זה הסתיו עם הענן, ועם האף הסתום. נזלת – או גודש באף, כפי שהרופאים קוראים לזה, הם אחד הסימנים המובהקים של הצטננות, וגם של אלרגיה. אמנם לנו זה לא ממש משנה מה גורם לאף סתום, אבל ישנם כמה סימנים שכדאי להכיר ושיעזרו להיפטר מהמטרד.
מה ההבדל בין הצטננות לאלרגיה?
הצטננות היא מחלה נגיפית (ויראלית) שעוברת באוויר. ישנם כ-200 סוגים של נגיפי הצטננות ובכל פעם שמישהו מתעטש או משתעל סביבנו, מתפזרים באוויר רסיסים זעירים המכילים מיליוני נגיפים שמחפשים אף חדש להתנחל בו. הידבקות בנגיפים יכולה להתרחש כשאנחנו נוגעים בחפץ כלשהו – כוס, מוצץ, ידית של דלת, שמישהו מצונן נגע בהם לפני כן. הם פשוט יושבים שם ממתינים להסעה: מהיד שנגעה לאף, לפה. לכל מקום שהוא חלק מדרכי הנשימה העליונות שלנו, לכל אבר שמרופד בשכבה רירית חמה ולחה. זה מה שהם אוהבים ושם הם מתרבים.
אחד הסימנים העיקריים להצטננות היא נזלת. גודש באף, כפי שהרופאים אוהבים לקרוא לזה. למעשה, מדובר בסוג של דלקת זיהומית שיכולים להתלוות אליה מלבד אף סתום ודולף גם התעטשויות, כאבי גרון או כאבי ראש, לפעמים חום והרגשה כללית רעה.
אלרגיה לעומת זאת, אינה מדבקת, זוהי תגובה של הגוף לחומרים שונים, שיכולה להתבטא במערכת הנשימה העליונה, בעור ובאברים נוספים. נזלת אלרגית היא אחת התגובות הנפוצות שיכולה לגרום גודש באף, וגם התעטשויות, גירוי באף, בחך ובעיניים. יש אנשים שסובלים מתגובות אלרגיה לעתים רחוקות, יש שסובלים כל השנה ויש שסובלים רק בעונה מסוימת, כמו בעונות המעבר אביב וסתיו – בגלל רגישות לפריחה או מרכיב עונתי אחר באוויר. נזלת אלרגית עונתית היא מחלה אטופית שנקראת גם "קדחת השחת".
הבדל נוסף בין הצטננות לאלרגיה קשור ישירות לאותו גודש באף והוא צבע הנזלת. כן, לא נעים לחשוב על זה, אבל בעוד שנזלת אלרגית היא שקופה, לנזלת נגיפית יש לרוב צבע לא סימפטי, צהבהב או ירקרק.
איך לפתוח אף סתום?
אף סתום הוא עניין מציק שמפריע לישון, לנשום, אפילו משפיע על הטעם שיש לאוכל. אמנם ישנן תרופות, כדורים בבליעה וטיפות אף, שיכולות להביא להקלה מיידית אבל קחו בחשבון שמרגע שמפסיקים להשתמש בהן הגודש חוזר ועלול להיווצר מעגל קסמים. נוסף על כך, חלק מן התרופות גורמות לתחושת נמנום, כך שהן עלולות להפריע לילדים במהלך הלימודים או למנוע ממבוגרים לנהוג.
לעומת תופעות הלוואי שיש לתרופות, ישנם תכשירים רבים ושיטות שונות להקלה על אף סתום, שהם טבעיים
וקלים לשימוש:
- מי מלח: תכשירי מי מלח הם טבעיים ונמכרים בבתי המרקחת. מתאימים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- הומיאופתיה: כיום ניתן להשיג בכל בתי המרקחת תכשירים הומיאופתיים שמיועדים להקל את הגודש באף. חלקם מתאימים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- אדים חמים: מכשירי אדים חמים מתאימים לטיפול בנזלת ובגודש באף. יש מכשירים עם תא מיוחד לטפטוף שמנים ארומטיים. מתאימים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- שמנים ארומטיים (אתריים): השמנים שנחשבים כמתאימים ביותר לטיפול בגודש באף הם שמן מנטה, אקליפטוס, רוזמרין, תימין, לבנדר, אזוב ועץ התה. אחת ההמלצות היא לטפטף מהם למי האמבטיה, למכשיר אדים חמים או לקערת מים חמים ולנשום את האדים. חלקם מתאימים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- חליטות של צמחי מרפא: אכינצאה, עלי אקליפטוס, ג'ינג'ר ופרי הסמבוק הם בין המומלצים ביותר ברפואה העממית לטיפול ולהקלה על גודש באף. חלקם מתאימים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- רפואה סינית: על פי הרפואה הסינית ישנם מספר מזונות שמעוררים ייצור של ליחה בגוף, כמו חלב ומוצריו, פירות הדר, בוטנים, סוכר, קמח לבן ועוד. חשוב להגיד שאין ביסוס מדעי לכך אך אם יש חשד באחד מהם ניתן בליווי איש מקצוע להוציא אותם מהתפריט בשיטת האלימינציה ולהחזיר אם אין הטבה. אם מוצאים מזון מסוים מהתפריט חשוב לוודא שלא נוצר חסר תזונתי. מתאים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- שיטת הבצל: מניחים חצי בצל ליד המיטה או סוחטים ממנו מעט מיץ ומורחים בעדינות בעזרת מקלון בפתח הנחיריים. הארומה החזקה עשויה להקל. מתאים לטיפול גם בילדים, תינוקות ופעוטות.
- ויטמינים ומינרלים: ויטמין C, בטא קרוטן ואבץ עשויים להקל על הטיפול בהצטננות ושאר מחלות חורף. הם לא יסייעו ספציפית להקלה על גודש באף, אבל עשויים לזרז את ההחלמה מההצטננות ואולי למנוע את ההצטננות הבאה. ההמלצה היא להרבות באכילת מזון שעשיר בהם, או לצרוך אותם כתוסף תזונה.