חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

האם ויטמין D הוא שחקן חשוב בהגנה מוירוס הקורונה?

ויטמין D מוכר בשל תפקידו בספיגת סידן ובבריאות העצם, אך יש לו עוד מגוון תפקידים בגוף. הוא חשוב לתפקוד מערכת החיסון, ומחקרים מצביעים על תפקידו בהגנה מוירוסים נשימתיים. כתבה שמרכזת את כל ההסברים וההמלצות.
טלי נחום
טלי נחום · דיאטנית קלינית לאכילה רגשית ולתסמונת השחלות הפוליציסטיות, RD, M.Sc
  • פרסום 20.07.2020
  • עדכון 16.01.2025
  • 3 דקות קריאה
ויטמין D והגנה מקורונה

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    ויטמין D חשוב לתפקיד מערכת החיסון, ונראה שתיסוף שלו יכול להפחית את הסיכון לזיהום בדרכי הנשימה

  2. 2

    בישראל יש שכיחות גבוהה של חסר בויטמין D

  3. 3

    משרד הבריאות ממליץ על חשיפה יומית לשמש או שימוש בתוסף ויטמין D

מחקר ראשוני שהתפרסם לאחרונה מצביע על תפקיד חשוב של ויטמין D במלחמה בקורונה. קבוצת חוקרים מאינדונזיה בדקו 780 מקרים של אנשים שנדבקו בוירוס הקורונה, במטרה להבין האם יש קשר בין רמת ויטמין D, לבין תמותה מקורונה.

למה הם חשבו לבדוק את זה?

ויטמין D מוכר לנו בשל תפקידו בשמירה על בריאות העצם וספיגת הסידן לגוף, אך הוא מקושר גם למצבים בריאותיים רבים נוספים כמו מחלות לב וכלי דם, חלק מסוגי הסרטן, סוכרת מסוג 2 ועוד. בהקשר שלנו, ויטמין D חשוב לתפקוד תקין של מערכת החיסון.

באופן יותר ספציפי, נראה כי לויטמין D יש תפקיד בהתמודדות עם זיהומים של מערכת הנשימה. אחת הראיות לכך מגיעה ממטה אנליזה שפורסמה בג'ורנל המדעי היוקרתי BMJ. במאמר נותחו יחד תוצאות מ-25 מחקרים קליניים מבוקרים, שכללו בסך הכל כ-11,000 משתתפים. החוקרים מצאו כי תיסוף בויטמין D הפחית את הסיכון לזיהום אקוטי בדרכי הנשימה. מסקנת המאמר הייתה כי תיסוף בויטמין D הוא בטוח ומגן מפני זיהומיים אקוטים בדרכי הנשימה.

אז בחזרה אלינו, מה החוקרים גילו?

ובכן, התוצאות השאירו גם אותנו בפה פעור: שיעור התמותה בקרב אנשים עם חסר בויטמין D היה 99%! במצב של חסר יחסי, שיעור התמותה מהנגיף היה כ-88%. לשם השוואה, בקרב אנשים שהיו עם רמות ויטמין D בנורמה שיעור התמותה עמד על 4% בלבד. (לחצו כאן להסבר על ערכי הנורמה של ויטמין D).

ראוי לציין שחסר בויטמין D שכיח יותר בגיל מבוגר, ובנוכחות מחלות רקע נלוות. שני אלו מהווים בפני עצמם גורמי סיכון לקורונה. לכן החוקרים השתמשו במודל סטטיסטי שלוקח בחשבון גיל, מין ומחלות רקע. גם לאחר נרמול לגורמים אלו, נמצא באופן מובהק כי חסר בויטמין D מקושר לסיכון גבוה פי 10 לתמותה מקורונה, לעומת מצב בו רמות הויטמין תקינות.

חשוב לנו לומר שהמחקר הזה ממש טרי ועוד לא הספיק להתפרסם בירחון מדעי (כלומר טרם עבר את הבקרה המדעית הנדרשת). בחרנו בכל זאת לספר לכם עליו, כיוון שהוא לא המחקר הראשון שמצביע על התפקיד של ויטמין D בהגנה מזיהומים נשימתיים, ולאור כך שיש בישראל שכיחות גבוהה של חסר בויטמין D.

שכנעתם אותי. מאיפה מקבלים ויטמין D?

המקור העיקרי לויטמין D הוא בחשיפה לקרני UVB של השמש. מקור זה מספק 50-90%, בעוד התזונה מספקת רק חלק קטן. מקורות בתזונה כוללים בעיקר דגים שמנים וכבד דגים, ובכמויות קטנות יותר חלק מסוגי הפטריות, מוצרי חלב מועשרים, חלמון ביצה ועוד. במצבים בהם קיים חסר, או כאשר לא מגיעים לדרישה היומית המומלצת, מומלץ להשלים בתוסף.

מה משרד הבריאות אומר?

לאור הידע שהצטבר עד כה על חשיבות ויטמין D בקורונה, משרד הבריאות בישראל ממליץ לצאת לשמש בזרועות חשופות למשך 20 דקות בשעות 11-16, או במידה ואין חשיפה מספקת לשמש או שידוע על חסר, ליטול תוסף במינון 800-1,000 יחידות ליום.


הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    גאמיס מגנזיום ציטראט

    גאמיס מגנזיום ציטראט

    אשכולות במרקם ג'לי בטעם פטל
     60.45 80.60
    25% הנחה
    ויטמין D- 1000 כמוסות רכות ויטמין D- 1000 כמוסות רכות

    ויטמין D- 1000 כמוסות רכות

    כמוסות רכות המכילות ויטמין D3 1000 יחב"ל
     46.05 61.40
    60 קפליות
    25% הנחה
    רוטס HR לאישה 60 רוטס HR לאישה 60

    רוטס HR לאישה

    קפליות המכילות ויטמינים, מינרלים, חומצות אמינו ו-MSM
     105.83 141.10
    25% הנחה
    ויטמין D-1000 טיפות ויטמין D-1000 טיפות

    ויטמין D-1000 טיפות

    טיפות המכילות ויטמין 1000 D יחב״ל
     30.15 40.20
    כתבה
    מהיריון ועד ללידה

    היריון: כל מה שצריך לדעת משלב התכנון ועד ללידה

    היריון של אישה אורך כ-40 שבועות וכיום מלווה במעטפת של מידע ותמיכה לאישה ההרה ולעובר שברחם. על מה חשוב להקפיד עוד לפני תחילת ההיריון, איך יודעים לחשב את שבוע ההיריון, מהן הבדיקות שאסור להחמיץ ואיך כדאי להתכונן ללידה. המומחים של אלטמן עם כל התשובות
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    פוליפנולים מזון על

    פוליפנולים – הסוד של "מזונות העל"

    בעבר היה נהוג להשתמש במילים פשוטות כדי לתאר מזון; משביע, טעים, מזין וכד'. בשנים האחרונות כולם מחפשים את הערך המוסף, ה"בונוס", מה עוד אפשר לקבל ממזון מעבר לשובע, טעם או השלמת התזונה. תופעה זו הולידה את המונח "סופר פוד", או "מזונות על", מזונות שלכאורה טומנים בחובם סוד בריאותי נסתר. לאחד מה"סודות" האלה יש שם – קוראים לו פוליפנולים.
    בן-אל ברקוביץ
    בן-אל ברקוביץ ·דיאטן קליני וספורט RD M.Sc
    כתבה
    תופעות בהיריון

    תופעות בהיריון: אילו תופעות יכולות להופיע ואיך פותרים?

    דלקות בדרכי השתן ובנרתיק, עצירות, צרבת, טחורים, בחילות והקאות וסימני מתיחה: כל אלה הן תופעות שיכולות להופיע בשלבים שונים של ההיריון. איך מתמודדים איתן באמצעים טבעיים?
    עינת לאלו ·Bsc.biol
    כתבה
    סמבוק שחור

    סמבוק שחור (Sambucus Nigra)

    ברחבי היערות באירופה גדל עץ יפיפה הנישא עם פרחים לבנבנים ריחניים ופירות סגולים חמצמצים בשם סמבוק שחור. מימי קדם מיוחסים לסמבוק השחור יכולות מיסטיות ובריאותיות שונות. האם הוא יכול להגן עלינו? מה הסגולות הבריאותיות שלו?
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות