חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

על פרה ביוטיקה, פרוביוטיקה ומה שביניהם

היום כבר ידוע שקיים קשר הדוק בין אוכלוסיית החיידקים המתקיימים אצלנו בגוף המכונים "מיקרוביום" לבין מצב הבריאות שלנו. חוסר איזון בחיידקי המעי, המכונה דיסביוזיס, בו ישנה רמה גבוהה של חיידקים מזיקים בהשוואה לחיידקים "טובים" מעלה את הסיכון למחלות כרוניות דלקתיות שונות דוגמת סוכרת סוג 2, כבד דלקתי, סרטן המעי הגס ואפילו סיכון להשמנה. מתוך הידיעה הזאת עולה השערה שהקפדה על תזונה איכותית וטובה, אורח חיים בריא המשלב פעילות גופנית והפגת מתחים וצריכת תוספי תזונה יעזרו יחד לשמור על אוכלוסיית חיידקים טובה במערכת העיכול שלנו וכך יסייעו לנו לשפר את בריאותנו ולהפחית את הסיכון לתחלואות שונות.
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 25.07.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
סיבים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    סיבים תזונתיים משמשים מצע מזון לחיידקי המעי שלנו אשר יודעים להפיק מהם חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFAs) התורמות לבריאות המעי. עובדה זו מגדירה את הסיבים כ"פרה-ביוטיקה"

  2. 2

    פרוביוטיקה היא למעשה תוספת של זני חיידקים רשומים חיים אשר כאשר הם ניתנים במינון הנכון, בתזמון הנכון הם תורמים לבריאות האדם הנוטל אותם

  3. 3

    שילוב של סיבים תזונתיים עם פרוביוטקה יוצר אפקט עוצמתי המכונה "סינביוטיקה" בו השלם גדול מסך חלקיו. לא רק שאנו נהנים מהתרומה של כל אחד מהם בנפרד אלא יש תרומה עוצמתית יותר לשילוב שלהם יחד

פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה – שני שחקנים מרכזיים בהשפעה על המיקרוביום

מה משמעות המונחים הללו ומה הופך אותם לשחקני חיזוק? בואו נכיר אותם וננסה להבין איך הם יכולים לתרום לנו:

פרה-ביוטיקה

כבר בשנות ה- 80 פורסם שישנם רכיבי תזונה שאינם מתעכלים על ידי האדם אך למרות זאת הם מקדמים את גדילתם ושגשוגם של חיידקי מעי פרוביוטיים וכך תורמים לבריאותו של האדם. סיבים תזונתיים נכללים בהגדרה זו של פרה-ביוטיקה. הסיבים נמצאים בעיקר בירקות, פירות, קטניות ודגנים ואינם עוברים עיכול מלא על ידי האדם אך חיידקי המעי שלנו יודעים להפיק מהם תועלת רבה. הסיבים משמשים מצע מזון לחיידקי המעי שמפיקים מהם אנרגיה וחומצות שומן קצרות שרשרת – SCFAs. תרומתן של חומצות שומן אלה רבה, בין היתר משום שהן:

  • משמשות כמקור אנרגיה לתאי המעי
  • מעכבות גדילת חיידקים מזיקים
  • משפיעות לטובה על תנועתיות המעי
  • מפחיתות סיכון לסרטן המעי הגס
  • מפחיתות ייצור חומרים דלקתיים

פרוביוטיקה

אלה למעשה חיידקים חיים, שכאשר הם ניטלים במינון הנכון, בעיתוי הנכון ונבחרים בקפדנות בהתאם לפעילות שהם יודעים לבצע הם יטיבו במניעה ובטיפול במצבים בריאותיים שונים. ישנם זנים רבים של חיידקים פרוביוטים ולכל זן יש פעילויות שונות שהוא יודע ליצור, זן אחד יעזור להסדיר את היציאות, זן שני יחזק את מערכת החיסון, זן שלישי יפחית בטן נפוחה וכאבי בטן וכן הלאה. על מנת שתוסף פרוביוטיקה יהיה יעיל יש לבחור תוסף עם זנים נחקרים ייעודים למצב מסוים וכזה שיוצר בטכנולוגיה השומרת על שרידות החיידקים בזמן האחסון ומאפשרת הפעלה שלהם בהגיעם למעי.

סינביוטיקה – האם השלם גדול מסך חלקיו?

עולה השאלה האם לצריכת תוספת המכיל פרהביוטיקה ופרוביוטיקה יש השפעה משולבת? הרעיון העומד בבסיס השילוב ביניהם הוא חיזוק המיקרוביום על ידי תוספת זנים פרוביוטיים מבחוץ ובמקביל הזנת המיקרוביום במזון שיאפשר לו שגשוג וגדילה. מחקרים שונים רצו לבחון האם לשילוב פרהביוטיקה ופרוביוטיקה ישנה השפעה על הפחתת הסיכון והעוצמה של מחלות כרוניות שונות דוגמת סוכרת סוג 2, כבד שומני ועוד. ההשפעה של תוסף משולב יכולה להיות משלימה או סינרגיסטית. מה הכוונה?

השפעה משלימה – כל רכיב נבחר באופן עצמאי על מנת שיבצע את מה שהוא יודע לבצע אצל המארח ללא אינטראקציה ביניהם.

סינרגיסטית – שילוב הרכיבים יחד מביא להעצמת הפעילות כל אחד מהם בנפרד. זהו למעשה השילוב האופטימלי והוא מכונה "אופטיביוטיק" (optibiotics). בין הסוגים השונים של הסיבים התזונתיים קיימים סיבים פרוביוטים, אלה הם סיבים אשר עוברים תסיסה על ידי חיידקי המעי וכך תורמים לשגשוג, גדילה והתרבות של זני חיידקים שונים. תוסף אשר בנוסף לזן הפרוביוטי יכיל גם סיבים תזונתיים אשר יעברו תסיסה מלאה על ידי חיידקי המעי יענה על ההגדרה של סינביוטיקה. סיבים תזונתיים המהווים מצע מזון לחיידקים פרוביוטים יאפשרו לנו ליהנות מהיתרונות הרבים המיוחסים לזנים פרוביוטים. ככל שהמעי מכיל מגוון רחב יותר של זנים "טובים" כך המערכת החיסונית שיש לנו במעי מתחזקת ובמקביל פוחת הסיכון לתחלואה כרונית ותהליכים דלקתיים בגוף. בנוסף צריכת סינביוטיקה מאפשרת את שגשוגם של החיידקים הטובים אשר תורמים להסדרת פעילות מערכת העיכול וכך להפחתת תסמינים שונים הפוגעים באיכות החיים דוגמת גזים בבטן, תחושת נפיחות, עצירות ועוד.

אם עדיין לא נפל האסימון של יתרון השילוב בין השניים דמו את זה לצמח ששתלתם בגינתכם אך מעבר לשמש ומים שהוא יקבל סיפקתם לו גם דשן איכותי.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    100 כמוסות
    25% הנחה
    אלספה MAX 100 אלספה MAX 100

    אלספה MAX

    כמוסות המכילות 850 מ״ג אומגה 3
     181.43 241.90
    60 כמוסות
    25% הנחה
    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס 60

    פרוביוטיק ג'ארו דופילוס

    פרוביוטיקה בטכנולוגיה מתקדמת
     219.30 292.40
    25% הנחה
    ליקופן ליקופן

    ליקופן

    ליקופן 15 מ״ג ממיצוי עגבניות
     109.58 146.10
    25% הנחה
    זים Gaz זים Gaz

    זים Gaz

    טבליות המכילות אנזים המסייע לעיכול קטניות וירקות
     63.45 84.60
    כתבה
    לחיות בריא בגיל השלישי

    איך לחיות בריא בגיל השלישי

    מהם תוספי התזונה והמגוון התכשירים הטבעיים שיסייעו לכם לקחת אחריות על הבריאות שלכם ולשמור עליה בפרק זה של החיים?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    כאב בטן וגזים אחרי האוכל

    כאבי בטן אחרי אוכל – איך מתמודדים עם כאבי בטן וגזים אחרי האוכל?

    ארוחות גדולות מסתיימות לעתים בתחושה של נפיחות, כבדות ועייפות. איך מתמודדים ואיזה תוסף תזונה יכול לעזור?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    עור יבש בהיריון

    מתייבש לך העור בהיריון?

    יובש של העור בהיריון הוא תופעה מוכרת שנשים רבות מתלוננות עליה. למה זה קורה, איך מומלץ לטפל בעור ומה ממש לא כדאי לעשות? קבלי טיפים עם לחות
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    אנזימי עיכול ובריאות

    מה הקשר בין אנזימי עיכול ובריאות טובה?

    אנזימי העיכול הינם בעלי חשיבות רבה למערכת העיכול ואולם עם עלולים להיהרס בתהליכי בישול ועיבוד. מה ניתן לעשות כדי להחזיר אותם לגוף?
    ד"ר סיגל טפר ·דיאטנית קלינית RD ואפידמיולוגית, יועצת לתוספי תזונה, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות