חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

פוליפנולים – הסוד של "מזונות העל"

בעבר היה נהוג להשתמש במילים פשוטות כדי לתאר מזון; משביע, טעים, מזין וכד'. בשנים האחרונות כולם מחפשים את הערך המוסף, ה"בונוס", מה עוד אפשר לקבל ממזון מעבר לשובע, טעם או השלמת התזונה. תופעה זו הולידה את המונח "סופר פוד", או "מזונות על", מזונות שלכאורה טומנים בחובם סוד בריאותי נסתר. לאחד מה"סודות" האלה יש שם – קוראים לו פוליפנולים.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 03.01.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 4 דקות קריאה
פוליפנולים מזון על

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    פוליפנולים הוא שם כולל לקבוצת תרכובות אורגניות בעלות מבנה כימי דומה, הנמצאות באופן טבעי במזונות מן הצומח, בעיקר בפירות וירקות

  2. 2

    תכונותיהן הכימיות של פוליפנולים מאפשרות להם לשמש כנוגדי חמצון, מפחיתי דלקת ובעלי השפעה מיטיבה על שלל מערכות ואיברים בגוף, ביניהם הלב ומוח

  3. 3

    בשונה מרכיבי תזונה אחרים כמו ויטמינים ומינרלים, לפוליפנולים אין קצובה יומית מומלצת אך צריכתם נמצאה כגורם מגן מפני מחלות כרוניות וירידה קוגניטיבית

המזון השלם גדול מסך חלקיו

בדרך כלל, הקווים המנחים אותנו לבחירת מזון יהיו שיקולים מאוד ברורים – טעים לי? כמה קלוריות? כמה חלבון? יש בזה ברזל? סידן? ועוד. ניתן לנסות להשוות למשל בין פרי גדול לבין פרוסת לחם – כמות הקלוריות דומה, כמות הפחמימה דומה, ולמרות זאת הבחירה שונה מאוד.

מלבד אותם רכיבי תזונה שאנחנו רגילים לבחון, או אלה הכתובים בתווית סימון המזון, יש רכיבים נוספים, נלווים, השייכים לקבוצה הנקראת "פיטוכימיקלים" (כימיקלים שמקורם מהצומח). זוהי קבוצה של תרכובות כימיות ("כימיקלים") שמקורם מהצומח ("פיטו") הנמצאות באופן טבעי במזון מן הצומח ונמצאו כבעלות השפעה מיטיבה על בריאותינו. לקבוצה זו משתייכים גם אותם פוליפנולים, שבין היתר גם נותנים לפירות וירקות את צבעם. דוגמאות לפוליפנולים הנמצאים במזון הם רסברטרול הנמצא בענבים וביין אדום, אפיקטכין הנמצא בתה, קוורציטין הנמצא בבצל, חומצה קפאית הנמצאת בקפה, אנתוציאנינים הנמצאים באוכמניות ועוד.

השפעותיהם של פוליפנולים בתזונה

אומנם תזונה דלה בפוליפנולים לא תוביל למחסור משום שהם אינם מהווים רכיבי תזונה חיוניים ואינם מספקים אנרגיה, אך הם נמצאו כבעלי שלל השפעות בריאותיות מיטיבות שקצרה היריעה מלהכיל, במיוחד בנוגע למחלות כרוניות. על פי ארגון הבריאות העולמי כ- 41 מיליון אנשים מתים מדי שנה כתוצאה ממחלות כרוניות, ויותר מ – 80% מהמקרים מקושרים למחלות לב וכלי דם, סוכרת ומחלות בדרכי הנשימה. על מנת להקטין את הנטל שמחלות אלו יוצאות על מערכת הבריאות, ממליץ ארגון הבריאות העולמי להגביר את צריכת הפירות והירקות. כך למשל, פוליפנול שמקורו בקקאו נמצא כמפחית סיכון לשבץ, התקפי לב, סוכרת, שיפור פרופיל השומנים בדם, לחץ דם, עמידות לאינסולין ומדדי הדלקת. קוורציטין ורסברטרול שהוזכרו בפסקה הקודמת, קשורים בין היתר גם הם לבריאות הלב.

איך עובד הקסם?

בעבר היה נהוג לחשוב שעיקר השפעתם של הפוליפנולים מתרחשת הודות ליכולתם לשמש כנוגדי חמצון, אך בפועל הם אינם מגיעים לרקמות בכמויות גבוהות דיו על מנת למנוע נזק חמצוני. בשנים האחרונות זוהו מספר מנגנוני פעולה אחרים, ביוכימיים ומולקולריים בעלי השפעה נרחבת בין ובתוך תאי הגוף. מסתבר שלפוליפנולים יש יכולת להשפיע על פעילות המתרחשת בתאי הגוף כמו למשל לווסת ייצור חומרים מעודדי ומדכאי דלקת ולהשפיע על חילוף חומרים (מגוון התהליכים הביוכימיים הכוללים קליטת חומרי מוצא ושימוש בהם לצורך הפקת אנרגיה ופליטתם) של שומן. השפעה נוספת היא באמצעות השפעה חיובית על המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים הנמצאים במעי) על ידי תמיכה בשגשוגם של חיידקים "טובים" התורמים לבריאותנו באופן כללי, ונוכחותם בפני עצמה מקושרת גם היא להפחתת הסיכון למחלות כרוניות.

ולסיום, האוכמנייה שבקצפת

על כל השפעותיהם החיוביות של פוליפנולים שכבר הוזכרו עד כה, מתווסף עוד יתרון משמעותי, "האוכמנייה שבקצפת". מסתבר שפוליפנולים בעלי השפעה מטיבה גם על תפקודים קוגניטיביים.

במחקר בו נעשה מעקב וניטור אחרי צריכת הפוליפנולים של אנשים בוגרים במשך 13 שנים, נמצא כי צריכה גבוהה יותר מקושרת לתפקודי שפה גבוהים יותר וזיכרון מילים טוב יותר. במחקר אחר, נמצא כי צריכת שוקולד (ובקקאו כמובן, איך לא, פוליפנולים) קבועה בתזונה הפחיתה את הסיכון לירידה קוגניטיבית במשך השנים. מאמר שאיגד בתוכו תוצאותיהם של 17 מחקרים עלה כי צריכת תה נמצאת בקשר הפוך עם הופעתן של הפרעות קוגניטיביות. אם לא די בכך, אז שתיית תה גם נמצאה כמפחיתה את הסיכון לדיכאון, ומפחיתה את הסיכון למחלת פרקינסון. במחקר אחר, שנערך בקבוצת מבוגרים בריאים בגילי 60-70 שנטלו במשך חצי שנה תוסף המכיל רכיב פטנטי, עשיר בפוליפנולים שמקורם באוכמניות וענבים, נמצאו שיפור במדדי קוגניציה ובזיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך.

מעתה אמרו – "תזונת על" ולא "מזון על"

ככל הידוע לנו כיום, אין מזון אחד הניתן להכתירו כמזון על. למעשה, כל מזון שנבחר, טוב או מזיק ככל שיהיה, משפיע באופן יחסי יחד עם שאר הרגלי התזונה ואורח החיים. כן ניתן לומר שלצד אורח חיים פעיל  ובריא, טוב נעשה אם נשלב בתזונתנו שלל פירות וירקות בשלל צבעים, כמו גם קקאו, תה ויין אדום במידה.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    40 כמוסות
    25% הנחה
    פרוטק כמוסות 40

    פרוטק כמוסות

    "כמוסות המכילות אכינצאה ופרופוליס בשילוב תמציות צמחים"
     51.53 68.70
    25% הנחה
    לוטאין לוטאין

    לוטאין

    לוטאין 20 מ״ג בתוספת זיאקסנתין
     123.98 165.30
    40% הנחה
    יומי תרסיס לגרון יומי תרסיס לגרון

    יומי תרסיס לגרון

    תמיסה בתרסיס לסיוע
    בהקלה על מיחושים
    וגירויים בגרון
    מתאים לילדים מגיל שנתיים
    ומעלה
    המוצר אזל מהמלאי
    25% הנחה
    אלפא ליפואית אלפא ליפואית

    אלפא ליפואית

    חומצה אלפא ליפואית 600 מ"ג
     86.93 115.90
    כתבה
    פירות וירקות

    איך מנהלים את המשקל בהתאם למעגל החיים הנשי?

    נדמה אולי כי האתגר הגדול בהתמודדות עם המשקל בקרב נשים הוא לאחר גיל הפסקת הווסת, עם הכניסה לגיל המעבר. אלא ששמירה על המשקל או ירידה במשקל יכולים להיות תהליך מאתגר בכל גיל, וגם בקרב נשים צעירות קיים קושי. הנה כמה סיבות ופתרונות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    ריכוז וזיכרון

    ריכוז, זיכרון ומה שבניהם

    המוח שלנו הוא מכונה מופלאה בעלת יכולות רבות הפועלות ביניהן בסנכרון מושלם. בכניסה לחדר מלא באנשים נצליח להסתובב כשיקראו בשמנו, ואף נצליח לנהל שיחה ולזכור את שם האיש איתו כרגע דיברנו. למרות שהתיאור נשמע קליל ופשוט, היכולת להתרכז ולזכור אינה מובנת מאליה. לפעמים ניכנס לחדר ריק מאנשים ועדיין נעצור בכניסה וננסה להיזכר למה בכלל הגענו לחדר ומה חיפשנו. על הקשר שבין ריכוז וזיכרון ואיך ניתן לשפר את הריכוז והזיכרון, בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    טיפולים טבעיים לנשירת שיער

    כל מה שכדאי לך לדעת על טיפולים טבעיים ותרופות סבתא לנשירת שיער

    בוקר אחד את מתעוררת ומוצאת על הכרית קווצת שערות. את מנערת את הכרית, אולי מחליפה ציפית ושוכחת מהעניין. אבל כשהשערות ממשיכות לקדם את פניך מדי בוקר, כשהמברשת שלך מתמלאת שיער מדי ערב – את מתחילה לחשוד שמשהו לא תקין קורה. נשירת שיער היא תופעה מוכרת בקרב נשים ויכולה להופיע לאחר הלידה, כאשר התזונה לקויה או […]
    אוסנת עופר
    כתבה
    שייקים לניקוי רעלים

    השייקים הבריאים שיעזרו לך בתהליכי ניקוי הרעלים

    אם חשתם לאחרונה עייפים, חולים יותר, או חסרי אנרגיה, ייתכן שהגיע הזמן לבצע סילוק רעלים. שייקים לניקוי רעלים יסייעו לגופכם בפינוי הרעלים שהצטברו בו וגם לתהליך ירידה במשקל. אספנו עבורכם את הדברים שחשוב שתדעו. וכמובן, כמה מתכוני שייקים מנצחים שיסייעו לכם לצאת לדרך. ניקוי נעים!
    המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות