חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

פוליפנולים – הסוד של "מזונות העל"

בעבר היה נהוג להשתמש במילים פשוטות כדי לתאר מזון; משביע, טעים, מזין וכד'. בשנים האחרונות כולם מחפשים את הערך המוסף, ה"בונוס", מה עוד אפשר לקבל ממזון מעבר לשובע, טעם או השלמת התזונה. תופעה זו הולידה את המונח "סופר פוד", או "מזונות על", מזונות שלכאורה טומנים בחובם סוד בריאותי נסתר. לאחד מה"סודות" האלה יש שם – קוראים לו פוליפנולים.
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 03.01.2021
  • עדכון 28.10.2024
  • 4 דקות קריאה
פוליפנולים מזון על

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    פוליפנולים הוא שם כולל לקבוצת תרכובות אורגניות בעלות מבנה כימי דומה, הנמצאות באופן טבעי במזונות מן הצומח, בעיקר בפירות וירקות

  2. 2

    תכונותיהן הכימיות של פוליפנולים מאפשרות להם לשמש כנוגדי חמצון, מפחיתי דלקת ובעלי השפעה מיטיבה על שלל מערכות ואיברים בגוף, ביניהם הלב ומוח

  3. 3

    בשונה מרכיבי תזונה אחרים כמו ויטמינים ומינרלים, לפוליפנולים אין קצובה יומית מומלצת אך צריכתם נמצאה כגורם מגן מפני מחלות כרוניות וירידה קוגניטיבית

המזון השלם גדול מסך חלקיו

בדרך כלל, הקווים המנחים אותנו לבחירת מזון יהיו שיקולים מאוד ברורים – טעים לי? כמה קלוריות? כמה חלבון? יש בזה ברזל? סידן? ועוד. ניתן לנסות להשוות למשל בין פרי גדול לבין פרוסת לחם – כמות הקלוריות דומה, כמות הפחמימה דומה, ולמרות זאת הבחירה שונה מאוד.

מלבד אותם רכיבי תזונה שאנחנו רגילים לבחון, או אלה הכתובים בתווית סימון המזון, יש רכיבים נוספים, נלווים, השייכים לקבוצה הנקראת "פיטוכימיקלים" (כימיקלים שמקורם מהצומח). זוהי קבוצה של תרכובות כימיות ("כימיקלים") שמקורם מהצומח ("פיטו") הנמצאות באופן טבעי במזון מן הצומח ונמצאו כבעלות השפעה מיטיבה על בריאותינו. לקבוצה זו משתייכים גם אותם פוליפנולים, שבין היתר גם נותנים לפירות וירקות את צבעם. דוגמאות לפוליפנולים הנמצאים במזון הם רסברטרול הנמצא בענבים וביין אדום, אפיקטכין הנמצא בתה, קוורציטין הנמצא בבצל, חומצה קפאית הנמצאת בקפה, אנתוציאנינים הנמצאים באוכמניות ועוד.

השפעותיהם של פוליפנולים בתזונה

אומנם תזונה דלה בפוליפנולים לא תוביל למחסור משום שהם אינם מהווים רכיבי תזונה חיוניים ואינם מספקים אנרגיה, אך הם נמצאו כבעלי שלל השפעות בריאותיות מיטיבות שקצרה היריעה מלהכיל, במיוחד בנוגע למחלות כרוניות. על פי ארגון הבריאות העולמי כ- 41 מיליון אנשים מתים מדי שנה כתוצאה ממחלות כרוניות, ויותר מ – 80% מהמקרים מקושרים למחלות לב וכלי דם, סוכרת ומחלות בדרכי הנשימה. על מנת להקטין את הנטל שמחלות אלו יוצאות על מערכת הבריאות, ממליץ ארגון הבריאות העולמי להגביר את צריכת הפירות והירקות. כך למשל, פוליפנול שמקורו בקקאו נמצא כמפחית סיכון לשבץ, התקפי לב, סוכרת, שיפור פרופיל השומנים בדם, לחץ דם, עמידות לאינסולין ומדדי הדלקת. קוורציטין ורסברטרול שהוזכרו בפסקה הקודמת, קשורים בין היתר גם הם לבריאות הלב.

איך עובד הקסם?

בעבר היה נהוג לחשוב שעיקר השפעתם של הפוליפנולים מתרחשת הודות ליכולתם לשמש כנוגדי חמצון, אך בפועל הם אינם מגיעים לרקמות בכמויות גבוהות דיו על מנת למנוע נזק חמצוני. בשנים האחרונות זוהו מספר מנגנוני פעולה אחרים, ביוכימיים ומולקולריים בעלי השפעה נרחבת בין ובתוך תאי הגוף. מסתבר שלפוליפנולים יש יכולת להשפיע על פעילות המתרחשת בתאי הגוף כמו למשל לווסת ייצור חומרים מעודדי ומדכאי דלקת ולהשפיע על חילוף חומרים (מגוון התהליכים הביוכימיים הכוללים קליטת חומרי מוצא ושימוש בהם לצורך הפקת אנרגיה ופליטתם) של שומן. השפעה נוספת היא באמצעות השפעה חיובית על המיקרוביום (אוכלוסיית החיידקים הנמצאים במעי) על ידי תמיכה בשגשוגם של חיידקים "טובים" התורמים לבריאותנו באופן כללי, ונוכחותם בפני עצמה מקושרת גם היא להפחתת הסיכון למחלות כרוניות.

ולסיום, האוכמנייה שבקצפת

על כל השפעותיהם החיוביות של פוליפנולים שכבר הוזכרו עד כה, מתווסף עוד יתרון משמעותי, "האוכמנייה שבקצפת". מסתבר שפוליפנולים בעלי השפעה מטיבה גם על תפקודים קוגניטיביים.

במחקר בו נעשה מעקב וניטור אחרי צריכת הפוליפנולים של אנשים בוגרים במשך 13 שנים, נמצא כי צריכה גבוהה יותר מקושרת לתפקודי שפה גבוהים יותר וזיכרון מילים טוב יותר. במחקר אחר, נמצא כי צריכת שוקולד (ובקקאו כמובן, איך לא, פוליפנולים) קבועה בתזונה הפחיתה את הסיכון לירידה קוגניטיבית במשך השנים. מאמר שאיגד בתוכו תוצאותיהם של 17 מחקרים עלה כי צריכת תה נמצאת בקשר הפוך עם הופעתן של הפרעות קוגניטיביות. אם לא די בכך, אז שתיית תה גם נמצאה כמפחיתה את הסיכון לדיכאון, ומפחיתה את הסיכון למחלת פרקינסון. במחקר אחר, שנערך בקבוצת מבוגרים בריאים בגילי 60-70 שנטלו במשך חצי שנה תוסף המכיל רכיב פטנטי, עשיר בפוליפנולים שמקורם באוכמניות וענבים, נמצאו שיפור במדדי קוגניציה ובזיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך.

מעתה אמרו – "תזונת על" ולא "מזון על"

ככל הידוע לנו כיום, אין מזון אחד הניתן להכתירו כמזון על. למעשה, כל מזון שנבחר, טוב או מזיק ככל שיהיה, משפיע באופן יחסי יחד עם שאר הרגלי התזונה ואורח החיים. כן ניתן לומר שלצד אורח חיים פעיל  ובריא, טוב נעשה אם נשלב בתזונתנו שלל פירות וירקות בשלל צבעים, כמו גם קקאו, תה ויין אדום במידה.

כל הכתבות שלנו מבוססות על מחקרים מקצועיים ונכתבות על ידי אנשי המקצוע הטובים ביותר.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    מגה גלופלקס fast מגה גלופלקס fast

    מגה גלופלקס fast

    גלוקוזאמין בתוספת aflapin אריזה ל45 יום
     236.90
    פיקנוגנול 120 מ"ג פיקנוגנול 120 מ"ג

    פיקנוגנול 120 מ"ג

    כמוסות המכילות מיצוי פיקנוגנול 120 מ״ג
     403.30
    פלקסיטול קרם ידיים אנטי אייג'ינג פלקסיטול קרם ידיים אנטי אייג'ינג

    פלקסיטול קרם ידיים אנטי אייג'ינג

    מפחית תופעה של קימטוטים, כתמי גיל ופיגמנטציה
    משפר גמישות ומראה העור
     69.50
    ממו-רייז ממו-רייז

    ממו-רייז

    כמוסות המכילות מיצוי ענבים ואוכמניות כחולות
     181.40
    כתבה
    שבוע 22 להיריון

    שבוע 22 להיריון

    זה הזמן לסקירת היריון מאוחרת, שמטרתה לסקור את תקינות אברי העובר על מנת לזהות מומים אנטומיים. העובר כבר שוקל כ-500 גרם, ושיער ראשו החל לצמוח. ומה קורה אצלך? את זקוקה כעת ל-1,000 מ"ג סידן ביום. איך מקבלים אותם? מהמזון ומתוסף תזונה המשלב סידן עם ויטמין D
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    וידאו כתבה
    כורכום play

    כיצד כורכום תורם לבריאות

    מחקרים רבים ברחבי העולם מצביעים על השפעתו של שורש הכורכום בדלקת המפרקים אוסטיאוארתריטיס ובמחלות מעיים דלקתיות, כגון מחלת קרוהן וקוליטיס
    עדי זוסמן ·דיאטנית קלינית המתמחה בטיפול במחלות מעיים דלקתיות, ומיכל שיין, תזונאית קלינית
    כתבה
    דיאטה דלת פחמימות

    דיאטה דלת פחמימות

    אנשים רבים מניחים כי פחמימות מטבען "משמינות" ודוגלים בהימנעות צריכתם כאסטרטגיה מנצחת לירידה במשקל. אך התמונה יותר רחבה וישנם אסטרטגיות רבות לביצוע שינוי תזונתי. לכן מומלץ לשקול מהו המסלול הנכון ביותר עבורנו, לאורך חיינו ולמטרותינו. מחקרים מראים שדיאטות המגבילות צריכת פחמימות יכולות לגרום לירידה במשקל ולשיפור סממני בריאות. סוגי דיאטות דלות פחמימה מוכרות שנים רבות ונפוצות בשימושם באוכלוסייה, ביניהן הדיאטה הקטוגנית אשר תופסת תאוצה בשנים האחרונות. מהו הבסיס הביולוגי? מה אוכלים? מהן היתרונות הצפויים ומהן החסרונות?
    דניאל בן חפר
    דניאל בן חפר ·דיאטנית קלינית וספורט M.Sc RD ומאמנת כושר
    כתבה
    איך למנוע ולטפל באקנה

    אקנה: כיצד מונעים וכיצד מטפלים בפצעונים?

    מהן הסיבות לאקנה, אילו טיפולים יכולים לסייע בשיקום העור וכיצד שינויי תזונה ותוספי תזונה עשויים למנוע את הפצעון הבא?
    אריאלה אמרוסי ·בעלת המכון אריאלה ביוטי, מומחית בטיפולי אקנה ואנטי אייג'ינג
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות