אל תוותרו עליו: כל הסיבות לצרוך ויטמין B1

תיאמין או ויטמין B1 – לא חשוב איך תקראו לו, העיקר שתוודאו שאתם צורכים אותו. למה ויטמין B1 כל כך חשוב, מהם התסמינים לחוסר בויטמין הזה ואיפה תמצאו אותו בתזונה?
המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 10.12.2019
  • עדכון 04.12.2024
  • 5 דקות קריאה
הסיבות לצרוך ויטמין B1

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    חוסר בויטמין B1, תיאמין, גרם בעבר למגפות הברי ברי, שתקפו אנשים שניזונו לאורך תקופות ארוכות ממזון שלא כלל תיאמין

  2. 2

    חוסר תיאבון, עצבנות, עייפות ורפלקסים משובשים הם תסמינים של חוסר בויטמין B1

  3. 3

    דגנים מלאים, שמרים, קטניות ובשר הם מקורות טובים לויטמין B1. אפשר לצרוך תיאמין גם בתוסף תזונה, כחלק מקומפלקס ויטמיני B

נכון, הוא רק אחד מתוך שמונה, אבל הוא חשוב לא פחות מכל חבריו לקומפלקס. ויטמין B1, הידוע גם בשם תיאמין, הוא אחד משמונת ויטמיני B שביחד מהווים את קומפלקס ויטמין B – ויטמינים מסיסים במים המשתתפים בתגובות כימיות רבות בגוף. בלי ויטמין B1 הגוף שלכם עלול להיכנס למצוקה גדולה, ועל כך יעידו מגפות הברי ברי, שתקפו בעבר ימאים שניזונו מדגנים מקולפים, שהיו נטולי תיאמין. אז אם אתם אוהבים דגנים מלאים, זה מצוין, ואם עדיין לא הכנסתם אותם לתפריט – עכשיו זה זמן ממש טוב. הנה, תקראו למה.

למה התיאמין (ויטמין B1) חשוב?

התיאמין פועל כמעט בכל תאי הגוף, ויש לו תפקיד חשוב בהפיכת מזון לאנרגיה. הוא מסייע במניעת סיבוכים במערכת העצבים, במוח, בשרירים, בלב, בבטן ובמעיים והוא מעורב בזרימת האלקטרוליטים אל תאי השריר והעצב ומחוצה להם. מכיוון שגוף האדם אינו מסוגל לייצר תיאמין, יש לצרוך אותו באמצעות מזונות עשירים בתיאמין, כמו דגנים מלאים, בשר ואגוזים. מחסור בתאמין הוא די נדיר במדינות מפותחות, אולם קיימים גורמים שונים שעשויים להעלות את הסיכון לחוסר, בהם: אלכוהוליזם, סוכרת, גיל מבוגר, ניתוח בריאטרי, טיפולי דיאליזה, שימוש במשתן במינון גבוה ואיידס. תזונה לקויה ודלה בויטמין B1 יכולה גם היא להביא למחסור חמור בויטמין.

בעבר נקשר חוסר בויטמין B1 במחלת הברי ברי, המערבת הפרעות בלב, בעצבים ובמערכת העיכול. בפרשת רמדיה, שבה מתו חמישה תינוקות ותינוקות נוספים נפגעו, התברר שהסיבה לכך הייתה חוסר גדול בויטמין B1 בתרכובת המזון של החברה על בסיס סויה.

איך מזהים חוסר בויטמין B1?

התסמינים של מחסור בויטמין B1 יכולים להיות קלים ולכן לא פעם אנשים אינם מזהים שהוא חסר, אבל אם אתם סובלים מהתסמינים הבאים, כדאי שתבדקו מה מצב ה-B1 שלכם.

  1. איבוד תיאבון ותחושת שובע – הם מהתסמינים המוקדמים הנפוצים של מחסור בתיאמין, כמו שמראה המחקר הזה. התיאמין ממלא תפקיד חשוב בוויסות השובע, דבר שמסייע בשליטה על "מרכז השובע" הממוקם בהיפותלמוס של המוח, אולם כאשר נוצר חוסר בתיאמין, הפעולה התקינה של מרכז השובע משתנה, והגוף חש שובע גם כשהוא לא באמת שבע. אובדן התיאבון יכול להוביל גם לאנורקסיה.
  2. עצבנות תכופה ומצב רוח רגזני הם תסמין מוקדם נוסף למחסור בתיאמין. העצבנות יכולה להגיע תוך ימים או שבועות של מחסור, והיא תועדה בייחוד במקרים שבהם היו מעורבים תינוקות שסבלו ממחלת "ברי ברי".
  3. עייפות פתאומית, ירידה קלה באנרגיה או אפילו תשישות קיצונית נקשרות גם כן למחסור בתיאמין, והן יכולות להתרחש בהדרגה או בפתאומית, תלוי בחומרת המחסור. לצערנו, מכיוון שעייפות היא תסמין שיש לו מספר רב של סיבות אפשריות, יש נטייה להתעלם ממנו בדרך כלל כסימן למחסור בתיאמין.
  4. שיבושים ושינויים ברפלקסים יכולים להיווצר בעקבות השפעת המחסור בתיאמין על העצבים המוטוריים. לעיתים קרובות אפשר לראות ירידה ברפלקסים של הברך, הקרסול והשריר התלת ראשי, וככל שמתקדם המחסור ייראו השפעות גם על יכולת ההליכה.
  5. עקצוצים, צריבה או תחושת "סיכות ומחטים" בגפיים העליונות והתחתונות הם תסמין נוסף שיכול להעיד על מחסור בתיאמין, כיוון שהעצבים ההיקפיים המגיעים לזרועות ולרגליים נשענים במידה רבה על פעולת התיאמין.
  6. חולשת שרירים שנמשכת לאורך זמן עלולה להצביע גם היא על מחסור בתיאמין. באופן כללי, חולשת שרירים כללית כלל אינה נדירה, ולעתים קרובות קשה לקבוע את הגורם לה. עם זאת, חולשת שרירים מתמשכת וארוכת שנים ללא סיבה ברורה עשויה להיות סימן למחסור בתיאמין.
  7. ראייה מטושטשת היא תסמין שיכול להתפתח כתוצאה ממחסור חמור בתיאמין שגורם נזק לעצב הראייה. מקרים מתועדים קישרו ראייה מטושטשת ואובדן ראייה למחסור חמור בתיאמין, והראו כי הראייה של החולים השתפרה משמעותית לאחר השלמת התיאמין.
  8. האטה בקצב הלב המלווה בעייפות וסחרחורת, יכולה גם היא להיגרם בעקבות ירידה ברמות התיאמין בגוף. קצב לב איטי בצורה חריגה כתוצאה ממחסור בתאמין עלול לגרום לעייפות מוגברת, סחרחורת ולסיכון גדול יותר להתעלפות.
  9. קוצר נשימה בייחוד במאמץ, הנובע מהעובדה שמחסור בתיאמין יכול להשפיע על תפקוד הלב. חשוב לציין כי לקוצר נשימה יכולים להיות גורמים רבים, כך שתסמין זה לבדו בדרך כלל אינו מצביע בהכרח על מחסור בתיאמין.
  10. מחקרים רבים קישרו בין מחסור בתיאמין והזיות, מצב שמביא לבלבול, אובדן זיכרון, מודעות מופחתת וחוסר יכולת לחשוב בצורה ברורה. במקרים חמורים, מחסור בתאמין עלול לגרום לתסמונת ורניקה-קורסקוף, הפוגעת לרוב באנשים הסובלים מאלכוהוליזם כרוני.

איך תצרכו את הויטמין B1 שלכם?

לשמחתנו, ישנן דרכים טבעיות רבות להוסיף מזון עשיר בתיאמין לתזונה היומיומית. מקורות המזון הטובים לתיאמין כוללים דגנים מלאים (אורז מלא, קמח מלא, קוואקר), בקר, כבד, אגוזים, תפוזים, ביצים, זרעים, קטניות, אפונה ושמרים. וישנם גם מוצרים רבים המועשרים בתיאמין, בהם דגני בוקר, לחם, אורז ופסטה.

ואם אתם רוצים להיות בטוחים שאתם מקבלים את ה-B1 שלכם באופן קבוע, אתם יכולים לצרוך אותו בתוסף תזונה – כחלק מקומפלקס ויטמין B, שכולל בתוכו שמונה ויטמיני B, שכולם חיוניים לתפקודים רבים ושונים בגוף.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה

    פלקסיטול קרם מרגיע לעור מגורה

    קרם מרגיע לעור מגרד, אדמומי ומגורה
    מפחית את הגירוד ב-15 דקות
     56.55 75.40
    25% הנחה
    חומצה פולית 800 חומצה פולית 800

    חומצה פולית 800

    טבליות המכילות חומצה פולית 800 מק״ג
     43.80 58.40
    25% הנחה
    יומי WINTER ללא תוספת סוכר

    יומי WINTER ללא תוספת סוכר

    דובונים במרקם ג'לי ללעיסה בטעם פירות אדומים בשילוב ויטמין C, סמבוק שחור, פרופוליס, אכינציאה ופקעות ורדים.
     64.20 85.60
    25% הנחה
    ויטמין B12 - מתיל קובלמין ויטמין B12 - מתיל קובלמין

    ויטמין B12 - מתיל קובלמין

    טבליות למציצה המכילות ויטמין 1000 B12 מק״ג
    המוצר אזל מהמלאי
    כתבה
    שבוע 30 להיריון

    שבוע 30 להיריון

    בזמן הקרוב את אמורה לעבור בדיקת אולטרה-סאונד להערכת משקל העובר, שמטרתה להעריך אם גדילת העובר תקינה. בתקופה הזו מתרחשת עלייה גדולה במשקל מוח העובר. חומצת השומן DHA, ממשפחת אומגה 3, היא רכיב חיוני ביותר לתהליך הזה, לכן חשוב שתצרכי אותה בתזונה שלך.
    פרופ' אייל שיינר ·רופא נשים מומחה, בי"ח סורוקה ולימור בן חיים, דיאטנית קלינית, קופ"ח כללית
    כתבה
    נרוקסן טיפול טבעי בדיכאון

    איך לצאת מדיכאון בדרכים טבעיות

    מרגישים שלאחרונה אין לכם חשק לכלום ודברים רבים הופכים פתאום קשים לביצוע? זה בדיוק הזמן לטפל בעצמכם. איך לצאת מדיכאון באופן טבעי?
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    דלקת מפרקים ניוונית

    אוסטאוארטריטיס – דלקת מפרקים ניוונית

    בשנת 2020 אוסטאוארטריטיס, דלקת המפרקים הניוונית, תהיה המחלה הרביעית בשכיחותה בעולם, היא גוררת נכות וכאב בגיל המבוגר, אך למרות שעדיין לא נמצא ריפוי מלא למחלה, קיימות מספר דרכים לשיכוך הכאבים ולהקלה עליהם כגון פעילות גופנית, תרופות לשיכוך כאבים ואפילו ניתוח. דלקת מפרקים ניוונית: כדאי להכיר
    ד"ר אמיר אורון ·מומחה בכיר לאורתופדיה וכירורגיה של היד במסגרת המרכז הרפואי קפלן ברחובות, ומרצה בבית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים
    כתבה
    סידן בהיריון

    מי הוא מינרל הסידן? ומה חשיבותו של סידן בהיריון? כל מה שאולי לא ידעתן וחשוב שתכירו!

    מה סידן צריך לצרוך? הקצובה היומית המומלצת (DRI) של סידן עבור האוכלוסייה הרווחת נחשבת לגבוה באופן ניכר וזאת משום שלוקחת בחשבון כי לא כל הסידן הנצרך בתזונה היומיומית שלנו אכן נספג במערכת העיכול. מכאן, הצריכה המומלצת לפי DRI נעה בין 1000-1300 מ"ג ליום, כאשר המינון המומלץ משתנה בהתאם לגיל ולמין. בזמן הגדילה וההתפתחות המינית הדרישה […]
    דורין ענקי מרציאנו ·דיאטנית קלינית
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות