ויטמין D – מהי החשיבות שלו ומה מיוחד בוויטמין D3?

מהו ויטמין D, מה ההבדל בין ויטמין D3 לויטמין D2, מדוע קיים חוסר הולך וגובר של הויטמין ואיך השמש קשורה לכך? כל התשובות לשאלות וגם – כיצד מומלץ להתגבר על חוסרים?
נועה ברקוביץ
נועה ברקוביץ · דיאטנית קלינית RD M.Sc ומדריכת הנקה, המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 08.09.2019
  • עדכון 12.05.2025
  • 5 דקות קריאה
ויטמין D

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ויטמין D הוא שם כולל לחמישה חומרים חיוניים, המסיסים בשומן, שמיוצרים בעור בחשיפה לשמש

  2. 2

    מחסור בוויטמין D שכיח מאוד בשנים האחרונות, באוכלוסיות שונות ומגוונות, בעיקר בגלל חשש מחשיפה לשמש

  3. 3

    כדי להתגבר על חוסר של ויטמין D מומלץ להיעזר בתוסף תזונה המכיל ויטמין D3

ויטמין די? ברור ש-אלטמן

מהו ויטמין D?

ויטמין D הוא שם כולל לחמישה חומרים חיוניים המסיסים בשומן, שנקראים D1 עד D5. ויטמין D חיוני לתפקוד תקין של העצמות, השיניים, הכליות והכבד, ולמניעת שורה של מחלות ידועות כמו אוסטיאופורוזיס ורככת, שכן הוא משפיע על ספיגת הסידן בגוף.

בשנים האחרונות מרבים לדבר ולכתוב על ויטמין D, ומתפרסמים עוד ועוד מחקרים שקושרים מחסור בו עם מחלות שונות ועם בעיות בריאות רבות. מתברר כי בגלל הסכנות הכרוכות בחשיפה לשמש והצורך להגן על העור מפני קרני השמש האולטרה-סגולות, נוצרה בעיה של חסר בוויטמין D בקרב אוכלוסיות רבות. אפילו כשמדובר במדינה שטופת שמש כישראל, קיים צורך בתוספת של ויטמין D בשנה הראשונה לחיים בפרט – בגלל המלצת משרד הבריאות שלא לחשוף תינוקות לשמש, ובקרב אוכלוסיות שממעטות להיחשף לשמש בכלל, בכל גיל.

נוסף על אלה, בעשור האחרון מתברר כי ישנן מחלות ובעיות בריאות נוספות שעשויות להיות קשורות לחסר, ולמרות שחלקן עדיין בגדר השערות מחקריות, כדאי להזכירן ולהתייחס אליהן: סוכרת סוג 1, הפרעות גדילה, השמנה, הפרעות בתפקוד הנוירולוגי, טרשת נפוצה, שבץ, מחלות מעיים דלקתיות, דיכאון, מחלות לב, עששת, הפרעות בתפקודים קוגניטיביים, השפעה על וויסות גנים, השפעה על פוריות הגבר ועוד. כמו כן, ויטמין D חיוני בקרב נשים הרות, למניעת הפרעות ובעיות במהלך ההיריון והשפעה על בריאות העובר. מחקרים שונים מדגימים קשר ברור בין רמת ויטמין D אצל האם להתפתחות העצם אצל העובר.

מהו ויטמין D3 ולמה הוא נחוץ לנו?

כאמור, הוויטמין נוצר בגופינו בעקבות חשיפה לשמש, אולם יישנן שתי צורות עיקריות שלו – ויטמין D2 וויטמין D3, שמגיעות אלינו גם דרך המזון. מקור נוסף לוויטמין D הוא פירות וירקות, שבהם מצויה צורת ה-D2, שעוברת עיבוד בגוף לצורה הפעילה זאת משום ש- D2 הוא ויטמין D בצורה פחות פעילה בגוף.

חוסר בוויטמין D – מה גורם למחסור בוויטמין D?

מחסור בוויטמין החשוב הזה מוגדר בספרות הרפואית כ"בעיה" של אנשים בריאים, בדרך כלל. על פי מחקרים רבים ישנה ירידה ניכרת ברמתו באוכלוסיות שונות ומגוונות, בעיקר בגלל חשש מחשיפה לשמש והימנעות ממנה באמצעות מסנני קרינה ואמצעי זהירות נוספים, כגון בגדים ארוכים שנלבשים גם מטעמי דת וצניעות. נוסף על כך, אורח החיים היושבני שלנו כולל שהייה במשך שעות רבות במשרד, אורח חיים כזה מצמצם מאוד את שעות החשיפה לקרינת השמש. השערה נוספת למחסור בוויטמין D מתייחסת לקשר אפשרי בינו לבין עודף משקל והשמנת יתר:  מתברר שיש מתאם בין דרגת מדד מסת הגוף (BMI) לבין דרגת המחסור בוויטמין. הסיבה לכך ככל הנראה ירידה בזמינות הביולוגית של ויטמין D (ויטמין מסיס שומן) שכמו "כלוא" ברקמת השומן ואינו זמין לשימוש הגוף.

בעיה נוספת היא שככל שאנחנו מתבגרים פוחתת היכולת שלנו לייצור עצמי של הוויטמין, וכי ישנה גם ירידה בספיגתו במעיים במיוחד בקרב קשישים. מלבד קשישים, ישנן עוד מספר אוכלוסיות בסיכון לחוסר של ויטמין D בהן:

  • בעלי עור כהה: חומר הצבע שבעור, מלנין, הוא סוג של הגנה מפני השמש ולכן מונע גם היווצרות של ויטמין D בעור
  • מי שמרבים להשתמש בקרם הגנה בכל יציאה לשמש
  • צמחונים, טבעונים ומי שאלרגיים לחלב (הצריכה התזונתית שלהם של ויטמין D מהמזון נמוכה)
  • אנשים שסובלים מהפרעות של ספיגת שומן במעיים, בגלל מחלות כמו קרוהן, סיסטיק פיברוזיס, צליאק, מחלות כבד ועוד
  • אנשים הנוטלים תרופות שגורמות לפירוק מוגבר של הוויטמין או שמפחיתות את ספיגת הסידן

כיצד מגלים חוסר של הוויטמין ומה הן רמות נמוכות שלו?

ישנם כמה סימנים שעלולים להעלות חשד למחסור בוויטמין D: נטייה לדיכאון, עודף משקל, חולשה ועייפות, יתר לחץ דם ועוד. למרות שקיימים סימנים, נוכל לוודא את המחסור רק על פי בדיקות דם. על אף שישנה מחלוקת לגבי ערכי רמה תקינה של ויטמין D מקובל כי רמה נמוכה מ־20 נ”ג/מ"ל נחשבת נמוכה.

מה המינון של ויטמין D שמומלץ לקחת כתוסף תזונה?

חשוב להדגיש, כי משרד הבריאות הישראלי מזהיר שלא לחשוף תינוקות לשמש בשנת החיים הראשונה, ומשום שישנו חשש לחסר בוויטמין D לתינוקות, מומלץ לתסף את כל התינוקות בוויטמין D3 במשך שנת החיים הראשונה כאסטרטגיית מניעת חסר. המינון המומלץ על ידי משרד הבריאות הוא 400 יחידות בינלאומיות (יחב”ל) ליום, לתינוקות ולפגים.

באשר למבוגרים, במחקרים שונים שהתפרסמו בשנים האחרונות ממליצים החוקרים שבמצבי חסר מומלץ לתסף במינון של 1,000 עד 2,000 יחב”ל ליום. המלצות אלה עשויות להשתנות במצבים שונים, כמו לדוגמה בזמן שפרצה מגפת הקורונה, יצא משרד הבריאות בישראל בהמלצה כללית לתסף בוויטמין D את האוכלוסייה הכללית במינון מותאם לפי BMI. אמנם הרעלה של ויטמין D נחשבת נדירה, ומחקרים הוכיחו כי גם צריכה יומית של 10,000 יחב”ל לא גורמת להרעלה, עדיין לא נערכו די מחקרים ארוכי טווח על נטילת מינונים גבוהים של הוויטמין, ולכן ההמלצה היא לפזר את הנטילה של התוסף לאורך ימות השבוע ולא ליטול בבת אחת כמות גבוהה.

  • מהו ויטמין D ולמה הוא חשוב?

    ויטמין D הוא שם כולל לחמישה חומרים חיוניים המסיסים בשומן, שמיוצרים בעור בחשיפה לשמש. הוא חיוני לתפקוד תקין של העצמות, השיניים, הכליות והכבד, ולמניעת מחלות כמו אוסטיאופורוזיס ורככת. בנוסף, הוא משפיע על ספיגת הסידן בגוף.

  • מה ההבדל בין ויטמין D2 ל-D3?

    ויטמין D2 מצוי בעיקר בפירות וירקות, אך הוא פחות פעיל בגוף ומתפנה ממנו מהר יותר. לעומת זאת, ויטמין D3 נמצא במזונות מהחי כמו ביצים, שמן דגים ואיברים פנימיים, והוא הצורה הפעילה והיעילה יותר של הוויטמין בגוף.

  • מהם הגורמים למחסור בוויטמין D?

    מחסור בוויטמין D יכול להיגרם מחשיפה מועטה לשמש, שימוש במסנני קרינה, לבישת בגדים ארוכים, אורח חיים יושבני, גיל מתקדם, עור כהה, תזונה דלה בוויטמין D, בעיות בספיגת שומן במעיים ונטילת תרופות מסוימות.

  • כיצד ניתן לזהות מחסור בוויטמין D?

    סימנים למחסור עשויים לכלול נטייה לדיכאון, עודף משקל, חולשה, עייפות ויתר לחץ דם. עם זאת, הדרך המדויקת ביותר לאבחון מחסור היא באמצעות בדיקת דם.

  • מהן הרמות התקינות של ויטמין D בדם?

    רמה תקינה של ויטמין D נחשבת מעל 30 ננו-גרם למיליליטר. רמות בין 10 ל-29 ננו-גרם למיליליטר נחשבות לחסר יחסי, ופחות מ-10 נחשב לחסר משמעותי.

  • מהו המינון המומלץ של ויטמין D כתוסף תזונה?

    משרד הבריאות ממליץ על 400 יחידות בינלאומיות (יחב"ל) ליום לתינוקות. למבוגרים, המינון המומלץ נע לרוב בין 1,000 ל-2,000 יחב"ל ליום, בהתאם לגיל, משקל וצרכים בריאותיים.

  • מהם מקורות המזון העשירים בוויטמין D?

    שמן דגים, דגי ים שמנים כמו סלמון וטונה, כבד בקר, ביצים, גבינה צהובה, דגני בוקר וחלב מועשרים בוויטמין D – כל אלו מקורות טובים לוויטמין D.

  • האם ויטמין D משפיע על מערכת החיסון?

    כן. ויטמין D תורם לפעילות תקינה של מערכת החיסון ומחקרים מצביעים על כך שהוא עשוי לסייע בהפחתת הסיכון לזיהומים בדרכי הנשימה.

  • מי נמצא בסיכון גבוה למחסור בוויטמין D?

    אנשים בעלי עור כהה, מי שממעיטים להיחשף לשמש, צמחונים, טבעונים, קשישים, ואנשים עם בעיות ספיגה או מטופלים בתרופות מסוימות – כולם מצויים בסיכון גבוה למחסור.

  • כיצד ניתן למנוע מחסור בוויטמין D?

    ניתן למנוע מחסור באמצעות חשיפה מבוקרת לשמש, תזונה עשירה בוויטמין D, ובמידת הצורך – נטילת תוסף ויטמין D3 באיכות גבוהה ובהתאם להמלצת איש מקצוע.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    כורכום 360 Active

    כורכום 360 Active

    קפליות המכילות מיצוי כורכום פטנטי בתוספת ביופרין
     121.73 162.30
    25% הנחה
    ויטמין D-400 כמוסות רכות ויטמין D-400 כמוסות רכות

    ויטמין D-400 כמוסות רכות

    כמוסות רכות המכילות ויטמין D400 יחב״ל
     44.55 59.40
    25% הנחה
    סטילאר סטילאר

    סטילאר

    קרם מקומי לכאבי מפרקים, שרירים וגידים על בסיס 7.5% חומצות שומן אסטריות (CFA)
     64.95 86.60
    25% הנחה
    ויטמין D-400 טיפות ויטמין D-400 טיפות

    ויטמין D-400 טיפות

    טיפות המכילות ויטמין D 400 יחב"ל
     24.90 33.20
    כתבה
    כמה קלוריות צריך לצרוך ביום?

    כמה קלוריות צריך לצרוך ביום?

    בדיחה ישנה מספרת ש"קלוריות הם יצורים קטנים המגיעים בלילה לארון הבגדים ומקטינים אותם..." אבל האמת לגבי קלוריות היא הרבה יותר פשוטה, וכשמכירים את הנושא לעומק מבינים שהתורה לא כל כך מסובכת. אז הנה חלק ממה שצריך לדעת- מהי קלוריה? מאיפה אנחנו מקבלים אותה? כמה ממנה אנחנו צריכים ומה יקרה במחסור או בעודף? כל התשובות בכתבה שלפניכם.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    ככה מטפלים ב B12 נמוך

    חוסר בוויטמין B12? ככה מטפלים ב-B12 נמוך

    עייפות, עצבנות ואפילו בחילות יכולות להעיד על חוסר בוויטמין B12. בדיקה פשוטה תגלה לכם מהי רמת ה-B12 שלכם, אבל בינתיים קבלו את הסיבות לוויטמין B12 נמוך, את התסמינים וגם את הערכים שאתם רוצים שיהיו לכם
    המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    מפרקים נשים וגברים

    נשים וגברים – המפרקים של מי חזקים יותר?

    מי סובל.ת יותר משחיקת סחוסים? מדוע אנחנו לא ממש יודעים את הסיבות לכך (עדיין...) והאם כדאי במקרה זה להשתייך למין החזק או היפה דווקא? כמה דברים על ההבדל בין גברים ונשים והמפרקים שלהם
    לילך ארז ·לילך ארז, BPT, פיזיותרפיסטית מוסמכת
    כתבה
    ויטמינים

    טבעונים? כך תשלימו חסר של ויטמין B12

    המעבר לתזונה טבעונית והפסקת צריכתם של רכיבים תזונתיים מסוימים עלולה לגרום למחסור בוויטמינים ומינרלים, ובעיקר של ויטמין B12. מה אפשר לעשות כדי להשלים את החוסר?
    אולגה אליהו ·דיאטנית קלינית MSc.Nurt
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות