חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

פחמימות מורכבות, פחמימות פשוטות ומה שביניהן

פחמימות לעיתים זוכות לשם רע, במיוחד כשמדברים על עלייה במשקל. אך לפחמימות תפקידים חשובים וחיוניים לגוף. למעשה, הגוף זקוק לפחמימות בכדי לתפקד באופן תקין. אילו פחמימות עליי לצרוך? מהן פחמימות מורכבות? מהן פחמימות פשוטות? כל מה שרציתם לדעת בכתבה שלפניכם.
גלי קיבה · דיאטנית קלינית BSc
  • פרסום 28.07.2022
  • עדכון 28.10.2024
  • 4 דקות קריאה
פחמימות מורכבות ופחמימות פשוטות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    פחמימות נחשבות לאחד מ"אבות המזון" החשובים ומהוות כ 45-65% מסך הקלוריות היומיות

  2. 2

    זו לא רק הכמות אלא האיכות: הבחינו בין סוגי הפחמימות השונות והקפידו לצרוך פחמימות מורכבות הנמצאות בירקות, דגנים וקטניות

  3. 3

    פחמימות מורכבות מתפרקות באיטיות ולכן משפיעות על רמות הסוכר בדם באופן מתון ויוצרות תחושת שובע לאורך זמן

פחמימות מהוות מרכיב מזון עיקרי בתזונה שלנו. עוד בימי קדם הפחמימות היו חשובות עבור אבותינו, כיוון שמזונות עשירים בפחמימות ניתנו לאחסון בקלות ללא קירור, בהשוואה למזונות העשירים בחלבון או בשומן.

תפקידן העיקרי של הפחמימות הוא אספקת אנרגיה לגוף. רוב הפחמימות מצויות במזונות שמקורם בצומח בצורת סוכרים, עמילן או סיבים תזונתיים, לעומת זאת מזון מהחי כמעט ואינו מכיל פחמימות. הפחמימות יכולות להתקיים כמולקולות בודדות (חד-סוכרים) או כמולקולות מורכבות יותר (דו-סוכרים, אוליגו-סוכרים ורב-סוכרים). אז מה ההבדל בין הצורות השונות?

מהו השוני בין סוגי הפחמימות?

נתמקד בשני סוגים עיקריים של פחמימות:

  1. פחמימות פשוטות – סוכרים, כשמם כן הם, הצורה הפשוטה ביותר של פחמימות ומצויות בפירות, דברי חלב, דבש, מוצרי מתיקה ועוד. הן יכולות להיות חד סוכרים כמו הפרוקטוז – סוכר הפירות שוודאי יצא לכם להיתקל בשמו או דו-סוכרים, כמו לקטוז המצוי בחלב. הפחמימות הפשוטות נספגות במהרה ומעלות את רמת הסוכר בדם אופן מיידי.
  2. פחמימות מורכבות – פחמימות אלו בנויות כשרשראות שהחרוזים שלהן הם חד סוכרים, כלומר הן עשויות מיחידות סוכר רבות המחוברות זו לזו. לקבוצה זו שייכים העמילנים והסיבים התזונתיים. ניתן למצוא אותן בירקות, דגנים, קטניות, לחמים ועוד. הפחמימות המורכבות מתפרקות ונספגות בדם באופן איטי יותר ועל כן לא מעלות את רמת הסוכר בדם בצורה חדה.

דוגמאות לפחמימות מורכבות:

  • גליקוגן – מהווה את מאגר הסוכר בגופינו. בע"ח ובני האדם משתמשים בגליקוגן לאחסון פחמימות, בעיקר בשריר ובכבד
  • עמילן – משמש לאגירת הפחמימות בצמחים, ניתן לעיכול ע"י בני האדם ובעלי החיים ובעל השפעה על מרקם המזון
  • תאית ופקטין – נמצאים בדופן התא הצמחי ואינם ניתנים לעיכול ביעילות ע"י בני האדם

מדוע מומלץ לצרוך פחמימות מורכבות?

כל הסוכרים הנאכלים, מתפרקים ונספגים בסופו של דבר כחד סוכרים בדם. ההבדל ביניהם הוא במהירות בה נספג הסוכר ובמידת השפעתם על עליית ריכוז הגלוקוז בדם.

כפי שהוסבר מעלה, פחמימות מורכבות בנויות משרשראות רבות של סוכרים ולכן הפירוק שלהן נעשה באופן ממושך ושחרורם של הסוכרים לזרם הדם איטי יותר. בכך גם הספיגה שלהן לזרם הדם איטית יותר לעומת התהליך בפחמימות הפשוטות. במילים אחרות, כאשר נצרוך פחמימה מורכבת רמות הסוכר בדם תעלנה בצורה איטית ובמתינות וכך גם תהיה הירידה ברמות הסוכר, מנגד באכילת פחמימות פשוטות רמות הסוכר בדם תעלנה ותרדנה באופן חד ומהיר.

לרוב, הספיגה האיטית של הפחמימות המורכבות יוצרת תחושת שובע לאורך זמן ממושך יותר.

האינדקס הגליקמי

מושג נוסף הקשור לנושא הוא האינדקס הגליקמי. זהו מדד המסווג מזונות המכילים פחמימות לפי הפוטנציאל שלהם להעלות את רמות הסוכר בדם. ככל שפחמימה מסוימת תגרום לקצב עלייה מהיר יותר של רמות הגלוקוז, כך ניתן להסיק שהאינדקס הגליקמי שלה יהיה גבוה יותר. מזונות עם דירוג אינדקס גליקמי גבוה יחסית כוללים תפוחי אדמה, לחם לבן וחטיפים שונים.

סיבים תזונתיים

אחת מהצורות של הפחמימות המורכבות היא הסיבים התזונתיים. הסיבים נמצאים באופן טבעי בפירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות. לסיבים התזונתיים יתרונות רבים – הם תורמים לתחושת שובע ומסייעים למאזן חיידקים תקין בגופינו. כמו כן, הם מסייעים באיזון רמות הכולסטרול והסוכר בדם ולפיכך עשויים להפחית את הסיכון למחלות לב ושבץ, עשויים להגן מפני השמנת יתר, סרטן המעי הגס ואף מפני סוכרת מסוג 2. סיבים תזונתיים חיוניים גם לבריאות מערכת העיכול האופטימלית.

אז מה עליי לעשות?

  • הימנעו מדיאטות קיצוניות וצרכו פחמימות בצורה מתונה לשמירה על משקל גוף בריא ויציב
  • התמקדו באכילת פירות, ירקות ודגנים מלאים העשירים בסיבים תזונתיים. העדיפו פירות וירקות טריים, קפואים או משומרים ללא תוספת סוכר
  • הפחיתו צריכה של משקאות ממותקים המכילים בעיקר פחמימות פשוטות

והכי חשוב, זכרו – לא רק הכמות אלא האיכות!
בחרו את הפחמימות שלכם בחוכמה, הבחינו בין סוגי הפחמימות אותן אתם צורכים והשתדלו לצרוך בעיקר פחמימות מורכבות בעלות אינדקס גליקמי נמוך. השתדלו לצרוך תפריט עשיר ומגוון הכולל את כל אבות המזון (פחמימות, חלבונים ושומנים) וכן להקפיד על צריכת מים מספקת ופעילות גופנית.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    40% הנחה
    יומי ויטמין C+D

    יומי ויטמין C+D

    סוכריות ג’לי ללעיסה עם ויטמין C+D
    כשר פרווה למהדרין
     44.10 73.50
    25% הנחה
    חומץ תפוחים חומץ תפוחים

    חומץ תפוחים

    כמוסות המכילות 450 מ״ג חומץ תפוחים בתוספת כרום ותמצית ג׳ימנמה
     90.68 120.90
    100 מ"ל
    25% הנחה
    פרוטק תמצית 100 פרוטק תמצית 100

    פרוטק תמצית

    תמצית המכילה אכינצאה ופרופוליס בשילוב תמציות צמחים
     115.05 153.40
    40% הנחה
    פרוביוטיק Shape (שייפ) פרוביוטיק Shape (שייפ)

    פרוביוטיק Shape (שייפ)

    כמוסות המכילות זן פרוביוטי ™B-420
     88.26 147.10
    כתבה
    אכינצאה מסייעת להילחם במחלות חורף

    אכינצאה: כיצד היא מסייעת להילחם במחלות חורף?

    קמתם בבוקר עם כאב גרון, גודש באף, שיעול, חולשה, כאב ראש ו/או חום? כיצד אכינצאה עשויה לסייע וכיצד מתמודדים עם מחלות חורף ללא תרופות?
    ד"ר שרון גבריאל ·דיאטנית קלינית RD
    כתבה
    מה אוכלים כשיש עצירות

    מגנטיקה ועד לספורט, כל הדרכים להאיץ את חילוף החומרים

    רובנו רוצים לאכול יותר ולהישאר רזים, אבל לא כולנו נולדנו עם חילוף חומרים מהיר שיעשה את העבודה. מסתבר שעם קצת שינוים גם אתם תוכלו להאיץ את חילוף החומרים שלכם.
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    תרופות סבתא לכאב גרון

    סבתא רושמת: תרופות סבתא לכאב גרון

    הגרון שלכם כואב? קראתם שתוך חמישה עד עשרה ימים הכאב יעבור אבל כשכואב הזמן עובר לאט, ואתם סובלים... רוצים לדעת מה עוזר להתמודדות עם כאבי גרון? תרופות סבתא יכולות להיות בדיוק התרופה לכאבי גרון שאתם מחפשים! בכתבה הזו ריכזנו לכם כמה מהשיטות הישנות והמוכרות להתמודדות טובה עם כאבי גרון
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    קנדידה בלשון

    קנדידה בלשון: הפטרייה הלבנה

    צריבה בלשון, כתמים לבנים וטעם רע בפה? נראה שאורחת לא קרואה, העונה לשם קנדידה בלשון, התיישבה לכם בפה. מהי קנדידה בלשון, איך נפטרים ממנה ולמה היא באה לבקר דווקא אצלכם?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות