חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

רדיקלים חופשיים

בטח יצא לכם לשמוע עליהם ועל הנזק שהם עושים, כמו שבטח גם שמעתם איך כדאי להילחם בהם ומה כדאי לאכול כדי להפחית את השפעתם. אז הגיע הזמן לקשר בין המושגים ולהבין אחת לתמיד – מה הם רדיקלים חופשיים? מהו נזק חמצוני? ואיך סלט ירקות קשור לזה?
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 27.06.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 3 דקות קריאה
רדיקלים חופשיים

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    נזק חמצוני ידוע היום כגורם מרכזי בהתפתותן של מחלות רבות

  2. 2

    מזון צלוי, מעובד, שאיפת אוויר מזוהם, עישון, סטרס ועוד, הם כולם מקורות לרדיקלים חופשיים המגדילים את הנזק החמצוני

  3. 3

    הפחתת הנזק החמצוני תתאפשר על ידי צריכתם של נוגדי חמצון הנמצאים בשפע בפירות וירקות, אגוזים או בתוספי תזונה המכילים פוליפנולים או ויטמינים שונים דוגמת A, C, ו- E

לא טוב היות האלקטרון לבדו

החומר בעולם בנוי מאטומים המורכבים בין היתר מחלקיקים הנקראים אלקטרונים, שפעמים רבות נוטים להסתדר בזוגות. איפה הבעיה? כאשר נותר אלקטרון בודד הוא יעשה כל שביכולתו על מנת למצוא אלקטרון נוסף שיצטרף אליו. למעשה נוצר מצב שאותו אלקטרון בודד, המכונה גם רדיקל חופשי, עלול לפגוע במולקולה, אברון או רקמה אחרים על מנת למצוא לו שותף. התהליך הזה נקרא "חימצון" ובמהלכו עלולים להיפגע מגוון רב של רקמות. כאשר אותו רדיקל מצליח למצוא אלקטרון שיצטרף אליו, נוצר "מעגל קסמים" שמשאיר אלקטרון בודד ברקמה שניזוקה וחוזר חלילה. ניתן לדמות את הדבר למסיבת ריקודים, בה האלקטרונים נהנים לרקוד בזוגות. אם יגיע אלקטרון החלטי ותוקפני שלא מצא עם מי לרקוד, הוא עלול להפריד בין זוג רקדנים. הרקדן שישאר כעת בודד עלול לנהוג באותה הדרך ולהפריד זוג אחר. תגובה שכזו נקראת שרשרת תגובה רדיקלית, ותתפלאו לשמוע, היא אפילו אחראית לחור באוזון!

נזק חמצוני

תהליך הנזק החמצוני, כאשר רדיקלים חופשיים "גונבים" אלקטרונים, מתרחש כל העת ואף מתחיל עוד בטרם הגחנו לאוויר העולם. למרות זאת, הזמן עושה את שלו כך שהנזק הולך וגדל עם הזמן עד כדי שמצטבר ליצירת פגיעה משמעותית העלולה לפגוע בתפקוד ובבריאות. מה למשל? נזק לכלי הדם, נזק בתאי העצב במוח או נזק לגרעין התא ולחומר התורשתי. נזק חמצוני נחשב היום לאחד מגורמי המחלות המרכזיים והעוצמתיים ביותר שיש העלול להוביל להתפתחותן של מספר רב של מחלות.

מאיפה מגיעים הרדיקלים?

בסביבה בה אנו חיים יש אינספור מקורות לרדיקלים חופשיים משחרים לטרף. זיהום אוויר? סטרס בעבודה? הם מקור לרדיקליים חופשיים. כמו גם מזון צלוי, מזון מעובד, עישון, קרינת השמש, חומרי הדברה וזוהי רק תחילת הרשימה. יחד איתם יש גם רדיקלים חופשיים ההכרחיים לתהליכי הפקת האנרגיה בגוף או כאלה הנוצרים במהלך פעילות גופנית ומביאים לשיפור ביכולת הגופנית.

לסיכום, ההגנה הטובה ביותר היא התקפה

על מנת להתגונן בצורה הטובה ביותר מפני חומרים מחמצנים היא להפחית את צריכתם ולהגדיל את צריכת נוגדי חמצון. נוגדי חמצון, או אנטי אוקסידנטים, הם חומרים בעלי יכולת למסור אלקטרונים לאותם רדיקליים ובאמצעות כך למזער את הפגיעה ברקמות האחרות. כך למשך ויטמינים רבים, ובראשם ויטמיני E ו- C, מסוגלים להתחמצן מבלי להפוך לפצצה מתקתקת, ובאמצעות כך לנטרל את האיום מאותם רדיקלים חופשיים. מלבד ההצמדות לאורח חיים בריא הכולל נשימת אוויר נקי, פעילות גופנית סדירה ושיטות שונות להפחתת הסטרס, מומלץ גם להיצמד לתזונה כזו המכילה אנטיאוקסידנטים ודלה ברדיקלים חופשיים. איך? מזון טרי ופחות מזון מעובד, ושיטות הכנת מזון שאינן כוללות חשיפה למקור אש ישיר בטמפרטורה גבוהה כמו צלייה או טיגון. מה כן לאכול? מגוון עשיר של פירות וירקות בשלל צבעים יספקו לנו שפע של נוגדי חמצון ובמידת הצורך גם תיסוף בויטמינים, מינרלים ופוליפנולים להשלמת צריכת נוגדי החמצון.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    פרוביוטיק פמינה EXPERT פרוביוטיק פמינה EXPERT

    פרוביוטיק פמינה EXPERT

    כמוסות המכילות 2 זני פרוביוטיקה מתמחים
    המוצר אזל מהמלאי
    פיקנוגנול 120 מ"ג פיקנוגנול 120 מ"ג

    פיקנוגנול 120 מ"ג

    כמוסות המכילות מיצוי פיקנוגנול 120 מ״ג
     403.30
    100 טבליות
    סופרלס 100 סופרלס 100

    סופרלס

    טבליות המכילות שילוב צמחים ומיצויי צמחים בתוספת ברומלאין לפעילות סדירה
    המוצר אזל מהמלאי
    לוטאין לוטאין

    לוטאין

    לוטאין 20 מ״ג בתוספת זיאקסנתין
     165.30
    כתבה
    אכילה בררנית בילדים

    אכילה בררנית אצל ילדים – כל מה שאתם צריכים לדעת

    אכילה בררנית בילדים היא תופעה שמטרידה הורים רבים, מה הסיבות לבררנות אכילה? האם זה מסוכן? כיצד ניתן למנוע וכיצד הכי נכון לטפל בבררנות אכילה בילדים? על כך מפורט בכתבה הבאה.
    דינה לוי
    דינה לוי ·דיאטנית קלינית M.Sc, גסטרו - תינוקות וילדים
    כתבה
    long covid

    פוסט קורונה: מה הסימפטומים וכיצד נוכל לטפל?

    חליתי בקורונה, החלמתי, סיימתי עם זה! כך חשבו רבים בכל רחבי עולם. חלק ניכר מהמחלימים ממשיכים לדווח על מגוון של תסמינים שלא תמו גם לאחר ההחלמה ורבים מדווחים על מגוון של תסמינים חדשים שהופיעו כתוצאה מהמחלה. תופעות אלה מכונות "הקורונה המתמשכת" (Long Covid) או בשמן האחר – "תסמונת פוסט קורונה".
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    המוגלובין נמוך

    המוגלובין נמוך: מה לאכול ומה זה אומר?

    חוסר ברזל, חוסר דם, אנמיה, המוגלובין נמוך: למעשה מדובר בשלל ביטויים שמצביעים על אותה הבעיה. מהו המוגלובין, מדוע הוא לעתים נמוך ומה לאכול כשההמוגלובין יורד מתחת לרמה הרצויה?
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    כתבה
    מורינגה צמח מרפא

    מורינגה – מה הסיפור של צמח המרפא הפופולרי

    מורינגה הוא עץ בינוני, שהפך פופולרי מאד בישראל בשנים האחרונות. מדוע הוא נקרא "העץ הפלאי", כיצד הוא עשוי להשפיע על בריאותנו וכיצד הוא עשוי לשפר את התזונה? כל התשובות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות