חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

אבנים בכליות – מדריך מקיף להבנה, מניעה וטיפול

אבני כליה הן אבנים הנוצרות באופן טבעי מהתגבשות של חומרים מסיסים המופרשים בשתן, ועלולות לגרום לכאבים חדים, דם בשתן ועוד. אבנים אלו נוצרות בכליה כאשר מתרחשים כמה תנאים המאפשרים זאת. מה הם התנאים ואיך להימנע? בכתבה הבאה
בן-אל ברקוביץ
בן-אל ברקוביץ · דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
  • פרסום 06.02.2024
  • עדכון 04.12.2024
  • 4 דקות קריאה
אבנים בכליות

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    אבני כליה נוצרות מחומרים המופרשים בשתן באופן טבעי, ועלולות לגרום לאי נוחות וכאבים המושפעים מגודל וצורת האבנים

  2. 2

    צריכת כמות נוזלים נאותה תסייע בהפחתת הסיכון ליצירת אבני כליה, לצד תזונה עשירה בסיבים תזונתיים וביצוע פעילות גופנית

  3. 3

    אבחון מוקדם על ידי רופא באמצעות רנטגן או CT לצד בדיקת שתן, יסייע במתן טיפול מהיר, יעיל ומותאם אישית לגודל וסוג האבנים

מהן אבנים בכליות?

אבנים בכליה זהו מצב רפואי העלול להיות לא נעים ואפילו כואב. הן נוצרות כאשר חומרים האמורים להיות מופרשים בשתן כמו סידן, אוקסלט או חומצה אורית מתגבשים לגביש מוצק. האבנים הנוצרות שונות זו מזו בהרכבן, גודלן וצורתן, והן עלולות לגרום מגוון תסמינים וסיבוכים, בעיקר כאשר הן נודדות מהכליה ומגיעות אל השופכן, צינורית האוספת את השתן מהכליה אל שלפוחית השתן. גילוי הרכב האבנים חיוני לצורך יעילות הטיפול והמניעה.

מהם גורמי הסיכון, התסמינים וכיצד מאבחנים? 

קיימים מספר גורמי סיכון מרכזיים להיווצרותן של אבנים בכליות, ואחד המובילים שבהם הוא התייבשות. מכיוון שהמינרלים המופרשים בשתן מומסים במים, כמויות נוזלים נמוכות באופן כרוני עלולות להוביל לשקיעתם של המינרלים וכך להגדיל את הסיכון להיווצרותן של אבנים. לצד כמויות הנוזלים בתזונה, גם רכיבי התזונה הנצרכים הם בעלי משמעות גדולה. כך למשל צריכה עודפת של מזונות עשירים באוקסלט כמו תרד ואגוזים, בשילוב צריכת סידן גבוהה לאורך זמן עלולים להעלות את הסיכון ליצירת אבני סידן-אוקסלט. בנוסף, מצבים רפואיים מסוימים כמו הפרעות מטבוליות, זיהומים בדרכי השתן, מחלות מעי דלקתיות או היסטוריה רפואית של אבני כליה, מעלים את הסיכון להיווצרותן של אבנים.

אבנים בכליות תסמינים

התסמינים הנפוצים המופיעים לצד היווצרותן של אבני כליה כוללים כאב חד, דם בשתן, תכיפות במתן שתן ובחילה. ערנות להופעתם של התסמינים יכולה לסייע באבחנה וטיפול מוקדמים. אבחנה תעשה באמצעות צילומי רנגטן או CT, לצד בדיקות שתן לצורך גילוי הרכב האבנים.

מהן דרכי הטיפול באבנים בכליות?

דרכי הטיפול שונות ומגוונות ומשתנות בהתאם לגודל האבנים, סוגן וחומרת התסמינים המופיעים. כך למשל הטיפול באבנים קטנות במיוחד יהיה לרוב שמרני במיוחד, ויכלול צריכת נוזלים מרובה לצד התאמות תזונתיות. לעומת זאת אבנים גדולות יותר הגורמות לתסמינים קשים יותר, לרוב יגררו טיפול בעל אופי התערבותי גדול יותר, כמו ריסוק באמצעות גלי הלם – טכניקה לא פולשנית לריסוק האבנים לחלקיקים קטנים יותר שניתן להפריש בשתן, או התערבות ניתוחית להסרתן של האבנים במקרים מעט יותר מורכבים.

קיימות אפשרויות טיפול נוספות, כאלה שההוכחות המדעיות לגביהן פחות חד משמעיות, כמו שימוש בתוספים צמחיים מסוימים שקיימת לגביהם אמונה שהם עשויים לתרום להתמוססות האבנים. למרות שמדובר במיצוי צמחי שמטרתו המסת אבני כליה, חשוב לזכור להתייעץ עם רופא.ה לפני נטילתו על מנת לוודא שהתוסף בטוח לשימוש במצבכם הרפואי.

איך נוכל למנוע אבנים בכליות?

החלק החשוב, אך גם הקשה ביותר במניעה, הוא שינויים באורח חיים ובתזונה.  

  • שתייה מים נאותה של כ- 3-2.5 ליטרים ביום תסייע בהפחתת ריכוז המינרלים בשתן ותקטין את הסיכון להצטברותן לכדי אבן. כמובן שבמצבים של אובדן נוזלים מוגבר כמו בסביבה חמה במיוחד או בפעילות גופנית, יש להחזיר כמויות נוזלים גבוהות יותר. ואם כבר בנוזלים עסקינן, קיימות עדויות לכך שלימונדה או מיץ לימון במים יכולים להפחית את שכיחות היווצרותם של האבנים. 
  • צריכה מתונה של מזונות עשירים באוקסלט כמו עלים ירוקים, קקאו, תה, אגוזים וזרעים לצד צריכה הולמת של סידן בתזונה, יכולים לעשות שינוי משמעותי יחד עם תזונה עשירה בסיבים תזונתיים הנמצאים בפירות וירקות.  
  • הגבלת כמויות המלח בתזונה. ההמלצה נכונה באופן כללי ובפרט לאנשים בעלי סיכון לאבני כליה, משום שהמלח מגביר את הפרשת הסידן בשתן וכך מעלה את הסיכון ליצירת אבנים. 
  • בחלק מסוגי האבנים (אבני סידן או אבני חומצת שתן), מומלץ להגביל את צריכת החלבון שמקורו מן החי כמו בשר, עופות, דגים, ומזונות מועשרים בחלבון. 

מלבד תזונה מאוזנת ומגוונת, הקפדה על פעילות גופנית סדירה תסייע גם היא הן בשמירה על משקל תקין והן בשמירה על תפקודי הכליה.

לסיכום

אבני כליה הם לא גזירה משמיים. אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת, מגוונת ועשירה בסיבים תזונתיים לצד שתיה מרובה, יכולים להפחית את הסיכון להיווצרותן, וערנות לתסמינים ופניה לבירור רפואי במידת הצורך יפחיתו את הסיכון לסיבוכים.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    120 קפליות
    מגנזיום ציטראט 120 מגנזיום ציטראט 120

    מגנזיום ציטראט

    קפליות המכילות מגנזיום ציטראט 200 מ״ג
     166.30
    150 טבליות למציצה
    ויטמין B12 פלוס 150 ויטמין B12 פלוס 150

    ויטמין B12 פלוס

    טבליות למציצה המכילות ויטמין B12 1200 מק״ג וחומצה פולית
     110.80
    כורכום 360 Active

    כורכום 360 Active

    קפליות המכילות מיצוי כורכוםפטנטי בתוספת ביופרין
     162.30
    ויטמין D- 1000 כמוסות רכות ויטמין D- 1000 כמוסות רכות

    ויטמין D- 1000 כמוסות רכות

    כמוסות רכות המכילות ויטמין D3 1000 יחב"ל
     61.40
    כתבה
    הקלה על מפרקים כואבים

    מה כדאי לאכול ועל מה כדאי לוותר כדי להקל על מפרקים כואבים?

    האם התזונה שלנו יכולה להפחית דלקות וכאבים? מסתבר שכן. הכירו את המזונות שגם ילחמו בדלקת וגם ישמרו על המפרקים שלכם בריאים יותר
    שרית בנימין
    שרית בנימין ·דיאטנית קלינית B.Sc
    כתבה
    מחסור בויטמין D

    מחסור בוויטמין D: איך מתמודדים עם חוסר ויטמין D?

    בעשור האחרון מתרבים הדיווחים המחקריים הנוגעים לחוסר בוויטמין D ועל תופעות ואפילו מחלות שעלולות להתהוות כתוצאה מכך. מדוע זה קורה, ומה ניתן לעשות כדי למנוע זאת?
    הילה כהן ·M.Med.Sc
    כתבה
    פרוביוטיקה ילדים

    פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה, דור חדש ברפואת ילדים

    (פרו - למען, ביו - חיים) הוא מונח המתאר חיידקים חיים, שבמינונים מסוימים מועילים לתינוק, לילד או למבוגר הנוטלים אותם. נוהגים גם לכנות את החיידקים הפרוביוטיים חיידקים "טובים".
    ד"ר יוני בוטבול ·רופא ילדים וראומטולוג
    כתבה
    תוספי תזונה לנשים

    תוספי תזונה לנשים בשלבי החיים השונים

    גופה של האישה עומד בלא מעט אתגרים פיזיים לאורך חייה: היריון, הנקה, שינויים הורמונליים בגיל המעבר ולאחר מכן שינויים של הגיל השלישי. תזונה נכונה ומותאמת לשלבי החיים השונים, בתמיכת פעילות גופנית מתאימה חשובות להתמודדות טובה יותר עם האתגרים, להפגת מתחים ולבריאות איתנה.
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות