חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

ריכוז, זיכרון ומה שבניהם

המוח שלנו הוא מכונה מופלאה בעלת יכולות רבות הפועלות ביניהן בסנכרון מושלם. בכניסה לחדר מלא באנשים נצליח להסתובב כשיקראו בשמנו, ואף נצליח לנהל שיחה ולזכור את שם האיש איתו כרגע דיברנו. למרות שהתיאור נשמע קליל ופשוט, היכולת להתרכז ולזכור אינה מובנת מאליה. לפעמים ניכנס לחדר ריק מאנשים ועדיין נעצור בכניסה וננסה להיזכר למה בכלל הגענו לחדר ומה חיפשנו. על הקשר שבין ריכוז וזיכרון ואיך ניתן לשפר את הריכוז והזיכרון, בכתבה שלפניכם.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 03.01.2021
  • עדכון 29.10.2024
  • 4 דקות קריאה
ריכוז וזיכרון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ריכוז וזיכרון משפיעים זה על זה- קשיי ריכוז יקשו על הזיכרון, ולהיפך

  2. 2

    היכולת להתרכז מוגבלת ונשענת על הקיבולת המוגבלת של זיכרון העבודה שלנו

  3. 3

    ניתן לשפר את הריכוז והזיכרון באמצעות אורח חיים הכולל פעילות גופנית ותזונה עשירה בפירות וירקות, תה ירוק, קקאו, אוכמניות וענבים המכילים פוליפנולים

קשב וריכוז

אנו חיים בעולם עמוס בגירויים ולמרות זאת, בתוך כל ה”בלאגן” אנחנו מצליחים לקלוט את הגירויים הרלוונטיים עבורנו. יכולת הקשב שלנו היא המאפשרת לנו לקלוט מידע מהסביבה, אך על מנת למקד ולברור את המידע הנחוץ לנו, אנו מוגבלים במספר ערוצי הקשב המסוגלים לפעול בו זמנית. כך למשל אם נהיה מרוכזים בקריאה לא בהכרח נשים לב לשיר המתנגן ברדיו, או אם נהיה מרוכזים מאוד בנהיגה לא בהכרח נשים לב לשלטי החוצות לצד הכביש. למעשה, הקשב מתפקד כמנגנון סינון הנותן קדימות למידע שיאפשר לנו לבצע את המטלה על הצד הטוב ביותר(1). אם אנו עוסקים בקריאה אז שמיעת שיר עלול להפריע לנו להבנה, ואם אנו נוהגים אז שלטי החוצות עלולים להסיח את דעתנו ולפגוע באיכות ביצוע המטלה. נהוג לייחס מגבלה זו למגבלה בקיבולת זיכרון העבודה שלנו, המאפשר לנו להכיל עד כשבעה פריטי מידע בו זמנית. ניסיתם פעם להיזכר בשיר בזמן שמתנגן שיר אחר? זוהי מגבלת הקיבולת של זיכרון העבודה.

ירידה בריכוז וירידה בזיכרון

הזיכרון שלנו מורכב מכמה “מאגרים”, כאשר הראשון שבהם נקרא גם “זיכרון עבודה”, האחראי על שמירת כמות מידע מוגבלת לפרק זמן קצר(2). מאגר זיכרון זה מאפשר ביצוע פעולות מיידיות וניתוב המידע – שמירה במאגרי זיכרון לטווח ארוך יותר, או איבודו כלא היה. כידוע, יכולתנו לזכור פרטי מידע שנקלטו מבלי שנקדיש אליהם את מלוא תשומת הלב, או לפחות את חלקה, נמוכה מיכולתנו לזכור פרטי מידע שנקלטו בקשב רב. כאשר אנחנו חווים ירידה בריכוז או סובלים מהסחות דעת, תפגע יכולתנו להתמקד בגירוי ספציפי מבין שלל הגירויים המגיעים מהסביבה, וכך יורד הסיכוי שאותו פריט מידע יעבור עיבוד וישמר כזיכרון לאורך פרק זמן ארוך יותר(3). הצפת זיכרון העבודה במידע לאורך זמן, עלולה להוביל לירידה בריכוז, כמו ניסיון לפתור מבחן במתמטיקה לאחר יום עמוס בפתרון תרגילים. קיימים גורמים נוספים העלולים להוביל לירידה בריכוז, כמו מחסור בשינה, דיכאון, מתח וחרדה, Long Covid ועוד (4,5) .

איך נשפר את הריכוז והזיכרון?

כאמור, שיפור הריכוז עשוי לשפר את הזיכרון ולהיפך, כך שפעולות שיתרמו לשיפור הריכוז ו/או הזיכרון ישפרו את שניהם.

  • משחקים לשיפור הריכוז – אפילו 15 דקות ביום במשך 5 ימים בשבוע של משחקי חשיבה כמו סודוקו, תשחצים, שחמט או פזלים יכולים להשפיע לחיוב על הריכוז(6). הרשת מלאה במשחקי ריכוז וזיכרון, מצאו כמה משחקים לטעמכם והכניסו אותם לשגרת יומכם.
  • שינה הולמת – למרות שלעיתים סדר היום העמוס מקשה עלינו לישון שינה טובה ומספקת, חשוב לזכור שמחסור בשעות שינה עלול לפגוע במצב הרוח, בתפקוד היומיומי ובריכוז.
  • פעילות גופנית – מחקרים מראים שעיסוק בפעילות גופנית יכולים לשפר ריכוז בקרב ילדים, לשפר זיכרון בקרב מבוגרים, וזה עוד לפני שהזכרנו את תרומתה למצב הרוח ולבריאות הכללית (7,8).
  • תרגלו מדיטציה – קחו לכם רגע ושפרו את יכולות הריכוז שלכם, מסתבר שתרגול מדיטציה נמצא כמשפר את יכולות הקשב והריכוז(9) .
  • שתו קפה – משקאות המכילים קפאין נמצאו במחקרים כמשפרים את הריכוז ומעלים את הערנות(10). כמות סבירה של עד כ-3 כוסות קפה ביום בהחלט יכולה לתת לנו מענה זמין לירידה זמנית בריכוז.
  • אכלו מגוון – צריכת מגוון מזונות טריים ולא מעובדים כמו קטניות, זרעים, אגוזים, ירקות ופירות. פירות יער למשל, כמו אוכמנויות וענבים מכילים רכיבי תזונה הנקראים “פוליפנולים” המשמשים כנוגדי חמצון ונמצאו כעשויים לשפר את הזיכרון והריכוז, אפילו בקרב אנשים המאובחנים כסובלים מבעיות קשב וריכוז(11).

לסיכום, לשיפור הזיכרון והריכוז אמצו לעצמכם סדר יום בו אתם ישנים מספיק, אך עדיין מוצאים זמן לשלב פעילות גופנית אירובית מתונה ותרגול מדיטציה. שחקו משחקי זיכרון, פתרו תשחצים והשקיעו בעצמכם באוכל טוב, מגוון, טרי ובריא המכיל פוליפנולים.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    מגנזיום 520 מגנזיום 520

    מגנזיום 520

    כמוסות המכילות מגנזיום במינון גבוה 520 מ"ג
     83.10 110.80
    25% הנחה
    אלפא ליפואית אלפא ליפואית

    אלפא ליפואית

    חומצה אלפא ליפואית 600 מ"ג
     86.93 115.90
    25% הנחה
    MSM רליף MSM רליף

    MSM רליף

    מ"ג 1125 MSM
     124.73 166.30
    25% הנחה
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     136.05 181.40
    כתבה
    אנמיה בהיריון

    אנמיה בהיריון? את צריכה ברזל

    למה חשוב להגיע להיריון עם מאגרי ברזל טובים, איך אפשר למנוע מצב של ברזל נמוך בהריון ולמי יש סיכוי גדול יותר לסבול מחוסר ברזל בהיריון? הכול אודות אנמיה בהיריון
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    בעיות זיכרון

    בעיות בזיכרון

    כחלק מתהליך ההזדקנות הטבעי ישנה ירידה בזיכרון. לא תמיד תהיה זו ירידה חדה עד כדי אבחנה בשיטיון (דמנציה, ירידה בזיכרון ובמרכיבים קוגניטיביים נוספים בלי השפעה על התפקוד היום-יומי) או הפרעה לתפקוד היום-יומי, אבל כן עלולה להיות ירידה משמעותית במידה כזו שאנו או הקרובים אלינו נרגיש בה. ירידה שכזו נקראת "הפרעה קוגניטיבית קלה", ואמנם אין הכרח שתתפתח לשיטיון בגיל מבוגר יותר, אך היא בהחלט מעלה את הסיכון, ועל כן טיפול ומניעה הם בעלי חשיבות רבה
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    חוסר שינה והשמנה

    חוסר שינה והשמנה – האם הרגלי תזונה לקויים עשויים להשפיע על השינה שלנו ולהפך?

    שינה טובה חשובה לא פחות מתזונה טובה - את זה אנחנו כבר יודעים. בשנים האחרונות תחום השינה נחקר רבות בהיבט התזונתי ונראה כי קיים קשר בין השניים. מחסור בשעות שינה באופן תדיר, עלול לשבש מערכות פיזיולוגיות שונות בגופנו ולהוביל להשמנה והפרעות בריאותיות נוספות. אז מה אפשר לעשות על מנת לדאוג לבריאות האישית שלנו ולמקם אותה בראש סדר העדיפויות? מה הקשר בין שינה ותזונה? כל זאת בכתבה שלפניכם.
    פז עטיה ·דיאטנית קלינית BSc
    כתבה
    ויטמין E לפנים לעור ולמערכת החיסון

    ויטמין E: לפנים, לעור ולמערכת החיסונית

    הוא נלחם ברדיקלים החופשיים, מחזק את המערכת החיסונית, ועוד לא התחלנו לדבר על מה שיעשה ויטמין E לעור הפנים שלכם, אם רק תדאגו לצרוך אותו בכמויות הנכונות. אז תתחילו לפצח אגוזים ולחתוך עלים ירוקים
    עינת ששון ·MSc, מנהלת מדעית והסברה
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות