חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

דיאטת פליאו

דיאטת הפליאו, או “דיאטת האדם הקדמון”, היא דיאטה פופולרית בקרב מי שמנסה לרדת במשקל או לאמץ אורח חיים מסוים בו הוא מאמין. הרעיון העומד מאחורי הדיאטה הוא מעין פרשנות מודרנית לדיאטה שצרכו אבותינו הקדמונים. מה כוללת הדיאטה? האם היא מזיקה לנו? והאם היא באמת יעילה לצורך ירידה במשקל? כל זאת ועוד בכתבה הבאה.
ענבר שטיינברג · דיאטנית RD MS.c
  • פרסום 12.05.2022
  • עדכון 28.10.2024
  • 4 דקות קריאה
דיאטת פליאו

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    דיאטת הפליאו היא דפוס תזונה מודרני המנסה להתחקות אחר תזונה הנחשבת כמקושרת לאדם הקדמון. ישנן כמה גרסאות שונות לדיאטה זו, אך לכולן מאפיינים משותפים

  2. 2

    דיאטת הפליאו כוללת אכילת מוצרי בשר, ירקות ופירות והימנעות מאכילה של מזון מעובד, מוצרי חלב, קטניות ודגנים

  3. 3

    כמו כל דיאטה דלת פחמימות, היא מקלה על תהליך הירידה במשקל, אך חשוב להדגיש כי ישנם גם חסרונות לדיאטה זו, כמו חוסרים אפשריים בוויטמינים ומינרלים וצריכה גבוהה מההמלצות של שומן רווי

מהי דיאטת פליאו?

דיאטת הפליאו היא ניסיון להתחקות אחר דיאטת האדם הקדמוני. טרם תחילת המהפכה החקלאית. על פי מחקרים אנתרופולוגיים, בתקופה זו החל האדם הקדמון להשתמש באש ובכלים כדי לצוד בעלי חיים ולהכין מזון. ההנחה העומדת מאחורי דיאטת הפליאו היא שמבחינה גנטית הסתגלנו לתנאים שכבר לא קיימים, ולכן רצוי לחזור לאכול בצורה המיטבית לנו, כפי שאכל ה"אדם הקדמון". הקונספט של דיאטה פליאוליתית פותח בשנות השבעים, והיא צברה פופולריות רבה מסביב לעולם עם פרסום הספר “The Paleo Diet” על ידי לורן קורדיין ב־2021.

מה יכלול תפריט של דיאטת פליאו?

דיאטת הפליאו היא שם כולל לכמה גרסאות לדיאטה בעלות עקרונות בסיסיים משותפים. באופן כללי בדיאטה צורכים סוגי מזון שהיו זמינים לאדם טרום המהפכה החקלאית:

  • בשר, עוף ודגים – לרוב מדובר על בשר רזה.
  • ביצים – בחלק מהפרוטוקולים של דיאטת הפליאו קיימת הגבלה יומית של מספר הביצים.
  • ירקות – לא כל הירקות נולדו שווים. בהרבה מהפרוטוקולים קיימת הגבלה על סוגי ירקות שונים, כמו ירקות ממשפחת המצליבים (כרובית, כרוב, קולרבי).
  • פירות – לעיתים קיימת הגבלה על כמות הפירות היבשים.
  • אגוזים – בחלק מהמקרים קיימת הגבלה יומית על כמות האגוזים.

נוסף על כך, בדיאטת הפליאו נמנעים ממזונות כמו:

  • מזון מעובד (כמו מזון המכיל חומרים משמרים או ממתיקים).
  • תוספת סוכר במזון – החל ממשקאות ממותקים וכלה בעוגות, בעוגיות וממתקים.
  • תוספת מלח.
  • קטניות (כמו עדשים ושעועית) ודגנים (כמו חיטה ושעורה) – מכיוון שאלה הם גידולים חקלאיים שלא היו זמינים באותה תקופה.
  • אלכוהול – חלק מהפרוטוקולים של דיאטת הפליאו מאפשרים שתיית יין אדום בכמויות קטנות.
  • מוצרי חלב – לרוב אסורים, אך בחלק מהפרוטוקולים של דיאטת הפליאו ניתן לצרוך מוצרי חלב שמנים, כמו חמאה. אין הגבלה יומית של כמות הפחמימות או החלבון בדיאטה, אך עצם ההימנעות מאכילת דגנים, קטניות ומזון מעובד בדיאטה מביאה לצריכה נמוכה יחסית של פחמימות, בהשוואה לדיאטה מערבית רגילה.

מהם היתרונות והחסרונות של דיאטת פליאו?

היתרון העיקרי של הדיאטה הוא היותה דיאטה נטולת מזון מעובד ודלת נתרן, בהתאם להמלצות משרד הבריאות וארגוני בריאות נוספים בעולם. יתרון נוסף הוא שהיא עשירה בסיבים תזונתיים, בוויטמינים, מינרלים (אשלגן, לדוגמה), ירקות ופירות, ואין חשש ממחסור בחלבון, מכיוון שהיא לא מגבילה לרוב צריכה של בשר, עוף, דגים וביצים. נוסף על כך, הימנעות מצריכת דגנים וקטניות הופכת אותה, למעשה, לדיאטה דלת פחמימות (צריכת קלוריות מפחמימות של עד 40% לעומת 50-65% בדיאטה מערבית רגילה), כך שהיא מקלה את תהליך הירידה במשקל. מחקרים אכן הראו השפעה חיובית על ירידה במשקל בנחקרים שצרכו את דיאטת הפליאו, אך לאו דווקא בהשוואה לדיאטות מוכרות אחרות(2).

עם זאת, ישנם כמה דברים שיש לשים לב אליהם לפני שמתחילים בדיאטת הפליאו.

ראשית, מכיוון שהדיאטה מבוססת על הרבה מוצרים מן החי, כמו בשר, היא עלולה להכיל כמות גדולה מהמומלץ של שומן רווי, שנמצא קשור לעלייה בכולסטרול וב־LDL. יתרה מכך, במסגרת הדיאטה נמנעים מצריכה של דגנים מלאים וקטניות, שהוכחו כמסייעים להעלאת רמות HDL ("הכולסטרול הטוב") בדם(3) ולהורדת רמות LDL ("הכולסטרול הרע") בדם(4). כמה מחקרים הראו דווקא שיפור בפרופיל שומנים בדם, לחץ דם, ופקטורים הקשורים למחלות לב וכלי דם, אך אלו הם מחקרים קטנים מאוד ושנויים במחלוקת(5). מלבד זאת, הימנעות ממוצרי חלב מקשה על צריכת כמות מספקת של סידן, מינרל חשוב מאוד לבריאות העצם. נוסף על כך, בחלק מהמחקרים, כמו מחקר שנערך על נשים בעלות משקל עודף לאחר גיל המעבר, מצא שלאורך זמן הן היו חשופות למחסור ביוד, מינרל נוסף החשוב לייצור תקין של הורמוני בלוטת התריס. כנראה המחסור נבע מהורדה של מוצרי חלב ומלח המכילים יוד מהתפריט.

כפי שנראה, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע, כמו רופא.ה או תזונאי.ת קליני.ת לפני שמתחילים בשינוי התזונתי בכדי לוודא שהדיאטה מאוזנת ולהימנע מחוסרים תזונתיים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    MG-C מגה גלופלקס כורכום MG-C מגה גלופלקס כורכום

    MG-C מגה גלופלקס כורכום

    תמצית כורכום, תמציות צמחים וויטמין C
     219.80
    פרוביוטיק Shape (שייפ) פרוביוטיק Shape (שייפ)

    פרוביוטיק Shape (שייפ)

    כמוסות המכילות זן פרוביוטי ™B-420
     147.10
    מולטי ויטמין TEENS

    גאמיס מולטי ויטמין TEENS

    ויטמינים ומינרלים לנוער
    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל-לימון
     85.60
    חומץ תפוחים חומץ תפוחים

    חומץ תפוחים

    כמוסות המכילות 450 מ״ג חומץ תפוחים בתוספת כרום ותמצית ג׳ימנמה
     120.90
    כתבה
    בדיקת מי שפיר

    מי שפיר

    בדיקת מי שפיר היא כלי אבחנתי חשוב ברפואת נשים הרות, זוהי בדיקה טרום לידתית שבה נלקחת דגימה קטנה של הנוזל המקיף את העובר. הבדיקה מאפשרת לאבחן מומים גנטיים כגון תסמונת דאון והפרעות אחרות. הבדיקה מבוצעת בדרך כלל בין השבועות 15-20 להיריון ולמרות שהיא כרוכה בסיכונים, היא מספקת מידע חשוב להורים לעתיד לקבל החלטות מושכלות לגבי בריאות העובר. מה מטרת הבדיקה? איך היא מבוצעת? מה הסיכונים? תשובות לשאלות ועוד בכתבה שלפניכן
    כתבה
    דיאטה דלת פחמימות

    דיאטה דלת פחמימות

    אנשים רבים מניחים כי פחמימות מטבען "משמינות" ודוגלים בהימנעות צריכתם כאסטרטגיה מנצחת לירידה במשקל. אך התמונה יותר רחבה וישנם אסטרטגיות רבות לביצוע שינוי תזונתי. לכן מומלץ לשקול מהו המסלול הנכון ביותר עבורנו, לאורך חיינו ולמטרותינו. מחקרים מראים שדיאטות המגבילות צריכת פחמימות יכולות לגרום לירידה במשקל ולשיפור סממני בריאות. סוגי דיאטות דלות פחמימה מוכרות שנים רבות ונפוצות בשימושם באוכלוסייה, ביניהן הדיאטה הקטוגנית אשר תופסת תאוצה בשנים האחרונות. מהו הבסיס הביולוגי? מה אוכלים? מהן היתרונות הצפויים ומהן החסרונות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    חוסר תיאבון

    חוסר תיאבון

    תיאבון מוגדר כתשוקת האכילה, תחושתו והרגשתו של האדם בהיותו רעב. התיאבון הוא מנגנון פיזיולוגי שמטרתו הבטחת מזון, ועל כן, מהווה מימד חשוב בבחינת בריאות האדם. אובדן תיאבון יכול לנבוע ממגוון סיבות – חלקן פיזיות, חלקן פסיכולוגיות, חלקן יהיו זמניות וחלקן ממושכות. מהן הסיבות השכיחות לחוסר תיאבון? מתי כדי לפנות לרופא.ה? ומה ניתן לעשות בכדי לעודד תיאבון?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    דלקת בנרתיק הגורמים ודרכי טיפול

    דלקת בנרתיק: גורמים, תסמינים ודרכי טיפול

    הפרשות, ריח רע, גרד או חוסר נוחות - כל אלו יכולים להצביע על דלקת בנרתיק, או בשמה המקצועי - וגיניטיס. הדלקת יכולה להופיע על רקע של גורמים רבים דוגמת אלרגיה, גוף זר או שינוי במאזן ההורמונלי. אולם הגורמים השכיחים ביותר הם זיהומים שונים אשר משגשגים כאשר נפגעת אוכלוסיית "החיידקים הטובים", אוכלוסייה שמגנה על האזור ומסייעת בשמירת החומציות הגבוהה שלו. בגלל הדמיון שבין התסמינים, כדאי להגיע לאבחון מדויק ולקבל טיפול מותאם לבעיה. במקביל, כדאי לשמור על היגיינת האזור ועל אוכלוסיית החיידקים המיטיבה שלו.
    אילת לוי ·רוקחת אחראית ורכזת תחום היענות תרופתית בשירותי בריאות כללית, מחוז ת"א
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות