לחלות בחורף זו כבר כמעט עובדה, האף המנוזל, הראש הכואב והגרון הצורב הפכו לחלק מחוויית החורף של רובנו. “מחלות חורף” הוא שם כולל למגוון גדול של תופעות ומחלות המתפרצות בימי החורף, ביניהן הצטננות, שפעת, דלקת גרון ועוד. מרבית מחלות החורף נגרמות על ידי נגיפים.
ההידבקות במחלות חורף שונה מאדם לאדם, ומילד לילד: ישנם כאלו שלא נדבקים כמעט במחלות למרות החשיפה לאותם נגיפים וחיידקים, בעוד שאחרים נוטים לחלות שוב ושוב. איך זה קורה? התשובה לכך פשוטה – יש מי שהמערכת החיסונית שלהם חזקה יותר והגוף שלהם מסוגל להדוף את אותם גורמים מדבקים בקלות רבה.
מה עלול להחליש את מערכת ההגנה של הגוף?
על פי הגישה של הרפואה הטבעית, האלטרנטיבית, חיזוק מערכת ההגנה של הגוף וזירוז תהליך ההחלמה, הן המטרה העיקרית. למשל, בעזרת צמחי מרפא, כמו אכינצאה. לכן, בדרך כלל ההמלצה היא להקל על התסמינים באמצעות תרופות להורדת חום, תרופות נגד שיעול וכדומה. הטיפול באנטיביוטיקה מיועד במקרים בהם הזיהום הוא חיידקי.
באופן מפתיע, אחת הסיבות להחלשת המערכת החיסונית נובעת משימוש בתרופות אנטיביוטיות, שאמנם מנצחות את החיידקים, אבל במקביל עלולות להחליש את המערכת החיסונית. במילים אחרות: על פי הרפואה הטבעית, המתייחסת לאדם כשלם ומטפלת בו ולא בחיידק או בגורם מחלה אחר, צריכת אנטיביוטיקה יכולה להיות בעייתית לא פחות מהחיידק עצמו.
כיצד שימוש בצמחי מרפא עשוי לסייע בהתמודדות עם מחלות חורף?
הטיפול הטבעי פועל בשני מישורים. בטווח הרחוק – מסייע בחיזוק המערכת החיסונית, בטווח הקצר – מסייע בשיפור מצבו של החולה תוך זמן קצר. ישנן כמה דרכים להתמודד עם מחלות החורף, באמצעות כללי התנהגות, שימוש בתוספי תזונה, פרוביוטיקה וצמחי מרפא, ובעזרת תזונה מתאימה.
אחד הצמחים הנחקרים ביותר בהקשר של מחלות חורף הוא אכינצאה. נטילת אכינצאה מסייעת להגנה הטבעית של הגוף, לכן צמח מרפא זה נחשב אחד מתכשירי החורף הפופולריים ביותר. זהו צמח שסגולותיו העיקריות הן תמיכה במערכת החיסונית על ידי הפעלת תאי הדם הלבנים, והיכולת להגביר את ייצור האינטרפרון – מרכיב חשוב בתגובת הגוף לזיהומים נגיפיים.
במחקרים שונים שעסקו בתועלת הבריאותית של השימוש באכינצאה בעשור האחרון נמצא, כי נטילת אכינצאה עשויה להפחית את הסיכון היחסי לחלות בהצטננות ובשפעת ואף לקצר את משך המחלה. מחקרים נוספים מצאו כי נטילה של תמצית אכינצאה עשויה להפחית את יכולתו של הנגיף להדביק, וכי הינה בעלת יכולות נוגדות דלקת ונוגדות חיידקים. והיו גם ממצאים מחקריים שהוכיחו כי צמח האכינצאה הצליח לבלום את התפשטות נגיף שפעת החזירים ונגיפי שפעת נוספים בצורה יעילה.
כמה אכינצאה ניתן ליטול?
ההמלצה היא ליטול אכינצאה מיד עם תחילת סימני ההצטננות או כאבי הגרון. ניתן ליטול 4-3 מ”ל של אכינצאה נוזלית או 300 מ”ג אכינצאה באבקה, כקפסולה או כטבלייה, מדי שעתיים מיד עם תחילת התסמינים, ולאחר מכן שלוש פעמים ביום למשך 10-7 ימים.