוכל לרתום את חקר המיקרוביום לטובתנו?

כיום, כאמור, אנחנו יודעים להתאים תזונה לפי המיקרוביום. המעוניינים בכך יכולים לעבור בדיקת צואה שתקבע את המצב המיקרוביאלי האישי שלהם ולקבל באמצעות אפליקציה בטלפון הנייד ייעוץ שיעזור להם לבחור מזונות מסוימים המתאימים להם.

בנוסף, קיימים כיום מוצרי פרוביוטיקה המכילים חיידקים ידידותיים המהווים תוספת "שחקני חיזוק" למיקרוביום שלנו. בהתאם להבנה שלנו את השונות באוכלוסיות החיידקים באיברים ומערכות הגוף השונות גם עולם תוספי הפרוביוטיקה הופך מותאם למערכת: ולמצב פרוביוטיקה המיועדת למערכת העיכול מכילה חיידקים שונים מזו המיועדת לבריאות הנשית האינטימית.

השתלות מיקרוביום הן כבר לא פנטזיה עתידנית. באמצעות השתלות צואה מצליחים להציל חיים של אנשים הסובלים מזיהום בחיידק קלוסטרידיום דיפיצילי – מזהם עמיד לסוגי אנטיביוטיקה רבים שנפוץ בבתי חולים, וגורם לשלשולים מסכני חיים. בעתיד הרכב המיקרוביום יאפשר גם איבחון מדויק יותר של מחלות והתאמה מיטבית של תרופות, שכן החיידקים, מתברר, יכולים להשפיע גם על יעילות התרופות. באמצעות מניפולציות שונות נוכל לעצב אולי את המיקרוביום שלנו בהתאם לצרכים האישיים ואולי אף נצליח לשמר את המיקרוביום שלנו בעודנו צעירים ובריאים. במילים אחרות: ייתכן שעולם האנטי אייג'ינג שייך לחיידקים.

לסיכום, לא רק שאנחנו מורכבים מחיידקים רבים ומגוונים, אלא שהחיידקים שלנו הם שעושים אותנו למי שאנחנו, אז כדאי שנלמד לאהוב ולכבד את החיידקים שלנו. שנאמר: keep your friends close and your microbes closer.

צפו בהרצאה המלאה של אולגה על המיקרוביום:


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ורטיגוהיל ורטיגוהיל

    ורטיגוהיל

    לשיפור ההרגשה במצב של סחרחורת וחוסר בשיווי משקל
    מוצר זה נמכר רק בבתי המרקחת
    100 כמוסות
    לקטזין 100 לקטזין 100

    לקטזין

    כמוסות המכילות אנזים לקטאז המסייע לעיכול מוצרי חלב
     112.90
    ברזל COMFORT

    ברזל COMFORT

    אבקה המכילה ברזל בתוספת ויטמין C, מתמוסס בקלות בפה וטעים במיוחד
     141.10
    220 טבליות
    סופרלס 220 סופרלס 220

    סופרלס

    טבליות המכילות שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
     158.80
    כתבה
    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    כיצד ניתן להפחית את רמות הכולסטרול בעזרת תזונה

    שמירה על משקל גוף תקין, הקפדה על אכילת מוצרים דלים בשומן מן החי, נטילת תוספי תזונה, אלה ההנחיות לשמירה על תזונה נכונה ולאיזון רמת הכולסטרול
    ד"ר סיגל טפר ·דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
    כתבה
    טיפול בקנדידה

    מפרוביוטיקה ועד לדיאטה מיוחדת: טיפול בקנדידה

    קנדידה של הנרתיק היא תופעה מטרידה התוקפת כ-75% מהנשים - לפחות פעם בחיים. מהן שיטות הטיפול האפשריות ומדוע פרוביוטיקה היא חלק בלתי נפרד מהטיפול בקנדידה?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    עץ זית

    עץ הזית ועלי הזית

    חלקנו פוגשים אותו באופן יומיומי במטבח בתור שמן זית, אחרים צורכים לא מעט את פירותיו הכבושים, אך סגולותיו הרפואיות העיקריות של עץ הזית נמצאות בעלים שלו.
    יעל דונגי
    יעל דונגי ·הרבליסטית קלינית MIHA, Cl.H
    כתבה
    תזונה לטחורים

    תזונה בזמן טחורים: מה כדאי ולא כדאי לאכול?

    אחד הגורמים העיקריים להיווצרות טחורים טמון בתזונה וקיימים מספר אמצעים מקדימים אותם חשוב לקחת בחשבון כדי להפחית את הסיכויים לסבול מטחורים, או לפחות לסייע בטיפול בהם. כאן בכתבה ריכזנו בשבילכם מידע על מה כדאי לאכול וממה כדאי להימנע בזמן טחורים
    עמית בלכר ·דיאטנית קלינית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות