מהי תזונה קטוגנית?
הדיאטה הקטוגנית היא תזונה שבאמצעותה הגוף שורף שומן לאנרגיה. נשמע כמו חלום. עבור מי שמבצע את הדיאטה בצורה מדויקת, החלום הזה הופך למציאות. בתהליך פירוק השומן נוצרים גופי קטון ומכאן מקור השם של הדיאטה. אלו הם: אצטון, בטא-הידרוקסי בוטיראט (BHB) ואצטואצטט. האצטון נוצר בכמויות קטנות ואינו מנוצל לאנרגיה. הוא מופרש החוצה בנשימה, בשתן או בזיעה.
BHB הוא גוף הקטון העיקרי שממשיך להתפרק ולשמש אנרגיה למוח, לשרירים, ללב ולשאר הרקמות, פרט לכבד.
אצטואצטט הופך לאצטון ויוצא מהגוף, או שהופך ל-BHB.
“בית החרושת” העיקרי לייצור קטונים הוא הכבד.
מתי הגוף שלנו עובר למצב של שריפת שומן?
הגבלת צריכת הפחמימות היומית ל-50 גרם ביום (כולל סיבים) גורמת לכך שתוך זמן קצר מאגרי הסוכר (הגליקוגן) נגמרים והגוף נאלץ לפרק שומן לאנרגיה.
הקטונים שמיוצרים בכבד מוסעים בזרם הדם אל כל האיברים. המוח לא מייצר קטונים ותלוי באספקתם מהכבד. הקטונים חוצים את מחסום הדם-מוח ובמצב של קטוזיס (מעבר לשריפת שומן) המוח מנצל עד 70% מהאנרגיה מקטונים. בבדיקת דם פשוטה ניתן למדוד את ריכוז הקטונים בדם.
איך נראה תפריט של דיאטה קטוגנית ?
הדיאטה מבוססת על צריכת חלבון נאותה (1.6-1.2 גרם חלבון לקילוגרם משקל גוף) ועל צמצום פחמימות למינימום האפשרי. מזונות כמו לחם, דגנים, פירות, קטניות ואפילו ירקות שורש לא נכנסים לתפריט.
צריכת חלבון נאותה דורשת תכנון ארוחות מזינות והימנעות מנשנושים.
טעות נפוצה היא להוסיף שומן בכמות גדולה. אין צורך בכך. החלבונים הכלולים בתפריט מספקים גם שומן, למשל ביצה מכילה 62% שומן. מה עוד שהקטונים יכולים וצריכים להיווצר גם מהשומן שאגור בגוף. אם נצרוך שומן בעודף, לא נצליח לרדת במשקל (גם אם ניכנס לקטוזיס).
מהם היתרונות של דיאטה קטוגנית?
אנשים שנכנסים לקטוזיס מדווחים על שובע ועל ירידה בכמיהה למתוק ובצורך לנשנש.
כמות האנרגיה שאגורה כשומן היא פי 100 עד 200 מזו האגורה כסוכר ולכן חלה עליה ברמת הריכוז, במצב הרוח ובחיוניות.
הדיאטה גורמת לשיפור מיידי ברמות הסוכר ולכן היא בראש וראשונה מתאימה לסוכרתיים ולטרום סוכרתיים.
מחקרים קליניים הראו יתרון לדיאטה הקטוגנית על פני דיאטות אחרות בהפחתת משקל. אף מחקר קליני לא הוכיח יתרון לדיאטה אחרת על פניה.
יתרונות נוספים:
- שיפור פרופיל שומני הדם- העלאת הכולסטרול הטוב, ה-HDL והורדה ברמות הטריגליצרידים.
- שיפור הרגישות לאינסולין ודרך זה השפעה חיובית על השובע, על חילוף החומרים, על שריפת השומן, על לחץ הדם ועל הסיכון למחלות לב וכלי לדם ואף לסרטן ולאלצהיימר.
- שנן עדויות על שיפור מצבי מיגרנה וצרבת.
- לקטונים השפעה מגינה מפני תהליכי דלקת וחמצון הקשורים עם מחלות.
מהם החסרונות של הדיאטה הקטוגנית?
הדיאטה לא מתאימה לכולם. לכן חשוב להיוועץ בדיאטן מוסמך ולעיתים גם ברופא.
סוכרתיים שמקבלים אינסולין עלולים להיכנס להיפוגליקמיה (ירידה ברמות סוכר) במידה ולא יפחיתו את מינון האינסולין.
סוכרתיים שמקבלים תרופות כמו ג’רדיאנס, קסיגדואו ופורסיגה עלולים להיכנס לקטואצידוזיס. מצב שבו נוצרים קטונים ברמה לא מבוקרת. זהו מצב מסכן חיים.
אנשים שסבלו מגאוט ומאבנים בכליה חייבים לקבל ייעוץ מקצועי לפני שמתחילים את הדיאטה
לנשים הרות ומיניקות אסור לבצע דיאטה קטוגנית.
הדיאטה לא מתאימה לילדים (פרט לאפילפטיים שמטופלים במסגרת בית חולים), לאנשים בתת משקל, למי שסובל מהפרעות אכילה, תת משקל, אבנים בכיס מרה, במצבי אשפוז, פרפור פרוזדורים ועוד. צמחונים צריכים לעקוב אחרי בדיקות הדם ולוודא שלא נוצר מחסור בברזל.
טבעונים צריכים לתסף בויטמין 12B ולקבל הדרכה על מנת לצרוך כמות נאותה של ברזל, סידן ועוד.
תופעות הלוואי העיקריות של הדיאטה הקטוגנית:
עייפות, חולשה, סחרחורות, כאבי ראש ועצירות. אלו הן תופעות חולפות ויש דרך למזער אותן.