חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

כמה מים צריך לשתות ביום?

הם המרכיב העיקרי בגוף שלנו, וחשובים לכל כך הרבה תהליכים. מחקרים מראים על החשיבות המשמעותית שלהם לבריאות. אבל בעצם, כמה מים צריך לשתות ביום?
טלי נחום
טלי נחום · דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
  • פרסום 28.04.2022
  • עדכון 16.03.2025
  • 4 דקות קריאה
כמה מים לשתות ביום

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    גוף האדם עשוי מכ-60% מים והם חשובים למגוון תהליכים

  2. 2

    צריכה לא מספקת של מים עלולה לגרום להתייבשות בטווח הקצר, וקשורה בסיכון מוגבר למחלות בטווח הארוך

  3. 3

    ההמלצות לשתיית מים משתנות, אך עומדות על כ-8-9 כוסות לנשים, ו-10-13 כוסות לגברים

שתיית מים מרובה – כל הסיבות הבריאותיות לשתות יותר מים

גוף של אדם בוגר מכיל כ-60% מים. כך למשל, בגופו של אדם ששוקל 70 ק"ג, יש כ-42 ליטרים של מים. המים בגוף חשובים למגוון תהליכים: לחילוף החומרים, למעבר חומרים בין תאי הגוף, לשמירת התפקוד של תאי הגוף, לוויסות טמפרטורה ולהולכה של חומרים במערכת הדם.

במהלך היום, הגוף מאבד נוזלים כל הזמן – בשתן, בזיעה ואפילו בנשימה. ולכן חשוב לשתות מים כדי למנוע התייבשות. במידה ולא שותים בצורה מספקת, עלולים להגיע למצב של התייבשות שיכולה להתבטא בעייפות, סחרחורות בלבול וירידה בתפקוד הקוגניטיבי. מי שנמצא בסיכון להתייבשות אלו בעיקר ילדים קטנים וקשישים, וגם אנשים במצב של הקאות או שלשולים – הגורמים לאבדן מוגבר של נוזלים בגוף.

במצב בו הגוף לא מקבל מספיק מים, הוא מפעיל מנגנונים כדי לחסוך. כך למשל, הוא מרכז את השתן (ולכן צבע השתן יהיה כהה יותר, לעומת שתן שקוף שמאפיין לרוב שתייה מספקת). בנוסף, הגוף יספוג בחזרה יותר מים ממערכת העיכול ומהמעי הגס. כתוצאה מכך, הצואה תעשה קשה וזה עלול להוביל לעצירות. לכן, צריכה מספקת של מים חשובה לתפקוד תקין של מערכת העיכול, ריכוך הצואה ומניעת עצירות. אבל ההשלכות של שתיית מים מועטה הן לא רק בטווח הקצר. מחקרים אפידמיולוגיים מצביעים על כך שיש קשר בין צריכה נמוכה של מים באופן כרוני, לבין השמנה, אבנים בכליות, ומחלות כמו מחלות לב כלי דם, סוכרת וסרטן. ולכן חשוב להקפיד על צריכה מספקת של מים, כדי לשמור על תפקוד תקין של הגוף ועל בריאות, הן בטווח הקצר והן בטווח הארוך. כמו כן, המים מכילים גם כמות קטנה של מינרלים החשובים בתזונה שלנו, כמו מגנזיום, ברזל, אבץ וסידן. אמנם את רוב המינרלים אנו מקבלים מהמזון עצמו, אך גם למים יש תרומה קטנה.

אז כמה מים צריך לשתות ביום?

זו נשמעת כמו שאלה כל כך פשוטה, אבל האמת היא שהתשובה מעט מורכבת. הרי אם נחשוב על עצמינו, נצטרך כמות שונה של מים בסיטואציות שונות. למשל, אם נשב בחדר נעים, לא נזוז יותר מידי ולא נזיע, נרגיש פחות צמאים. לעומת זאת, אם נצא לטיול במזג אוויר חם – כנראה שנרצה לשתות יותר.

ואכן, ב-2004, האקדמיה הלאומית האמריקאית לרפואה (NAM) פרסמה דו"ח שמסקנותיו היו שכמות המים שצריך לצרוך ביום יכולה להשתנות במידה רבה מיום ליום, בהתאם לשינויים בפעילות הגופנית, במזג האוויר ועוד. ומכאן שאין המלצה ספציפית לכמה מים צריך לשתות ביום. בדו"ח ניתנו המלצות לצריכת נוזלים שאמורות להוות מינימום שיספיק לרוב האנשים. ההמלצות הן – לגברים 3.7 ליטר ולנשים 2.7 ליטרים של מים ביום. מדובר בסך הנוזלים – הן משתיה והן מהמזון. בהמשך גופי בריאות שונים בעולם פרסו הנחיות שונות לכמות המים המומלצת ביום. למשל, המכון הלאומי לרפואה בארה"ב (IOM), ממליץ על צריכה של 2.6 ליטר נוזלים לגברים, ו-1.8 ליטר לנשים (משתיה בלבד, לא מהמזון). לעומתו, מנהל בטיחות המזון של האיחוד האירופאי (EFSA) ממליץ על 2 ליטר מים לגברים, ו-1.6 ליטר מים לנשים (משתיה).

אז כמה כוסות מים צריך לשתות ביום?

אם נתרגם את ההנחיות הנ"ל לכוסות, אז מדובר על כמות של 10-13 כוסות מים לגברים, ו-8-9 כוסות מים לנשים (כאשר נפח הכוס הוא כ-200 מ"ל). הכמות מתייחסת לסך המשקאות ששותים, אך מומלץ שרוב השתיה תהיה מים. כדאי להפחית במשקאות ממותקים.

לרוויה!

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    אכינפורס אכינפורס

    אכינפורס™

    100% תמצית אכינצאה
     75.53 100.70
    220 טבליות
    35% הנחה
    סופרלס 220 סופרלס 220

    סופרלס

    טבליות המכילות שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
     103.22 158.80
    25% הנחה
    חומצה פולית פלוס חומצה פולית פלוס

    חומצה פולית פלוס

    חומצה פולית 400 מק"ג פלוס אבץ, ברזל קל לעיכול, יוד ורכיבים נוספים
     71.18 94.90
    30 כמוסות
    35% הנחה
    פרוביוטיק Intense 30 פרוביוטיק Intense 30

    פרוביוטיק Intense

    פרוביוטיקה אינטנסיבית לשימוש יומיומי
     88.40 136.00
    כתבה
    לחץ דם נמוך

    לחץ דם נמוך: מה מרגישים ואיך מטפלים?

    אמרו לכם שיש לכם לחץ דם נמוך, אבל אתם לא ממש יודעים מה לעשות עם זה? אז קבלו: למה אתם מרגישים סחרחורת ועייפות, איך אפשר להקל על הסימפטומים, והאם זה מסוכן?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    כאבים בבטן התחתונה

    כאבים בבטן התחתונה אצל נשים: האבחון, הגורמים ודרכי הטיפול

    כנשים, כאבי בטן לא זרים לאף אחת מאיתנו. לפי סקר שנערך בארה"ב וכלל כ­־10,000 משתתפים ומשתתפות, נשים חוו יותר כאבי בטן כרוניים מגברים. חלק מן הסיבות לכך הן בעיות גניקולוגיות שונות שגורמות לכאבי בטן תחתונה והעובדה שנשים נוטות יותר לסבול ממעי רגיש ומדלקות בדרכי השתן, שגורמים גם כן לכאב באזור הבטן התחתונה. בדרך כלל הגורם לכאבי בטן אינו מצב המסכן חיים והכאבים חולפים מעצמם לאחר זמן קצר, אך הם בהחלט מהווים מטרד. מתי חשוב בכל זאת לראות רופא? מהן הסיבות האפשריות לכאבי בטן? כיצד ניתן לאבחן את המקור לכאבי הבטן? מהן דרכי הטיפול האפשריות? על כך ועוד בכתבה הבאה.
    ענבר שטיינברג ·דיאטנית RD MS.c
    כתבה
    שבוע 33 להיריון

    שבוע 33 להיריון

    כאבים בידיים הם תופעה אופיינית להיריון, וייתכן שמקורם בתסמונת שורש כף היד. מהי תסמונת זו ואיך מטפלים בה? אם את סובלת מדלקות בדרכי השתן את לא לבד – לפנייך מספר עצות שינחו אותך לעזור לעצמך באמצעות התזונה. וגם: העובר שלך הגיע השבוע למשקל המכובד 2 ק”ג!
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    דיאטת צום לסירוגין

    דיאטת 16/8: דיאטת צום לסירוגין

    לצום רוב היום נשמע לכם כמו אחלה דיאטה? מה לגבי צום אחת לכמה ימים? בשנים האחרונות מדברים רבות על דיאטות תחת השם ״דיאטות צום לסירוגין״. חלקנו כנראה יצליחו לדמיין את עצמם צמים פעם בשבוע, בעוד שהחלק השני ייזכר בחוויה של יום כיפור האחרון ויזדעזע. כדי ליהנות מיתרונות הצום חשוב להבין מה עומד מאחוריו וכיצד ניתן לעשות זאת ביעילות מרבית מבלי לפגוע בבריאותנו.
    חני בן חמו
    חני בן חמו ·חני בן חמו, דיאטנית קלינית RD Bs.c המחלקה המדעית אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות