חנות

עולמות התוכן

כלים ומחשבונים

אודות

יצירת קשר

סבתא רושמת: תרופות סבתא לכאב גרון

הגרון שלכם כואב? קראתם שתוך חמישה עד עשרה ימים הכאב יעבור אבל כשכואב הזמן עובר לאט, ואתם סובלים... רוצים לדעת מה עוזר להתמודדות עם כאבי גרון? תרופות סבתא יכולות להיות בדיוק התרופה לכאבי גרון שאתם מחפשים! בכתבה הזו ריכזנו לכם כמה מהשיטות הישנות והמוכרות להתמודדות טובה עם כאבי גרון
נועה ברקוביץ
נועה ברקוביץ · דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
  • פרסום 03.03.2020
  • עדכון 25.11.2024
  • 9 דקות קריאה
תרופות סבתא לכאב גרון

בקיצור, הכי חשוב לדעת ש:

  1. 1

    רוב כאבי הגרון נגרמים מווירוסים כך שאין תרופה להחלמה אבל יש תרופות להקלה על התסמינים

  2. 2

    תרופות סבתא שיכולות להרגיע את הכאב הן למשל דבש, מי מלח, שום ומרק עוף

  3. 3

    תוספי תזונה דוגמת אכינצאה ופרופוליס, וויטמין C - תורמים לפעילות מערכת החיסון

האם אי פעם עברתם חורף שלם בלי כאב גרון? אם כן, אתם כנראה שייכים לזן מיוחד, ואם לא, אתם פשוט "כמו כולם", וככל הנראה שייכים לזן שמחפש בכל חורף מחדש את התרופה לכאבי גרון שתגאל אותו מכאביו. רוב כאבי הגרון נמשכים חמישה ימים עד עשרה ימים, ורובם נגרמים מנגיפים (וירוסים) ולא מחיידקים, כך שלרוב אין תרופה לכאבי גרון שיכולה לרפא מגורם המחלה, אבל בהחלט אפשר להקל על התסמינים ועל כאב הגרון ולעזור לגרון לעבור את תקופת ההמתנה עד התאוששות. אז איזה תרופות סבתא יכולות לעזור לכאבי גרון? בכתבה שלפניכם כמה הצעות.

מה זה בכלל כאב גרון?

כולנו מכירים את תחושת הגירוי המציק, שפתאום מתפתחת לצריבה ולכאב גרון בבליעה. כאב כזה מקשה על האכילה, על השינה, מטריד מסביב לשעון ונוטה להגיע בעיקר בחורף. למה בחורף? בעונה הזו רובנו מתכנסים יותר בחללים סגורים, מה שמאפשר לנגיפים להתפשט בקלות – לעיתים מספיקות כמה התעטשויות וידיים שלא נשטפו והנה הנגיף עבר לאדם הבא.

למעשה, כאב גרון הוא אחד המצבים הבריאותיים הנפוצים ביותר. רוב כאבי הגרון נגרמים כתוצאה מנגיפי הצטננות ושפעת, וחלקם נגרמים מחיידק הסטרפטוקוק, ולא פעם יכולים להיות כואבים למדי. תרופות סבתא יכולות להיות התרופה לכאבי הגרון, ולעיתים אפילו לקצר את משכם.

אבל לפני שאנו בודקים מה יש לסבתא להציע – שימו לב שישנם מצבים בהם חשוב לפנות לרופא: קוצר נשימה, ריור וקושי בפתיחת הפה; חום גוף מעל ל- 38 מעלות צלזיוס שאינו חולף מספר ימים; כאב גרון מתמשך ועוצמתי עם החרפה במצב; קושי בשתייה שמסכן בהתייבשות; הקאות; נפיחות בצוואר או בפנים; הופעת פריחה או גוש בצוואר וגם במצבים בהם יש ברקע בעיה רפואית שמחלישה את מערכת החיסון או שימוש כרוני בתרופות שעלול להחליש אותה.

איך להקל על כאב גרון על ידי שימוש בתרופות סבתא?

ועכשיו נצא לטיול קצר בארון התרופות של סבתא, שם נגלה מה עוזר לכאבי גרון ואיזו תרופת סבתא לכאבי גרון יכולה להתאים לכם. החלק הכי טוב בסיפור הזה הוא שסביר להניח שיש לכם כבר את רובן במטבח, ושהן אפילו טעימות (מישהו אמר מרק עוף וארטיק?):

  1. אכינצאה – צמח האכינצאה (והתכשירים שמופקים ממנו) נחשב לפופולרי שבתכשירי החורף, ובצדק. הצמח משפיע על מערכת החיסון ומסייע בהגנה על הגוף מפני זיהומים – על ידי הגדלת מספר תאי הדם הלבנים, הנלחמים בזיהומים. המחקר הבא, שבדק את השפעת תרסיסי אכיניצאה ומרווה על כאב גרון לעומת השפעת תרסיס תרופותי המכיל כלורהקסידין, מצא ששני התרסיסים יעילים בצורה דומה.

    איך לקחת? אפשר לצרוך את האכינצאה בתמצית או בטבליות או לחלוט את הצמח לתה.
  2. דבש – מחקרים מראים כי הדבש, שהוא "תרופה מהטבע" לכאבי גרון, לא רק מעניק לגרון ציפוי מגן, אלא יש לו גם תכונות אנטי בקטריאליות.

    איך לקחת? אפשר להוסיף כפית דבש לכוס מים חמים או לכוס תה עם לימון, או פשוט לאכול בכפית.
  3. פרופוליס – הדבש המיוחד הזה, שהוא בעצם חומר לאיטום הכוורת ומורכב בעיקר מדונג ומשרף עצים, הוא חומר עשיר בפלבנואידים ובוויטמינים. הפרופוליס זכה לכינוי "האנטיביוטיקה של הטבע" בזכות התכונות האנטי ויראליות, אנטי דלקתיות ואנטי פטרייתיות שלו, שבזכותן הוא גם משמש מעין תרופה לכאב גרון ומסייע לזירוז ההחלמה.

    איך לקחת? בכמוסות, בספריי לגרון או בנוזל. הפרופוליס לא מומלץ לבעלי רגישויות לדבש ולתינוקות מתחת לגיל שנה.
  4. ויטמין C – אחת הסגולות החשובות של ויטמין C היא מעורבותו בפעילות מערכת החיסון: הוא מחזק אותה, מסייע לתפקודה התקין ועוזר לגוף לייצר נוגדנים. ויטמין C מסייע לגוף להילחם בזיהומים בדרכי הנשימה ובמצבים של הצטננות ושפעת, שמלווים פעמים רבות בכאבי גרון, מינונים גבוהים יכולים לסייע בקיצור זמן ההחלמה.

    איך לקחת? לאכול מזונות המכילים ויטמין C, דוגמת פירות הדר, פלפלים וקיווי, ו/או ליטול ויטמין C בתוסף תזונה.
  5. שום  – כצמח בעל יכולות חיטוי, השום בהחלט יכול להיות מצוין כתרופה לכאב גרון ולזיהום חיידקי. השום מחזק את מערכת החיסון ומקל על כאבי הגרון. כאשר מרסקים אותו, הוא משחרר תרכובת בשם אליצין שיש לה תכונות אנטי בקטריאליות, אנטי פטרייתיות ואנטי ויראליות.

    איך לקחת? מכיוון שללעוס שום יכול להיות מעט מאתגר לרוב האנשים, אפשר לטחון אותו ולהוסיף מעט דבש או שמן זית, לערבב אותו עם ירקות אחרים ולהכין מיץ ירקות, או פשוט להוסיף אותו לרוטב שאתם מכינים. המפתח הוא לאכול אותו גולמי בהקדם האפשרי לאחר ריסוק כדי שהאליצין יהיה יעיל.
  6. גרגור מי מלח חמימים – מן הסתם זו לא הפעם הראשונה שאתם נחשפים למרקחת המלוחה הזו. וכן, לכאב גרון, תרופת סבתא מצוינת יכולה להיות גרגור מי מלח. גרגור עם מי מלח הוא "תרופה" קלה להכנה וחסכונית העוזרת לנקות את הגרון, להרחיק את החיידקים ממנו, להקל על כאב הגרון ולשחרר ליחה.          איך לקחת? שוטפים את הפה בתמיסת מי מלח חמים (כרבע עד חצי כפית מלח לכוס מים חמים) ואז יורקים אותה החוצה. אל תבלעו את המלח ואל תשתמשו ביותר מדי מלח, שכן הוא עלול לייבש עוד יותר את קרומי הגרון הרגישים.
  7. חומץ תפוחים – חמציותו של חומץ התפוחים, מתברר, יכולה לפגוע בחיידקים שבגרון, וגם להרגיע את כאב הגרון. החומץ עשוי לסייע לשחרר ליחה שמצטברת בגרון.                                                                              איך לקחת? מוסיפים 3-2 כפות של חומץ תפוחים לכוס מים פושרים ומגרגרים. אפשר להוסיף גם כפית דבש – למתיקות ולהגברת היעילות.
  8. מרק עוף – הנה משהו שסבתא לגמרי צדקה בו! כשיש כאב גרון, תרופת סבתא מעולה היא מרק עוף – למרות שלרוב כשיש כאב נרצה דווקא משהו קר, מרק חם בהחלט מנחם, טעם נטרלי שיכול להטעים כשלא מרגישים טוב, מרגיע את כאב הגרון, מסייע בשמירה על רמת נוזלים טובה בגוף וגם טעים וכיף לאכול אותו.  איך לקחת? לאכול בכיף!
  9. שורש ליקוריץ (שוש) – לא הסוכריות, אלא הצמח. מחקר שנערך ב-2009 מצא כי ליקוריץ עזר להפחית כאבי גרון. בנוסף להרגעת כאב גרון, ככל הנראה שורש הליקוריץ גם מסייע לשחרר את הגודש ולהפחית דלקת.

    איך לקחת? אפשר לגרגר מים עם ליקוריץ, ללעוס חתיכת שורש ליקוריץ או לשתות תה ליקוריץ.
  10. שורש מרשמלו – צמח המרשמלו שימש תרופה לכאבי גרון ולמצבים רפואיים אחרים מאז ימי הביניים. השורש שלו מכיל חומר דמוי ג'לטין, המצפה את הגרון ומסייע לשיכוך הכאב.

    איך לקחת? לכוס מים רותחים מוסיפים שורש מרשמלו (כשתי כפיות), מחכים שיתקררו ושותים כוס כזו כמה פעמים ביום.
  11. טבליות אבץ – מחקרים הראו כי מציצת טבליות אבץ, המסייע לכיווץ אזורים נפוחים בגרון, עשויה לקצר את משך ההצטננות ולהפחית את חומרת כאב הגרון המתלווה לה. האבץ הוא נוגד חמצון המחזק את מערכת החיסון ומסייע להחלמה.

    איך לקחת? למצוץ טבליות אבץ.
  12. שתו הרבה נוזלים  – אל תתייבשו ושמרו על רמת נוזלים טובה. כשהגרון כואב, הלחות יכולה לעזור להקל על הגודש. יתר על כן, אם כאב הגרון מלווה בחום, אתם עלולים להתייבש ולכן עליכם לחדש נוזלים שאבדו.

    איך לקחת? לשתות מים, מרק ותה.
  13. תה  – ישנם סוגים שונים של חליטות תה שיכולים להיות תרופה לכאב גרון, למשל תה מנטה, המכיל תרכובות אנטי דלקתיות ומרגיע מאוד את הגרון. המנתה עשויה גם להרדים את הגרון מעט, ובכך להקל על הכאב; תה קמומיל, המעודד שינה, עוזר להילחם בזיהום ומרגיע כאבי גרון; או תה משורש הג'ינג'ר, שלו השפעות אנטי בקטריאליות ואנטי דלקתיות שעשויות לסייע בהקלה על כאבי גרון.

    איך לקחת? להכין חליטת מנתה או קמומיל, או מים חמים עם תה וג'ינג'ר – מומלץ להוסיף לו גם לימון ודבש.
  14. שאיפת אדים – אדים במקלחת חמה, אדים שיוצאים סיר חם או ממכשיר ייעודי, לא משנה איך תשאפו אותם, העיקר שיעשו את העבודה, ירטיבו את האוויר ויכניסו לחות לגרון. אדים מסייעים גם לפתוח את האף כאשר הוא "סתום" בנזלת.                                                                                  איך עושים את זה? אם אין לכם מכשיר אדים, ואתם לא בעניין של מקלחת כרגע, אתם יכולים להרתיח מים בסיר, לשים אותו בזהירות על משטח ישר, לשים מגבת על הראש ולהרכין את הראש לעבר הסיר, כך שהמגבת תכסה את הראש ואת הסיר והאדים יגיעו ישירות לאף ולגרון.
  15. אכלו ארטיק – כי הקור מסייע להרגעת הגרון.

    איך לקחת? ישר מהמקרר 🙂
  16. שינה איכותית ומספקת – שינה חשובה לתהליך ההחלמה. שינה טובה עוזרת למערכת החיסון להילחם בנגיפים ובחיידקים מחוללי מחלות וכאבי גרון. אז שתהיה לכם שינה נעימה והחלמה מהירה.

הכתבה עזרה לך?
הכתבה עזרה לך?

    ...הכתבה לא עזרה לי כי
    25% הנחה
    פלקסיטול תחליב גוף לעור יבש ורגיש

    פלקסיטול תחליב גוף לעור יבש ורגיש

    תחליב לחות המגביר את הלחות בעור ב-50%, עם אפקט נעילת לחות ל-24 שעות
     51.36 68.48
    25% הנחה
    פרוטק סירופ יבש פרוטק סירופ יבש

    פרוטק סירופ יבש

    סירופ תמציות צמחים
     30.18 40.24
    20 דובונים
    25% הנחה
    יומי פרוביוטיקה 20

    יומי פרוביוטיקה

    תוסף תזונה עם חיידקים פרוביוטיים
    כשר חלבי
     27.92 37.22
    25% הנחה
    פרוטק ספריי פרוטק ספריי

    פרוטק ספריי

    פרופוליס, אכינצאה, תימין ומרווה
     40.01 53.35
    כתבה
    שמנים אתריים

    שמנים אתריים

    שמנים אתריים עוטפים את חיינו במגוון של ריחות נעימים, כשאנו מריחים פרחים, בבשמים, בתערובות המפיצות ריחות נעימים בחדר, לשיפור ריח של מזונות שונים ובחליטות שאנו שותים. בעבר שמנים אתריים היו מנחות למלכים ואצילים, היו חלק מפולחנים דתיים ונעשה בהם שימוש על ידי מטפלים ומרפאים. כיום, שמנים אתריים נגישים וכדאי שיימצאו בכל בית. על שמנים אתריים, סגולותיהם ודרכי השימוש בכתבה שלפנינו.
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    כתבה
    מערכת החיסון

    כיצד ניתן לספק תמיכה למערכת החיסון?

    צינון, התקררות ושפעת, כולן מחלות שהיינו מעדיפים להימנע מהן, וגם אם חלילה "חטפנו שפעת" היינו מעוניינים לקצר את משך המחלה ככל הניתן. מערכת החיסון שלנו נלחמת בגורמי המחלות לא רק בחורף אלא באופן יום יומי ולכן מומלץ להעניק לה תמיכה טבעית לתפקוד מיטבי. בכתבה הבאה נרחיב על כל מה שצריך לדעת, כדי שהחורף הבא יעבור כמה שיותר בשלום.
    נויה כחלון ·סטודנטית למדעי התזונה באוניברסיטה העברית. בעריכת חני בן חמו, דיאטנית קלינית, המחלקה המדעית
    כתבה
    מתי לוקחים פרוביוטיקה

    כדאי לדעת: מתי לוקחים פרוביוטיקה?

    אומרים לכם שחשוב לקחת אותה עם אנטיביוטיקה, שהיא טובה לכאבי בטן, לדלקות בנרתיק, לבעיות מעיים, וזו רק רשימה חלקית... למה כדאי לקחת פרוביוטיקה, איך היא פועלת בגוף, למה היא חיונית במצבים בריאותיים שונים ומתי לוקחים פרוביוטיקה?
    נועה ברקוביץ
    נועה ברקוביץ ·דיאטנית קלינית RD M.Sc. המחלקה המדעית, אלטמן
    כתבה
    המדריך לשימוש בצמחי מרפא

    המדריך לשימוש בצמחי מרפא

    צמחי מרפא מתועדים בשימוש האדם עוד מהתקופה הפרה-היסטורית. צמחים המוגדרים כצמחי מרפא הם צמחים המייצרים רכיבים צמחיים המכונים פיטוכימיקלים (פיטו – צמח) שונים בעלי השפעה פיזיולוגית על גוף האדם
    שרון צור
    שרון צור ·נטורופת ND, RNa מרצה, מטפל, מומחה לפטריות מרפא
    ברור ששווה להצטרף למועדון של אלטמן!

    המינון המושלם של הטבות, מידע ומבצעים שעושים טוב לגוף

    לפרטים והצטרפות